ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:427/1234)

Drożdżowe wianuszki z jajkiem 148

Wielkanocne śniadanie nie może się obejść bez pysznego pieczywa. Zrobione samodzielnie smakuje najbardziej, więc warto poświęcić na to chwilkę i zauroczyć domowników swoimi wypiekami :) Pamiętajcie, że każde drożdżowe ciasto można przygotować dzień wcześniej i wstawić do wyrastania do lodówki. Tym sposobem rankiem wystarczy ciasto ocieplić przez ok 20 minut, a następnie zaplec tak jak w przypadku tych wianuszków(...)prostu uformować okrągłe bułeczki.  Składniki na 6 małych wianuszków (ja przygotowałam 2 małe i jeden większy, który w trakcie pieczenia stracił pierwotny kształt):   250ml mleka ½ kg mąki 50g świeżych drożdży Babuni 3 łyżki cukru 2 żółtka 1 całe jajko 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 80g masła ⅓ łyżeczki soli Dodatkowo: 1 jajko na jeden wianuszek Odrobina roztopionego

Kuchnia w czekoladzie
Ucierane Ciasto Jabłkowo - Gruszkowe 159

cytryny Ciasto 1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i esencję waniliową. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny. Mieszamy całość do połączenia się składników. 2. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Ciasto pieczemy 180 stop. przez(...)minut. do suchego patyczka ( patyczek wbity w ciasto musi być suchy ) 3. Upieczone ciasto wykładamy na kratkę aby wystygło. Masa budyniowa na soku 4. Z 300 ml soku odlewamy 50 ml, pozostałą resztę zagotowujemy z cukrem. W tych 50 ml mieszamy proszek budyniowy i wlewamy do zagotowanego soku. Gotujemy budyń, a następnie odstawiamy przykryty folią spożywczą (aby nie utworzył się

Gotowanie...to proste !
Babeczki na napoju owsianym (bez mleka) 190

stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugiej mieszamy napój owsiany z olejem i jajkiem. Do suchych składników wlewamy mokre i krótko mieszamy składniki. Dodajemy skórkę pomarańczową i z raz mieszamy. Masę przekładamy do papilotek (do około 3/4 wysokości). Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku. Czas może być(...)różny w zależności od piekarnika (u mnie około 20-25 minut), dlatego stosujemy zasadę tzw. suchego patyczka. Patyczek wbity w ciasto nie powinien być nim oblepiony. Smacznego

Słodkie okruszki
Makowa gwiazda świąteczna 384

pieczenia blaszkę i smarujemy 1/3 części masy makowej *** *** Na masę kładziemy drugie koło z ciasta i smarujemy je drugą częścią masy makowej *** *** Czynność powtarzamy ponownie i całość przykrywamy ostatnim kołem z ciasta (wierzchu już nie przykrywamy makiem). Na środku odciskamy szklanką koło *** *** Ciasto nacinamy nożem na dwie części (nie nacinając go do samego środka, środek pozostawiamy bez nacięcia(...)część ciasta przecinamy jeszcze na pół, tak aby powstało nam 16 części *** *** Dwa sąsiadujące paski skręcamy dwa razy wokół własnej osi *** *** Czynność tą powtarzamy z wszystkimi pozostałymi paskami *** *** Końcówki pierwszej pary pasków zlepiamy ze sobą *** *** Tak samo postępujemy z pozostałymi paskami *** *** Ciasto z wierzchu smarujemy roztrzepanym białkiem *** *** Ciasto pieczemy w temperaturze 180’C przez około 30 minut *** *** Gwiazdę wyjmujemy

Blog z Apetytem
Rogaliki z marmoladą 160

ciasto zwijamy, zaczynając rolować od strony szerokiej, do wierzchołka trójkąta. Rolując rogalik, brzegi możemy docisnąć, aby się zamknęły. Rogaliki wykładamy na 2 blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia. Kładziemy je zawiniętą, cienką końcówką pod spód. Dzięki temu, podczas rośnięcia, rogaliki nie rozwiną się. Rogaliki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do rośnięcia. Rogaliki, przed samym pieczeniem, smarujemy roztrzepanym(...)jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ja piekę rogaliki na grzałkach góra + dół, bez termoobiegu. Blaszki z rogalikami piekę pojedynczo, przez 20 minut. Rogaliki studzimy na kratce. Smacznego

Smak mojego domu
Jogurtowe muffinki z czerwoną porzeczką 128

proszek do pieczenia. W drugiej misce połączyć składniki mokre czyli jogurt, olej i jajka. Nastepnie połączyć zawartość obu misek. Ciasto przełożyc do foremki na muffinki, u mnie silikonowa. Ciasta nałożyć na wysokość ok 3/4 foremki. Na wierzchu posypać porzeczkami. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka, ok 20-25 minut, funkcja góra-dół

Monia miesza i gotuje
Menu na tydzień: Samorosnąca mąka i cegła 132

musztardy Polędwiczka z pieca, w glazurze z musztardy i cukru trzcinowego, octu winnego i rozmarynu – z tych składników powstaje niezwykle aromatyczna mieszanka, która pięknie karmelizuje się podczas pieczenia lub smażenia. Piątek: Pizza gotowa w 10 minut Ta pizza naprawdę jest błyskawiczna. Można ją zrobić w 10 minut! Tajemnica tkwi w składnikach ciasta, z którego można zrobić równie dobrze

Niedzielny kucharz
Brownie z fasoli 225

miksujemy na gładką, jednolitą masę. Na koniec dodajemy bakalie i jeszcze raz mieszamy. Przelewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja swoje piekłam w niedużej ceramicznej formie żaroodpornej o wymiarach 25×25, ciasto wyszło dosyć wysokie. Pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy ciasto na pewno

Ciastkozercy
Kruche ciasteczka z nutellą 140

Bez problemu uzyskacie taką masę. Wyjąć ciasto z miski i uformować kulę. Za pomocą łyżeczki nabierać ciasta i ukulać kulę w dłoni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą kulkę najpierw zamoczyć z jednej strony w mące. Następnie drugą w cukrze. Stroną z mąką położyć na blaszce. Lekko spłaszczyć widelcem. Nie za mocno ponieważ ciastka się rozlewają podczas pieczenia. Grubość ciastek po spłaszczeniu nie może być cieńsza niż 5 mm. Pieczenie- nagrzać piekarnik do 180c i piec partiami po 15 minut. Po upieczeniu ciastka położyć na raszkach do odparowania i ostudzenie. Zimne przechowywać w zamkniętym pudełku. Wykonanie Thermomix wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, wymieszać obroty 6, czas 40 sekund reszta jak wyżej Ciastka są super

Kuchnia Pokoleń
,,Mini tarta z makiem, marakują i chrupiącą bezą’’ 109

chłodzimy w lodówce około godzinę. Foremki na tarte z wyjmowanym dnem smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do foremek. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 20 minut. Wyjmujemy, całkowicie wystudzamy. Beza: W tym czasie białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę(...)ziemniaczaną i ocet. Na podpieczone kruche spody wykładamy na każdą babeczkę 2 łyżki Naturalnie owocowe brzoskwinie z marakują i 2 dwie łyżki gotową masę makową. Na górę wykładamy bezę. Pieczemy w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę do momentu aż wierzch bezy będzie chrupiący i lekko popękany

Podróż w kulinaria
Ciasto budyniowe z pomarańczą 140

postaci ciasta z budyniem. Smak jest bardzo słodki i delikatny. Idealne na jesienno-zimowe dni. Składniki: 2 jaja 2 łyżki ertrytolu 1 łyżka oleju 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (40g) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon aromat pomarńczowy pomarańcza Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki bez pomarańczy. Całość dokładnie(...)miksujemy. Pomarańczę obieramy i kroimy w plastry. Do natłuszczonej formy warstwami wlewamy masę i układamy pomarańczę. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Kruche rogaliki z budyniem. 1627

rogalików: Ciasto dzielimy na części, następnie wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną na okrągłe placki, dzielimy je na trójkąty, na każdy nakładamy porcję budyniu i zwijamy formując rogaliki. Tak postępujemy do wyczerpania składników. 4. Pieczenie: Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 30 minut. 5. Podanie(...)Upieczone rogaliki oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Z przepisu wyszło i dwie i pół blaszki rogalików. Rogaliki podałam na talerzyku, który otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA

Izabelawkuchni
Parówki w cieście 174

Rozgrzej piekarnik do 200 C bez termoobiegu. Ciasto francuskie rozwiń i podziel na tyle kawałków ile jest parówek. Na każdy kawałek nałóż wąski plasterek żółtego sera (zostawiające widoczne brzegi ciasta) i parówkę (końce parówek możesz naciąć na cztery), zwiń, zlep dobrze wzdłuż. Końce parówek mogą wystawać lub możesz je całkowicie zamknąć w cieście. Ciasto możesz delikatnie skośnie ponacinać, posyp(...)delikatnie ostrą papryką. Parówki w cieście rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200C na 15-18 minut do zrumienienia się ciasta. Piecz grzaniem góra plus dół. Podawaj z ketchupem

Zasmakuj Kuchni
PROSTY PSZENNO ŻYTNI CHLEB NA ZAKWASIE i DROŻDŻACH 136

foremek. Wyrównujemy zamoczoną w wodzie łyżką. Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia poza brzegi foremki. Piekarnik nagrzewamy na 220 stopni C ustawienie góra-dół.  Chlebki smarujemy mlekiem i posypujemy słonecznikiem lekko go dociskamy. Pieczemy ok. 10-15 minut, a następnie skręcamy temperaturę na 200 stopni C i pieczemy jeszcze 30-40 minut. Pod koniec wyciągamy chleby z formy(...)jeszcze chwilę dopiekamy. Chleb jest upieczony jak po ostukaniu wyda pusty dźwięk. Smacznego :)  MAŁA RADA :  Chleb można też upiec bez dodatku drożdży, ale czas jego rośnięcia przedłuży się. Zamiast otrębów możemy dodać ulubione ziarenka

Pani na deser
Placuszki z malinami i czekoladą. 111

miksujemy na gładkie bez grudek ciasto, następnie dodajemy czekoladę startą na tarce o dużych oczkach i dokładnie mieszamy. 2. Maliny płuczemy i dokładnie osuszamy. Następnie przekładamy je do ciasta i delikatnie mieszamy żeby się nie rozpadły. 3. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy porcje ciasta, smażymy z obu stron po kilka minut do ładnego zrumienienia. Usmażone osączamy

Izabelawkuchni