Sernik z malinami i lekką budyniową pianką. 209Przygotowujemy ciasto. Na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i siekamy nożem, aż uzyskamy z ciasta kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy nożem, aż składniki się trochę połączą, odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym bardziej kruche ciasto otrzymamy). Odcinamy 1/3 część ciasta, wkładamy je do zamrażarki(...)pozostałą porcję wałkujemy i wykładamy nią formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni i pieczemy w nim schłodzone ciasto około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i studzimy. Zmielony ser przekładamy do miski, dodajemy masło, cukier, jaja, oraz kaszę manną
Rozpustne gotowanie
Szarlotka z kardamonem 227minut (czas zależy od jabłek, jakie mamy), żeby zmiękły, ale nie rozpadły się! 8. Białka lekko podbić i rozwałkować drugą część ciasta. Na podpieczonym cieście wysypać równomiernie pokruszone biszkopty lub bułkę tartą, wyłożyć na to ciepłe jabłka i posmarować połową lekko podbitych białek. Przykryć surowym ciastem, lekko docisnąć i posmarować wierzch ciasta pozostałym białkiem, posypać brązowym cukrem. Piec
Kuchnia Prezydentowej
Tarta z bzem i rabarbarem 178Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt nieco większy od formy. Ułożyć ciasto w formie, formując brzegi. Gęsto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać kuleczkami do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Zdjąć obciążenie i papier. Piec w 180 st. C. kolejne 15 minut. Wystudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 75 ml kremówki zagotować
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pizzerinki z mięsem mielonym. 200obsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy średniej wielkości koła (np. miseczką) i układamy je na blachę. Na wyłożone okrągłe pizzerinki nakładamy sos pomidorowy (ewentualne ketchup), a następnie nakładamy na każdą składniki : plasterek szynki, mięso mielone, podsmażone warzywa, ogórek kiszony, posypujemy serem i doprawiamy oregano oraz ostrą papryką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut. Smacznego
Symfonia smakowa
Muffinki gryczano-jaglane z owocami 197agawy łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia 240 g maślanki 0/5 szklanki oleju jajko 0/5 szklanki dowolnych owoców (tu użyłam mrożonej mieszanki owoców leśnych) W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je se sobą. Ciasto przekładamy do 3/4 wysokości papilotek. Na wierzchu układamy owoce. Muffinki pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w temperaturze
Mienta blog
Stoję i płaczę, a one się rumienią.... Jabłka, toffi i cud z łąki. 208zagnieść. Formę na tartę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę . Do środka włożyć arkusz pergaminu i wysypać go fasolkami przeznaczonymi wyłącznie do pieczenie (lub służącymi do tego specjalnymi kuleczkami). Przełożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 minut i piec przez
KUCHARNIA
Czekoladowe muffiny z wiśniami 191wiśni.. wspaniałe miękkie muffiny z kawałkami owoców :) Składniki na 12- 14 muffinek 1 szklanka świeżych lub zamrożonych wiśni bez pestek 2 szklanki mąki pszennej 2 – 3 łyżki kakao 1 i ½ łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 125 g masła, roztopionego i wystudzonego 2/3 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego 2 jajka, Sposób(...)zmieszać ze sobą składniki suche i drugim płynne, a następnie płynne wlać do składników suchych i wymieszać wszystko łyżką. Napełniać ciastem (2/3 wysokości ) foremki do muffinek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C 20 minut. Najlepsze są po wystudzeniu. Smacznego
Na słodko lub wytrawnie
Pszenno - owsiany czekoladowy placek z czereśniami 214czas miksując dodać po kolei zmieszane suche składniki i na koniec mleko. Do ciasta dodać czereśnie lub wiśnie i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto wypłoszyć na blasze i wyrównać . Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić ciasto patyczkiem, czy się
Na słodko lub wytrawnie
Falafel z sosem ogórkowym z chrzanem i grillowanym kurczakiem z czosnkiem niedźwiedzim 228naszym europejskim wydaniu.Składniki na ciasto:-puszka namoczonej ciecierzycy -puszka namoczonego bobu-oliwa-czerwona cebula-czosnek niedźwiedzi-kolendra-sól, pieprz, kurkuma, kminek, gorczyca-łyżka mąki pełnoziarnistejCebulę szklimy na oliwie z wszystkimi przyprawami, łączymy z odsączoną ciecierzycą, bobem i mąką i za pomocą blendera miksujemy.Formujemy małe kuleczki i na papierze pieczemy w piekarniku ok 20 minut w temperaturze 200 stopni.Filet.Mięso(...)marynujemy w oliwie, cytrynie i czosnku niedźwiedzim z dodatkiem soli. Smażymy na patelni grillowej.Sos.Zielony ogórek-część bez gniazda-ścieramy na tarce. Dodajemy centymetr startego świeżego chrzanu, kilka kropel cytryny i pół łyżeczki miodu. Łączymy z jogurtem naturalnym
BaRepas
Rolada we wzory 311pergamin na blaszce włóż wydrukowany wcześniej wzór, jaki chcesz, aby widniał na roladzie i ostrożnie wyciśnij z woreczka masę na pergamin (możesz również wyciskać wzory bez żadnego szablonu).Teraz wsadź blachę na 15 minut do zamrażalnika, aby wzór zastygł. BISZKOPT:Składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej. Nagrzej piekarnik do 160 stopni C. Całe jajka(...)masy mąkę i dodaj szczyptę soli. Delikatnie wymieszaj. Wyjmij z zamrażarki blachę z wyciśniętym wzorem i przełóż na nią bardzo ostrożnie ciasto na biszkopt. Łopatką wygładź delikatnie masę, by była równomiernie rozłożona. Piecz biszkopt 10 minut.Gorący wyciągnij z piekarnika i bardzo delikatnie zroluj wzorem na zewnątrz na czystej lnianej ściereczce roladę. Zrolowaną roladę pozostaw w ścierce
Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasteczka "mocca" ( dla gości ) 464kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na 30-40 minut do lodówki.Po tym czasie, ciasto wałkować, na grubość 0,5 cm. Wykrawać nieduże, okrągłe ciasteczka.Piec w 220 stopniach C 10-12 minut - do zrumienienia.Upieczone ciasteczka zdejmować z blachy i odstawić do wystygnięcia.Bezy kawowe:* 5 białek* 1,5 szklanki drobnego cukru* 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( nie granulowanej )Białka podbić(...)łyżce cukru i ubijać, aż piana stanie się gęsta szklista, a cukier zupełnie się rozpuści. Pod koniec ubijania dodać kawę rozpuszczalną, ubijać jeszcze kilka minut.Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formować bezy o średnicy zbliżonej do średnicy ciasteczek. Bezy najlepiej wyciskać przy pomocy rękawa cukierniczego.Bezy suszyć w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni C przez 3-3,5 godziny. Wysuszone
kolorowotorcikowo
ŚMIETANOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE Z MALINAMI - ZE STEWIĄ 816Jedną rozkruszyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( poprzyduszać). Drugą zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce.Składniki na masę śmietanową:- 1200g kwaśnej śmietany ( u mnie 800g śmietany 18% i 400g jogurtu greckiego)- 5 białek- szczypta soli- 1/4 szkl ksylitolu- 60 kropli stewii fluid- 2 op. budyniu waniliowego bez cukruDodatkowo :- 400g malin ( dałam mrożone(...)dodać proszek budyniowy . Następnie delikatnie dodawać śmietanę i jogurt i delikatnie zamieszać .Masę wyłożyć na kruchy spód, wyrównać. Wysypać mrożone maliny. Na górę rozkruszyć drugą część ciasta. Piec w temp.180* termoobieg ok.50 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Oprószyć mielonym ksylitolem lub pudrem. Smacznego
Smaczne Zdrowe
Kostka alpejska 279pieczenia. Stopniowo dodawać do jajek. Na koniec dodać przesiane kakao oraz kawę rozpuszczalną.Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 25x36cm.Piec około 20 minut w temp. 170st. Ostudzić.Poncz: 3 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki rumu, 250g konfitury z czarnej porzeczki. Sok z cytryny wymieszać z rumem, ponczem nasączyć ciasto. Posmarować(...)konfiturą i wstawić do lodówki. Krem: 533 g kajmaku, 250g masła, 2 łyżki bardzo mocnej zaparzonej kawy, 5 łyżek ajerkoniaku, 300g bez. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, powoli dodawać ajerkoniak oraz zimną kawę. Następnie dodawać po łyżce kajmaku. Dodać połowę pokruszonych bezów. Masę rozsmarować na cieście, posypać resztą bezów. Wierzch: 100g śmietanki
Z miłości do słodkości
Łosoś w pesto z dodatkiem oleju rzepakowego zapiekany w cieście francuskim 238filetu łososia bez skóry5 suszonych pomidorków z oleju40 g rukoli1 łyżka słonecznika Kresto1 mały ząbek czosnku5 łyżek oleju rzepakowegosólopakowanie ciasta francuskiego 375 gjajko lub białko do posmarowaniaDo blednera wrzucić rukolę, czosnek, suszone pomidory i słonecznik, dodać olej. Wszystko zblenderować. Łososia oprószyć solą i posmarować otrzymaną masą, odstawić do lodówki na min. godzinkę. Potem łososia zawinąć w ciasto francuskie(...)uformowałam taką rybkę. Posmarować rostrzepanym jajkiem lub białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C, piec ok 20-30 minut aż ciasto ładnie się przyrumieni. Łososia miałam w dwóch kwałkach więc razem stworzyły jakby jeden duży filet z którego powstała mi taka duża rybka. Można również łososia podzielić od razu na małe kawałki i każdy osobno zawinąć w ciasto
Monia miesza i gotuje
SERNIK DLA DIABETYKA #talerzdiabetyka 289jajek 150g erytrolu budyń waniliowy (bez cukru) czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżka soku z cytryny Polewa: pół tabliczki gorzkiej czekolady o zawartości 80% kakao Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z erytrolem na puszystą masę, następnie dodać budyń waniliowy, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia oraz twaróg. Białka ubić(...)serową z pianą. Na koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny lub kilka kropel ulubionego aromatu (np. migdałowego). Masę przełożyć do tacki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do zimnego piekarnika i piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wyłączyć piekarnik, nie otwierać drzwiczek i pozwolić sernikowi ostygnąć w środku. Ostudzony sernik wyjąć z piekarnika. Czekoladę rozpuścić w kąpieli
Dietolog