Pyszny, sycący, kremowy dahl z soczewicy z chlebkami. Potrzebujesz 20 minut na przygotowanie pysznego obiadu lub kolacji. Składniki: szklanka soczewicy pomarańczowej lub żółtej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kminu 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki kolendry w ziarnach 2 łyżeczki przyprawy curry lub kurkumy 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego olej 1 łyżka chili w płatkach 2-3 kostki mrożonego szpinaku(...)smaku i gotować 15 minut. Po tym czasie dodać koncentrat i szpinak. Gotować 5 minut. W czasie kiedy gotuje się dahl zagnieć z podanych składników ciasto na chlebki. Jeśli będzie za tępe dodaj trochę jogurtu, aby ciasto miało odpowiednią konsystencje. Podziel na równe części i podsypując mąką rozwałkuj na cienkie placki. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu wypiecz chlebki
AZgotuj!składników zagnieć ciasto, owiń folią wstaw do lodówki na 20 min. Nagrzej piekarnik do 180°C. Grzanie dół Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wylep ciastem spód blaszki i piecz na jasnozłoty kolor przez 15 minut. Wyjmij i wystudź spód, przygotuj masę na sernik. MASA SEROWA: - 120 g masła - 250 g cukru drobnego - 4 jajka - 200 g chałwy waniliowej
SMYKWKUCHNIFormę o wymiarach 23X36 wykładamy papierem do pieczenia, lub smarujemy delikatnie masłem i posypujemy bułką tartą. Połowę ciasta rozmasowujemy na blaszce (nie jest to łatwe ponieważ ciasto się klei i jest gęste, ale przy pomocy lekko wilgotnej łyżki z pewnością sobie poradzicie). Ciasto pieczemy w 180 C przez około 20-25 minut do czasu, aż się zrumieni. Drugą blaszkę(...)koniec ubijania stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier. Rozsmarowujemy na drugim cieście, a wierzch piany posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 20-25 minut w 180 C. Jeśli macie duży piekarnik możecie piec oba ciasta jednocześnie, lub jedno po drugim. Żelatynę zalewamy 5 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała. Zalewamy gorącą wodą 2/3 szklanki i mieszamy do czasu
To co lubię - gotuję i polecamżółtka (z białek możecie zrobić bezy migdałowe ) Skórka otarta z cytryny 1 szczypta soli Wszystkie składniki wkładam do miski i zagniatam ciasto. Następnie ciasto rozwałkowuję na kształt koła o średnicy 26 cm. Blaszkę do tarty (użyłam tortownicę 24 cm) smaruję masłem i układam w niej rozwałkowane ciasto. Formuję około 3 cm boczek. Ciasto nakłuwam wielokrotnie widelcem. Blaszkę wkładam do zamrażarki(...)czasie rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Blaszkę przekładam bezpośrednio z zamrażarki do piekarnika i piekę 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni. Ciasto odstawiam do wystygnięcia. Międzyczasie przygotowuję krem do tarty. Składniki na krem cytrynowy: ¾ szklanki cukru 150 g masła 2 cytryny (sok i skórka) 3 jajka 2 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalewam niewielką ilości zimnej wody i odstawiam, żeby napęczniała
Słodki sentymentpieczenia Krem kokosowy: 1/2 szklanki mleka 1 szklanka mleka w proszku 1 szklanka wiórków kokosowych 3 łyżki cukru 50g masła Dodatkowo: 100g mlecznej czekolady 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy na gładką masę. Formujemy kulę, owijamy folią, chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kulki(...)pieczemy w rozgrzanej maszynce przez około 2-3 minuty. 2. Przygotowujemy krem: mleko podgrzewamy z cukrem i masłem. Kiedy cukier się roztopi dodajemy mleko w proszku, wiórki i cukier. Jeśli masa będzie bardzo gęsta, możemy dodać więcej mleka. Masę studzimy. Jeszcze letnią nadziewamy orzeszki - wykładamy 1 łyżeczkę masy na połówkę orzeszka, przykrywamy drugą. 3. Przestudzone orzeszki maczamy
Szefowa kuchniWielkanocne śniadanie nie może się obejść bez pysznego pieczywa. Zrobione samodzielnie smakuje najbardziej, więc warto poświęcić na to chwilkę i zauroczyć domowników swoimi wypiekami :) Pamiętajcie, że każde drożdżowe ciasto można przygotować dzień wcześniej i wstawić do wyrastania do lodówki. Tym sposobem rankiem wystarczy ciasto ocieplić przez ok 20 minut, a następnie zaplec tak jak w przypadku tych wianuszków(...)prostu uformować okrągłe bułeczki. Składniki na 6 małych wianuszków (ja przygotowałam 2 małe i jeden większy, który w trakcie pieczenia stracił pierwotny kształt): 250ml mleka ½ kg mąki 50g świeżych drożdży Babuni 3 łyżki cukru 2 żółtka 1 całe jajko 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 80g masła ⅓ łyżeczki soli Dodatkowo: 1 jajko na jeden wianuszek Odrobina roztopionego
Kuchnia w czekoladziecytryny Ciasto 1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i esencję waniliową. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny. Mieszamy całość do połączenia się składników. 2. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Ciasto pieczemy 180 stop. przez(...)minut. do suchego patyczka ( patyczek wbity w ciasto musi być suchy ) 3. Upieczone ciasto wykładamy na kratkę aby wystygło. Masa budyniowa na soku 4. Z 300 ml soku odlewamy 50 ml, pozostałą resztę zagotowujemy z cukrem. W tych 50 ml mieszamy proszek budyniowy i wlewamy do zagotowanego soku. Gotujemy budyń, a następnie odstawiamy przykryty folią spożywczą (aby nie utworzył się
Gotowanie...to proste !stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugiej mieszamy napój owsiany z olejem i jajkiem. Do suchych składników wlewamy mokre i krótko mieszamy składniki. Dodajemy skórkę pomarańczową i z raz mieszamy. Masę przekładamy do papilotek (do około 3/4 wysokości). Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku. Czas może być(...)różny w zależności od piekarnika (u mnie około 20-25 minut), dlatego stosujemy zasadę tzw. suchego patyczka. Patyczek wbity w ciasto nie powinien być nim oblepiony. Smacznego
Słodkie okruszkipieczenia blaszkę i smarujemy 1/3 części masy makowej *** *** Na masę kładziemy drugie koło z ciasta i smarujemy je drugą częścią masy makowej *** *** Czynność powtarzamy ponownie i całość przykrywamy ostatnim kołem z ciasta (wierzchu już nie przykrywamy makiem). Na środku odciskamy szklanką koło *** *** Ciasto nacinamy nożem na dwie części (nie nacinając go do samego środka, środek pozostawiamy bez nacięcia(...)część ciasta przecinamy jeszcze na pół, tak aby powstało nam 16 części *** *** Dwa sąsiadujące paski skręcamy dwa razy wokół własnej osi *** *** Czynność tą powtarzamy z wszystkimi pozostałymi paskami *** *** Końcówki pierwszej pary pasków zlepiamy ze sobą *** *** Tak samo postępujemy z pozostałymi paskami *** *** Ciasto z wierzchu smarujemy roztrzepanym białkiem *** *** Ciasto pieczemy w temperaturze 180’C przez około 30 minut *** *** Gwiazdę wyjmujemy
Blog z Apetytemciasto zwijamy, zaczynając rolować od strony szerokiej, do wierzchołka trójkąta. Rolując rogalik, brzegi możemy docisnąć, aby się zamknęły. Rogaliki wykładamy na 2 blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia. Kładziemy je zawiniętą, cienką końcówką pod spód. Dzięki temu, podczas rośnięcia, rogaliki nie rozwiną się. Rogaliki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do rośnięcia. Rogaliki, przed samym pieczeniem, smarujemy roztrzepanym(...)jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ja piekę rogaliki na grzałkach góra + dół, bez termoobiegu. Blaszki z rogalikami piekę pojedynczo, przez 20 minut. Rogaliki studzimy na kratce. Smacznego
Smak mojego domuproszek do pieczenia. W drugiej misce połączyć składniki mokre czyli jogurt, olej i jajka. Nastepnie połączyć zawartość obu misek. Ciasto przełożyc do foremki na muffinki, u mnie silikonowa. Ciasta nałożyć na wysokość ok 3/4 foremki. Na wierzchu posypać porzeczkami. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka, ok 20-25 minut, funkcja góra-dół
Monia miesza i gotujemusztardy Polędwiczka z pieca, w glazurze z musztardy i cukru trzcinowego, octu winnego i rozmarynu – z tych składników powstaje niezwykle aromatyczna mieszanka, która pięknie karmelizuje się podczas pieczenia lub smażenia. Piątek: Pizza gotowa w 10 minut Ta pizza naprawdę jest błyskawiczna. Można ją zrobić w 10 minut! Tajemnica tkwi w składnikach ciasta, z którego można zrobić równie dobrze
Niedzielny kucharzmiksujemy na gładką, jednolitą masę. Na koniec dodajemy bakalie i jeszcze raz mieszamy. Przelewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja swoje piekłam w niedużej ceramicznej formie żaroodpornej o wymiarach 25×25, ciasto wyszło dosyć wysokie. Pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy ciasto na pewno
CiastkozercyBez problemu uzyskacie taką masę. Wyjąć ciasto z miski i uformować kulę. Za pomocą łyżeczki nabierać ciasta i ukulać kulę w dłoni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą kulkę najpierw zamoczyć z jednej strony w mące. Następnie drugą w cukrze. Stroną z mąką położyć na blaszce. Lekko spłaszczyć widelcem. Nie za mocno ponieważ ciastka się rozlewają podczas pieczenia. Grubość ciastek po spłaszczeniu nie może być cieńsza niż 5 mm. Pieczenie- nagrzać piekarnik do 180c i piec partiami po 15 minut. Po upieczeniu ciastka położyć na raszkach do odparowania i ostudzenie. Zimne przechowywać w zamkniętym pudełku. Wykonanie Thermomix wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, wymieszać obroty 6, czas 40 sekund reszta jak wyżej Ciastka są super
Kuchnia Pokoleń