Uwielbiam naturalne jogurty. Właściwie nie wyobrażam sobie bez nich mojej kuchni. Idealne na śniadanie, jako dodatek do najróżniejszych sosów, dań, a nawet obiadu czy ciast
Słodkie okruszkiNa pierwszy rzut oka szpinak i karkówka, to niekonwencjonalne połączenie. Jednak dostaliśmy od Mamy soczysty, pieczony karczek i postanowiłam go wykorzystać do dzisiejszego śniadania, a że
Ania i Marcin gotująodkryły mnie Do Słodkiego Sentymentu „zapukała” natura pod postacią soków tłoczonych na zimno Sportfood . Wyglądały świetnie, smakowały doskonale, więc wpuściłam do kuchni i postanowiłam przerobić na ciasto Przygotowałam ciasto bez pieczenia , czyli chrupiącą czekoladę z owocowym sokiem, która mnie zachwyciła i mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu Krokant: 1 łyżka masła ½ szklanki cukru 1 szklanka pokrojonych(...)Eliksir miłości 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 32 herbatniki kakaowe petite beurre Sok z połowy pomarańczy Najpierw przygotowuję krokant. Masło rozpuszczam w rondelku i dodaję cukier. Karmelizuję cukier około 20 minut na niewielkim ogniu, aż zrobi się brązowy. Następnie dodaję orzechy i całość mieszam. Krokant wykładam na folię aluminiową i odstawiam do wystygnięcia. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie masy czekoladowej. Śmietankę zagotowuję
Słodki sentymentsłoneczną wiosnę! Składniki na ciasto: 230 g mąki pszennej, 25 g cukru pudru, szczypta soli, 140 g zimnego masła, 1 duże jajko, 2 łyżki zimnej wody Mąkę, cukier i sól wsypać do miski, dodać pokrojone masło i dobrze posiekać nożem, albo użyć siekacza do ciasta kruchego. Następnie dodajemy jajko oraz wodę i szybko zagniatami ciasto, które następnie wykładamy na folię(...)godzinie kiedy ciasto jest już schłodzone rozwałkowujemy je na oprószonym mąką blacie i wykładamy formę do tarty ( u nas o średnicy 25 cm). Tak przygotowane ciasto chowamy ponownie do lodówki na 1 godzinę, po tym czasie nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy z obciążeniem (na ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy
Plate of Joywątpienia słodkie i aromatyczne ciasto. Kawałeczek nikomu nie zaszkodzi. Wszystkim bez wyjątku podniesie poziom cukru we krwi… Chlebek dyniowy Składniki: na podłużną foremkę o 12 cm x 32 cm 300 g pszennej mąki 250 g brązowego cukru 3 jajka 150 ml oleju 200 g puree z dyni, tutaj przepis 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej(...)jajkami, solą, dyniowym puree i olejem. Dodaj pokrojone bakalie i marchewkę. Na koniec wmieszaj mąkę. Wyłóż formę papierem do pieczenia, wlej masę i wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika. Piecz przez ok. 75 minut. Patyczek powinien być suchy. Ostudź ciasto i pokrój na kawałki. Chlebek dyniowy jest słodki ale nie przesadnie. Zamiana brązowego cukru na biały powoduje, że ciasto
codojedzeniaserek. Całość łączymy miksując na średnich obrotach miksera przez 2-3 minuty. I już! Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstego greckiego jogurtu i powoli spływać z łyżki – jeżeli Wasze ciasto wyszło tak gęste jak gęsta śmietana – dodajcie jeszcze trochę mąki. Wszystko zależy od wielkości jajek. Pączki z gęstszego ciasta ładniej ‘puchną’ i są bardziej okrągłe. W rondlu z grubym(...)niego odrobinę ciasta albo kawałek surowego ziemniaka – powinien zacząć od razu skwierczeć i w ciągu 40 sekund do minuty zrobić się rumiany. Do nakładania ciasta szykujemy sobie dwie łyżki, moczymy je w gorącym tłuszczu żeby ciasto nie przylepiało się do nich i nakładamy porcje ciasta na gorący tłuszcz. Smażymy z każdej strony do zezłocenia, około 6-7 minut na partię
Karo in the KitchenTeraz dzielę zrobione ciasto na 4 części i do każdego dodaję inny barwnik. Wykładam papier do pieczenia TYLKO na spód blachy i wylewam po kolei ubarwione ciasta. Staram się żeby każda warstwa kolorowego ciasta była rozłożona równomiernie na całą powierzchnię blachy. Całość wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 20-30 minut, zależy od piekarnika. Zawsze(...)należy sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest już upieczone (gdy będzie suchy patyk). Po skończeniu pieczenia zrzucam ciasto w blaszce na podłogę (wyłożoną np. ściereczkami) z odległości ok 50-60 cm. a następnie wstawiam do otwartego piekarnika do wystygnięcia. Śmietankę dziele na dwie części, jedna 400 ml a druga 600 ml. Najpierw ubijam 600 ml śmietanki z cukrem
Kuchnia Vikijasnego 400 gram czarnej porzeczki Beza: 3 białka 125 gram cukru 50 ml wody Wyłożyć papierem tortownicę i wysmarować tłuszczem. Zagnieść ciasto ze składników na kruche ciasto najpierw przesiewając mąkę i dodając zimne pocięte w kostkę masło. Siekać, aż będzie konsystencji mokrego piasku. Dodać żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Od razu wyłożyć nim dno tortownicy(...)zimną wodą). Kiedy krem się studzi nastawić piekarnik na 180 stopni i podpiec ciasto kruche (10-15 minut). Nie powinno się zrumienić tylko lekko podpiec. Ubić pianę z dwóch białek dodać 2 łyżki drobnego cukru pojedynczo. Do zimnego kremu z żółtek dodawać po łyżce bezy. Wyjąc podpieczony spód, wylać krem z żółtek i bezy i rozłożyć równomiernie dowolne owoce. Zapiekać
AZgotuj!popularne ciasto na zimno przełożone herbatnikami, masą kajmakową, budyniem i śmietaną. Łatwe do przygotownia i bardzo smaczne. Ciasto 3 BIT wbrew pozorom nie jest zbyt mocno słodkie w smaku, ponieważ krem budyniowy idealnie komponuje się z pozostałymi warstwami. Najlepiej smakuje w dniu przygotowania 😃 Składniki na formę o wymiarach 20 cm x 30 cm: około 350 g herbatników(...)waniliowego bez cukru (waga 1 paczki - 40 g) 1 kostka miękkie masła (200 g) 1 duże opakowanie śmietany 30% (500 ml) + 2 łyżki cukru pudru 1/3 szklanki wrzącej wody + 4 łyżeczki żelatyny 3 kostki gorzkiej czekolady Masę kajmakową podgrzać (puszkę wstawić do wody i całość gotować kilka minut). Formę wyłożyć folią przezroczystą bądź papierem do pieczenia
Ugotowaćniespodziewanych gości. Ciasto w momencie wykładania do formy jest lekko płynne - takie ma być - dzięki temu w czasie pieczenia mocno urośnie, a po upieczeniu będzie lekkie i puszyste. Najlepiej smakuje z powidłami śliwkowymi i domową bitą śmietaną. SKŁADNIKI 200 g mąki pszennej 200 g cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła(...)przygotowanej formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35-40 minut, do suchego patyczka. POLEWA: kawę zaparzamy w 30 ml gorącej wody. W rondelku zagotowujemy śmietankę z zaparzoną kawą. odstawiamy z ognia, dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy rózgą do połączenia składników w gładką masę. Lekko studzimy i wykładamy na ciasto
cool and mintywypatrujemy ich na chodniku. Nigdy nie dajemy im sera na pierogi, bo u nas twarog to rarytas. Ale one i tak chetnie pokazuja nam swoje rogi.Gdy zabieralam sie za pieczenie moich slimakow zastanawialam sie czy beda sliczne z rogami czy moze jakies zakalce zamknete w skorupkach. Wyszly takie:Buleczki Chelseacytuje za Ania z "Mojej malej kuchnii"skladniki:nadzienie(...)wyrabiamy do uzyskania miękkiego, lepkiego ciasta. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.Smarujemy oliwą stolnicę czy inną powierzchnię na której będziemy wyrabiać ciasto, wykładamy nasze ciasto i wyrabiamy 10 sekund. Kształtujemy gładką kulę. Myjemy i wycieramy naszą miskę z ciasta, smarujemy ją oliwą i przekładamy ciasto do miski na kolejne 10 minut. Jeszcze raz wyrabiamy ciasto na natłuszczonej powierzchni i ukształtowawszy
Przysmaki Karolkiproszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej „bezy”. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy . Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w temp(...)Miksujemy na gładko. Dodajemy stopniowo galaretkę. Czekamy kilka minut na lekkie stężenie i wylewamy na biszkopt. Składniki na nasączenie: 3 łyżki cukru+ 12 szklanki gorącej wody+ kilka kropli aromatu pomarańczowego Dodatkowo: 2 galaretki pomarańczowe rozrobione na ¾ litra wody 1 pomarańcza WYKONANIE: blat biszkoptowy nasączony masa serowa biszkopciki z ciasta pomarańcze galaretka Smacznego
Domowe ciastaCiasto krótko wyrabiamy ręka. Dzielimy na 2 części. Pierwsza część w proporcji 2/3, druga 1/3. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Spód tortownicy o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy olejem. Większy kawałek ciasta wałkujemy w kształt okręgu tak aby wyłożyć ciastem spód i boki tortownicy do wysokości ok. 3 cm. Na sam spód ciasta(...)rozkładamy plastry sera. Na sam wierzch dajemy usmażone plastry boczku. Z mniejszego kawałka ciasta wałkujemy okrąg trochę większy niż średnica tortownicy. Ciastem przykrywamy naszego hamburgera, łącząc boki z góra. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem i posypujemy ziarnem sezamu. Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 30-40 minut. Kiedy widzimy, że góra nam się mocno spieka można na ostatnie minuty pieczenia
Themo przepisybyć z wiaderka) 3/4 szklanki cukru 100 g masła 1/4 szklanki mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 1 jajko aromat pomarańczowy Masa budyniowa: 600 ml soku Kubuś z pomarańczą (lub innego soku tego typu) 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru Polewa: 50 g masła 3 łyżki cukru 6 łyżek ciemnego kakao 6 łyżek wody Dodatkowo(...)tortownicy (21 - 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut (termoobieg). Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i wraz z tortownicą rzucamy z wysokości ok. 60 cm. Następnie wkładamy ponownie do piekarnika, tym razem wyłączonego i pozostawiamy w uchylonym aż ciasto wystygnie. Wszystkie składniki masy serowej wkładamy do garnka, krótko miksujemy
Czary - gary w kuchniSernik bez sera? To ciasto właśnie tak smakuje - jak delikatny sernik i dla niewtajemniczonych - nikt się nie domyśli, że nie ma w nim ani grama sera. Jest naprawdę pyszne, bardzo puszyste i lekkie. Polecam też inny mój wypiek: Styropian ( klik ) - podobną wersję sernika bez sera. Zapewniam, że obie są rewelacyjne. (Forma o wymiarach(...)pomocą łyżki i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia oraz ciastkami. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 50-60 minut w 180 stopniach. Po wystygnięciu można posypać pudrem. UWAGA: Przez pierwsze 30 minut od wyłączenia piekarnika warto nie otwierać drzwiczek. Później delikatnie uchylić i studzić ciasto przez około 60 minut
Di gotuje