ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:437/1234)

Budyniowo-kokosowe ciasteczka. 178

proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych ciasteczek budyniowych: 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski. 2. Następnie zagniatamy ciasto. 3. Odrywamy kawałki i formujemy z nich kulki o wielkości orzecha włoskiego. 4. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Między kulkami zachowujemy odstępy ponieważ urosną. 5. Pieczemy do zrumienienia przez(...)około 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni. 6. Podajemy i smacznego życzę.   Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 2 blaszki ciasteczek

Izabelawkuchni
Żurawinki – szybkie ciasteczka z żurawiną 153

miód. Całość szybko zagniatamy, wstawiamy na około 5 minut do lodówki. Wyciągamy i dodajemy żurawinę (połowę lekko siekam, resztę zostawiam w całości), szybko zagniatamy aby wymieszała się z ciastem. Z ciasta tworzymy kulę i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia na około 1 godzinę lub krócej do zamrażalnika. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe(...)lekko je spłaszczamy i układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy do ładnego zarumienienia w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Studzimy na kratce. Smacznego

Słodkie okruszki
CHLEB RAZOWY Z PŁASKURKI, SAMOPSZY I ORKISZU 162

składników. Gotową masę przekładamy do dwóch form przesmarowanych delikatnie olejem (metalowe musimy dodatkowo wysypać otrębami lub mąką, lub wyłożyć papierem do pieczenia), ubijamy miejsce przy miejscu łyżką maczaną w wodzie. Wyrównujemy, można obsypać wierzch mąką pełnoziarnistą. Ciasto ją wchłonie, a chleby się tak nie spieką górą. Formy przykrywamy np. ręcznikiem papierowym i odstawiamy do wyrastania. Zwykle trwa to ok.4(...)żytnim zakwasie, najdłużej na samym orkiszowym), a także od tego czy zakwas jest bardzo świeży, czy już ma kilka tygodni bez dożywiania. Gdy masa wypełni formy, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok. 60 minut na termoobiegu. Po upieczeniu chleby wystawiamy z piekarnika, od razu wyjmujemy z form i odstawiamy na drewnianą deskę do odparowania

Smaczne Zdrowe
Kruche ciasto z pianką i jagodami 122

proszkiem do pieczenia. Dokładamy miękkie masło oraz żółtka i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie nierówne części- jedną trochę większą ok 60% i drugą trochę mniejszą ok 40%. Mniejszą część ciasta wkładamy do zamrażarki *** *** Większą częścią ciast wylepiamy dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (moja ma wymiary 25/25cm). Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem *** *** Ciasto wkładamy(...)piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut- piekłam z termoobiegiem *** *** Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia !!! Następnie ubijamy białka ze szczyptą soli. Kiedy są już sztywne stopniowo dodajemy cukry, cały czas mieszając na wysokich obrotach. Później powoli wsypujemy budyń, nie przerywając mieszania. Następnie zmniejszamy obroty miksera i małym strumieniem wlewamy olej- wszystko jeszcze

Blog z Apetytem
VADEMECUM Podstawowy przepis na gofry – co zrobić, żeby gofry były lekkie i chrupiące? 315

ciasta dodajemy pianę z białek i mieszamy. Nie czekamy z ciastem, nie zostawiamy go na później. Pieczemy gofry od razu! Pęcherzyki powietrza które zamknęliśmy w ubitej z białek pianie nie trwają wiecznie. PIECZENIE GOFRÓW Rozgrzewam patelnię z dwóch stron tuż przed dodaniem do ciasta białek – patelnia grzeje się szybko i równomiernie. Wlewam do niej ¼ ciasta – tak żeby ciasto równo(...)pokryło dolne kratki gofrownicy i zakryło dwumilimetrową warstwą górę perforacji – i zamykam patelnię. Piekę gofry na niskim ogniu przez 3 minuty, przewracam patelnię na drugą stronę i piekę jeszcze 2 minuty od strony „pokrywki”. Zaglądam, w jakim stopniu gofry są zrumienione i wypieczone – jeśli trzeba, zmieniam znowu stronę pieczenia odwracając patelnię i daję im chwilę czasu. Przy okazji – otwierając

Karo in the Kitchen
Babka majonezowa 582

ciasta i majonezu to zróbcie ją bez obaw . Majonezu w niej nie czuć, a nadaje on ciastu wilgoci i sprawia,że jest dłużej świeża. BABKA MAJONEZOWA Składniki: 4 jajka 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 3/4 szkl cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno, następnie dodajemy żółtka oraz majonez. Do masy przesiewamy wymieszane z proszkiem do pieczenia obydwie mąki, mieszamy łyżką. Przelewamy do formy i pieczemy około 40 minut w 170 stopniach

Bon appetit mon amie
CIASTKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z MASŁEM ORZECHOWYM, NUTELLĄ I BANANEM 586

słonego masła orzechowe z nutellą i słodkim bananem. Składniki (9-11 szt.): opakowanie ciasta francuskiego około ½ słoiczka nutelli około 8 łyżek masła orzechowego z orzechami lub bez 1 mały dojrzały banan Wykonanie: ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy najpierw masłem orzechowym ( ja użyłam domowego z orzechami) następnie nakładamy warstwę nutelli ( ja nakładałam co któreś miejsce i rozsmarowywałam) na koniec wzdłuż(...)skropić go sokiem z cytryny aby nie sczerniał) i zwijamy jak roladę, następnie kroimy na grube plastry które umieszczamy w foremce na muffiny wcześniej wysmarowanej masłem pieczemy na złoty kolor   około 15 minut w piekarniku nagrzanym

Słodkie zapomnienie
KRUCHE ROGALIKI BUDYNIOWE 138

laski wanilii, proszku budyniowego, masła, żółtek oraz mleka zagniatamy ciasto, które zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę ze schłodzonego ciasta , odrywamy kawałeczki ciasta( u mnie 17-19g) i formujemy rogaliki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 12-15 minut z   funkcją termoobiegu   w temperaturze 180°C gotowe rogaliki

Słodkie zapomnienie
Czekoladowe ciasto z malinami i dżemem Jamar 178

dżemu truskawkowego Jamar wiórki kokosowe lub maliny do dekoracji Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół bez termoobiegu). Prostokątną formę o wymiarach 24 cm x 28 cm lub okrągła blachę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wbić jaja, wlać olej, mleko wymieszane z octem. Wsypać cukier, czekoladę i wiórki kokosowe. Wszystko wymieszać(...)połączenia składników. Do mokrych składników przesiać mąkę z sodą, solą i kakao i krótko wymieszać – nie trzeba mieszać dokładnie. Ciastem napełnić formę. Rozłożyć warstwę mrożonych malin. Od razu wstawić do nagrzanego pieca i piec 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Zrobić polewę: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. W kubku wymieszać dżem ze śmietanką. Dodać do roztopionej czekolady

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami – przepis krok po kroku 161

startym serem żółtym. Ja bardzo lubię wykorzystywać do tego celu mozzarellę do zapiekanek i pizzy. 10. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 20 minut. 11. Gotową zapiekankę wyciągamy z piekarnika i kroimy na kawałki. Możemy ją podawać np z domowej roboty ketchupem. A Wy lubicie kaszę jaglaną? Macie swoje ulubione(...)pory za jej smakiem, to polecam wypróbowanie tego przepisu! Smacznego! P.S. A gdyby naszła Was ochota na deser, to polecam pyszne, bezglutenowe Brownie , czy jak kto woli – ciasto czekoladowe Artykuł Zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi

Okiem Blondynki by McBlondi
Torcik truskawkowy z biszkoptami 192

waniliowym kremem i truskawkami Mus truskawkowy na biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Kokosowy deser z truskawkami Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowo(...)truskawkowe Koktajl truskawkowo-jogurtowy Koktajl truskawka-melon-jogurt Koktajl truskawki-ananas Lemoniada truskawkowa ------------------------------------------------------------- Torcik truskawkowy z biszkoptami Proporcje  na tortownicę o średnicy 23 cm Czas przygotowania:  40 minut + czas chłodzenia Składniki: 500 g truskawek 70 g cukru 6 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wody 500 g zimnej śmietany kremówki 30% sok z cytryny 300 g podłużnych biszkoptów truskawki

Kulinarne przygody Gatity
Rolada serowa 273

dokładnie mieszamy. Powstałą masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (dużą, tzw piekarnikową). Podpiekamy około 15 minut w temperaturze 190-200 stopni. W tym czasie przygotowujemy farsz. Do mięsa mielonego wbijamy jajka, dodajemy około 2 łyżki bułki tartej. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Upieczone i lekko przestudzone ciasto serowe wyciągamy z blaszki. Zdejmujemy papier. Na stronę, z której(...)zdejmowaliśmy papier nakładamy farsz mięsny (do farszu można dodać pokrojoną w kostkę różnokolorową paprykę, można ułożyć kabanosy lub ogórki. Różne wersje wypróbowałam, jednak najbardziej smakuje mi bez dodatków). Zwijamy jak roladę, od dłuższego boku. Roladę układamy na blaszce i ponownie wstawiamy do piekarnika, tym razem na około 45 minut

Smaki Na Talerzu
Tarta jaglana z budyniem 168

pomyślał, że z kaszy jaglanej można zrobić ciasto, a mianowicie tartę? Otóż można! Z dodatkiem budyniu smakuje wyśmienicie! Składniki: Spód: 1 torebka (100g) kaszy jaglanej 2 łyżki oleju kokosowego 1 jajo 3 łyżki syropu daktylowego (lub innego słodzidła) Wierzch: 1 budyń śmietankowy bez cukru 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania(...)Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu i ostudzeniu dodajemy rozpuszczony olej kokosowy, jajo i syrop daktylowy. Całość blendujemy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 25-30 minut w 1801 stopniach. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzony przelewamy na upieczone i ostudzoną tartę. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
MOCNO CZEKOLADOWE CIASTO Z MĄKI GRYCZANEJ (BEZGLUTENOWE) 203

cukru szczypta soli 1 łyżka ekstraktu z wanilii masło do wysmarowania formy kakao do obsypania formy maliny, listki mięty do dekoracji Przygotowanie Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. (bez termoobiegu).Przygotujcie formę (u mnie klasyczna tortownica o średnicy 25 cm), wysmarujcie ja masłem i obsypcie kakao. Masło włóżcie do rondla, roztopcie. Do gorącego masła dołóżcie połamaną czekoladę i poczekajcie(...)cukrem i ekstraktem z wanilii (tylko do momentu połączenia składników). Wlejcie lekko przestudzoną masę czekoladową, wsypcie mąkę gryczaną i sól i dokładnie wymieszajcie. Ciasto przelejcie do formy i włóżcie do nagrzanego piekarnika. Pieczcie około 20-25 minut (możecie piec również dłużej lub krócej dla osiągnięcia bardziej płynnego lub bardziej stałego efektu). Wystudzone ciasto udekorujcie malinami i listkami mięty

OliveandThyme
Rolada Kukułka 168

masy o smaku kukułki, to i nazwa nasunęła się sama:) Rolada wyszła pyszna, słodka, z tą charakterystyczną nutą cukierków "Kukułka". Najlepsza była na drugi dzień, gdy ciasto przeszło smakiem kremu.  Składniki: ciasto: 5 małych jajek 150g drobnego cukru 150g mąki (minus jedna płaska łyżka) 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Krem: 100ml śmietanki 30% 200g sera mascarpone 4-5 łyżek(...)wymieszać łyżką. Dużą blachę (z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem, wylać ciasto, równomiernie rozsmarować go na blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 10-12 minut w temp. 170stC. Póki ciasto się piecze przygotować ściereczkę bawełniana, oprószyć ją cukrem pudrem. Ciasto położyć na ściereczce papierem na wierzch, papier zdjąć, a ciasto razem ze ściereczką zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku

Obiad gotowy
ODRYWANY CHLEBEK Z SUSZONYMI POMIDORAMI, BAZYLIĄ, CZOSNKIEM I SZCZYPIORKIEM 161

ciasto przełożyć do miski i wyrobić, do momentu aż składniki się połączą i stanie się elastyczne. Ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30 x 40 cm i grubości 0,5 cm. Całość wysmarować masłem ziołowym. Tak przygotowane ciasto pokroić na paski. Każdy pasek złożyć w harmonijkę i układać w blaszce wysmarowanej masłem. Piec(...)minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu chlebek zostawić na kratce do wystygnięcia. Ps. Z podanej ilości składników upieczemy chleb w tortownicy o średnicy 26 cm. Połowa porcji jest idealna do keksówki

Kuchnia w opałach
Brownies z kaszy jaglanej 221

pieczenia) 1/4 szklanki mleka (można użyć roślinnego) Dodatkowo: płatki migdałowe, orzechy do posypania 1. Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. 2. Wszystkie składniki na ciasto razem z ugotowaną kaszą przełożyć do blendera, zmiksować. 3. Ciasto wylać do blaszki 22x22cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać płatkami migdałowymi i orzechami. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec(...)temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 45 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika (ciasto bardzo mało rośnie). 4. Brownies po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Udanych wypieków:) Related Images: [ See image gallery at malacukierenka.pl

Mała Cukierenka
Brownies z kaszy jaglanej 217

pieczenia) 1/4 szklanki mleka (można użyć roślinnego) Dodatkowo: płatki migdałowe, orzechy do posypania   1. Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. 2. Wszystkie składniki na ciasto razem z ugotowaną kaszą przełożyć do blendera, zmiksować. 3. Ciasto wylać do blaszki 22x22cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać płatkami migdałowymi i orzechami. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec(...)temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 45 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika (ciasto bardzo mało rośnie). 4. Brownies po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Przepis na Chleb Orkiszowy na Drożdżach 266

minutach pieczenia zmniejszam temperaturę do 180 stopni i jeszcze piekę około 60 minut. W sumie chleb piekłam około 65 - 70 minut – 10 minut w temperaturze 200 stopni – i około 60 minut w temperaturze 180 stopni – w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Duże, pełnoziarniste ciastka z masłem orzechowym. 191

rozpuszczony olej, masło orzechowe i jajko. Wyrób ciasto. 2. Podziel ciasto na 7 części, z każdej uformuj dużą kulkę. Następnie rozłóż je na blasze z papierem do pieczenia i każdą spłaszcz na kszatłt dużego ciastka. 3. Do każdego ciastka włóż kilka wybranych dodatków, np. pokruszone orzechy. 4. Piecz ok. 20-25 minut w 170 stopniach. Energia  (1 sztuka

Powiedz dietom nie
Sernik jaglany bez pieczenia 150

słodko, na słono, w formie placków, ciastek, koktajli czy sałatek. I bardzo często w formie ciast. Dziś zapraszam więc na udawany "sernik" bez pieczenia, który zaskoczy szczególnie zagorzałych przeciwników kaszy jaglanej! :) Składniki: CIASTO: - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej - 2 szklanki wody - sok z 1 pomarańczy - skórka starta z 1 pomarańczy (trochę odkładamy do posypania gotowego sernika) - 4 łyżki(...)łyżki oleju kokosowego - garść rodzynek POLEWA: - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - 2 łyżki syropu z agawy/cukru trzcinowego - ew. 1 łyżka masła klarowanego Kaszę wsyp do garnka i podpraż kilka minut na małym ogniu, żeby pozbawić ją goryczy. Zalej kaszę 2 szklankami gorącej wody, dodaj sok z pomarańczy, skórkę i cukier/syrop. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu

Smakuje zdrowo
Ciasto daktylowe z kremem arachidowym i granatem 137

minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu – studzicie, wyjmujecie z foremki i przewracacie do góry nogami (tylko ostrożnie, bo będzie delikatne!), żeby się nieco wyrównało. Podczas pieczenia mocno bowiem wyrasta… Śmietanę ubijacie z cukrem pudrem, dodajecie łyżka po łyżce serek mascarpone, a potem znowu łyżka po łyżce – masło orzechowe, cały czas mieszając. Ciasto kroicie wzdłuż(...)pół, smarujecie jedną połówkę kremem, nakładacie drugą połówkę, znowu smarujecie kremem. Smarujecie nim również boki. Staracie się to robić równo, ale bez przesady. Posypujecie pestkami granatu i kakao. Zróbcie je kiedyś dla siebie. Albo dla kogoś. Na przykład na pierwszą randkę. Chociaż może nie, bo jeśli absztyfikant będzie uczulony na orzechy… To dopiero byłby stres! Click to view

GRUBY WAŁEK
Sernik z malinami i lekką budyniową pianką. 159

Przygotowujemy ciasto. Na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i siekamy nożem, aż uzyskamy z ciasta kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy nożem, aż składniki się trochę połączą, odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym bardziej kruche ciasto otrzymamy). Odcinamy 1/3 część ciasta, wkładamy je do zamrażarki(...)pozostałą porcję wałkujemy i wykładamy nią formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni i pieczemy w nim schłodzone ciasto około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.      Zmielony ser przekładamy do miski, dodajemy masło, cukier, jaja, oraz kaszę manną

Rozpustne gotowanie
Szarlotka z kardamonem 183

minut (czas zależy od jabłek, jakie mamy), żeby zmiękły, ale nie rozpadły się!  8. Białka lekko podbić i rozwałkować drugą część ciasta. Na podpieczonym cieście wysypać równomiernie pokruszone biszkopty lub bułkę tartą, wyłożyć na to ciepłe jabłka i posmarować połową lekko podbitych białek. Przykryć surowym ciastem, lekko docisnąć i posmarować wierzch ciasta pozostałym białkiem, posypać brązowym cukrem. Piec

Kuchnia Prezydentowej
Tarta z bzem i rabarbarem 135

Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt nieco większy od formy. Ułożyć ciasto w formie, formując brzegi. Gęsto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać kuleczkami do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Zdjąć obciążenie i papier. Piec w 180 st. C. kolejne 15 minut.  Wystudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 75 ml kremówki zagotować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pizzerinki z mięsem mielonym. 151

obsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy średniej wielkości koła (np. miseczką) i układamy je na blachę. Na wyłożone okrągłe pizzerinki  nakładamy sos pomidorowy (ewentualne ketchup), a następnie nakładamy na każdą składniki : plasterek szynki, mięso mielone, podsmażone warzywa, ogórek kiszony, posypujemy serem i doprawiamy oregano oraz ostrą papryką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut. Smacznego

Symfonia smakowa
Muffinki gryczano-jaglane z owocami 158

agawy łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia 240 g maślanki 0/5 szklanki oleju jajko 0/5 szklanki dowolnych owoców (tu użyłam mrożonej mieszanki owoców leśnych) W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je se sobą. Ciasto przekładamy do 3/4 wysokości papilotek. Na wierzchu układamy owoce. Muffinki pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w temperaturze

Mienta blog
Stoję i płaczę, a one się rumienią.... Jabłka, toffi i cud z łąki. 158

zagnieść. Formę na tartę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę . Do środka włożyć arkusz pergaminu i wysypać go fasolkami przeznaczonymi wyłącznie do pieczenie (lub służącymi do tego specjalnymi kuleczkami). Przełożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 minut i piec przez

KUCHARNIA
Czekoladowe muffiny z wiśniami 146

wiśni.. wspaniałe miękkie muffiny z kawałkami owoców :) Składniki na 12- 14 muffinek 1 szklanka świeżych lub zamrożonych wiśni bez pestek 2 szklanki mąki pszennej 2 – 3 łyżki kakao 1 i ½  łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 125 g masła, roztopionego i wystudzonego 2/3 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego   2 jajka, Sposób(...)zmieszać ze sobą składniki suche i drugim płynne, a następnie płynne wlać do składników suchych i wymieszać wszystko łyżką.  Napełniać ciastem (2/3 wysokości ) foremki do muffinek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C 20 minut. Najlepsze są po wystudzeniu. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Pszenno - owsiany czekoladowy placek z czereśniami 166

czas miksując dodać po kolei zmieszane suche składniki i na koniec mleko.   Do ciasta dodać czereśnie lub wiśnie i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto wypłoszyć na blasze i wyrównać . Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić ciasto patyczkiem, czy się

Na słodko lub wytrawnie
Falafel z sosem ogórkowym z chrzanem i grillowanym kurczakiem z czosnkiem niedźwiedzim 188

naszym europejskim wydaniu.Składniki na ciasto:-puszka namoczonej ciecierzycy -puszka namoczonego bobu-oliwa-czerwona cebula-czosnek niedźwiedzi-kolendra-sól, pieprz, kurkuma, kminek, gorczyca-łyżka mąki pełnoziarnistejCebulę szklimy na oliwie z wszystkimi przyprawami, łączymy z odsączoną ciecierzycą, bobem i mąką i za pomocą blendera miksujemy.Formujemy małe kuleczki i na papierze pieczemy w piekarniku ok 20 minut w temperaturze 200 stopni.Filet.Mięso(...)marynujemy w oliwie, cytrynie i czosnku niedźwiedzim z dodatkiem soli. Smażymy na patelni grillowej.Sos.Zielony ogórek-część bez gniazda-ścieramy na tarce. Dodajemy centymetr startego świeżego chrzanu, kilka kropel cytryny i pół łyżeczki miodu. Łączymy z jogurtem naturalnym

BaRepas
Rolada we wzory 262

pergamin na blaszce włóż wydrukowany wcześniej wzór, jaki chcesz, aby widniał na roladzie i ostrożnie wyciśnij z woreczka masę na pergamin (możesz również wyciskać wzory bez żadnego szablonu).Teraz wsadź blachę na 15 minut do zamrażalnika, aby wzór zastygł. BISZKOPT:Składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej. Nagrzej piekarnik do 160 stopni C. Całe jajka(...)masy mąkę i dodaj szczyptę soli. Delikatnie wymieszaj. Wyjmij z zamrażarki blachę z wyciśniętym wzorem i przełóż na nią bardzo ostrożnie ciasto na biszkopt. Łopatką wygładź delikatnie masę, by była równomiernie rozłożona. Piecz biszkopt 10 minut.Gorący wyciągnij z piekarnika i bardzo delikatnie zroluj wzorem na zewnątrz na czystej lnianej ściereczce roladę. Zrolowaną roladę pozostaw w ścierce

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasteczka "mocca" ( dla gości ) 415

kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na 30-40 minut do lodówki.Po tym czasie, ciasto wałkować, na grubość 0,5 cm. Wykrawać nieduże, okrągłe ciasteczka.Piec w 220 stopniach C 10-12 minut - do zrumienienia.Upieczone ciasteczka zdejmować z blachy i odstawić do wystygnięcia.Bezy kawowe:* 5 białek* 1,5 szklanki drobnego cukru* 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( nie granulowanej )Białka podbić(...)łyżce cukru i ubijać, aż piana stanie się gęsta szklista, a cukier zupełnie się rozpuści. Pod koniec ubijania dodać kawę rozpuszczalną, ubijać jeszcze kilka minut.Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formować bezy o średnicy zbliżonej do średnicy ciasteczek. Bezy najlepiej wyciskać przy pomocy rękawa cukierniczego.Bezy suszyć w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni C przez 3-3,5 godziny. Wysuszone

kolorowotorcikowo
ŚMIETANOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE Z MALINAMI - ZE STEWIĄ 765

Jedną rozkruszyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  ( poprzyduszać).  Drugą zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce.Składniki na masę śmietanową:- 1200g kwaśnej śmietany ( u mnie 800g śmietany 18% i 400g jogurtu greckiego)- 5 białek- szczypta soli- 1/4 szkl ksylitolu- 60 kropli stewii fluid- 2 op. budyniu waniliowego bez cukruDodatkowo :- 400g malin ( dałam mrożone(...)dodać proszek budyniowy . Następnie delikatnie dodawać śmietanę i jogurt i delikatnie zamieszać .Masę wyłożyć na kruchy spód, wyrównać. Wysypać mrożone maliny. Na górę rozkruszyć drugą część ciasta. Piec w temp.180* termoobieg ok.50 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Oprószyć mielonym ksylitolem lub pudrem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Kostka alpejska 238

pieczenia. Stopniowo dodawać do jajek. Na koniec dodać przesiane kakao oraz kawę rozpuszczalną.Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 25x36cm.Piec około 20 minut w temp. 170st. Ostudzić.Poncz: 3 łyżki soku z cytryny,  3 łyżki rumu,  250g konfitury z czarnej porzeczki.  Sok z cytryny wymieszać z rumem, ponczem nasączyć ciasto. Posmarować(...)konfiturą i wstawić do lodówki. Krem: 533 g kajmaku,  250g masła,  2 łyżki bardzo mocnej zaparzonej kawy,  5 łyżek ajerkoniaku, 300g bez.  Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, powoli dodawać ajerkoniak oraz zimną kawę. Następnie dodawać po łyżce kajmaku. Dodać połowę pokruszonych bezów. Masę rozsmarować na cieście, posypać resztą bezów. Wierzch: 100g śmietanki

Z miłości do słodkości
Łosoś w pesto z dodatkiem oleju rzepakowego zapiekany w cieście francuskim 198

filetu łososia bez skóry5 suszonych pomidorków z oleju40 g rukoli1 łyżka słonecznika Kresto1 mały ząbek czosnku5 łyżek oleju rzepakowegosólopakowanie ciasta francuskiego 375 gjajko lub białko do posmarowaniaDo blednera wrzucić rukolę, czosnek, suszone pomidory i słonecznik, dodać olej. Wszystko zblenderować. Łososia oprószyć solą i posmarować otrzymaną masą, odstawić do lodówki na min. godzinkę. Potem łososia zawinąć w ciasto francuskie(...)uformowałam taką rybkę. Posmarować rostrzepanym jajkiem lub białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C, piec ok 20-30 minutciasto ładnie się przyrumieni. Łososia miałam w dwóch kwałkach więc razem stworzyły jakby jeden duży filet z którego powstała mi taka duża rybka. Można również łososia podzielić od razu na małe kawałki i każdy osobno zawinąć w ciasto

Monia miesza i gotuje
SERNIK DLA DIABETYKA #talerzdiabetyka 217

jajek 150g erytrolu budyń waniliowy (bez cukru) czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżka soku z cytryny Polewa: pół tabliczki gorzkiej czekolady o zawartości 80% kakao Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z erytrolem na puszystą masę, następnie dodać budyń waniliowy, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia oraz twaróg. Białka ubić(...)serową z pianą. Na koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny lub kilka kropel ulubionego aromatu (np. migdałowego). Masę przełożyć do tacki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do zimnego piekarnika i piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wyłączyć piekarnik, nie otwierać drzwiczek i pozwolić sernikowi ostygnąć w środku. Ostudzony sernik wyjąć z piekarnika. Czekoladę rozpuścić w kąpieli

Dietolog
Piña colada, czyli przepis na baaaardzo kokosowe ciasto z ananasem 195

mąkę konopną (lub ziemniaczaną), ziarenka z połowy wanilii, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól i odrobinę kardamonu. Wyłóż kwadratową blaszkę papierem do pieczenia (ewentualnie posmaruj olejem kokosowym i delikatnie oprósz mąką migdałową). Posiekaj orzechy (bez zbytniego wczuwania się). Oddziel białka od żółtek. Przelej do drugiej miski mleczko kokosowe, roztopiony i przestudzony do temperatury pokojowej olej kokosowy oraz(...)Przełóż ciasto do blachy, wygładź wierzch szpatułką. Obierz ananasa i pokrój go na plastry – wytnij ze środka twardą część. Możesz też użyć ananasa z puszki, tylko wcześniej odsącz go na ręczniku papierowym. Ułóż plastry ananasa na wierzchu, posyp je posiekanymi orzechami makadamii i odrobiną cukru kokosowego Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na 25-30 minut. Składniki

Eat me! Fit me!
Pizza z cebulą i boczkiem 169

minut. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałą mąkę, sól oraz oliwę i zagnieść ciasto powoli wlewając pozostałą wodę wymieszaną z mlekiem (ciasto powinno być elastyczne i ścisłe, nie może być zbyt suche i zbyt kleiste). Ciasto wyrabiać przez około 15 minut (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego, przez 7 - 10 minut). Wyrobione, elastyczne ciasto uformować(...)kulę, włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić do ciepłego piekarnika (max. 50 stopni, termoobieg) na 30 - 45 minut, w celu wyrośnięcia. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy i przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto posmarować równomiernie sosem śmietanowych, pozostawiając brzeg (około 1,5 cm) pizzy

Gospodyni Miejska
Pissaladiere, czyli cebularz po francusku 227

filecików anchois 90 g czarnych oliwek bez pestek Mąkę przesiać do dużej miski, po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i zalać połową wody. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałą wodę, zagnieść. Dodać sól, wyrobiź gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. W tym czasie cebulę obrać, pokroić w piórka(...)praskę czosnek i rozmaryn. Dusić pod przykryciem na małej mocy palnika przez 45-60 minut, aż cebula będzie zupełnie miękka, ale nie zrumieniona. Dodać ocet, só i pieprz, wymieszać, smażyć jeszcze 5 minut. Ciasto rozwałkować na wielkość formy, ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć cebulę, a na niej ułożyć kratkę z anchois, wypełniając środki oliwkami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rafaello na krakersach – bez pieczenia 216

żółtkami oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Gdy masa z żółtek będzie jednolita (bez grudek), a mleko będzie wrzące lub prawie wrzące, wlewamy masę na mleko, jednocześnie szybko i intensywnie mieszając zawartość garnka – mieszamy tak, aby łyżka dotykała dna. Gotujemy tak budyń przez ok. 3 minuty nie przestając mieszać. Zestawiamy z ognia i nakrywamy folią aluminiową lub spożywczą(...)uzyskania 4 warstw (masa na wierzchu). Posypujemy całość podprażonymi wiórkami. Chowamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień. Przechowujemy do 4 dni w lodówce. Post Rafaello na krakersach – bez pieczenia pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Tort z musem i ganache czekoladowym (biszkopt genueński) - warsztaty z Twardym Szparagiem 214

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Niedawno miałam okazję uczestniczyć w warsztatach, którego tematem przewodnim było pieczenie idealnego tortu. Odbyły się one w Studiu Kulinarnym Atuty , a prowadził je sam Walentyn Pankiewicz , znany jako "Twardy Szparag" (finalista "Polskiego Turnieju Wypieków", uczestnik I edycji "MasterChefa", absolwent Akademii Kurta Schellera). Relację zdam w osobnym poście (było suuuper), tak samo jak zdradzę Wam kilka(...)mikserem) do momentu, aż będzie ostudzona, lekko sztywna i wyraźnie zwiększy swoją objętość. (Może to potrwać nawet kilkanaście minut.)  Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej (w kierunku jego wyrastania) masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec (do tzw. "suchego patyczka") 25-30 minut w 180 stopniach. (Biszkopt powinien mieć złoty kolor.) Po ostudzeniu przekroić

Di gotuje
Sernik bananowy z mascarpone bez pieczenia 16309

Mój sernik przygotowany był w tortownicy o średnicy 18cm, jeżeli chcecie zrobić go w większej formie, musicie zwiększyć proporcje składników lub liczyć się z tym, że ciasto będzie niższe. Sernik bananowy z mascarpone bez pieczeniaSkładniki:100g herbatników (około 12 sztuk)50-60g masła2-3 bananysok wyciśnięty z 1 cytryny masa mascarpone 500g mascarpone200g białej czekolady2 łyżeczki żelatyny2 łyżki(...)masło rozpuścić, wsypać pokruszone herbatniki i wymieszać, powstanie z nich coś na kształt mokrego piasku- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie rozłożyć masę z herbatników, wyrównać tak, by przykryła równo spód, mocno ugniatając- spód schłodzić 30-40 minut w lodówce- żelatynę na masę mascarpone wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje, zalać 2 łyżkami gorącej wody, wymieszać

Smakołyki Bereniki
Ciasteczka czekoladowe z awokado (bez mąki) 182

bez mąki? Tak! Dodatkowo są łatwe i szybkie w przygotowaniu oraz baaardzo czekoladowe. Paleo ciasteczka czekoladowe z awokado – przepis: awokado – bardzo dojrzałe kakao – 1/2 szklanki miód – 1/4 szklanki jajko gorzka czekolada, np 85% (30 g albo 1/3 tabliczki) soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki Ciasteczka przyrządza się tak szybko, że lepiej zacząć od włączenia pieca(...)wsyp sodę oczyszczoną i startą gorzką czekoladę. Ciasto będzie dość rzadkie, nawet lejące się. Na blaszce połóż arkusz papieru do pieczenia i formuj łyżką nieduże okrągłe ciasteczka. Piecz około 10 minut – ciasteczka mogą się wydawać niedopieczone, ale tak ma być. Wyjmij z pieca i zostaw na kolejne 5 do 10 minut, by ostygły. Gotowe! Bardzo czekoladowe i wilgotne

PaleoSMAK
BEZY WALENTYNKOWE 131

Składniki : • 4 białka • szczypta soli • 250 g cukru pudru • 1 łyżeczka soku z cytryny Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy mikserem na bardzo sztywną pianę. Następnie

KUCHNIA POLSKA
Czwartek: Pizza dla leniwych 205

powrocie, albo zagnieść ciasto na trzy godziny przed pieczeniem. Czas leżakowania ma ścisły związek z ilością drożdży do ciasta. I tak: do ciasta odstawionego na dobę (około 22 godzin) wystarczy dodać 1/8 łyżeczki suchych drożdży. Ciasto odstawiane na cały dzień (czyli na około 8 godzin) zadowoli się ¼ łyżeczki drożdży. Jeśli ciasto ma odpoczywać najkrócej ile się da (będzie potrzebowało(...)Ciasto bez wałka Ciasto, po wymieszaniu składników trzeba przykryć i zostawić w pokojowej temperaturze. Przygotowanie samej pizzy jest ciut trudniejsze niż w klasycznych przepisach, bo ciasto jest „lejące się”, czyli mokre, plastyczne i zachowuje się jak żywe. Dlatego trzeba je podsypać mąką, po prostu przełożyć na blaszkę do pieczenia i rozciągnąć dłońmi. To nie jest ciasto do kręcenia

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania