ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:419/1234)

Sernik na kruchym cieście kakaowym 295

spodzie . Kruche ciasto kakaowe: na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier kryształ oraz pokrojoną w kostkę margarynę. Siekać składniki nożem, aż zaczną łączyć się w jedną całość. Kiedy składniki łączą się, dodać przesiane przez sitko kakao, proszek do pieczenia, jajka oraz żółtka. Zarobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na sześć kulek. Kulki ciasta włożyć do lodówki na 30 minut. Masa serowa

mecooks
Tort brzoskwiniowy (bez mleka i śmietany) 294

mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Przesiane składniki po trochu musimy delikatnie wmieszać do masy jajecznej szpatułką tak, by nie zniszczyć piany z białek. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika. Biszkopt piecze się 30 minut. Piekarnik otwieramy dopiero pod koniec pieczenia i sprawdzamy, czy patyczek wbity w ciasto wychodzi suchy. Biszkopt studzimy w uchylonym(...)krem maślany (najpierw boki, później wierzch). Zawsze dobrze jest nałożyć dwie warstwy kremu maślanego – pierwsza wiąże wszystkie okruchy ciasta. Druga jest czysto dekoracyjna. Wierzch tortu dekorujemy według uznania świeżymi owocami. * Moje dzieci z silną alergią na białka mleka krowiego bez żadnych problemów jedzą masło klarowane. Jeśli jednak chcecie je pominąć możecie wykorzystać margarynę bezmleczną

Dieta bez mleka
Tartaletki z kremem chałwowym i owocami 180

Przygotowanie: KRUCHE CIASTO Na stolnicy umieszczamy mąkę, cukier puder oraz pokrojone masło. Wszystko wyrabiamy, na koniec dodajemy żółtka. Ciastem wykładamy foremki, posmarowane wcześniej masłem i oprószone mąką krupczatką. Tak przygotowane wkładamy do schłodzenia do lodówki na pół godziny. Po tym czasie, ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180º C przez 30 – 35 minut (do uzyskania

Kierunekuchnia
PIKNIKOWE DROŻDŻOWE KULEBIAKI ŁOSOSIOWO-WARZYWNE 137

oraz pokrojone rzodkiewki. Dodajemy ugotowanego łososia (bez skóry) i ugniatamy delikatnie. Przyprawiamy solą i pieprzem. Formy do tartaletek wykładamy ciastem. Nakłuwamy delikatnie spód ciasta. Na ciasto dodajemy farsz a farsz przykrywamy ciastem. Wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru

Kuchnia w oparach
Ciasto kokosowe ‚Rafaello’ bez pieczenia 197

chciałabym zaznaczyć, że 1 stycznia blog skończył ROCZEK ❤️ Dziękuję Wam za to, że jesteście ❤️ Dzisiaj mam dla Was przepis na ciasto Rafaello bez pieczenia. Krem zrobiony jest z kaszy jaglanej, więc można powiedzieć, że ciasto jest trochę odchudzone :)  Składniki: * szklanka kaszy jaglanej * 3 łyżki miodu (lub więcej) * puszka mleczka kokosowego * opakowanie herbatników * szklanka mleka * wiórki kokosowe * dżem(...)twarde i oddzielone od wody, należy trochę je podgrzewamy (razem z wodą która oddzieliła się od mleka). Dodajemy szklankę kaszy oraz miód. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut aż kasza będzię miękka i wsiąknie całe mleko. Studzimy poczym blendujemy na gładką masę, w trakcie dolewając około pół szklanki mleka. Dzięki temu krem będzie bardziej kremowy. Opcjonalnie do kremu

Klasyka Gotowania
Babeczki budyniowe 151

100g mąki pszennej 3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (po 35g) 3 jajka 4 łyżki mleka pół łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Na lukier: szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny lub 3-4 łyżki gorącej wody Wykonanie: Mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia oraz sodę przesiewamy do miski. Masło ucieramy(...)cukrem na jasny, puszysty krem. Następnie wbijamy po 1 jajku miksując po  każdym dodaniu około minuty. Wlewamy mleko i miksujemy. Na końcu dodajemy suche składniki i miksujemy do połączenia. Ciastem napełniamy foremki do 2/3 wysokości. Pieczemy około 20-25  minut w 180 stopniach. Cukier ucieramy z wodą lub sokiem z cytryny, lukrem dekorujemy babeczki. SMACZNEGO! Do pieczenia

Smak mojej kuchni
Tarta cytrynowa pod bezową pierzynką 115

żeby ciasto się chłodziło. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkować nadając mu kształt koła. Wyłóż nim foremkę o średnicy 24-26 cm. Nakłuj ciasto widelcem i na jeszcze 15 minut włóż do zamrażalnika. Schłodzone ciasto piec ok. 20 minut w temp. 180 st. C. W misce wymieszać sok z mąką i żółtkami. Masło  rozpuścić, dodać cukier i pozostałe składniki

kulinarnyswiatdomi
DZIECINNIE ŁATWE CIASTO WEGAŃSKIE 241

proszkiem do pieczenia. W osobnej misce mieszamy wodę z octem, a następnie powoli wlewamy do suchych składników cały czas mieszając. Po połączeniu, na koniec dolewamy olej i dokładnie mieszamy.  Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto nie przekraczając 3/4 wysokości tortownicy (bowiem ciasto mocno wyrasta). Wykładamy na wierzch owoce. Pieczemy 30 minut. Studzić w piekarniku przy uchylonych

Jeść, by żyć w zdrowiu
Rogaliki z serem 214

sztuki – z każdego płata uzyskałam 8 trójkątów). Smarujemy wierzch rogalików pędzelkiem maczanym w mleku lub w jednym z pozostałych po pieczeniu białek. Odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pieczemy ok. 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Po upieczeniu i wystygnięciu warto posypać je cukrem pudrem. Trzymane w chłodnym miejscu, szczelnie przykryte, będą(...)marką Piątnica Zobacz także: Tarta cytrynowa z lemon curd Pyszny sposób na wykorzystanie kremu lemon curd i pozostałyc... Pizza na cienkim cieście z rukolą Na blogu znajdziecie różne rodzaje pizzy. Była pizza z drożd... Brzoskwiniowe smoothie bez cukru Dziś śniadaniowy, bardzo prosty napój. Brzoskwiniowe smoothi... Wiosenna lekkość na talerzu wg Davida Gaboriaud Wiosna budzi nas do życia i kusi

Poezja smaku
Ciasteczka czarne kotki z karobem (pełnoziarniste, bez cukru) 226

suchymi składnikami. Dodać żółtka i posiekane masło klarowane, dolać mleko. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość około 3 mm, wycinać ciasteczka. Z kaszy jaglanej wykonać pyszczki kotków, przy pomocy noża wytłoczyć wąsy. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 170 stopniach około 12-15 minut

FitKot
Sernik na czekoladowym spodzie z migdałów i pestek dyni 166

cukru 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 6 jaj 100 g gorzkiej czekolady min.70% kakao Ganache 100 g gorzkiej czekolady min. 70% kakao 200 g śmietanki 30% Najpierw zajmujemy się ciastem, można przygotować je dzień wcześniej. Posiekaj drobno czekoladę, wymieszaj z tartymi migdalami i tartymi pestkami dyni, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj i odstaw na bok. Oddziel białka(...)żółtek. Cukier i masło utrzyj na puch i dodawaj po 1 żółtku, pamiętaj aby każde żółtko miksować z masłem około 1 minuty. Wmieszaj czekoladę z migdałami ,pestkami dyni i proszkiem. Dno tortownicy wyłóż papierem i zaciśnij obręcz, brzegi możesz posmarować olejem kokosowym i posypać mąką. Ciasto przełóż do formy ,wyrównaj, piecz około 25 minut w 175 stopniach. Wyjmij upieczone

Z Kuchni Do Kuchni
Wiśniowy sernik w polewie z białej czekolady 298

Kochani robimy sernik wiśniowy, jest rewelacyjny i bez pieczenia. Na upalne dni jak znalazł, a ja dziś obierałam wiśnie i tak się zastanawiałam co zrobić za ciasto no i wyszło takie cudeńko. Składniki: 140 g herbatników 3 łyżki miękkiego masła 1 szklanka cukru 2 szklanki wiśnie wydrylowanych 750 g twarogu 2 łyżki żelatyny 1 galaretka wiśniowa odrobina(...)wrzątku 200 g białej czekolady  2 łyżki masła Przygotowanie: herbatniki rozdrabniamy i łączymy z masłem. Następnie wykadzamy spód  tortownicy. I wstawimy do lodówki na 20 minut. W tym czasie w malakserze, miksujemy twaróg z cukrem, dodajemy wiśnie i nadal miksujemy, aż będzie gładka masa. Na sam koniec dodajemy rozpuszczoną galaretkę z żelatyną we wrzątku

Niezły Młynek
Orzechowiec 196

miodu Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i wyrobić ręką na jednolitą masę. Ciasto jest dość rzadkie i takie ma być. Podzielić na 2 części. Blaszkę 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć 1/2 ciasta, rozsmarować na blaszce, można pomóc sobie łopatką maczaną w gorącej wodzie. Piec 10 -15 minut w temp. 180 stopni

kgwjanczewo
Kokosowo-jaglane ciasteczka z hibiskusem (bez cukru, bez glutenu, bez jajek) 187

Suche składniki umieścić w misce i dobrze ze sobą zmieszać. Dodać serek i mleko, zagnieść ciasto. Odrywać niewielkie kawałki (wielkości orzecha włoskiego) i formować kulki. Ułożyć na papierze do pieczenia i lekko spłaszczyć, pamiętając o zachowaniu odstępów (ciasteczka urosną). Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni

FitKot
KRUCHE, SEROWE WIATRACZKI Z MARMOLADĄ 147

szklanki cukru * 150 g masła * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * marmolada różana albo wieloowocowa * cukier puder do oprószenia (można pominąć) Wykonanie: Z mąki, twarogu, cukru, jajka, masła i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość

Zrób to smacznie
PĄCZKI PIECZONE 177

rąk i ścianek miski (po następnych mniej więcej 10-15 minutach), przykryjcie misę ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny. Po tym czasie zagniećcie ciasto jeszcze raz, jeśli to konieczne podsypując lekko mąką- (będzie dosyć luzne, nie będzie zachowywało kształtu, ale tak powinno być :) ). Rozciągnijcie palcami na grubość około 1 cm i podzielcie(...)łyżeczkę nadzienia i zlepcie brzegi. Układajcie bułeczki na blasze lub w papilotkach zlepioną częścią do dołu. Przykryjcie ściereczką  i poczekajcie jeszcze około 30 minut- niech podrosną. Piekarnik nagrzejcie do 170 st bez termoobiegu. Pieczcie około 14-15 minut. Studzcie na kratce, wystudzone polukrujcie

OliveandThyme
Ciasto śnieżny puch z limonką 162

bardzo proste ciacho bez pieczenia, ale większość posiada w swoich składnikach sztuczne proszkowe śmietanki, których ja w swojej kuchni nie używam. Ostatnio wypatrzyłam fajny przepis na to ciasto u Ani na blogu  Ania gotuje , dziś więc zapraszam Was na ciasto śnieżny puch z limonką. Do przygotowania ciasta używamy cytrynowej galaretki, pomyślałam, że jeszcze bardziej(...)podkreślę ten cytrusowy aromat, dodając do ciasta sok z limonki. Ciacho faktycznie jest leciutkie jak puch i pięknie się prezentuje 😊. Ciasto śnieżny puch z limonką Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm Składniki Spód i wierzch ciasta: 1 szklanka wiórków kokosowych + 2 łyżki do obsypania boków 50 g masła 2 łyżki

Kulinarne przygody Gatity
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami 9097

bez barszczyku też można zjeść. 1 opakowanie ciasta francuskiego  50 dag pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła lub oleju do smażenia  1 jajko lub białko do posmarowania pasztecików Pieczarki i cebulę  obrać i pokroić. Na maśle lub oleju podsmażyć cebulę. Dodać pieczarki i dusimy pod przykryciem przez 5 minut.Doprawić i wystudzić Ciasto francuskie przeciąć wzdłuż(...)pół. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć pieczarki i zwinąć.Pokroić na kawałki, posmarować jajkiem i piec około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Moje domowe kucharzenie
Szparagi z salami z dzika zapiekane parmezanem na francuskim cieście 178

łyżek starkowanego miękkiego żółtego sera 2-3 słodkie " baby" papryczki 2 łyżki tłustego mleka Rozwijamy ciasto francuskie i kroimy na 6 części. Smarujemy mlekiem po całości. Zaginamy brzegi z każdej strony około  1 cm . Rozgrzewamy piekarnik Fun 180°C . Podsmażamy salami bez oleju na patelni , szparagi oczyszczamy jeśli  jest taka potrzeba i tniemy na 3-4 części(...)długości. Wrzucamy do osolonego wrzątku na minutkę zlewamy ,i studzimy.  Kładziemy: ser żółty,bazylia ,salami ,papryka ,szparagi jeśli chcemy mogą być również  oliwki . Zapiekamy 7 minut następnie posypujemy parmezanem i pieczemy kolejne 4 minuty. Smacznego

Viola cooks with passion
Wiosenna Tęcza 222

uroczystości, bardzo efektowne i smaczne. Polecam! Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg. jabłek 3 łyżki cukru 1 galaretka zielona 1 łyżka masła Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe bez cukru 0,5 litra mleka 3 łyżki cukru 200 g. masła Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany(...)masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, następnie żółtka. Mąkę i proszek przesiać, dodać do ciasta i wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Masa jabłkowa: jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Przełożyć je do garnka z grubym dnem, dodać masło, cukier i podsmażyć

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
SERNIK Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI 149

proszku do pieczenia Margarynę utrzeć z cukrem,dodać żółtka,na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.   Masa Serowa: 125 dag sera białego 10 jajek 35-40 dag cukru 30 dag masła 1 1/2 torebki budyniu śmietankowego bądź waniliowego bez cukru 20-25 dag suszonych śliwek  Masło utrzeć z cukrem,dodawać stopniowo żółtka,następnie zmielony(...)Piana:   6 białek 1 szklanka cukru pudru ( dałam 3/4 szklanki) Białka ubić na sztywną pianę,stopniowo dodawać cukier. Ciasto wylać do formy,na ciasto rozprowadzić masę serową.Piec ok 1 godz w 180 st. C. Na ok 15 minut przed końcem  na wierzch ciasta rozprowadzić pianę i ponownie zapiec w piekarniku

Niespełnione zdolności kulinarne
Kokosowe Magdalenki czyli Slodki Czwartek odc.100 259

pieczenia 60 g cukru 2 jajka Jajka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Cały czas miksując dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mleko kokosowe oraz wiórki kokosowe. Całość dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto przełożyć do foremki do magdalenek (po ok. 1 łyżce do gniazda). Piec w 190 ° C przez 15 minut. Pozostawić w foremce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżowa strucla orzechowa 181

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt o  krótszym boku długości naszej formy. Ciasto smarujemy nadzieniem orzechowym. Zwijamy jak roladę. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy struclę i ostawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. Po tym czasie smarujemy odrobiną mleka po wierzchu, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 50-60 minut. Wykałaczką sprawdzamy

Chocolate Muffin Blog
Żytnie guziczki budyniowe 192

Bazarku Smakoszy ) 80g cukru (lub np. ksylitolu) 100g masła/margaryny 1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego )bez cukru) 2 żółtka Opcjonalnie:   2 łyżki mleka (jeśli ciasto nie nadaje się do wałkowania; pominęłam)  Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na grubość (może być grubiej) około 3 mm i za pomocą foremki (u mnie korka(...)każdym okręgu lekko odcisnąć mniejsze kółeczko, a słomką zrobić dziurki "guzika". (Na końcu opisu znajduje się zdjęcie przedstawiające te czynności.) Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w 180 stopniach. Ostudzić

Di gotuje
Drożdżówki z konfiturą gruszkową i jabłkiem 172

ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto uderzyć ręką, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokątny placek o grubości ok. 1 cm. Posmarować gruszkową Owocową Rapsodią St. Dalfour , posypać orzechami i przyprawą korzenną. Zawinąć w rulon. Pokroić na ok 1,5 cm plastry i ułożyć ślimaczki na blasze wyłożonej papierem. Posmarować roztopionym masłem i piec na złoto ok. 12-15 minut w temperaturze(...)stopni. Partnerem wpisu jest dystrybutor Owocowej Rapsodii St. Dalfour Gruszka ,  tradycyjnej francuskiej konfitury słodzonej zagęszczonym sokiem owocowy, bez dodatku barwników i aromatów

Kulinarne Inspiracje
Makowiec zawijany 264

Rozsmarować 1/3 masy makowej na każdym rozwałkowanym placku, 2 cm od każdej krawędzi zostawić bez maku. Zwinąć jak rulon, końcówki podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej) najlepiej włożyć trzonek od łyżki drewnianej (średnica trzonka około(...)zawinąć z trzonkiem, później łyżkę wyjąć i będzie akurat 1 cm luzu. Makowce ułożyć na dużej blaszce, w sporych odstępach od siebie. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 – 40 minut, do złotego brązowego koloru (kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić. Ciepłe makowce można lukrować lub polewać czekoladą. U mnie jeszcze przed dekoracją

moj przepis na
Proste ciasto cytrynowe. 250

lodówki 1 cytryna ,dobrze wyszorowana ,sparzona Lukier: cukier puder sok z cytryny wrzątek Najpierw ścieramy z cytryny żółtą skórkę ,delikatnie ,bez białej ,gorzkiej części i wyciskamy sok ,mieszamy razem i odstawiamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Miękkie masło ubijamy mikserem z cukrem na jasny krem , dodajemy po jednym jajku i dalej ubijamy .Teraz dajemy połowę(...)mieszamy łyżką do połączenia składników . Dodajemy sok z cytryny ze skórką ,resztę mąki i znów mieszamy do połączenia się całości.Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut ,aż wierzch ładnie się zrumieni .Ciasto odstawiamy do ostygnięcia ,wyjmujemy z foremki i lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem .Smacznego . Składniki muszą mieć

Ladylaura.
Jesienny sernik z mlekiem w proszku i musem jabłkowym 207

bez ciasta… Sernik na kruchym spodzie z dodatkiem mleka w proszku, połączony z musem jabłkowym i galaretki to prawdziwa kwintesencja jesieni. Zachwyca swoją delikatnością a warstwa jabłkowa tylko dodaje mu smaku. Polecam również na świąteczne okazje dla tych, którzy nie lubią ciast z kremami. Do dekoracji użyłam wspaniałych produktów  Dr.Oetker  które otrzymałam dzięki uprzejmości firmy. Składniki: Ciasto(...)cytrynowa beza Oetker serduszka z białej czekolady Oetker Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki. Moja o średnicy 22 cm. Masa serowa; Mielony twaróg umieszczamy w misie miksera, wbijamy jajka, wsypujemy cukry, wlewamy mleko i wsypujemy mleko w proszku oraz budyń śmietankowy. Całość miksujemy około 3-4 minuty

Wanilia i Kardamon
Ciasto czekoladowo serowe z wiśniami i migdałami 215

płatek migdałowych, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Jajka, cukier puder i cukier waniliowy zmiksować.  Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać i połączyć z masą jajeczną oraz olejem (miksujemy lub ucieramy - masa jest bardzo gęsta).  Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (23x35), a na wierzchu równomiernie rozłożyć wydrylowane(...)wiśnie.  Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja góra dół) i podpiec przez 15 minut. W tym czasie przygotować masę serową. Ser zmiksować z cukrem, jajkami, budyniem i proszkiem do pieczenia. Na spód piekarnika wstawić dużą blaszkę wypełnioną wodą (masa serowa nie będzie pękała w trakcie pieczenia).  Masę wyłożyć na podpieczony spód, wstawić do piekarnika

Nie tylko w kuchni
Wytrawna tarta z burakami, botwiną i fetą 351

uznania) przez 10 minut. Przygotuj nadzienie. Buraki obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Skrop oliwą, posól i popieprz. Piecz w nagrzanym piekarniku jak wyżej przez 15 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia dodaj pokrojone łodygi bez liści. Ułóż buraki na podpieczonym spodzie na przemian z pokrojoną botwiną, fetą i porem. Posyp tymiankiem i utartym cheddarem. Całość

codojedzenia
Tort bezowy z porzeczkami 258

ciast bezowych polecam również wpis Perfekcyjna beza - to się musi udać! Składniki: Blaty bezowe: 8 białek 400 g cukru 2 łyżeczki soku z cytryny Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdej z blach narysować ołówkiem dwa okręgi o średnicy ok. 20 cm. Papier przewrócić na drugą stronę by ołówek nie odcisnął się potem na bezie(...)Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż cukier całkowicie się rozpuści – trwa to kilkanaście minut. W masie nie powinno być żadnych grudek cukru. Wlać sok z cytryny, zmiksować. Piekarnik rozgrzać do 90 ° C z termoobiegiem. Masę bezową podzielić na cztery równe części i wyłożyć równomiernie w narysowanych okręgach. Piec obie blachy jednocześnie przez

maniapieczenia
Drożdżówki z białym serem 164

łyżki cukru na ciasto: 340 g maki tortowej 40 g masła 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli na nadzienie: 500 g twarogu 1 jajko 2 łyżki cukru waniliowego Przygotowujemy rozczyn i odstawiamy go na około 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy w duży prostokąt(...)pośrodku układamy nadzienie. Zakładamy górną część ciasta, a potem dolną. Kroimy na 10-12 równych części i każdą z nich skręcamy w połowie (ciężko to opisać więc wszystkie kroki staraliśmy się pokazać na schematycznym rysunku poniżej). Układamy na wyłożonej papierem blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu posypujemy

Marder&Marder Manufacture
Placki z jabłkami i serem twarogowym 167

wodę (proporcja 2:1). Ciasto powinno być gęstsze, niż naleśnikowe. Energicznie mieszamy przez około 3-5 minut. Dolewamy olej. Kiedy ciasto nie będzie miało grudek, dodajemy ser i ponownie mieszamy na jednolita masę.  Rozrobione ciasto odstawiamy na ok 15 minut. W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy je na drobne kawałki. Dodajemy owoce do ciasta i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej(...)patelni do zarumienienia.  Dobrze smakują smażone bez tłuszczu na ceramicznej patelni. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

ChilliJemy
Ciasto Kubuś 235

cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x28cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Pół szklanki soku

e-PrzepisyKulinarne
Tort bezowy kokosowo-kawowy 350

Ciasto: 8 białek 400 g drobnego cukru 100 g wiórek kokosowych 2 łyżeczki soku z cytryny Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdej z blach narysować ołówkiem dwa okręgi o średnicy ok. 20 cm. Najprościej obrysować okrągłą tortownicę o podanej średnicy. Papier przewrócić na drugą stronę by ołówek nie odcisnął się potem na bezie(...)Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż cukier całkowicie się rozpuści – trwa to kilka minut. W masie nie powinno być żadnych grudek cukru. Wlać sok z cytryny, zmiksować. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać masę łyżką.   Piekarnik rozgrzać do 90 ° C z termoobiegiem. Masę bezową podzielić na cztery równe części i wyłożyć równomiernie

maniapieczenia
Kruche ciastka maślane z M&M’s 194

pieczenia.następnie ciasto zagniatamy na elastyczną i jednolitą kulę. Zawijamy w folię spożywcząi wsadzamy na godzinę do lodówki. Później ciasto rozwałkujemy na placek o grubości około 0,5 cm i wykrawamy foremkami dowolne kształty. U mnie głównie serca. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierom do pieczenia przez przez około 15- 20 minut w 180 stopniach

Bon Appetit Małgorzaty
z żurawiną babka z kisieli wiśniowych... 189

opakowań kisiel wiśniowy bez cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram suszona żurawina Royal Brand, - lukier i posypka pianę z białek ubić na sztywnożółtka, cukier, miękki tłuszcz utrzeć w robocie lub mikserem na kogel-mogelkisiele, mąkę, proszek do pieczenia wymieszać w misce i wsypywać porcjami do żółtek ucierając na gładkie, gęste ciasto, dodać żurawinę suszoną(...)koniec dodać do ciasta pianę i wymieszać delikatnie łyżkąforma silikonowa z kominkiem średnica 24cm - do formy przełożyć ciasto i wyrównać wierzchpiec około 40-45 minut w 200C - po ostudzeniu wyjąć z formy my lubimy lukier nie za gęsty i taki też robię: cukier puder + sok z cytryny + śmietana gęsta - składniki w odpowiedniej ilości wymieszać i polać ciasto i posypać kolorową

W Mojej Kuchni Lubię
Dietetyczny jabłecznik z ryżem i musem bananowym! 249

dodaj słodziki. 2. Gorący ryż wyłóż na tortownicę (wyłożoną papierem do pieczenia) 3. Jabłka obierz i upraż z dodatkiem słodzika lub miodu. Dodaj suszoną żurawinę. Wyłóż na ryż. 4. Banany zmiksuj z białkami, jogurtem i żółtkiem za pomocą blenderem. Masę wyłóż na jabłka. 5. Ciasto pieczemy 30 minut w nagrzanym piecu. Pyszne! Buziaki

SMYKWKUCHNI
1474. Orzechowiec z masą budyniową 223

Wodzisław.Budynie tej firmy są produkowane bez sztucznych barwników i bez cukru [ słodzimy sami według własnego gustu]..ja do tego ciasta wykorzystałam pięknie pachnący budyń waniliowy. ciasto kruche 30 dkg mąki 20 dkg cukru 12 dkg margaryny szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wodzisław krem budyniowy 1 budyń waniliowy Wodzisław 400 ml mleka 2 łyzki cukru(...)margaryny masa orzechowa 14 dkg margaryny 4 łyżki cukru 25 dkg orzechów Składniki na ciasto kruche zagnieść , wyłożyć na blachę.Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 20 minut. Budyń rozrobić z połową mleka, resztę mleka wraz z cukrem zagotować.Do gotującego się mleka dodać wymieszany budyń i zagotować ciągle mieszając.Ostudzić.Margarynę utrzeć i dodawać po trochu ostudzony

Moje domowe kucharzenie
Rogale świętomarcińskie 146

pieczenia, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180°C, wstawiamy wyrośnięte rogale (zanim wstawiłam rogale do pieczenia posmarowałam je z wierzchu pozostałym ze składników ciasta jednym białkiem). Pieczemy ok. 20 minut, aż się zrumienią. Z cukru pudru i wrzątku ucieramy lukier. Upieczone rogale wykładamy na kratkę i jeszcze ciepłe polewamy lukrem oraz posypujemy(...)wydarzenia organizowanego przez Ciasto na niedzielę - Orzechy w wypiekach . Orzechowe słodkości wypiekały : GRUNT TO PRZEPIS! – Amerykańskie ciasteczka czekoladowo-orzechowe CZARNA OD KUCHNI – Meksykańskie ciasteczka weselne MOJE MAŁE CZAROWANIE – Ciasto czekoladowo-orzechowe, jaglane z malinami DORCIA W KUCHNI [FB] – Drożdżówki z masą orzechową 6 NIEBO – Nanaimo bars – kanadyjskie ciasto bez pieczenia ŻYCIE ZACZYNA

mojewypiekiinietylko
ROLADA SEROWA Z MIĘSEM MIELONYM (keto, LCHF, bez glutenu) 732

mielony 10 g smalcu (u mnie gęsi) Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.dodać całe jajka i majonez. Masę wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w temperaturze 180 °C. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę a następnie udusić z cebulą na rozgrzanym tłuszczu (słonina(...)kostkę. Przestudzona zawartość patelni dodać do mięsa i dokładnie wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem. Gotowe ciasto serowe wyjąć z piekarnika. Farsz wyłożyć na części wierzchniej ciasta a następnie zwinąć w roladę. Piec ok 30-40 minut w temperaturze 180 °C. Pieczoną roladę serową z mięsem mielonym polecam podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno z sosami

Ola la LCHF
Frittelle - włoskie mini pączki (bez glutenu) 244

Frittelle to pyszne, małe, włoskie pączusie, coraz bardziej popularne w Polsce, znane również pod nazwą fritole. Występują w przeróżnych odmianach, z dodatkiem drożdży i bez, same lub z nadzieniem. Ciasto zawiera zwykle aromatyczną skórkę z pomarańczy i cytryny, czasem rodzynki. Wersja, którą prezentuję poniżej jest bardzo przyjazna dla alergików, nie zawiera bowiem glutenu i drożdży, mleko zaś można dodać(...)Miksować gorące ciasto mikserem by nieco przestudziło się. Stopniowo dodawać do masy po jednym jajku cały czas miksując. Wsypać proszek do pieczenia i otarte skórki z pomarańczy i cytryny. Zmiksować. Ciasto powinno być dość gęste. Można je również zmiksować w blenderze. Drobny cukier połączyć z cynamonem. W dużym, niewysokim garnku rozgrzać olej do temperatury 175 ° C. Ciasto nabierać łyżką

maniapieczenia
Prawdziwa włoska pizza z szynką włoską, figami, gorgonzolą i rukolą 209

drożdże. Ciasto dokładnie wyrobić (10 do kilkunastu minut), aż powstanie elastyczna, gładka masa. Włożyć np. do dużej miski, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno powiększyć swoją objętość 2-krotnie (około 1,5 godziny, chyba, że nie będzie mogli się doczekać tak jak ja i wstawicie ciasto do łazienki włączając farelkę ;) ). Jeśli korzystacie z drożdży(...)uformować 2 klasyczne placki. Ciasto przed rozwałkowaniem należy trochę (naprawdę trochę) podsypać mąką i rozwałkować na grubość maks. 5 mm (amerykańskim plackom – nie mylić z pizzą – mówimy „nie”). Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą z oliwek. Odstawić znów do wyrośnięcia na 20-30 minut. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni (termoobieg

Pociąg Do Kuchni
Karpatka kakaowa z budyniem orzechowym a'la snickers (bez glutenu, laktozy, cukru białego) 569

drugie dodać po dokładnym rozprowadzeniu pierwszego itd. 5. Ciasto wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia i łyżką nie wygładzać powierzchni. Wręcz przeciwnie można nadać karpatkowe fale. 6. Piec w 200’C ok 30-40 minut.   Należy upiec dwa takie blaty ciasta. BUDYŃ ORZECHOWY 7. Ksylitol i mleko kokosowe zagrzać w garnku. 8. Wodę, budyń i skrobię wymieszać(...)miski i rozkręcić je mikserem dodając śmietanę kokosową aby nadać mu bardziej puszystą konsystencję. 11. Do masła orzechowego dodawać po łyżce schłodzonego budyniu i miksować tak aby powstał krem bez grudek. Taki krem można doprawić solą aby miał bardziej kontrastowy smak. Krem ma mieć taką konsystencję aby podczas miksowania go w misce odklejał się od boków miski czyli

Candy Pandas
Piernik z powidłami 295

pokojowej pół słoiczka dobrych powideł śliwkowych dwie garści pokruszonych orzechów włoskich (mogą też być rodzynki albo żurawina) dla początkujących szczypta proszku do pieczenia Wykonanie:   1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Dwie małe formy keksowe posmarować tłuszczem i wysypać otrębami, płatkami owsianymi lub bułką tartą. 2. W małym garnku podgrzać lekko mleko(...)niej grudek. 4. Gotową mieszankę wylać do foremek do 1/3 wysokości (masa będzie raczej rzadka) i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 – 50 minut, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Gotowe! Można przeciąć ciasto na pół w poziomie i wysmarować pozostałymi powidłami, można zrobić polewę czekoladową i ozdobić orzechami lub owocami. Piernik zachowuje świeżość przez

Mama z miasta
Proste ciasto ucierane z masą budyniową i owocami 178

dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Kiedy mąka już dodana a w masie nie ma żadnych grudek, zwiększamy obroty miksera do średnich i wlewamy cienkim strumieniem olej. Nie przejmujcie się zbytnio, jeśli ciasto zacznie się w tym momencie rozwarstwiać – zwiększcie obroty miksera do maksymalnych a olej szybko się wmiesza.   Gotowe ciasto przelewamy z niskiej wysokości do formy(...)Gotową masę budyniową od razu wylewamy na ciasto, z wierzchu posypujemy cynamonem lub przyprawą do piernika i wkładamy ciasto na środkowy poziom do rozgrzanego piekarnika.   Pieczemy ciasto przez 60 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy na blat. Zdejmujemy formę dopiero po całkowitym ostygnięciu. Najsmaczniejsze jest przez 1-2 dni po upieczeniu. To ciasto jest wilgotne, nie lubi lodówki

Karo in the Kitchen
WIENIEC Z KRUSZONKĄ Z MĄKI KUKURYDZIANEJ 211

było mi dane, a teraz nadszedł czas na ... kukurydzianą ❤  Ma ona w mojej kuchni zdecydowanie swoje 5 minut. Po pysznych  kukurydzianych, kruchych ciasteczkach  przyszedł czas na ciasto. Upiekłam okrągły wieniec tylko z mąki kukurydzianej z jagodami i kruszonką. Ciasto jest bardzo smaczne, podobne w smaku do klasycznej babki cytrynowej. Dodatkową zaletą jest(...)masą. Dodajemy jogurt, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę i sok z cytryny. Chwilę ubijamy do połączenia się składników. Wylewamy do foremki posmarowanej masłem i posypanej mąką (w wersji bezglutenowej - bez glutenu), układamy owoce i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 40 minut (do tzw. suchego patyczka

Walijskie Pichcenie
O tym, jak baba zamieniła się w wielkanocnego gołębia. Colomba di Pasqua na trzy blogi - ciasto, które wie o wiośnie. 180

Następnie wyjąć bigę z wody (odsączoną , można ją bez problemu pochwycić w d łonie) i  dodać do przygotowanego ciasta.  Przełożyć całość na stolnicę i zagniatać, aż otrzymamy miękkie, gładkie, trochę lepkie ciasto. Umieścić je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie  ciasto przełożyć ponownie na stolnic ę i dodać(...)minut, najlepiej ręcznie) i ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na 4 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyłożyć ciasto na stolnicę dodać ostatnie 50 g miękkiego masła i opcjonal nie bakal ie i zagniatać ciasto przez 15 minut, następnie przełożyć do formy na colombę. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia przez około 40 minut, do momentu kiedy ciasto będzie dotykało krawędzi

KUCHARNIA
PIERNICZKI LCHF (keto, paleo, optymalne, bez glutenu, laktozy i cukru) 242

papierem do pieczenia. Wyłożyć schłodzone ciasto i przykryć również folią lub papierem aby rozwałkować ciasto na grubość ok 0,5 cm. Ciasto nie może być zbyt cienkie gdyż jest bardzo delikatne. Foremki wybrałam o niezbyt skomplikowanych kształtach aby łatwo było je wyciąć. Wycięte pierniczki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem. U mnie sprawdziło się pozostawanie ciasta w foremce podczas wycinania(...)pierniczki smarować delikatnie pędzelkiem umoczonym w żółtku aby nadać pierniczkom złotego koloru i blasku. Piec przez 20-25 minut obserwując by nie przypiekły się za bardzo. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do wystudzenia. Zimne pierniczki można udekorować lukrem niskowęglowodanowym na bazie ksylitolu, czekoladą lub bez dekoracji umieścić w metalowej puszce. Smacznego! — BTW całości: 442 g, 1515 kcal

Ola la LCHF
Śniadaniowe burgery w towarzystwie czarnego bzu 264

wrzątku wrzucić liście jarmużu i parzyć przz 2-3 minuty. Wyjąć do przestudzenia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Przy pomocy szklanki lub metalowej obręczy wycinać bułeczki. Bułeczka powinna mieć średnicę ok. 8-10 cm. Wycięte bułeczki oprószyć z obu stron kaszą manną i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać dużą(...)patelnię. Na rozgrzaną patelnię wkładamy bułeczki i prażymy je z każdej strony po 2-3 minuty, uważać aby nie spalić bułeczek! Bułeczki prażymy na suchej patelni. Piekanik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć bułeczki na 5-7 minut do piekarnika. Ciepłe bułeczki przekroić na pół, na dolnej części ułożyć kolejno plasterek serea, jarmuż, chips

DefinicjaSmaku
CIASTECZKA ŻURAWINOWO-ORZECHOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 215

najlepiej bez cukru) -40g orzechów Mąkę, ksylitol i sól przesiać do miski. Dodać mleko i miękkie masło. Całość utrzeć. Żurawinę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki i studzimy. Orzechy kroimy na dosyć grube cząstki i wsypujemy do ciasta wraz z ostudzoną żurawiną. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy(...)wkładamy do zamrażarki na około pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy stężałe wałeczki i kroimy je na plasterki grubości około 5mm. Powstałe talarki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 200 stopni C przez około 15 minut. Zostawić do ostygnięcia

Smaczne Zdrowe
Sernik na kruchym spodzie z polewą czekoladową 194

czasie rozwałkuj na prostokąt. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i pokryj ciastem. Jeśli ciasto jest zbyt plastyczne, odrywaj kawałek po kawałku i wylep blachę jak plasteliną, aż do skończenia ciasta. Nakłuj widelcem w kilku miejscach i włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika, piecz około 10 minut. Wyjmij i odłóż na bok. Masa serowa- obniż temperaturę piekarnika(...)stopni piekarnika i piecz około 15 minut,następnie obniż temperaturę do 150 stopni i piecz około godzinę lub więcej, musisz obserwować. Po czasie wyłącz piekarnik i nie otwieraj go. A po pół godzinie uchyl drzwiczki i zostaw do wychłodzenia. Rozpuść czekoladę deserową lub mleczną , pokryj zygzakami sernik. Gotowe. Serniki lubią wypoczywać w lodówce bez przykrycia. Na drugi dzień

Z Kuchni Do Kuchni
Pavlova z bitą śmietaną i truskawkami 178

razu zmniejszyć temperaturę na 120 stopni C. Piec godzinę i 20 minut.  Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić (nie otwierać na oścież) drzwiczki. Pozostawić bezę w piekarniku do całkowitego ostudzenia i wysuszenia. Zajmuje to kilka godzin, więc najlepiej przygotować bezę wieczorem i zostawić ją w piekarniku na noc. Gdy beza będzie chłodna, przełożyć ją delikatnie na szerokim nożu(...)bezy. Na wierzchu ułożyć połówki truskawek. Całość można oprószyć cukrem pudrem. Przepis tylko wygląda na skomplikowany, ale gdy już wstawicie bezę do piekarnika, przekonacie się, że jej wykonanie wcale nie było trudne. Owszem - jest żmudne, ale czego się nie robi, by cieszyć się przyjemnością konsumpcji tej delicji ;) Upieczona beza pod Pavlovą - będzie lekko rumiana ----- Podobne: Tureckie ciasto szpinakowe Tort makowo

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania