ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:358/1234)

Drożdżowe na twarogu 203

bez serwatki 50 gr masła roztopionego i ostudzonego 500 gr owoców (u mnie 350 gr rabarbaru pociętego na 1 cm kawałki, 150 gr truskawek z kompotu) Podgrzać mleko, tak aby było bardzo ciepłe, ale nie wrzące (ok 60 stopni), dodać jajko, drożdże,cukier, dwie kopiaste łyżki mąki, odjąć z tych 400 gr, bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut(...)minut na niskich obrotach. Dodać rozpuszczone masło, wyrobić jeszcze raz, do połączenia. Ciasto ma się lekko kleić do rąk. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, w zależności od temperatury, może to potrwać nawet dwie i pół godziny. Ciasto odgazować, mocno uderzyć o blat. Krótko wyrobić. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, wyrównać, równomiernie posypać

moj przepis na
Amerykańskie ciasteczka czekoladowo-orzechowe 188

- z achować ok. 3cm odstępy z każdej strony, gdyż ciastka się mocno „rozpłyną” w pieczeniu . Można z wierzchu posypać dodatkowo kamyczkami czekoladowymi - dla tych którym jeszcze mało tu czekoladowych smaków ;) Piec na środkowym poziomie piekarnika w temp. 180C przez ok. 20 minut - UWAGA! Używać wyłącznie górnej grzałki! To właśnie sprawi, iż ciasteczka będą jednocześnie kruche i ciągnące się(...)grunttoprzepis.blogspot.com/2017/11/amerykanskie-ciasteczka-czekoladowo.html CZARNA OD KUCHNI - Meksykańskie ciasteczka weselne https://czarrnaodkuchni.wordpress.com/2017/11/04/meksykanskie-ciasteczka-weselne/   MOJE MAŁE CZAROWANIE - Ciasto czekoladowo-o rzechowe, jaglane z malinami https://doowa.blogspot.com/2017/11/ciasto-czekoladowo-orzechowe-jaglane-z.html#more DORCIA W KUCHNI [FB] - Drożdżówki z masą orzechową https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=975384235933440&id=637096433095557&_rdr#979261282212402 6 NIEBO - Nanaimo bars - kanadyjskie ciasto bez pieczenia https://6niebokuchnia.blogspot.com/2017/11/nanaimo-bars-kanadyjskie-ciasto-bez.html ŻYCIE ZACZYNA SIE W KUCHNI - Orzechowe ciasteczka z mąki ryżowej

Grunt to przepis!
Owocowa chmurka – ciasto bez pieczenia 3264

masy jogurtowo-owocowej. Jeśli będzie bardzo płynna wstawić do lodówki na kilka minut i dopiero potem ułożyć na wierzchu herbatniki, a na nich pozostały krem budyniowy. Następnie wyłożyć ostatnią warstwę herbatników, a na niej pozostałą masę jogurtową. Na wierzchu ułożyć owoce. Całość zalać tężejącą galaretką. Tak przygotowane ciasto schłodzić przez minimum 4h w lodówce, a najlepiej(...)przez całą noc. Wówczas herbatniki przejmą wilgoć z kremu i staną się miękkie. Jeśli zamiast owoców wolisz czekoladę i bitą śmietanę, polecam Czekoladową chmurkę  :)  Czekoladowa chmurka - ciasto bez pieczenia

Trzeci talerz
Pyszny Michałek 234

chwilę miksujemy, a potem ostrożnie wsypujemy mąki, proszek i kakao. Wykładamy na blaszkę (moja ma wymiary 23,5 cm na 35,5 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C, a następnie studzimy. Krem: 500 g serka mascarpone 330 ml śmietany 30% 10 cukierków michałki kwaśny dżem (u mnie porzeczkowy) Zimny serek(...)pół, smarujemy dżemem i wykładamy krem. Przykrywamy drugą połową biszkoptu. Polewa: tabliczka czekolady mlecznej (u mnie Terravita) 3-4 łyżki mleka orzeszki ziemne bez soli Czekoladę wraz z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią ciasto i posypujemy drobno posiekanymi orzeszkami. Chłodzimy ok 2h w lodówce. Smacznego

Cynamonowe szczęście
TU I TAM nr 11. Majowe kwiaty na talerzu. 184

wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić na 8 części, z każdej uformować kulki i układać obok siebie w formie keksowej (u mnie 22 cm). Zostawić do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, Można posypać też z wierzchu cukrem perlistym. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni, piec ok. 30 minut, do momentu(...)pyszna, że część zjecie na pewno od razu na ciepło, ale część zostawcie do zrobienia grzanek. Ja czasami piekę brioszkę tylko po to, by ją odstawić lub nawet zamrozić i wykorzystać na grzanki lub tosty francuskie.  SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU  /cytuję za Beą /  20-40 baldachów czarnego bzu 1 kg cukru sok z 1 cytryny

KUCHARNIA
Bürli – szwajcarskie bułki z drożdżową wodą z winogron 92

pokojowej. CIASTO WŁAŚCIWE Następnego dnia do misy robota dodajemy zaczyn, mąki, wodę i drożdże. Wyrabiamy ciasto przez 4 minuty i odstawiamy na 15 – 30 minut. Po tym czasie dodajemy sól i wyrabiamy przez 6 minut. Przykrywamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut, składając je dwa razy co 30 minut na posypanej mąką stolnicy. Wyrośnięte ciasto dzielimy(...)równych porcji. Każdy kawałek ciasta formujemy na kształt bułek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki układamy po dwie obok siebie, tak aby się ze sobą łączyły. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 – 1,5 godziny. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230°C. Gdy piekarni będzie gorący wstawiamy do niego żaroodporna miskę z wodą

Tajemnice Smaku
Drożdżowy wieniec z owocami 446

przygotować tortownicę o średnicy 22 centymetry. której dno wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę lub blat oprószony mąką. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 centymetrów i posmarować równo przygotowanym masłem cynamonowym, zostawiając z każdej strony jeden centymetr marginesu.  Na posmarowanym cieście ułożyć owoce, zwinąć ściśle w roladę, zaczynając od szerszej krawędzi prostokąta(...)przecięcie (z widocznymi owocami) było na wierzchu. Końce zlepić, następnie uformować wieniec i ostrożnie przenieść na przygotowaną tortownicę.  Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i bez ponownego wyrastania wstawić do nagrzanego piekarnika  na 35 - 40 minut. Po upieczeniu odstawić do przestudzenia na 30 minut i posypać cukrem pudrem. Smacznego :) **oryginalny przepis oraz wykonanie pochodzi z tej strony * szklanka

Zabawa smakiem
CHLEB BEZ DROŻDŻY 87

masło do formy lub papier do pieczenia Uwagi do przepisu: Przepis na chleb bez drożdży jest na jedną keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm. Do ciasta na chleb możecie dodać 3 łyżeczki sezamu, słonecznika lub sezamu. PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C, ustawiam program grzanie góra/dół, bez termoobiegu. W misce mieszam łyżką(...)koniec wyrabiam wszystko szybko ręką. Formę keksową wykładam papierem do pieczenia (lub smaruję masłem i wysypuję bułką tartą), wkładam ciasto, wyrównuję. Smaruję jedną łyżeczką oleju i posypuje nasionami chia (lub innymi). Chleb piekę w temp. 190 st. C, na środkowej półce piekarnika przez ok. 40 minut. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Fit torcik z chia i frużeliną malinową 104

Spód 2 średniej wielkości banany 1 puszka czerwonej fasoli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 jajka M 3-4 łyżki ksylitolu Masa jogurtowa 500 gramów jogurtu naturalnego typu greckiego 100 ml. mleka 6 łyżek nasion chia 3 łyżki ksylitolu 1 łyżka żelatyny bez przypraw Frużelina malinowa 250 gramów malin mrożonych 2-3 łyżki ksylitolu(...)spód brownie zmiksować na jednolitą masę tak aby nie było żadnych grudek. następnie przelać do tortownicy o średnicy 18 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok 40 -50 minut. Ciasto wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masa jogurtowa Jogurt miksujemy z ksylitolem następnie dodajemy nasiona chia, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 1 godzinkę aby nasiona napęczniały

Andzia Pichci
Placuszki na mleczku kokosowym z bananem 108

łyżki cukru pół małej łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 większy banan olej do smażenia Wykonanie pysznych placuszków: 1. Ciasto: Składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy mikserem na gładkie i bez grudek ciasto. Ciasto powinno być dość gęste, ale tak by swobodnie spływało z łyżki. Następnie do ciasta dodajemy pokrojonego w małą kosteczkę banana i mieszamy(...)łyżką. 2. Smażenie: Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy po kilka minut z każdej strony do ładnego zrumienienia się. 3. Podanie: Usmażone placuszki osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 20 sztuk placuszków

Izabelawkuchni
Choinka drożdżowa z masą makową 136

rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki, na krążek kładę trochę masy makowej, dokładnie i mocno zlepiam (podobnie jak sakiewkę), i w dłoniach formuję kulkę. Gotowe kuleczki układam na blasze wyłożonej do pieczenia. Pieczenie: Kuleczki przed pieczeniem maluję roztrzepanym jajkiem. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 14 minut, tak żeby kuleczki się(...)zrumieniły. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone kuleczki zdejmuję z blachy, odstawiam do wystudzenia i piekę kolejną partie kuleczek. Przygotowanie choinek: W stożek styropianowy wbijam wykałaczkę, tak do około 3/4 długości i na koniec który wystaje nabijam kulkę drożdżową, i tak do samej góry jedną obok drugiej. Choinka jest gotowa. Tak przygotowane choinki możemy

Uwaga Babcia Gotuje
Zwijane drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem 133

wymiarach około 7 cm x 14 cm. Każdy prostokąt naciąć do 1/3 niczym grzebień. Na brzeg ciasta bez nacięć nałożyć porcję budyniu i karmelizowanego rabarbaru, zwinąć tak jak rogala.Uformowane drożdżówki przekładać na blachę z wyposażenia piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia lub teflonową matą. Blachę przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić drożdżówki do napuszenia, na około 30 min. Następnie drożdżówki(...)posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem. Blachy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C i piec 25 - 30 minut do zezłocenia. Ja piekłam dwie blachy na raz, z funkcją termoobiegu. Upieczone drożdżówki zdjąć z blachy i studzić na kratce. Smacznego

Kocham..lubię..gotuję..