ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:355/1234)

Ciastka Łabędzie – Amoniaczki 266

odpoczęło. Po 30 minutach: Z ciasta odcinam kawałek ciasta i rozwałkowuję na grubość około 3 mm aby ciasto nie kleiło się do blatu, blat podsypuję delikatnie mąką a wałek smaruję mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam foremką krążki – wielkość krążków zależy od tego jak duże ciastka chcemy upiec (ja wykrawałam krążki szklanką ). Teraz krążek ciasta składam na pół i nacinam(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Teraz górę ciastek maluję rozmąconym białkiem i posypuję cukrem. Pieczenie ciastek łabędzi – amoniaczków: Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Ciastka łabędzie - amoniaczki piekę na złoty kolor około 15 minut. Ciastka łabędzie - amoniaczki są gotowe, można

Uwaga Babcia Gotuje
Kruche ciasto z owocami i pianką budyniową 228

ciasto kruche z podanych składników, zwinąć ciasto w kulę, włożyć do torby foliowej i wstawić do zamrażarki aż stwardnieje. Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach na przygotowaną formę (posmarowaną tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta zapiec ok. 20 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Kiedy ciasto będzie(...)łyżce) cukier z cukrem waniliowym. Cały czas miksując na wysokich obrotach dodawać pomału budyń w proszku, a następnie olej. Na spód ciasta wyłożyć przygotowaną masę bezowo-budyniową, wyłożyć owoce a następnie zetrzeć na tarce resztę ciasta kruchego.  Piec w piekarniku przez ok. 35-45 min. w temperaturze 190ºC. Notatki: Jeśli zależy nam na tym by pianka była biała radzę

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto przekładane kremem waniliowym i czekoladowym z wiśniami. 320

pieczenia tak aby ciasto zajęło całe dno blaszki do pieczenia o wymiarach ok 25 cm na 35 cm. Każdy płat ciasta piecz osobno w 180° C przez 12-15 minut.   Gdy płaty ciasta się pieką masz czas na przygotowanie kremu. Budynie waniliowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko(...)Upieczone placki ciasta przekładaj kremem raz jasnym raz ciemnym i układaj jeden na drugim. Na krem czekoladowy układaj wiśnie.   Na wierzch ciasta możesz ułożyć upieczoną z pozostałych białek bezę. Białka ubijasz z kisielem cytrynowym i cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie wykładasz na papier do pieczenia

kuron.com.pl
Dyniowy biszkopt z galaretką 162

ciasto w kolorach jesieni. Delikatne, kuszące na jednym kawałku nie poprzestaniecie. Do galaretki dyniowej dodałam sok z pomarańczy dzięki temu zyskała na smaku.  'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl' biszkopt dyniowy: 4 jajka małe 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru trzcinowego 70 g mąki tortowej 70 g puree z dyni pieczonej galaretka(...)dodaję żółtka i mieszam mikserem już tylko chwile. Dodaję pure z dyni zimne i mieszam mikserem. Przesiewam mąkę, proszek do pieczenia i mieszam już łyżką. Dno formy o wymiarach 27x18  wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 20 minut.  Galaretka z dyni: Sok z pomarańczy podgrzewam

wesoła kuchnia
Piątki z piłką. Jeden 223

wyszedł nie za słodki, za to obłędnie czekoladowy i stosunkowo lekki. Zgarnął mnóstwo pochwał od fanów czekolady i zniknął w trzech czwartych, co biorąc pod uwagę, że poza moimi ciastami były też lody, dwa rodzaje brownie i urocze, malutkie desery Sarah Bernhard (kiedyś Wam pokażę, bo to duńska klasyka), uznaję to za pełen sukces.  Tort piłka czekoladowy Składniki(...)puder, masło, żółtka, cukier waniliowy i przesianą mąkę utrzeć na jednolitą masę. Dodać czekoladę, zmiksować. Partiami dodawać bezę, delikatnie mieszając łyżką. Masę równomiernie rozłożyć na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15-18 minut. Ostudzić. Miskę wyłożyć folią spożywczą. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 300 ml kremówki zagotować. W tym czasie osobno

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka owsiane z kokosem 244

składnikami i dokładnie mieszamy całość. Gotowe ciasto wykładamy na blachę do pieczenia za pomocą łyżki i formujemy ciasteczka. Pieczemy od  8-10 minut w 165ºC (termoobieg), do zarumienienia się ciastek. Ciasteczka owsiane po wyciągnięciu z piekarnika będą miękkie, dlatego odczekajmy parę minut, zanim przeniesiemy je na talerz(...)bardzo będzie się kruszyć możemy dodać więcej roztopionego masła. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 165ºC. Bez termoobiegu ustawiamy temperaturę wyższą o 15ºC. Długość pieczenia zależy też od wielkości i grubości ciastek. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami

Słodki Pomysł
Ciasto pychotka lub jak kto woli Pani Walewska po mojemu. 174

przymierzałam się do tego ciasta, jednak przerażało mnie, bo nie da się ukryć, że jest pracochłonne. Wykombinowałam sobie to tak,  część zabiegów obeszłam. A jak widziałam Agnieszkę jak je wcina, serce rosło i byłam pewna, że to dobry wyrób. :) 400 g herbatników 2 szklanki mrożonych jagód 0,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki Beza: 6 białek 3 łyżki cukru(...)łyżki wiórek. Dlaczego dałam kokos do piany? Dlatego, że nie lubię bezy, a wiórki robią z tej masy coś całkiem innego. Taką pianę rozkładamy równo na obie blaszki, a jedną z nich  posypujemy na koniec odłożonymi wiórkami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) i pieczemy 10 - 15 minut aż się wierzch zrumieni. Masło w temperaturze pokojowej  ucieramy

Dieta moja pasja
Tarta ze śliwkami i winogronami pod owocową pianką. 144

opuszkami palców aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy żółtko i szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, zdejmujemy folię i wykładamy nim wysmarowaną tłuszczem formę. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku na jasno złoty kolor. Studzimy. NADZIENIE: 1 białko z dużego jajka 50 g przesianego cukru pudru(...)Owoce myjemy, wycieramy, przecinamy na pół i wyjmujemy pestki. Przestudzone ciasto smarujemy dżemem, układamy śliwki i winogrona. Tak przygotowaną tartę przekładamy do lodówki.           Białko ubijamy na sztywną pianę, następnie, cały czas ubijając, dodajemy po łyżce cukier puder (za każdym razem dokładnie miksując). Sztywną bezę przekładamy do garnka, dolewamy wodę i cały czas mieszając trzepaczką zagotowujemy

Rozpustne gotowanie
Tortowe ciasto z wkładką serową. 228

minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Zimny należy przełożyć na kilka godzin do lodówki, będzie nam wtedy łatwiej przełożyć na ciasto. 2. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę tortową, orzechy i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy(...)dwie części i wykładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Biszkopty pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone dokładnie studzimy.  3 . Krem budyniowy:  Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia

Izabelawkuchni
Najszybsze ciasto kakaowe z truskawkami 168

wykonaniu ciasto, ze składników, które zazwyczaj w każdym domu są. Ja wykorzystuję wtedy poniższy przepis, którym podzieliła się ze mną znajoma (Jadwigo - dziękuję 😊; trochę go zmieniłam, ale nadal pamiętam, że to od Ciebie) i z którego korzystam od wielu lat. To najszybsze ciasto (podkreślam, że chodzi o ciasto, a nie o deser), jakie znam, w dodatku bez jakichkolwiek składników(...)pieczenia. Włączyć piekarnik na 190 stopni C. ;opcja pieczenia góra/dół. W misce umieścić wszystkie składniki (z wyjątkiem truskawek). Miksować na gładką masę. Przelać masę do foremki. Na wierzchu ułożyć truskawki szerszą częścią do dołu. Piec ok. 40 minut w temp. 190 stopni C. Jest upieczone, gdy wbity w nie patyczek nie jest oklejony ciastem. Zaraz

Weekendy w domu i ogrodzie
Fig rolls – wegańskie ciasteczka z nadzieniem z suszonych owoców 113

proszek /chipsy odrobinę wzmacniają jabłkowy smak ciasta – można pominąć, jeśli nie ma ich pod ręką, należy wówczas w ich miejsce dodać więcej płatków owsianych , 1 niewielkie jabłko o wadze około 115 g (waga ze skórką, bez gniazda nasiennego), 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego/szczypta wanilii, 1/3 łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów, po 1/3 łyżeczki imbiru(...)jabłko, ekstrakt, proszek, przyprawy i sól. Składniki zmiksować do połączenia i utworzenia ciasta (początkowo ciasto nie będzie na tyle zwarte, by nadawało się do rozwałkowania). Miskę z ciastem zabezpieczyć od góry talerzem lub folią spożywczą i wstawić do lodówki na 60 – 75 minut. W trakcie schładzania ciasta przygotować nadzienie figowe. Nadzienie figowe: 200 g suszonych fig*, 3 łyżki wody

Even Better Food
Fig rolls – wegańskie ciasteczka z nadzieniem z suszonych owoców 221

płatków owsianych 1 niewielkie jabłko o wadze około 115 g (waga ze skórką, bez gniazda nasiennego) 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego/szczypta wanilii 1/3 łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów po 1/3 łyżeczki imbiru i cynamonu szczypta nierafinowanej soli Olej kokosowy rozpuścić. Jabłko pozbawić gniazda nasiennego i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Płatki owsiane i migdały(...)jabłko, ekstrakt, proszek, przyprawy i sól. Składniki zmiksować do połączenia i utworzenia ciasta (początkowo ciasto nie będzie na tyle zwarte, by nadawało się do rozwałkowania). Miskę z ciastem zabezpieczyć od góry talerzem lub folią spożywczą i wstawić do lodówki na 60 – 75 minut. W trakcie schładzania ciasta przygotować nadzienie figowe. Nadzienie figowe: 200 g suszonych fig* 3 łyżki wody

Even Better Food
Babeczki marchewkowe bez cukru 171

mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon). W drugiej misce zgnieść banana widelcem i wymieszać dokładnie z jajkiem, jogurtem oraz olejem. Przelać płynną masę do miski z mąką i wymieszać całość łyżką. Następnie dodać startą marchew i ponownie przemieszać całość. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki (2/3 ich wysokości) i piec przez 25-30 minut w 180 stopniach. Krok(...)mokre produkty 3. Przelać mokre produkty do suchych 4. Wymieszać łyżką do połączenia składników 5. Dodać startą marchew i jeszcze raz wymieszać 6. Przełożyć ciasto do foremek Prev 1 of 6 Next Artykuł Babeczki marchewkowe bez cukru pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Sernik Trio 279

łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na godzinę do zamrażalnika. Składniki na masy sernikowe: 6 białek 1 ½  szklanki cukru 3 budynie: czekoladowy , wiśniowy, śmietankowy 3 śmietany 18% (po 400 g każda) Białka miksujemy na sztywno. Pod koniec wsypujemy cukier. Miksujemy na sztywną bezę. Dzielimy na 3 części(...)każdej miski dodajemy 1 śmietanę. Każdą z mas osobno dokładnie mieszamy. Dodatkowo: cukier puder do posypania WYKONANIE: ciasto kruche – pierwsza połowa ( nakłuwamy widelcem) masa czekoladowa masa wiśniowa + wyrównujemy lekko masa śmietankowa ciasto – druga połowa- ścieramy na tarce pieczemy 55 minut w temp. 175 stopni z termoobiegiem Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do ostudzenia Ewentualnie posypujemy cukrem pudrem, aby było

Domowe ciasta
"Sernik" z okary z nutą chilli (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 159

pieczenia wylepić ciastem. SERNIK Z OKARY 5. Okarę zblendować jeszcze raz na gładko wraz z kokosową śmietanką i puree z dyni. 6. Dodać pastę orzechową, sól i ksylitol. Znów zblendować do połączenia składników bez grudek. 7. Do całości dodać skrobie i mąkę kokosową, wymieszać/zmiksować. 8. Na spód wylać masę z okary i wyrównać górę. 9. Piec(...)minut. Po upieczeniu wystudzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin. 10. Na koniec polać górę rozpuszczoną czekoladą oraz pastą orzechową z chilli. Można też użyć orzeszków do dekoracji

Candy Pandas
Szarlotka z pianką 161

mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania ciasta       *** Mąkę mieszamy z cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kosteczkę masło i ucieramy palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Dokładamy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na około 20 minut *** *** Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy

Blog z Apetytem
Tarta ze szparagami 176

ciasto zagnieć i rozwałkuj. Foremkę na tartę posmaruj olejem i posyp bułką tartą. Ciasto kruche przełóż do foremki. Cebulę pokrój w kostkę, szparagi pokrój w nieduże kawałki. Smaż na rozgrzanym oleju przez kilka minut. Dodaj pokrojony szpinak i posiekany koper. Śmietanę wymieszaj z jajkiem i połącz z warzywami na patelni. Dodaj pokrojony ser kozi. Całość przełóż na ciasto i piecz

wiecejwarzyw.pl
CHLEBEK PITA BEZ DROŻDŻY 213

blat. Zagniatamy w gładką kulę. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką  i odstawiamy na 15-30 minut. Wyjmujemy ciasto na blat, formujemy wałek i dzielimy go na 6-8. kawałków. Każdy rozwałkowujemy na cienki okrągły placek i przykrywamy ściereczką. Mocno rozgrzewamy patelnię (bez tłuszczu)i kolejno kładziemy uformowane placuszki. Smażymy 0,5 minuty, przekładamy na drugą stronę i smażymy

cool and minty
Puszyste bułeczki miodowe z maślano - miodową glazurą 192

ciasta i uformować 12 bułeczek i umieścić w formie o wymiarach 30 x 22 cm (wymiary dolne) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach od siebie (podczas pieczenia się połączą). Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 40 minut lub dłużej do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość). Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około(...)minut (piekłam z termoobiegiem, ale można i bez niego). Wyjąć z piekarnika, jeszcze gorące posmarować glazurą maślano - miodową, nawet dwa razy. Składniki na glazurę umieścić w garnuszku i roztopić, wymieszać, zdjąć z palnika, lekko przestudzić. * Jeśli miód jest w postaci stałej należy go lekko podgrzać i roztopić. Przestudzić, ale powinien pozostać płynny

Moje domowe kucharzenie
Tort obłędnie czekoladowy. Z musem czekoladowym, kremem śmietankowo-czekoladowym i... 156

bezę. Masa stała się puszysta i podwoiła swoją objętość. W międzyczasie wymieszałam olej z kefirem. Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia przesiałam kakao. Do ubitych jajek wlałam kefir z olejem, wsypałam suche składniki. Całość dokładnie ale niezbyt długo wymieszałam szpatułką, żeby się wszystko połączyło. Gotową masę przelałam do tortownicy i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 30 minut(...)Piekłam do suchego patyczka. Ciasto odstawiłam do wystudzenia. Zimne przekroiłam na 4 krążki. Mus czekoladowy: Śmietankę i serek mascarpone ubiłam na puch, pod koniec ubijania dodałam cukier puder. Czekoladę połamałam na cząsteczki i   roztopiłam kąpieli wodnej, wystudziłam i   pomału wlewałam do ubitej śmietanki. Wymieszałam. Krem śmietankowy z wiórkami czekoladowymi: Śmietankę i serek ubiłam za pomocą miksera na puch

Kuchnia u Krysi
Ciasteczka Walentynkowe – Ciastka serduszka 166

blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto zagniatam, wkładam do woreczka i wkładam do lodówki na czas pieczenia pierwszej tury ciastek. Następnie rozwałkowuję i ponownie wykrawam ciastka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczenie ciastek: Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 10 minut. Długość pieczenia ciastek zależy od piekarnika(...)grubości ciastek. Ważne aby ciastka za bardzo się nie zrumieniły. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Ciasteczka serduszka są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Popękane ciasteczka czerwone – red velvet 143

gotowego ciasta, formuję w dłoniach nie za duże kulki (troszkę mniejsze od orzechów włoskich). Obtaczam bardzo dokładnie w cukrze pudrze i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w kilkucentymetrowych odstępach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczenie: Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 15 minut. Długość pieczenia może się(...)różnić w zależności od piekarnika. Grzanie mam ustawione na góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone ciasteczka zdejmuję z blachy i odstawiam do wystudzenia. Popękane ciasteczka są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Torcik orzechowy z czarnym bzem i gruszką na powitanie jesieni 232

dodatku totalnie bez glutenu! Ciasto warte każdej minuty studzenia, czekania, aż stężeje i ubijania. Naprawdę! Jeżeli zbliża się u Was jakieś jesienne przyjęcie, na którym chcielibyście wywołać słodkie 'wow' , to oto jest właściwy wybór :) A jesień, podobno ma w planach trochę złagodnieć na weekend...:) Torcik orzechowy z czarnym bzem i gruszką Potrzebujesz: Ciasto: 4 jajka 120g cukru(...)masła 75g mąki kukurydzianej szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g zmielonych orzechów laskowych Krem z czarnego bzu: 100ml soku z czarnego bzu + 20ml do nasączenia 50g cukru 150g mascarpone 50ml śmietanki 30% 1 łyżeczka żelatyny Krem cynamonowy: 200g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżeczka cynamonu 20ml śmietanki 30% 2 dojrzałe gruszki Sposób przyrządzenia: Ciasto

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Rurki z kremem 190

śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 2 porcje, przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Stolnicę oprószamy mąką, kładziemy porcję ciasta i lekko podsypując wałkujemy nadając kształt prostokąta, na grubość ok. 5 mm. Inny sposób, to rozwałkowanie ciasta między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub maty. Ciasto tniemy wzdłuż dłuższego boku na paski(...)kolejne warstwy nakładały się na siebie. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem demerara. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º C i pieczemy przez ok. 20 minut (grzałka góra – dół, bez termoobiegu). Gotowe rurki, jeszcze gorące, ostrożnie zdejmujemy z foremek pomagając sobie papierowym ręcznikiem kuchennym. Studzimy na kratce

mojewypiekiinietylko
Mini chałeczki. 361

wyrabiamy, żeby odgazować ciasto, formujemy kulę i dzielimy ją na 12 równych części. Każdą część dzielimy na 3 kolejne części, każdą rolujemy tworząc wałeczek o długości około 15 cm, zaplatamy w warkocz, końce chałki wkładamy pod spód i przekładamy bułeczkę na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i pozostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy(...)temperatury 180°C (góra, dół, bez termoobiegu). Wyrośnięte bułeczki ostrożnie smarujemy żółtkiem wymieszanym z wodą i po około 10 minutach wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do zarumienienia, czyli około 12-15 minut. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Kostka alpejska 157

cukier. Do ładnie ubitej piany dodać żółtka ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać i delikatnie łyżką wmieszać do masy. Tak przygotowane ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę ( tylko dno) 25x36cm. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić, zdjąć papier ze spodu ciasta i z powrotem ułożyć je na blasze. Nasączenie biszkoptu: 100ml zimnej

W garach u Gosi
KAKAOWE BABECZKI Z KREMEM CHAŁWOWYM 106

miski, dodać masło, cukier puder, żółtka oraz śmietanę zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim foremki i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20 minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia. Budyń należy ugotować w 3 szklankach mleka i ostudzić. Masło ucieramy

Słodki Zakątek
Przepis na sernik z kroplami rosy 195

pieczenia 10 dag cukru pudru (3/4 szklanki) 2 żółtka + 1 całe jajko 10 dag margaryny  1 łyżeczka czubata smalcu  Przygotowanie:  Wszystkie składniki razem zagniatamy, wykładamy blachę ciastem po brzegi.  Składniki masy serowej:  1 kg sera śmietankowego  3/4 szklanki oleju 1,5 szklanki cukru  2 szklanki mleka  1 budyń śmietankowy bez(...)Przygotowanie:  Jajka z cukrem ucieramy, dodajemy olej, mleko, ser - wszystko razem ucieramy, a następnie dodajemy budyń, zapach pomarańczowy, ser ma być puszysty.  Pieczemy około 50 minut w temperaturze 189 C. Pod koniec pieczenia ubijamy pianę z 6 jajek + szklanka cukru. Układamy ubitą pianę na wierzchu sernika. Pieczemy około 15-20 minut.  Smacznego

Jak u mamy
Kostka alpejska 1095

cukier. Do ładnie ubitej piany dodać żółtka ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać i delikatnie łyżką wmieszać do masy. Tak przygotowane ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę ( tylko dno) 25x36cm. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić, zdjąć papier ze spodu ciasta i z powrotem ułożyć je na blasze. Nasączenie biszkoptu: 100ml zimnej

W garach u Gosi
Seromakowiec tradycyjny 113

Mój sprawdzony i prosty przepis na seromakowca bez spodu. Polecam na Święta :-) Czas przygotowywania:  około 60 minut Czas pieczenia:  90 minut Ilość porcji:  tortownica średnicy 18 cm Składniki na masę serową: • 500 g dobrego mielonego twarogu np. Piątnica • 1 jajko i 3 żółtka z jajek (białka idą do masy makowej) • 3 łyżki(...)cukru • 2 łyżki cukru waniliowego • 80 g rozpuszczonego masła • łyżka mąki ziemniaczanej • łyżka mąki pszennej tortowej Składniki na ciasto makowe: • 300 g masy makowej gotowej lub z tego przepisu • 3 białka jajek • łyżka mąki pszennej tortowej

AniaGotuje.pl
CHLEB Z GARA 210

składałam w kopertę. Ciasto odstawiamy na ok. 30 minut przykryte ściereczką.  Puste naczynie wraz z pokrywką wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy na 220 stopni. Gdy się nagrzeje ostrożnie wyciągamy żeby się nie poparzyć.  Nasz chleb przekładamy do gorącego naczynia. Nacinamy w dowolny sposób. Przykrywamy i pieczemy w 200 stopniach C ok. 35 minut, ale trzeba obserwować, jeżeli(...)chleb zaczyna dotykać pokrywki należy ją zdjąć. Bez pokrywki pieczemy jeszcze ok. 20 minut. Aż chlebek ładnie się zarumieni. Smacznego

Pani na deser
CIASTECZKA ANIELSKIE OCZKA 174

papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy w dłoniach około 45 małych kulek i układamy na blaszce. Kciukiem lub końcówką drewnianej łyżki w każdej kulce nakłuwamy dołek. Uważamy, aby nie przebić ciastka na wylot. Łyżeczką nabieramy małe porcje konfitury i przy pomocy drugiej łyżeczki umieszczamy je w wydrążonych dziurkach. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10-15 minut, w zależności

cool and minty
Marchewkowo-kokosowe blondie 189

jajko 2 łyżeczka proszek do pieczenia 100 g biała czekolada 100 g masło Sposób przygotowania Połowę czekolady rozpuścić razem z masłem. Suche składniki wymieszać, dodać marchewkę, jajka i masło z czekoladą. Pozostałą część czekolady pokruszyć i dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy ok. 20x30 cm. Piec 30 minut w 180 st. C. Po upieczeniu ciasto odstawić

Kucharzyca
Mazurek bezglutenowy na spodzie migdałowym 171

szkl cukru pudru Mąkę migdałową i cukier wymieszać. Dodać białka i zagnieść ciasto. Ciasto będzie dosyć kruche. Blachę średniej wielkości nasmarować masłem/ margaryną.  Ciasto wyłożyć na blachę i wygnieść na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec maksymalnie 30 minut. Ja piekłam 33 minuty i było to stanowczo za długo - ciasto za bardzo wyschło

Ze smakiem bez glutenu
Sernik " Złota rosa " 175

beza niż piana. Do przygotowania sernika potrzebne będą : Ciasto : margaryna 4 żółtka ( białka + 1 białko na wierzch ) 1/2 szkl. cukru 3 szkl. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Na blat wysypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia , dodajemy żółtka i cukry , margarynę siekamy nożem. Wszystko razem zagniatamy. Blaszkę pokrytą papierem do pieczenia , wylepiamy ciastem(...)Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C i podpiekamy ok. 20 minut ( ciasto powinno nabrać lekko złotego koloru ). Masa serowa: 1 kg sera ( wiaderko sera Pilos z Lidla ) 4 jajka szklanka cukru 1/2 szkl. oleju sok z połowy cytryny budyń śmietankowy lub waniliowy 2 szkl. mleka Piana  : 1/2 szklanki cukru 4 białka z ciasta + 1 dodatkowe  Jajka ucieramy

Różne smaki w kuchni
Chrupiący chlebek z rozmarynem 118

ciasto jest dość klejące-rozwałkowujemy na cienki placek. Pomocna tu będzie silikonowa mata-ale jeżeli nie posiadacie (ja nie posiadam), super sprawdzi się papier do pieczenia. Wystarczy obciążyć go z jednej, dwóch stron i wałkowanie staje się proste.Nasze rozwałkowane placki posypujemy solą gruboziarnistą i posypujemy rozmarynem.Placki na papierze układamy na blaszce i do nagrzanego piekarnika (230 stopni , bez(...)termoobiegu) Pieczemy 8-10 minut. Powinny się zrumienić ale nie przypiec.Całkowity czas przygotowania-to ok 20 minut a radości wiele

Kopystką po garach
PUSZYSTA CHAŁKA DROŻDŻOWA 165

minut. Piekarnik nagrzejcie do 180 st. bez termoobiegu. Jajo rozmąćcie i wymieszajcie z mlekiem. Wyrośniętą chałkę posmarujcie  rozmąconym jajem, posypcie przygotowanymi składnikami. Pieczcie około 25-30 minut- do suchego patyczka (zbyt długie pieczenia spowoduje wysuszenie pieczywa

OliveandThyme
Żur sandomierski 207

godzinę. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką, zagniatam rękoma i formuję kulkę, z kawałka ciasta formuję kulkę mała na dekielek. Odstawiam do wyrośnięcia ponownie na desce podsypanej mąką. Piekarnik z kamieniem do pizzy nagrzewam do temp 240 stopni góra dół,  i przekładam chlebek na kamień. Dekielek smaruję białkiem i przyklejam do chleba. Piekę 10 minut i po tym czasie

wesoła kuchnia
Delikatny biszkopt kokosowy z jeżynami i kremem bez cukru 195

łyżeczki proszku do pieczenia Do miski przełożyć oddzielone białka i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce ksylitol, ciągle ubijając. Stopniowo dodawać żółtka, nie przerywając mieszania na wysokich obrotach. Mąkę z proszkiem przesiać i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka

FitKot
Kruche ciasto z budyniem i truskawkami 193

puder Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Zimne masło kroimy w kostkę i wrzucamy do mąki. Wszystko siekamy do momentu aż kawałki masła będą bardzo małe. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Wyrabiamy szybko ciasto na jednolitą masę. Ciasto wkładamy do lodówki na około 15 minut. Po tym czasie oddzielamy 3/4 ciasta i wykładamy

Qchnia po prostu
Omlet kakaowy z ciasteczkowym kremem i truskawkami 177

lepiej? Składniki: 2 jajka 1 łyżeczka ciemnego kakao 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia + jogurt naturalny wymieszany z odżywką białkową o smaku czekoladowych ciasteczek, truskawki Rozgrzewamy patelnię. Miksujemy do połączenia wszystkich składników. Ciasto wylewamy na patelnię i smażymy pod przykryciem na małym ogniu. Po 2-3 minutach przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 2 minuty.  Podajemy

Chocolate Muffin Blog
Domowy Chleb Pszenny Razowy na Zaczynie Pate 204

garowania „ ciasta to wkładamy je do niego i odstawiamy do wyrośnięcia po wyrośnięciu wybijamy na blachę i pieczemy Mój chlebek był wyrośnięty już po 70 minutach Pieczenie chleba foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 230 stopni na drugą półkę od dołu i piekę w tej temperaturze 10 minut po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze(...)około 20 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony można wbić patyczek od szaszłyka i po wyjęciu jeżeli będzie suchy to znaczy że chlebek jest upieczony a po wyjęciu z foremki jak stukamy w spód chlebka to powinien mieć taki pusty odgłos :) W sumie piekłam chleb 10 minut

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Ciasto czekoladowe z colą 298

się Wam na pewno. To jedno z tych ciast, które zawsze się udaje. Zrobiłam je bez użycia miksera. Zapraszam na kawałeczek, no dobrze jest cała blaszka ciasta :) Składniki: 250 g mąki 1 szklanka cukru 5 łyżek wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 130 g masła 2 czubate łyżki kakao 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju(...)coli W rondelku rozpuścić masło, dodać wodę, kakao, olej i colę. Mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty. Ostudzić. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Wlać przestudzoną polewę i wymieszać trzepaczką rózgą do połączenia się składników, dodać jajka roztrzepane z mlekiem i ponownie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem i wlać ciasto. Piec

O kuchni z uczuciem
Czekoladowa Zefiryna wg Siostry Anastazji 211

łyżeczki żelatyny cukier puder do smaku Wykonanie: Z podanych składników na ciasto zagnieść kruche, wyłożyć na dno i spód blaszki. Obrane jabłka pokroić na połówki, wydrążyć nasiona i ułożyć na cieście puste luki uzupełniając marmoladą. Ugotować budyń i jeszcze ciepłym zalać jabłka. Piec ok 70 minut. Gdy ciasto będzie zimne ubić śmietanę z cukrem oraz żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości

Pychotkaaa
Kruche ciasto z pianką i borówką amerykańską 173

wody -3 łyżki cukru pudru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -pół łyżeczki kardamonu Składniki na piankę -5 białek -szczypta soli -180 g cukru pudru -kilka kropelek aromatu do ciast- waniliowego -2 budynie śmietankowe bez cukru -120 ml oleju -500 g borówek amerykańskich Wykonanie Ze wszystkich składników na ciasto, wyrobić w robocie lub ręcznie, lśniącą kulę. Uformować wałek(...)proporcjach 60% i 40%. Obydwa kawałki wkładamy do zamrażarki. Formę wykładamy papierem. Większą część ścieramy na dużych oczkach bezpośrednio do blachy. Dociskamy delikatnie dłonią i pieczemy w 190 stopniach około 25 minut. Ciasto ma mieć złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do CAŁKOWITEGO PRZESTYGNIĘCIA . Kiedy ciasto jest zimne, zabieramy się za piankę. Ubijamy białka ze szczypta soli

Z Kuchni Do Kuchni
Kruche tartaletki makowo serowe 175

wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na 15 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z foremek odwracamy, nakładamy po łyżce masy makowej i serowej. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na ok. 25 minut. Gotowe polewamy lukrem. Kruche tartaletki makowo serowe są świetnym uzupełnieniem seromakowca. Gdy ten sobie(...)spokojnie stygnie możemy już się delektować pysznymi ciastkami. Kto ma ochotę, może je przygotować bez seromakowca, zmniejszając oczywiście proporcje składników, np. o połowę. Ja jednak polecam taką kombinację na uroczystości, święta… i nie tylko. Robota, w zasadzie jedna, a przyjemności dużo więcej. Łasuchy pewnie mi przyklasną. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Kruche tartaletki makowo serowe appeared first on Moje

mojewypiekiinietylko
Naleśniki dla miłośników konkretów, czyli buritto z przepysznym pomidorowo – kiełbasowym nadzieniem 212

Dodatkowo: Ok. 100gr żółtego sera np. gouda Jajka i mleko mieszamy trzepaczką i wsypujemy stopniowo mąką. Ciasto naleśnikowe jest gotowe, gdy nie ma grudek. Naleśniki pieczemy na rozgrzanej patelni, bez dodatku oleju. Jeśli ciasto lepi się do patelni, wówczas możemy co pewien czas wlać kroplę oleju, lub przetrzeć patelnię papierem kuchennym nasączonym olejem. Po upieczeniu wszystkich naleśników przyrządzamy(...)Kiełbasę i cebulę obieramy ze skórki, kroimy w kosteczki. Paprykę kroimy w podłyżne paski, a następnie wrzucamy do rondla z olejem i cebulą, po czym dusimy około 5 minut. Następnie dodajemy kiełbasę, przecier pomidorowy i około ½ szklanki wody. Całość zagotowujemy. Osobno do ½ szklanki wody wsypujemy mąkę i mieszamy tak długo, aż nie będzie grudek. Następnie wlewamy do gotującego się dania

Smakowy Raj
Dietetyczne owsiane ciasteczka kakaowe z bananem 404

dojrzałe banany 2 łyżki ciemnego kakao W misce mieszamy płatki owsiane i kakao. Dodajemy rozgniecione widelcem banany i miód. Zagniatamy ciasto. Łyżką nabieramy małe porcje ciasta, zgniatamy w ręce i formujemy okrągłe ciasteczka.  Pieczemy 15 minut w  180*C. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
CIASTO KOKOSOWE – ŁATWE I SZYBKIE 9789

dodajemy jajka i miksujemy na gładką masę.Dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dolewamy mleko.( ciasto powinno mieć konsystencję śmietany ).Wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.Wlewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą keksówki.Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 40-45 minut.,Studzimy i obficie posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Ostra na Słodko
Maślany drożdżowy wieniec cynamonowy 180

koniec).Ciasto zwinąć ciasno w rulon wzdłuż dłuższego boku.Przekroić ostrym nożem wzdłuż, pozostawiając na górze 3-4 cm bez rozcinania.Zawijać jeden koniec za drugi, rozciętą stroną na górze.Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując wieniec. Końcówkę, która była nierozcięta można dociąć przed uformowaniem. Ja używam do pieczenia blachy największej, która jest na wyposażeniu piekarnika.Ciasto odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 20-25 minut. Przed wstawieniem do piekarnika przesmarować pozostałym masłem i posypać resztą cukru z cynamonem.Piec w temperaturze 190 stopni przez około pół godziny.Po upieczeniu wyjąć najlepiej na kratkę, żeby przestygło lekko. U nas stygnie na tyle, żeby

Codzienna kuchnia niecodzienna
Odrywane bułeczki z masą krówkową 198

bez problemu odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na 20-30 minut.Wyrośnięte ciasto podzielić na kilka części (tyle ile chcemy mieć bułeczek), każdą lekko spłaszczyć i nakładać po łyżeczce masy, formować "pakieciki" i układać w formie wyłożonej papierem, stroną z łączeniem do dołu.Ciasto posmarować mlekiem i odstawić na kwadrans. Piec(...)temperaturze 180-190 stopni przez około 20-30 minut w zależności od grubości ciasta. Powinno lekko złote. Upieczone i lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem i...patrzymy jak szybko znika ;)...są naprawdę pyszne :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wytrawne babeczki z serem feta, oliwkami i pomidorami 223

suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, zioła. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre, czyli kefir, masło, jajka. Płynną masę dodajemy do składników suchych i niedbale mieszamy łyżką.Suszone pomidory, oliwki i ser feta drobno kroimy, a następnie dodajemy do ciasta i mieszamy.Masą wypełniamy papilotki do 3/4 wysokości i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni

Smakowity Blog Kulinarny
Pychotka 3884

całości i nie zniszczyć bezy. Surowe ciasto w formach smarujemy cienką warstwą dżemu. 2. Biała ubijamy na sztywno, do ubitej piany dodajemy cukier i miksujemy razem, na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Masę z białek dzielimy na połowę i wykładamy ją równo na ciasta z dżemem. Orzechy kroimy i posypujemy jedno z ciast to, które będzie wierzchem naszej pychotki.3(...)Piekarnik rozgrzewamy do 150 C, czas pieczenia 50 minut. Po upieczeniu bardzo delikatnie zsuwamy ciasta, aby nie pokruszyć bezy.4. Gotujemy szklankę mleka z cukrem, w drugiej szklance mleka rozpuszczamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodajemy do wrzącego mleka i robimy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę, a następnie dodajemy do budyniu i miksujemy na gładką masę. Przygotowaną

Apetyczna babeczka
Brioszka 165

ciasto wciskamy kawałki miękkiego masła i znów zagniatamy. Dodajemy żółtko. Zagniatamy. Odstawiamy na 3 godzimy do wyrośnięcia. Po tym czasie zagniatamy i odstawiamy do lodówki na noc pod przykryciem. Rano ciasto przekładamy do keksówki i odstawiamy na 2 godziny aby podwoiło objętość. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy brioszkę zmniejszając temp. do 160 stopni. Pieczemy 45 minut.     /źródło

Anioły w kuchni
Pavlova z figami 203

całość łączymy ze sobą. Na papierze do pieczenia stawiamy okrągłą blachę (22-25 cm), którą odrysowujemy długopisem. Bezę przekładamy na środek okręgu, wyrównując brzegi, które następnie "wyciągamy" płaską łopatką do góry. Wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 8 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 140 i pieczemy 90 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach.      Dobrze(...)sztywno i wykładamy na szczycie wystudzonej bezy. Na wierzchu układamy figi pokrojone w ćwiartki - można je zastąpić także innymi świeżymi owocami, frużeliną lub wiórkami czekolady.      Bezę najlepiej podawać na świeżo, kolejnego dnia nie jest już tak smaczna - to dobre usprawiedliwienie dla tych wszystkich, którzy mają permanentną ochotę na kolejny kawałek ciasta, i kolejny, i kolejny

sama złodycz
Babeczki daktylowe z karmelową polewą (bez glutenu, mleka) 227

krówkową polewą. Przepyszne :) Składniki:daktyle bez pestek 250 g wrząca woda 1 szklanka proszek do pieczenia bezglutenowy 3 łyżeczki margaryna bezmleczna lub masłomąka bezglutenowa mix uniwersalny 100 g2 szklanki brązowy cukier 100 g jajkacynamon mielonykakao (lub karob mielony)esencja waniliowa 2 szt kurzychlub 7 przepiórczych1 łyżeczka1 łyżeczkapół łyżeczki Przygotowanie: Ciasto: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Daktyle(...)pokroić na kawałki, zalać wrzątkiem, odstawić na co najmniej 10 minut, roznieść widelcem. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka - wbijając po jednym i dokładnie mieszając. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem, wymieszać.  Przełożyć masę do foremek. Piec około 30 minut, sprawdzić patyczkiem czy nie są surowe w środku. Polewa karmelowa: mleko sojowe

głodny alergik
Szwajcarska czekolada :) 235

czekoladową i wkręcamy 6 łyżek mąki 5. powstałą masę wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 15 minut 6. ser łączymy z kajmakiem i dwoma jajkami. Dodajemy jedną łyżkę mąki, orzechy i suszoną żurawinę. 7. obniżamy temperaturę do 160 stopni 8. wyciągamy ciasto czekoladowe, „płaszczymy” powstałe wybrzuszenia na cieście 9. na ciepłe ciasto wylewamy masę serową 10. łyżką

ladykitchen
CIASTKA OWSIANE Z BANANÓW. 192

płatków owsianych garść rodzynek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Banany rozgniatam widelcem. Dodaję płatki owsiane (masa musi być zwarta, ale nie twarda), proszek do pieczenia, rodzynki. Wszystko mieszam dokładnie. Na blasze układam papier do pieczenia, porcjami na nim ciasto i wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 12 - 15 minut w 160 stopniach (muszą się ładnie zezłocić). SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Wytrawne drożdżówki- kwiatki 210

sól, cukier , olej i przyprawę.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.[ ja robiłam od razu, bez wyrastania].Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką/ kubkiem kółka. Na wycięte z ciasta kółko położyć plasterek o tym samym rozmiarze wędliny, przyłożyć jeszcze jednym kółkiem ciasta, lekko docisnąć. Nożem naciąć 8 płatków (zostawiając środek nie nacięty) na głębokość (zależny od rozmiarów szklanki) ok.3(...)Biorąc po dwa sąsiadujące płatki, zawijać je do środka, lekko je przy tym zlepiając.Posmarować białkiem. Piec ok. 17 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Przepis dodaję do konkursu Smakowita Pajda to kulinarna frajda!. którego sponsorem jest producent smalczyku roślinnego Smakowita pajda ZT Kruszwica

Moje domowe kucharzenie
Brak tytułu 218

laskowych 1/2 szkl. cukru 2 łyżki miodu Wszystkie składniki połączyć, zagniatając ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie - dodać mąki. Tylko nie przesadzić z mąką - ciasto ma być lekko lepkie. Schłodzić w lodówce min. 40 minut. Inaczej nie rozwałkujecie, bo będzie się kleiło. Wałkować na cienki placek i wykrawać. Piec w 180 stopniach, około 10 min. Aż ciasteczka lekko się zrumienią. UWAGA

kolorowotorcikowo
Babka z majonezem 431

pieczenia i przesiać do jajek- mąkę ziemniaczaną dodać również przesianą, całość zmiksować- na koniec dodać majonez i ucierać do uzyskania jednolitej masy- ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, wypełniając połowę wysokości- piec w temperaturze 175 stopni przez 45-55 minut, sprawdzając na koniec wykałaczką stan upieczenia (jeśli jest sucha po wyjęciu, ciasto jest gotowe)- ciasto wyjąć(...)formy, pozostawić do całkowitego wystudzenia Babka z majonezem może być awaryjnym przepisem na wypadek, gdy z naszej lodówki zniknie masło czy margaryna, a potrzebujemy wykonać wypiek w danej chwili, bez możliwości zakupów. Dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej jest lekka i piaskowa, ponadto dodana ilość cukru sprawia, że nie jest zbyt słodka i je się ją z dużą przyjemnością

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania