ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:351/1234)

Ciasto kakaowe z wanilią bez miksera 72

trzepaczką. Dodaję mokre składniki, mieszam do połączenia. Formę wykładam papierem do pieczenia lub smaruję masłem i posypuję bułką tartą (w zależności od formy, w babce sprawdzi się nr 2), wylewam ciasto, wyrównuję. Można użyć formy silikonowej, wtedy nie smarujemy jej niczym. Tak przygotowane ciasto piekę ok. 55 minut do suchego patyczka. Wybieram środkową półkę piekarnika. Studzę na blacie

Zasmakuj Kuchni
Ciasto Ambasador 146

gatunku orzeźwiających, deserowych, nieprzesłodzonych ciast. Blaszka 22x 25 cm. Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej bezy. Dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Wylewamy(...)blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 175-180 stopni . Studzimy.  Kroimy na dwa równe blaty.   Składniki na krem podstawowy: 2 szklanki mleka pół szklanki cukru 3 żółtka pół szklanki mąki 4-5 kropel olejku waniliowego 250 g masła Żółtka miksujemy z cukrem i olejkiem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wlewamy 3/4 szklanki

Domowe ciasta
Bezglutenowe ciastka z mąki teff 176

bez glutenu z mąki teff. Do miski przesiać mąkę teff oraz mąkę kukurydzianą. Dodać sól, cukier, otartą skórkę z limonki oraz proszek do pieczenia. Do osobnej miski wbić jajko, dodać mleko oraz sok z limonki. Wymieszać. Odstawić na pięć minut. Do suchych składników z pierwszej miski dodać mokre składniki z drugiej miski oraz żurawinę. Dodkładnie wymieszać. Gotowe ciasto

mecooks
Trójkolorowy pełnoziarnisty makaron z cukinią-pora na lunch 122

zrobienie lunchu, który najbardziej lubisz!  Przygotuj i bądź dumny ze swojego lunchu: zawijas z ciasta filo z serem feta i pikantnym szpinakiem, pikantna zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym, sałatka makaronowa ze szpinakiem, z pomidorami i fetą czy czekoladowa krajanka bez pieczenia i wiele, wiele innych! Tę smakowitą książkę :  PORA NA LUNCH  każdy powinien mieć(...)przepis na coś pysznego z książki, w sam raz do zabrania ze sobą! Gdziekolwiek! Przygotowanie : 15 minut liczba porcji :1 Składniki 1 porcja pełnoziarnistego makaronu 4 łyżeczki oliwy z oliwek 1 posiekany ząbek czosnku 1 cukinia pokrojona na wstążki, nitki lub słupki sok z połowy cytryny garść tartego parmezanu 1 łyżka świeżego szczypiorku 2 gałązki koperku sól i świeżo mielony

Z Kuchni Do Kuchni
Maślane, ucierane ciasteczka. 130

jednym jajku i ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy. 2. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy okrągłe ciasteczka. 3. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25 minut. 4. Upieczone ciasteczka studzimy i podajemy. 5. Smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników

Izabelawkuchni
Babka cynamonowa z ciasta drożdżowego 135

kawałek zwijam jak roladę. Zwinięte ciasto kroję w krążki i układam w foremce wysmarowanej tłuszczem (dokładnie pokazałam to na filmiku). Tak przygotowaną babkę nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut. Pieczenie babki: Wyrośniętą babkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na drugą od dołu półkę i piekę około 35 minut, do suchego patyczka. Grzanie(...)ustawione na góra/dół, bez używania termoobiegu. Jeżeli góra babki za szybko ciemnieje, to możemy ją nakryć folią aluminiową i nadal piec. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Upieczoną babkę wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia. Wystudzoną możemy dodatkowo udekorować lukrem lub oprószyć cukrem pudrem. Babka cynamonowa jest gotowa, można się częstować. Życzę

Uwaga Babcia Gotuje
Przepis #121 Ciastka Jeżyki w domowej FIT wersji 138

Wlewamy mleko oraz słodzidło. Całość dokładnie mieszamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto - ja wałkowałam przez papier do pieczenia ponieważ ciasto może być delikatnie kleiste, wtedy można też podsypać trochę mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy okrągłe ciastka, które przekładamy na blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 8 minut . Pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy ciastka wystygną każde z nich

Health-Fit-Life
Przepis #121 Ciastka Jeżyki w domowej FIT wersji 146

Wlewamy mleko oraz słodzidło. Całość dokładnie mieszamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto - ja wałkowałam przez papier do pieczenia ponieważ ciasto może być delikatnie kleiste, wtedy można też podsypać trochę mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy okrągłe ciastka, które przekładamy na blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 8 minut . Pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy ciastka wystygną każde z nich

Health-Fit-Life
Rabarbarowe z budyniem i migdałami 567

pieczenia. 2/3 ciasta wykładam na spód blaszki, można zetrzeć ciasto na tarce. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 20 minut. Wyjmuje blaszkę i studzę. Na zimne ciasto wykładam zimny budyń Rabarbar kroję na kawałku, myję i osuszam. Przekładam do miski posypuję cukrem i mąką ziemniaczaną. Wykładam na budyń, i ścieram resztę ciasta na tarce. Migdały(...)bez skórki mielę w blenderze. Posypuję ciasto z wierzchu. Wstawiam do piekarnika temp 180 stopni góra dół  na 35 minutciasto się zrumieni

wesoła kuchnia
Ciasteczka dyniowe z kardamonem, pomarańczą i cynamonem 155

ciasto podzielić na małe kawałki (resztę przechowywać w lodówce) i formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odstępach i lekko spłaszczać. Blachę z ciasteczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175ºC i piec przez 13 - 15 minut. Wyciągnąć blachę z ciastkami i całkowicie ostudzić. Ostudzone ciastka smakują bardzo dobrze bez

Calzonella.com
Mus z dyni 139

ciasto bez pieczenia z dyni, zajadaliście się kremem z dyni  i nadal nie wiecie co zrobić z jej nadmiarem to polecam przyrządzić taki właśnie mus z dyni. Dzięki temu przepisowi będziecie mogli cieszyć się dynią przez cały rok.  Dynię kroimy na mniejsze kawałki. Wykładamy (skórką do góry) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy(...)stopniach C przez ok. 45 minut. Obieramy ze skórki. Miksujemy przy pomocy blendera. Przekładamy do plastikowych pojemniczków. Mrozimy

Pobite gary Barbary
Bezglutenowe ciasteczka kokosowe z migdałami 143

oleju kokosowego 60 g wiórków kokosowych migdały bez skórki Mąki, jajko, proszek do pieczenia, cukier, wiórki kokosowe oraz olej kokosowy umieść w misce i zagniataj gładkie, elastyczne ciasto. Wstaw na godzinę do lodówki. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczaj ręką i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego ciastka ułóż migdał. Ciastka(...)wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut - do złotego koloru. Można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku ok. tygodnia. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Najprostsze i najlepsze brownie z mąki ryżowej… 190

stopni bez termoobiegu. Suche składniki mieszamy w osobnej misce. Mokre dodajemy do innej miski i miksujemy na gładką masę. Mokre składniki dodajemy do suchych i miksujemy. W razie gdyby ciasto było zbyt zwarte podlewamy je mlekiem ryżowym aż do uzyskania trochę rzadszej konsystencji. Formę smarujemy olejem kokosowym (ja wzięłam stałą kostkę i wysmarowałam formę). Pieczemy przez 45 minut

madamekuchnia.wordpress.com
Sernik z owocami na spodzie brownie 149

miski wsypać mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać łyżką. Dodać mleko, olej, całe jajka, zmiksować. Wlać wrzącą wodę, jeszcze raz krótko zmiksować. Wylać do prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 36x25 cm (ciasto jest rzadkie). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 20 minut. Truskawki (czy inne owoce) umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić

Kolorowy Przepisownik
Fit ptyś 222

Genialny. Pyszny. Szybki. Idealny. HIT. Po prostu Fit Ptyś. Musicie zrobić!!! Ciasto: 1 jajko 2 łyżki mąki jaglanej i 1 łyżka mąki kokosowej 4 łyżki mleka kokosowego 1 łyżeczka cynamonu - lub kakao (ja nie przepadam) słodzik - u mnie bez kilka kropli aromatu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jajka miksujemy z proszkiem i pozostałymi składnikami :) Wstawiamy do piekarnika(...)foremce (ja mam taką małą z Pepco) 180 stopni, 20 minut. Krem: 100 ml mleka kokosowego z kartonu 1 łyżka wiórków kokosowych  2-3 łyżki budyniu malinowego  2/3 mleka gotujemy i dodajemy wiórki kokosowe. Jednocześnie mieszamy pozostałą część mleka z budyniem i dolewamy do gotującego się mleka, mieszając. Ciacho po wyjęciu z piekarnika kroimy i uzupełniamy kremem. Nakładamy

Tetiisheri
Biszkopt bezglutenowy 125

Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Składniki 2/3 szklanki mąka kukurydziana 1/3 szklanki mąka ziemniaczana 5 szt jajka 1/2 szklanki erytrol lub inne słodziwo Sposób przygotowania Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno i kolejno, ciągle ubijając, dodajemy: żółtka, erytrol, przesiane mąki. Gotową masę przekładamy do formy i pieczemy w 170 st. C przez ok. 30-40 minut. Najlepiej

Kucharzyca
Bułeczki Króliczki – Idealne na Wielkanocne Śniadanie 152

spłaszczam, nożyczkami nacinam ciasto tworząc uszka a wykałaczką nakłuwam robiąc oczka (dokładnie pokazałam to na filmiku). Uformowane bułeczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na około 10 minut do wyrośnięcia. Pieczenie bułeczek króliczków: Blachę z bułeczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę i piekę około 18 minut na złoty kolor. Piekarnik(...)ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Bułeczki króliczki są gotowe, można podawać. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Pancakes z Nuttelą 188

pieczenia, cukrem pudrem do miski. W osobnej miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, masło i łączymy ze sobą łyżką, czy widelcem. Płyną masę wlewamy do sypkiej i mieszamy. Ja włączam mikser i miksuje wszystko pod koniec na najniższych obrotach niedługo, około 1 minuty. Odstawiam ciasto na 10 minut, przed smażeniem Placki smażę na teflonowej płaskiej patelni do naleśników, bez

W Moim Magicznym Domu
Szarlotka z budyniem 172

Blaszkę o wymiarach 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie formy rozwałkować ciasto z lodówki. Ponakłuwać widelcem. Spód oprószyć bułką tartą. Jabłka obrać, pokroić w ósemki, poukładać na cieście. Budynie ugotować na mleku z cukrem. Gorący budyń wylać na jabłka. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika.  Ciasto pieczemy 45 minut w 200 stopniach. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Szarlotka z budyniem 265

pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło pokrojone w kostkę. Posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Teraz stopniowo dodawać śmietanę, aż ciasto utworzy kulę (nie trzeba dodawać całej ilości, wystarczy tylko tyle śmietany, żeby się dobrze zagniotło). Ciasto podzielić na pół. Jedna połowę włożyć do lodówki, a drugą do zamrażalnika na ok. 30 min. Nagrzać piekarnik do 180ºC. Ciastem(...)budynie bez cukru na mleku. Do ciepłego budyniu dodać masło, wmieszać i ostudzić. Białka ubić z cukrem. Połączyć z wystudzonym budyniem. Jabłka poszatkować w cienkie plasterki i wymieszać z cukrem. Wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód, na nie rozsmarować budyniową masę, a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę ciasta z zamrażarki. Piec przez ok. 60 minut

Kubki smaku
Sernik ze złotą rosą 201

kroiłam i podawałam gościom :) Niestety, ale nie zdążyłam sfotografować efektu końcowego:) Zakupy na ten sernik zrobiłam w sklepie internetowym frisco.pl , wszystkie produkty na drugi dzień miałam już w domu, bez zbędnych kolejek w sklepie, marnowania czasu i wyrywania sobie produktów z rąk :) W tym supermarkecie znajdziecie szeroki wybór asortymentu od alkoholu po nabiał, a ceny zbliżone do tych(...)Beza 5 białek, 0,5 szkl cukru, ciasto kruche : 225 g mąki, 100 g cukru, 100 g margaryny, 1 jajko. Przygotowanie: 1. Przygotuj kruche ciasto: 100 gram   margaryny posiekaj, wymieszaj z mąką i cukrem pudrem, dodaj jako, zagnieć jednolite ciasto i włóż je do lodówki na 25 - 30 minut. Rozwałkuj je cienko i wylep formę wyłożoną papierem do pieczenia

Aga w kuchni
Duńskie Bułeczki 122

grubość około 1 cm . Z tak rozwałkowanego ciasta wycinam bułeczki w kształcie trójkąta . Bułeczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 -3 cm . Bułeczki na blasze maluję wodą , posypuję sezamem i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia . Po 30 minutachpieczenie duńskich bułeczek: Blachę z bułkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 210 stopni(...)środkową półkę . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Bułeczki piekłam około 14 – 15 minut . Bułeczki duńskie są gotowe . Życzę udanych wypieków i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Serniczek ajerkoniakowy 167

Lubicie serniki bez pieczenia? Bo ja bardzo. Takie najlepiej smakują w lecie ale w zimie też świetnie smakują z filiżanką gorącej kawy. Dzisiaj propozycja

Smakołyki Asi
Ciasteczka pełnoziarniste. 122

klejące ciasto.. Wałkować je na grubość około 4 - 6 mm ,najlepiej nie podsypując mąką, lub minimalnie. Wycinać szklanką lub foremką ciastka. W każdym ciastku wykałączką porobić małe dziurki. I to zadanie właśnie należało do mojej córki.Wyłożyć na natłuszczoną lekko blachę, piec około 15 minut w temperaturze 180 ºC. Po ostudzeniu ,pędzelkiem pomalować je po stronie bez dziurek

Radość kipiąca uśmiechem.
Puszyste i delikatne pancakes z mleka i jogurtu 235

bzu i kwaskowatymi, świeżymi owocami. Porzeczki pasują idealnie. Mąkę przesiewamy z łyżeczką sody i proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy w osobnej misce z łyżką cukru, do czasu aż mocno się spienią. Wlewamy jogurt i mleko, miksujemy do połączenia. Wlewamy olej, dodajemy partiami po łyżce mąkę, mieszamy na niskich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy ciasto na 10 minut

Karo in the Kitchen
Kokosowe ciasto z czerwoną porzeczką 138

dodajemy mąkę kokosową i proszek do pieczenia, mieszamy i powoli dodajemy mleko ryżowe (konsystencja ciasta powinna być dość gęsta, lekko wodnita). Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy porzeczki (trochę przyciskając je ręką, wgniatając w ciasto). Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Ciasto pieczemy przez ok 40 minut w 180 stopniach, przez kolejne 30 minut

Szybko Tanio Smacznie
Sernik intensywnie waniliowy. 115

wody 5 łyżek cukru pudru rodzynki     Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy za pomocą miksera, aż powstaną grudki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy ciasto.      Równomiernie rozsypujemy i dokładnie dociskamy do blaszki.      Wanilię przecinamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyskrobujemy ziarenka, wkładamy wszystko do garnka, dolewamy(...)przygotowany spód ciasta wylewamy masę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 50-60 minut (aż się ładnie zarumieni). Po tym czasie wyjmujemy ciasto i zostawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto jest już zimne przygotowujemy polewę. W małym garnku rozpuszczamy składniki polewy, na końcu dodajemy rodzynki i jeszcze ciepłą polewamy ciasto. Można również kupić gotowe

Rozpustne gotowanie
Piegowaty bananowiec, czyli bananowe ciasto Jamie Olivera 187

minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Lukier: 1 cytryna , cukier puder . Cytrynę wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Połączyć razem z cukrem pudrem dodanym w takiej ilości, aby otrzymać gęsty lukier. Posmarować nim przestudzone ciasto. Podane proporcje pasują nie tylko na tortownicę. Ja upiekłam to ciasto w formie z kominem do pieczenia babek(...)bez powodu to ciasto pojawia się na moim blogu :) w przyszłym tygodniu wylatuję do Londynu na wygrane w konkursie Blog Roku warsztaty z Jamie Oliverem :) A żeby było jeszcze fajniej, to termin zbiegł się z moimi urodzinami. Spędzę je w Londynie w fantastycznym towarzystwie :)  Was zapraszam do śledzenia fanpage'a oraz mojego profilu na instagramie, gdyż

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik FIT na otrębowym spodzie 304

otrąb (u mnie żytnie) 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki fruktozy(opcjonalnie) 2 łyżki karobu/kakao 4 łyżki jogurtu naturalnego Wszystko mieszamy i pieczemy w okrągłej formie mniej więcej 10 minut w 190 stopniach. Masa serowa: 300 gramów serka homo naturalnego 1 galaretka owocowa (najlepiej bez cukru) 300 g truskawek Galaretkę zalewamy 300 ml gorącej wody(...)mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy z serkiem i wylewamy na wystudzony spód. dekorujemy truskawkami i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Całe ciasto zawiera: 1039 kcal, 50,6 g białka, 30,3 g tłuszcze, 154,6 g węglowodany, 33,3 g błonnik

Powiedz dietom nie
Ciastka pelnoziarniste a'la digestive czyli Slodki Czwartek odc.73 181

Wszystkie składniki wsypujemy do miski i zagniatamy. Dodajemy tyle wody, by ciasto się skleiło. Na omączonej stolnicy rozwałkowujemy ciasto. Powinniśmy zrobić to dość cienko. Z ciasta wykrawamy dowolne kształty. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy ok.15 minut, w zależności od wielkości, by się ładnie zrumieniły

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pani Walewska 362

masła Ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na 1 godzinę. rozwałkować na placek grubości 3mm, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Posmarować dżemem*. Białka na bezę ubić, dodać cukier, aromat waniliowy i sok z cytryny. Bezę wyłożyć na posmarowany konfiturą placek. Posypać pokuszonymi orzechami i piec jeszcze(...)minut. Ostudzić. 2,5szklanki mleka zagotować. Mąkę, jaja i aromat waniliowy wymieszać z pozostałym mlekiem i sporządzić budyń. Po przestudzeniu utrzeć z masłem.Placek przekroić na  pół. Na jedną część wyłożyć masę budyniową i przyłożyć drugą częścią placka. Smacznego! *ja używam zazwyczaj konfitury wiśniowej, ale równie smakowite rezultaty uzyskałam stosująć konfiturę śliwkową

Zapiski Młodej Żony
CIASTO CYNAMONOWE Z JABŁKAMI - MÓJ WKŁAD DO KSIĄŻKI "OPOLE W CZTERDZIESTU SMAKACH" 88

Dodać mąkę z proszkiem i sodą. Następnie pomału wlewać olej, ciągle miksując. Na koniec dodać pokrojone jabłka, cynamon i bakalie - całość wymieszać łyżką. Ciasto wylać do formy (keksówka), wyłożonej papierem do pieczenia i piec 60 minut w 180 stopniach

Kuchnia w opałach
Karolinki, czyli mini drożdżówki z migdałowym nadzieniem 188

lecz niezbyt luźne ciasto. Powinno bez problemu odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na 20-30 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej lekko mąką na grubość około 1-1,5 cm. Wykrawać szklanką kółka, podobnie jak na pierogi. Nakładać farsz i sklejać. Drożdżówki odstawić na kilkanaście minut do lekkiego podrośnięcia, a następnie(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez około 20 minut aż lekko zarumienią się. Można je polukrować lub polać polewą czekoladową. Są pyszne do szklanki mleka czy kakao

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sylwestrowe mini bułeczki z kminkiem i fondue serowym 237

Ciasto dzielimy na 4 równe części, z każdej części rolujemy pasek i tniemy na równe kawałki. Każdy kawałek, rolujemy w małą kulkę układając w odstępach 0,5 cm od siebie na pergaminie. Bułeczki smarujemy zbełtanym żółtkiem.Pieczemy w 200 C, 20 minut sam dół następnie 20 minut góra, dół  W garnuszku podgrzewamy bulion i wino, dodajemy przyprawy bez

Niezły Młynek
Chleb litewski - listopadowa piekarnia 173

wodySkładniki wymieszać i odstawić na 3 – 4 godziny. Zaczyn powinien się podnieść, a jego powierzchnia powinna być lekko wklęsła.100 g otrąb2 łyżki kminku200 g wodyWieczorem, dzień przed pieczeniem chleba, zalać otręby wrzącą wodą, dodać lekko zmiażdżony kminek.cały zaczynzaparzone otręby350 g mąki żytniej razowej150 g mąki żytniej300 g wody2 łyżki melasy1 łyżka soliZ mąki żytniej razowej odsypać dwie(...)Ciastem napełnić foremki prostokątne, do połowy ich wysokości, wygładzić powierzchnie wodą. Chleb powinien wyrosnąć do podwojenia objętości, co może trwać nawet do 4 godzin. Po wyrośnięciu należy jeszcze raz wierzch posmarować wodą. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 250° C i piec przez 15 minut z termoobiegiem, potem zmniejszyć do 200° C i piec jeszcze 30 minut, już bez

Stare Gary
Babeczki z truskawkami 178

spód. Piec przez około 20 minut na złoty kolor, ostudzić. Truskawki wymyć i pokroić na drobną kostkę (fot.2). Przesypać obficie cukrem i odstawić w chłodne miejsce. Przygotować polewę z Tortenguss rot wg instrukcji na opakowaniu. Jest to czerwony zagęstnik do zalewania owoców. Dzięki niemu owoce na cieście będą pięknie lśniły i długo zachowają świeżość. Jest on dostępny bez problemu

Świat Ciasta
Dietetyczne ciasto z jabłkami, brzoskwiniami i serkiem Almette! 171

serek Almette! Polecam! CIASTO BEZ MĄKI, CUKRU I MASŁA! SKŁADNIKI: - 1 szklanka mleka 1,5% - 4 jaja - 200g burgolu drobnego - 3/4 serka Almette fruit - łyżka płatków owsianych - 3 jabłka pokrojone w kostkę - 1 duża brzoskwinia pokrojona w kostkę -100 ml wody - łyżka miodu Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w misce, przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Wierzch(...)polej miodem. czas pieczenia 35 minut w temp 200 stopni C. Smacznego! Zapraszam na mój profil na FB SMYKWKUCHNI! MIŁEGO DNIA

SMYKWKUCHNI
Migdałowe ciasto z rabarbarem bez glutenu, bez cukru 217

jest niewysokie. W przygotowaniu proste, ale proszę dokładnie przeczytać przepis. Polecam… Migdałowe ciasto z rabarbarem bez glutenu, bez cukru Składniki: około 350-380g oczyszczonego rabarbaru pokrojonego na kawałeczki 2-3 łyżki płynnego miodu 160g zmielonych migdałów 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu 3 łyżki mąki kokosowej 5 białek 100g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej(...)papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Rabarbar wysypać na blachę, wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 220C przez około 15 minut na środkowej półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia. 2. Do oleju kokosowego dodać 1/3 zmielonych migdałów i wymieszać mikserem, aż powstanie kremowa masa. 3. Do pozostałych migdałów dodać proszek do pieczenia, mąkę

Mała Cukierenka
Ciasto drożdżowe z owocami leśnymi i kruszonką 146

dzieży miksera przesiej pozostałą mąkę, dodaj cukier, masło, jaja, wlej zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj hakiem, aż do uzyskania elastycznego ciasta 10-15 minut. 25 g masła 2 jaja Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągów (ja wstawiam do zimnego piekarnika, z włączoną żarówką) . Przygotuj kruszonkę . Rozetrzyj między palcami mąkę z cukrem i zimnym masłem(...)Piekarnik nagrzej do temp. 175-180°C . Wyrośnięte ciasto podziel mniej więcej na pół. Dno formy wyłóż większą połową ciasta. Rozłóż mrożone owoce leśne. Posyp 1-2 łyżkami cukru. garść mrożonych owoców leśnych 1-2 łyżki cukru Przykryj resztą ciasta. Całość posyp kruszonką. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut , do tzw. suchego patyczka. The post Ciasto drożdżowe

Moja Delicja
Galette z jabłkami, orzechami włoskimi i żurawiną 164

takiej rustykalnej tarty, nie potrzeba formy, wystarczy rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia i przełożyć na blaszkę. Ułożyć jabłka i resztę składników, następnie brzegi zawinąć na wierzch. Łatwe… prawda? Bez wysiłku i jakichkolwiek umiejętności kulinarnych można stworzyć coś wyjątkowo pysznego. Szczerze polecam Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki(...)najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Dodajemy jogurt naturalny i zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 45 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na papierze do pieczenia okrągły placek (o średnicy około 30 cm) i razem z papierem przekładamy na blaszkę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy

Oryginalny smak
Rewelacyjne Ciasto "Pijak" 1092

bez cukru) 500 ml mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła cukier waniliowy Polewa: 100 g gorzkiej czekolady (lub 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej) 50 g masła ponadto: okrągłe biszkopty  dżem z czarnej porzeczki (ok. 400 ml) 50 ml wódki + 50 ml mleka wiórki kokosowe do oprószenia wierzchu ciasta Ciasto "Pijak(...)pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka" Warstwa makowo-kokosowa: Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli dodajemy cukier, a następnie wsypujemy mak oraz wiórki kokosowe - delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia (tę samą w której piekliśmy biszkopt

Słodka Strona
Bananowe pancakes z płatkami owsianymi i śliwkami 150

niż 10-20 minut, a możemy przez ten czas zyskać przepyszne, pożywne śniadanie, które naładuje nasze akumulatory na cały dzień. ;) Placuszki smakują świetne także na zimno, więc bez problemu można je zapakować na wynos do pracy czy szkoły. Oczywiście z powodzeniem można użyć innych owoców niż śliwek. Z bananów radzę nie rezygnować, bo nadają ciastu naturalnej słodkości i ciekawe(...)kawałki. W jednej misce połączyć mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać jajka, owoce, mleko i olej ; dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste. Na dobrze rozgrzanej (!) patelni nakładać po 2 łyżki masy na jeden placuszek. Smażyć na średnim ogniu, po kilka minut na każdą ze stron. Placuszki najlepiej jest przewrócić od razu, gdy na powierzchni

Kuchnia Ellie
Jagodzianki. 143

minut, by rozczyn nieco urósł. Po tym czasie rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i wyrabiamy ciasto mikserem z hakami około 5 minut, po tym czasie dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiamy dalej, aż tłuszcz się dobrze wchłonie, czyli jakieś 3-4 minuty. Gładkie ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)nadziewamy go sporą łyżką jagód (maksymalnie 2 łyżki, bo inaczej ciasto popęka w trakcie pieczenia), formujemy owalną, zgrabną bułeczkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, pamiętając, że bułeczki jeszcze urosną. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 45, a nawet 60 minut. Bułeczki powinny podwoić swoją objętość. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik

Rozpustne gotowanie
Proste ciasto czekoladowe z awokado i fasoli 161

Można je nawet zjeść na śniadanie - z dodatkiem mlekaczy ulubionych owoców;) Składniki na ok. 9 porcji: 1 i 3/4 szklanki mąki gryczanej 1 szklanka kakao bez cukru 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 szklanka czerwonej fasoli z puszki 1 dojrzałe awokado 3/4 filiżanki zaparzonej mocnej kawy 1/4 szklanki masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka(...)masłem, dodajemy do reszty składników. Miksujemy na gładką masę, dolewając powoli kawę. Wlewamy do formy. Pieczemy ok. 30-45 minut w 180 stopniach. Studzimy 15 minut w piekarniku, następnie wyciągamy i studzimy w chłodnym miejscu. Roztapiamy czekoladę w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, smarujemy ciasto i ozdabiamy

Powiedz dietom nie
Gotowany sernik z kajmakiem na biszkopcie. 150

rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony dokładnie studzimy(...)Masa serowa:  Masło lub margarynę przekładamy do miski, wsypujemy oba cukry i ucieramy przez kilka minut, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, na koniec dodajemy ser i dokładnie ucieramy. Masę serową przekładamy do garnka i gotujemy około 10 minut cały czas mieszając, najlepiej jest to robić taką rózgą do ubijania jajek. Budynie rozpuszczamy w mleku

Izabelawkuchni
Ciasto z wkładką serową, kremem budyniowym i ananasem. 174

minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Zimny należy przełożyć na kilka godzin do lodówki, będzie nam wtedy łatwiej przełożyć na ciasto.  2. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy(...)blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony dokładnie studzimy.  3. Krem budyniowy:  Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy

Izabelawkuchni
Czekoladowa lawa paleo, bez glutenu i cukru. 167

połączone wcześniej sypkie składniki. Wlewamy naszą miksturę do ramekinów, odstawiamy na 30 minut do lodówki. Potem pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut w kąpieli wodnej (wstawiamy remekiny na blachę, zalewamy wodą tak, aby sięgała do ich połowy, najlepiej wlać od razu gorącą wodę). Dokładny czas pieczenia zależy od remekinów, trzeba kontrolować to co się dzieje w piekarniku(...)zewnątrz, a w środku delikatnie płynne, jeśli wyjmiemy je za wcześnie z piekarnika to będzie zbyt płynne, a gdy przetrzymamy je zbyt długo to wyjdzie nam pyszne czekoladowe ciasto bez lawy w środku. Po prostu trzeba próbować. Moja czekoladowa lawa wyszła idealna dopiero za trzecim razem. Robiąc je po raz pierwszy warto przygotować więcej ciasta, aby przetestować czas pieczenia

PaleoLife
Rysiowe ciasto urodzinowe… 242

jednak zdjęcia były robione na drugi dzień kiedy beza już zmiękła od masy... Ciasto Rysiowe Składniki : biszkopt: 5 dużych jaj 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 cukier wanilinowy szczypta soli beza: 3 białka 150 g cukru łyżeczka octu winnego białego szczypta soli masa(...)pyszna ;-)) na koniec dodajemy ocet winny. Masę bezową wykładamy na papier do pieczenia z którego wycięliśmy okręg wielkości biszkoptu - 24 cm średnicy. Pieczemy 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie 90 minut w 150 stopniach - ja temperaturę musiałam obniżyć do około 120 stopni bo beza zaczynała mi się przypalać. Masa I Mieszamy mikserem wszystkie składniki i tyle

sierotka maRysia w kuchni

Proponowane wyszukiwania