ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:346/1234)

CIASTO Z KASZY MANNY 164

Ciasto z kaszy manny jest ciastem bez pieczenia. bardzo szybko się je przyrządza. L ubią je wszyscy i dorośli i dzieci. Składniki 5 paczek herbatników petit beurre 1 litr mleka 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 1 kostka masła 2 łyżki kakao polewa czekoladowa 1/2 kostki margaryny Kasia 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki wody(...)herbatnikami, wylać na nie schłodzoną masę i przykryć pozostałymi herbatnikami 3. przygotować polewę margarynę, cukier, wodę i kakao zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Odstawić do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając. 4. Ciasto polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi. Odstawić do lodówki na całą

Darcia w kuchni
Blok czekoladowy z lentilkami 127

Kto nie zna jeszcze słynnego bloku czekoladowego rodem z Prl-u ? , zapewne każdy z Was, kiedyś bardzo popularny, dziś nieco zapomniany,  to smaki dzieciństwa i

Wanilia i Kardamon
Czwartek: Szybkie mini pizze z mąki pełnoziarnistej 110

Drożdże potrzebują bowiem czasu, żeby zrobić z mąką co trzeba. Można pójść na skróty i zrobić ciasto bez drożdży. W Niedzielnym Kucharzu mamy przepis na błyskawiczną pizzę z mąki samorosnącej, której zrobienie od momentu zarobienia ciasta do wyciągnięcia z piekarnika zajmuje 15 minut (przepis znajdziecie tutaj) . Dzisiaj mamy dla Was niemal równie szybki przepis na klasyczną pizzę na drożdżach(...)cukier. Odstaw na 5-10 minut. Krok 2 Do głębokiej misy wsyp dwie i pół szklanki mąki i łyżeczkę soli. Wymieszaj. Zrób w środku mąki dołek, wlej w niego drożdże, dodaj pół szklanki jogurtu i łyżkę miodu. Wymieszaj składniki, po czym przełóż ciasto na podsypany mąką blat i wyrabiaj przez 2-3 minuty. Uformuj ciasto w kulę przełóż z powrotem

Niedzielny kucharz
Tort czekoladowo - kokosowy 185

upieczony parę minut wcześniej nie zupełnie dobrze się tu sprawdzi :-( Ja biszkopt piekę sobie zawsze dzień wcześniej niż przekładam go masą, też Wam to polecam :-) I w ogóle polecam Wam ten tort, jest niezwykle smaczny - czuć w nim zarówno smak kokosowy, jak i czekoladowy, a jak pachnie... Żałowałam, że zrobiłam go taki mały, brakło na dokładki :-( SKŁADNIKI Ciasto: 3 jajka(...)jednym żółtku. Mąki i kakao łączymy ze sobą, przesiewamy i stopniowo dosypujemy do masy. Przelewamy do tortownicy (moja tym razem miała średnicę 16 cm). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy tortownicę z piekarnika, upuszczamy ją z wysokości ok. 60 cm, a następnie ponownie wstawiamy do uchylonego i wyłączonego piekarnika i czekamy aż biszkopt

Czary - gary w kuchni
Tarta z porzeczkami i bezą 182

pieczenia i wsypuję suchą fasolę lub groch. Podpiekamy tak przygotowany spód przez 10 minut. W tym czasie porzeczki myjemy i pozbawiamy szypułek. Posypujemy je cukrem pudrem i kaszą – delikatnie mieszamy. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, zdejmujemy obciążenie i wysypujemy porzeczki. Na wierzch ścieramy na tarce kakaową część ciasta z lodówki. Ponownie podpiekamy – ok. 10 minut. W tym czasie(...)dnem do białek i szybko odrywając. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 35 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy przy bardzo lekko uchylonych drzwiczkach (ja wstawiam w drzwiczki drewnianą łopatkę) przez ok. 40 minut. Post Tarta z porzeczkami i bezą pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Bułki z siemieniem lnianym i orzechami (bez glutenu, mleka i jajek) 237

posiekane (oczywiście pomijamy je w przypadku podejrzenia uczulenia na orzechy). Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Przełożyć do nasmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką (kukurydzianą, ryżową) foremek, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Przed włożeniem bułek do piekarnika posmarować wierzch "kisielem(...)przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem łyżeczki oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni. Piec około 40 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć z foremek i pozostawić do ostygnięcia na bambusowej macie, lnianej ściereczce lub metalowej kratce. Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziesz

głodny alergik
Wegańskie babeczki bananowe z czekoladą - najlepsze! 168

Czekoladę drobno posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj.  Do silikonowych foremek na muffinki przełóż ciasto, do 3/4 ich wysokości.  Wstaw do nagrzanego na 180°C piekarnika i piecz przez 20 minut (u mnie termoobieg). Wartości odżywcze dla 1 muffinki: energia: 134 kcal białko: 3 g tłuszcze: 6 g węglowodany: 18 g błonnik(...)pomiń ten składnik, aczkolwiek dzięki niemu muffinki nabierają złocistego koloru, pysznego aromatu i smaku.  ♥️ Masło migdałowe możesz zamienić na dowolne masło orzechowe.  ♥️ W przepisie użyłam gorzkiej czekolady bez cukru, z dodatkiem jagód goji, stąd widoczne kawałeczki czerwonych owoców. Z powodzeniem użyj zwykłej gorzkiej czekolady

Zdrowie na języku :P
Lekki tort orkiszowy z karobem i kremem cytrynowym (bez cukru) 179

zachęciłam was do spróbowania takiego ciasta :) Lekki tort orkiszowy z karobem i kremem cytrynowym (bez cukru) 5 jajek 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki ksylitolu 1/4 szklanki erytrolu 2 łyżki karobu Krem: 250 g serka ricotta 400 g serka kremowego 1 galaretka cytrynowa bez cukru(...)pianę. Dodawać partiami ksylitol i erytrol, ubijać przez kilka minut. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły.  Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około

FitKot
Jogurtowe ciasto z orzechami włoskimi – armeńska gata 105

szklanki (180 ml) drobno posiekanych orzechów włoskich 8 daktyli bez pestek 3 łyżki (45 ml) wody pozostałej po namoczeniu daktyli 1 łyżka mleka roślinnego + 2 łyżeczki oleju do posmarowania wierzchu Dodatkowo: posiekane orzechy włoskie do posypanie (opcjonalnie) Wykonanie: Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut. Po upływie tego czasu odcedzamy je z wody i drobno kroimy. Wrzucamy(...)Nadzienie do gaty mamy gotowe Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Do większej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dosypujemy sól i cukier i mieszamy. Dodajemy olej, jogurt i dokładnie mieszamy, po czym wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie porcje – około 60% na spód i 40% na wierzch (ja dzielę

Lamarida.pl
Uszka z grzybami – najlepszy przepis na ciasto 159

minut. Ostudzić. Mąkę przesiać do dużej miski wraz ze szczyptą soli. We wrzątku rozpuścić masło a następnie cienkimi strugami, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką. Ciasto przenieść na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiać przez około 8 minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Na początku ciasto będzie się mocno kleić. Należy wtedy podsypywać odrobiną mąki. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką(...)czasie posiekać drobno cebulę i zeszklić na maśle bez rumienienia (około 5-7 minut), mieszając od czasu do czasu. Ostudzić. Ostudzone grzyby odcedzić i drobno posiekać. Wymieszać z cebulką. Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Farsz podzielić na 4 równe części. Ciasto na uszka podzielić na 4 części. Pierwszą część ciasta (resztę szczelnie przykryć, żeby nie wysychało) rozwałkować

Moja Delicja
Sklejane ciasteczka z dziurką 123

sztuk) 3  szklanki mąki pszennej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 300 g wiejskiej śmietany( lub ok. 250 ml kremowej 36%) 2/3 szklanki cukru drobnego cukier waniliowy skórka otarta z cytryny Z podanych składników zarabiamy ciasto jeśli będzie zbyt rzadkie, można dodać mąki. Schładzamy ok. 30 minut w zamrażalniku. Dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej(...)Foremką gwiazdką( największą) wykrawamy ciasteczka.  Pieczemy ok 20 minut w temp 175 stopni. Wierzchnie ciasteczka: Foremką gwiazdką( największą) wykrawamy ciasteczka, następnie w nich najmniejszą z foremek wykrawamy znów gwiazdki: Pieczemy ok 15 minut w temp 175 stopni. Powidła wiśniowe: 450 g wydrylowanych mrożonych wiśni ok. szklanka cukru Wiśnie smażymy ok. 10 minut bez cukru, następnie wsypujemy cukier

Domowe ciasta
CHLEB ORKISZOWO- ŻYTNI, JAK Z PIEKARNI 114

wyrabiania. Przy pszenicy ciasto należałoby wyrabiać ok. 10 minut. Ciasto powinno być dość gęste, dużo gęściejsze niż na chleby pieczone w formach. Z ciasta formujemy kulę i przekładamy do miski przesmarowanej delikatnie oliwą (olejem) do wyrastania, na ok. 60 minut. Po tym czasie ciasto powinno zdecydowanie wyrosnąć. Masę zbijamy w misce, zagniatamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie(...)jeszcze raz zbijamy, przykrywamy i odstawiamy. Po ok. 20-30 minutach ciasto zbijamy i przekładamy na podsypany delikatnie mąką blat. Zagniatamy ciasto kilkukrotnie do środka. Formujemy podłużny bochenek, pozostawiamy na blacie lub przekładamy na blachę i odstawiamy na ok. 30 minut do napuszenia. Po tym czasie chleb nacinamy, smarujemy wodą i obsypujemy makiem. Gdy nie lubimy chleba z makiem, smarowanie

Smaczne Zdrowe
SZYBKIE, PYSZNE CIASTO CZEKOLADOWE 159

konsystencji. Przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165*C ok.35 minut, na termoobiegu. Wystawiamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Polewa czekoladowa, ganache: - 100g czekolady - 120g kremówki Dodatkowo: - orzechy włoskie lub pekan do dekoracji - powidła do przełożenia ciasta (gdy chcemy uzyskać ciasto a'la piernik) Kremówkę zagotować w rondelku. Garnek(...)zdjąć z palnika, wrzucić połamaną na kawałki czekoladę, odstawić na ok.5 minut, a następnie dokładnie wymieszać. Letnie ciasto polać polewą ganache, udekorować orzechami i odstawić do całkowitego wystudzenia. Można też zajadać na ciepło, jest pyszne... ;-) Gdy chcemy ciasto przełożyć powidłami, odstawiamy je bez polewy do wystudzenia. Dopiero wówczas przecinamy je na 2 części. Dolną część smarujemy podgrzanymi powidłami, przykrywamy

Smaczne Zdrowe
Ciasto Bounty- Sernik kokosowy z mascarpone bez pieczenia 1170

cukrem pudrem jeśli po przygotowaniu będzie mało słodki. Ja robiłam bez cukru) Żelatyna 2 łyżki płaskie + 50 ml wody spód do ciasta: Herbatniki 150 g Kakao ciemne 3 łyżeczki Masło 75 g Dodatkowo: Czekolada mleczna 50 g Przygotowanie: W miseczce żelatynę zalewamy zimną wodą i ostawiamy na 10 minut do napęcznienia. Do garnka wlewamy mleczko kokosowe i podgrzewamy(...)rondelku rozpuściłam masło i odstawiłam do przestudzenia. Herbatniki pokruszyłam drobno w rozdrabniaczu. Dodałam kakao a na końcu przestudzone masło i wszystko razem wymieszałam. Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Wsypałam przygotowane pokruszone ciasteczka a następnie za pomocą łyżki ( dłoni lub szklanki) wyrównuje i mocno dociskam do dna blaszki. Tak przygotowany spód ciasteczkowy wkładam do lodówki do schłodzenia. Mascarpone miksujemy

Kulinarne przygody
Przepis #22 Torcik kokosowy na biszkopcie z mąki kokosowej 144

Witajcie, Przed nami weekned. Już tradycyjnie przychodzę do Was z pomysłem na ciasto. Dzisiaj jest to torcik kokosowy ( uwielbiam wszystko co kokosowe), który stał się moim urodzinowym przysmakiem. Wygląda tradycyjnie ale czytając przepis przekonacie się, że wcale taki nie jest. Biszkopt jest na bazie mąki kokosowej a masa to połączenie płatków ryżowych oraz wiórek kokosowych. Uwierzcie mi, że smakuje(...)delikatnie połączyłam całość miksując na najmniejszych obrotach. Masę wyłożyłam do wcześniej przygotowanej tortownicy. Piekłam przez około 25 minut ( do suchego patyczka) w temperaturze 160 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiłam do wystudzenia. Masa - 150 gram płatków ryżowych - 200 gram wiórek kokosowych - 2 szklanki mleka bez laktozy lub wody - 3 łyżki miodu Wykonanie W garnku zagotowujemy wodę/mleko. Do gotującej

Health-Fit-Life