ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:337/1234)

Jogurtowiec piernikowy 204

więc cukier i mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone pierniczki. Mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy (21x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do tzw suchego patyczka przez około 45-55 minut. Obrane ze skórki jabłka kroimy w kostkę. Od razu skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do rondelka(...)przekładamy na wystudzony spód jogurtowo-piernikowy. Białka umieszczamy w szklanej lub metalowej misie, ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną, delikatnie mieszamy. Bezę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na około 1 godzinę. Studzimy w wyłączonym piekarniku. Wystudzoną bezę przenosimy delikatnie na masę cynamonowo

Smaki Na Talerzu
Jak upiec puszyste ciasto drożdżowe? 509

przepis różnym gospodyniom, to i tak każdej wyjdzie trochę inne ciasto, ale tak jest chyba ze wszystkim, bo przecież każdy piekarnik piecze inaczej, każdy wyrabia ciasto po swojemu, jedni dłużej inni krócej, ale najważniejsze to osiągnąć zamierzony efekt.      Zacznę od składników . Temperatura. Najważniejszą zasadą przy robieniu ciast drożdżowych jest to by miały one temperaturę pokojową, a mleko(...)być to ciasto na specjalną okazję to wtedy robię je na żółtkach. Tłuszcz . Najlepiej w ciastach drożdżowych sprawdza się masło, chociaż można używać margaryny lub oleju, ale nie ma ono już tego pięknego, maślanego zapachu. Tłuszcz zazwyczaj dodajemy na samym końcu wyrabiania. Sól.  Sól jest nieodzownym składnikiem ciasta drożdżowego, nadaje mu odpowiedni smak przełamując słodki smak ciasta. Bardzo ważne

Rozpustne gotowanie
Sernik na kruchym cieście z pierniczkami. 137

bez cukru ) 1 szklanka cukru 15 dag masła lub margaryny Polewa: 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki masła lub margaryny niewielka ilość gorącej wody Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 40 dag pierników w czekoladzie Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na posypanej mąką pszenną stolnicy, następnie przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia(...)dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą serową. 3. Masę serową wykładamy na schłodzone ciasto z piernikami. Następnie sernik pieczemy w temperaturze 170 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. 4. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło

Izabelawkuchni
Bułeczki kajzerkowe 81

modne stało się pieczenie samodzielne, tak na rynku wzrosła liczba wypiekaczy do chleba i oczywiście ich sprzedaż. Pomyślałam - nie mam wypiekacza, ale czemu bym miała nie spróbować upiec zdrowego pieczywa? :) przecież kiedyś nasze Mamy, Babcie i Prababcie nie miały takich nowoczesnych urządzeń, tylko z reguły piec kaflowy i piekły przepyszne chleby! Na początek przygodę z pieczywem zaczęłam od bułeczek(...)wyłożonej papierem do pieczenia brytfannie zachowując spore odległości od siebie (min. 4 cm). Bułeczki można naciąć w krzyżyk lub zostawić gładkie. Przykrywamy czystą ściereczką lub drugą brytfanną i pozostawiamy do wyrośnięcia na min. pół godziny (można dłużej). Smarujemy roztopionym masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut (bez termoobiegu), następnie zmniejszamy temperaturę

Kolorowy Przepisownik
Sernik z niespodzianką 149

biszkopt też upiekłam wieczór przed składaniem całości, ale to nie jest konieczne - robi się go raz dwa, piecze chwilę, a stygnie naprawdę błyskawicznie. Przy masie serowej trzeba uważać - dość szybko tężeje, więc do lodówki spodnią warstwę wystarczy włożyć dosłownie na 5-10 minut. Inaczej reszta w misce, nawet w temperaturze pokojowej, może zacząć się ścinać. Przestrzeń między brzegiem formy(...)posta. Trzeba tylko pamiętać, żeby bezy układać na cieście w dniu podania, inaczej zaczną się rozpuszczać i nie będą już tak ładnie wyglądać.W momencie krojenia - gwarantuję - wszyscy wstrzymają oddech. Galaretka bowiem jest tak sprytnie ułożona, że w pierwszej chwili będą się zastanawiać, jakim cudem udało się ją Wam tam wcisnąć.U mnie ciasto zniknęło na raz, nawet jedna

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Empanadas 116

pieczenia wykładamy papierem. Ta porcja ciasta i nadzienia wystarczy Wam na 15-20 dużych albo 30-40 małych pierożków empanadas. Wałkujemy ciasto partiami na grubość około 3mm, wycinamy krążki szklanką, miseczką lub specjalną metalową foremką. Na każdy krążek ciasta rozkładamy nadzienie, zlepiamy brzegi jak w naszych tradycyjnych pierogach – albo widelcem, uważając jednocześnie, żeby nie przebić ciasta, albo w dłoniach(...)momencie dodatkowo posypać ziołami – tymiankiem, oregano, granulowanym czosnkiem czy papryką. Jeśli zrobiliście mniejsze pierożki, wystarczy im 30 minut na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 190⁰C. Jeśli są większe – ustawcie od razu piekarnik na 200⁰C i pieczcie je około 40 minut – w obu przypadkach do zezłocenia. Pyszne są same, na gorąco i na zimno, z zimnym piwem. Idealnie

Karo in the Kitchen
Ciasto drożdżowe bez wyrastania 150

ciasto drożdżowe bez wyrastanie, nie miała pojęcia co wyjdzie, ale wyszło pysznie, słodko, ciasto niezwykle urosło i mimo, że to świeże drożdże, mimo, że ciasto było stosunkowo twarde przed upieczeniem, to wyszło bardzo puszyste, na pewno nie aż tak lekkie jak drożdżówki, które się długo wyjada, ale dawno nie widziałam, żeby moja najmłodsza pociecha zjadała ciasto z takim entuzjazmem(...)wszystko w jednolitą masę. Ja robiłam to rękami, bo ciasto jest zwarte. Ciasto włożyć do formy (u mnie 20×20 cm, dlatego jest stosunkowo wysokie) wyłożonej papierem do pieczenia. Do truskawek dodać cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać dokładnie, ułożyć na cieście, wszystko posypać kruszonką. Piec około 40 minut w temp. 175 stopni Smacznego function load(url, callback

dom-agi.pl
Powrót do codzienności - chleb na poolish 144

ciasta podłużny bochenek, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Chleb naciąć po skosie w trzech miejscach, skropić wodą. Razem z chlebem na blasze ustawić małe naczynie z wodą.Piec w 250 st. C. przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. i piec jeszcze 35-40 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Uwielbiam zapach chleba. Jego pieczenie sprawia(...)ogromną radość, i już sobie nie wyobrażam śniadań bez własnej roboty pieczywa. Co to będzie, jak uda mi się wyhodować zakwas

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rewelacyjne ciasto czekoladowe, przekładane musem śliwkowym 119

uwielbia ciasta z owocami i takich również nie zabraknie na świątecznym stole. Dziś przychodzę do was z pomysłem na ciasto owocowe, które zachwyci smakiem naszych gości. Składniki na ciasto: 2 czekolady deserowe-gorzkie 3/4 szklanki mleka 100 g masła 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na śliwkowy(...)truskawkowe lub wiśniowe 2 łyżki wody Polewa czekoladowa : 100 ml śmietanki 30% bez laktozy tabliczka gorzkiej czekolady Przepis na wykonanie ciasta czekoladowego oraz polewy znajdziecie TU Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i krótko smażymy. Tak ok 1 minuty od zagotowania. Lekko rozgotowane i jeszcze gorące śliwki miksujemy, następnie wsypujemy galaretki

Kasia i jej kobiecy świat
Ciasto cytrynowe z masą makową 63

Ciasto jest na tortownicę o wyższych wymiarach: 30 x 11 cm. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam rózgą suche składniki, dodaję mokre oraz skórkę z cytryny i masę makową. Mieszam krótko do połączenia. Keksówkę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Piekę w temp. 180 st. C grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika ok. 50 minut

Zasmakuj Kuchni
Placuszki z kaszą manną i wiórkami kokosowymi. 129

kopiaste łyżki wiórek kokosowych Dodatkowo: olej do smażenia Wykonanie pysznych placuszków: 1. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. 2. Smażenie: Następnie na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy po łyżce ciasta formując okrągłe placuszki. Placuszki smażymy po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu

Izabelawkuchni
Wielkanocna baba parzona 190

minut, następnie dopiekamy w 160-170st. do suchego patyczka. Ciasto w piekarniku niesamowicie wyrosło, niemalże z górką. Polecam, aby w trakcie pieczenia, przykryć wierzch ciasta papierem. Baby po upieczeniu są leciutkie, puchate, pachnące i niesamowite w smaku! x) Masło klarowane jest niezastąpione dla osób z alergią na białko mleka. W trakcie klarowania, pozostaje czysty tłuszcz bez kazeiny

Leśny Zakątek
Waniliowa babka z jabłkami 225

pieczenia, zapobiegającym przywieraniu ciasta do formy. Dzięki użyciu takiej formy nie tylko nie muszę smarować formy tłuszczem i jej obsypywać np. kaszą manną, ale również mogę zabrać mój wypiek w gości. Waniliową babkę z jabłkami pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem, około 50-60 minut

Słodkie okruszki
Naleśniki orkiszowe 174

szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Do miski wbijamy jajko, dolewamy mleko i olej oraz wsypujemy mąkę orkiszową i proszek do pieczenia. Miksujemy, aż nie będzie grudek i odstawiamy ciasto na naleśniki na 30 minut aby odpoczęło. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i na gorącej smażymy naleśniki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Bułki żytnio-pszenno-owsiane 174

Ciasto dokładnie wyrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie (podwoi swoja objętość) formujemy bułeczki. Układamy je na wysmarowanej tłuszczem (np. olejem) blaszce. Możemy bułeczki posmarować mlekiem i posypać ziarnami lub pozostawić bez niczego, takie jak widoczne są na zdjęciu. Czekamy, aż bułeczki podrosną (ok. 15-20 minut) i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, pieczemy 20 minut (długość(...)pieczenia zależy też od wielkości bułeczek lub jak nam piecze piekarnik). Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Chałka z kruszonką 193

ciasta muszą być równe. Końcówkę wałków zlepiamy razem z jednej strony i pleciemy warkocz, końcówkę zlepiamy. Obie końcówki podwijamy pod spód chałki. Chałkę delikatnie przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 min. Wyrośniętą chałkę smarujemy jajkiem i posypujemy obficie kruszonką Pieczemy około 35 minut w temperaturze 195 stopni. Bez termoobiegu

ladykitchen
Brownie z kaszy jaglanej z solonymi pistacjami (bez mąki) 128

następnie dodać jajka, olej, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszać blenderem lub w malakserze (*) do momentu otrzymania gładkiej i jednolitej konsystencji. Masę przelać do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia, a na jej wierzchu ułożyć pistacje. Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez około 45-50 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. (Posiadam piekarnik

Di gotuje
Łatwe ciasto ucierane z malinami i kremem 204

bez cukru 40g DODATKOWO -około 200g malin -mleczna czekolada do posypania ciasta Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i mleko. Miksujemy. Następie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia-miksujemy i dzielimy na pół. Wylewamy połowę a do drugiej połowy dodajemy kakao. Wylewamy kakaowe ciasto i układamy maliny. (mogą być rozmrożone) pieczemy około 40 minut

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tureckie Pide z mięsem mielonym 768

przyprawy. Farsz smażyć bez przykrycia przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Ciasto: Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na okrągły płat o szerokości 15 cm i długości 35 cm. Boki ciasta zawinąć w rulon formując z ciasta łódkę(krok 15.). Ciasto przełożyć na blachę(...)posypaną mąką krupczatką. Na ciast wyłożyć farsz oraz kawałeczki sera. Pidę posypać czarnuszką i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni. Gotową pide udekorować natką pietruszki. Krok po kroku: 1. Rozpuścić drożdże 2. Przelać drożdże do mąki 3. Wymieszać całość 4. Zagnieść ciasto 5. Przełożyć ciasto do miski, podsypać mąką

KuchniaWeDwoje.pl
Puszyste i lekko słodkie bułeczki śniadaniowe 275

splatam je. Tak splecione ciasto zwijam w bułkę. Gotowe bułeczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia. Pieczenie bułek: Bułki przed pieczeniem maluję mlekiem. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 17 minut. Długość pieczenia zależy od piekarnika(...)może się nieznacznie różnić. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone bułeczki zdejmuję z blachy i odstawiam do wystudzenia. Bułeczki śniadaniowe są gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Dyniowe bułki na żytnim zakwasie 126

ciasto, które powinno podwoić objętość znowu odgazuj. Odczekaj 10 minut, po czym uformuj 28 bułek. Ułóż bułki na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp obficie pestkami dyni. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Nastaw piekarnik na 250ºC (u mnie dodatkowo na termoobieg, bo piekłam obie blachy na raz). Jeśli pieczesz bez

codojedzenia
Chrupiące Owsiane trójkąciki 112

młynku do kawy. Wkładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem, mieszamy  i odstawiamy na 10 minut.  Dodajemy pozostałe składniki, miksujemy na gładką masę.  Blachę wykładamy papierem do pieczenia tak by papier wystawal poza blachę. Najlepiej użyć płaska blachę z piekarnika.  Ciasto nakładamy łyżką,  moczymy za każdym razem łyżkę w zimnej wodzie.  Powinno mieć około

Szkrab Je Sam
Przepis na ciastka ze skwarkami 485

mięsa z odpowiednią końcówka lub możemy ciasto rozwałkować na blacie lekko podsypanym mąką i wykroić foremką. Ciastka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie ciastek ze skwarkami: Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 17 minut na złoty kolor, długość pieczenia ciastek może się różnić w zależności(...)piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Ciastka ze skwarkami są gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto pomidorowo – czekoladowe z orzechami włoskimi – bez mąki pszennej, bez dodatku tłuszczu i białego cukru 244

niech będą wyczuwalne w cieście Wymieszaj orzechy z suchą masą. Przesyp suchą masę do mokrej i miksuj chwilę na wolnych obrotach lub dokładnie wymieszaj łyżką. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Ciasto przelej do formy (kwadratowej lub okrągłej) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do piekarnika na pół godziny. Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz

Eat me! Fit me!
Ciastka francuskie z jagodami 166

rodzynkami lub żurawiną, ciastka cukrowe obtoczone w brązowym cukrze. Można przed pieczeniem posypać cukrem, kruszonką, gotowe polać czekoladą, lukrem. Kształty, oprócz klasycznych kwadratów, rożków to ślimaczki, rolady, skośne zawijasy, kształtem przypominające faworki lub wymyślne muszelki. Taka słodycz nie kosztuje wiele czasu gdy skorzystamy z gotowego ciasta francuskiego. Niespodziewani goście nie muszą czekać na poczęstunek! Dziś kwadratowe chrupiące ciastka francuskie(...)ciasta francuskiego, kroję na kilka kwadratów/prostokątów:   Na każdy nakładam po łyżce dżemu, posypuję niewielką ilością cukru trzcinowego. Zawijam na pół sklejając brzegi, pomaga mi w tym widelec którym ugniatam dokładnie brzegi:   Gotowe ciastka smaruję roztrzepanym jajkiem, posypuję cukrem waniliowym. Piekę w temp. 170 C grzaniem góra-dół (bez termoobiegu) przez 16-20 minut

Zasmakuj Kuchni
Pyszne kruche ciastka – bez proszku do pieczenia 510

wyłożonej papierem do pieczenia. Skrawki ciasta zagniatam, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na czas pieczenia pierwszej partii ciastek. Następnie je rozwałkuję i wykrawam kolejne ciastka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczenie ciastek: Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni, na środkową półkę i piekę około 18 minut, na lekko złoty kolor. Piekarnik(...)ustawiony na grzanie góra/dół, bez używania termoobiegu. Upieczone ciastka możemy posypać cukrem pudrem. Kruche ciasteczka są gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Tort "Czarny las" - szwarcwaldzki tort z wiśniami 238

wersji bez alkoholu można zastąpić mocnym naparem herbaty) do dekoracji: wiśnie, wiórki czekoladowe Ciasto: kefir, jajka, olej i cukier rozmieszać. Mąkę, kakao, sodę i proszek przesiać, wsypać do mikrych składników, wymieszać rózgą. Wlać gorąca kawę i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy (22cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 160stC ok 45 minut do suchego

Obiad gotowy
Groszek ptysiowy 159

bez grudek i będzie odchodzić od ścianek, wtedy odstawiamy masę na bok do ostygnięcia. Do wystudzonego ciasta dodajemy jajka i mieszamy (możemy użyć do tego miksera lub łyżki) do połączenia wszystkich składników, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia niewielkie kuleczki. Pieczemy w 200° przez około 20 minut

PatiGotuje
A’la pizza z ziemniaków 138

bez góry z pieczarek. Piec tak długo aż ciasto się zarumieni. Musi być chrupiące. Ja mam taką siateczkę do pieczenia pizzy i właśnie ją użyłam. Zdjąć pizzę z blaszki i położyć na siateczce, obłożyć pieczarkami z cebulą i obsypać serem. Oczywiście możecie zostawić pizzę na blaszce, nie ma żadnego problemu. Wstawić ponownie do piekarnika i piec 10 minut

Kuchnia Pokoleń
EKSPRESOWE BABECZKI JABŁKOWE (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 173

bez glutenu,  odrobina kakao lub karobu. Wykonanie: Składniki na kruche ciasto łączymy. Dzielimy na 4 części. Wylepiamy powstałym ciastem spód foremek.  Jabłka myjemy, kroimy na kawałki i umieszczamy wraz z daktylami i cynamonem w kielichu blendera. Miksujemy do uzyskania musu. Nakładamy nadzienie na spód babeczek. Posypujemy płatkami owsianymi i, opcjonalnie, kakao lub karobem. Pieczemy 25 minut

Jeść, by żyć w zdrowiu
Chałka nadziewana makiem 133

ciasta. Trzy rolki spleść w warkocz, podwinąć końce i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sam sposób przygotować 2 chałkę. uformowane chałki przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia wyrośnięte chałki posmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem i posypać ziarenkami maku piec w 180`C 25-30 minut do zrumienienia. Nie przetrzymywać w piekarniku bez potrzeby

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Beza Pavlova 140

Muszę się przyznać że bardzo się bałam piec bezę . Nie jest to taka trudna sprawa ,jak się okazało ;) ale trzeba pamiętać o tym , aby dobrze ubić

Różne smaki w kuchni
Dietetyczny przekładaniec 157

minutach dodaję wystudzoną żelatynę i dokładnie mieszam .   Kiedy mamy już masę serową gotową , to wystudzone ciasto kroję na dwa placki , spodnią część wykładam to tortownicy na papier z pieczenia , i wykładam rozgniecione jagody , na jagody wylewam cały ser , następnie wierzch ciasta kładę na naszą masę serową i delikatnie przyciskam , można polać czekoladą gorzką , ale ja wolę bez

Mój Smak
Ciasto pomarańczowe 143

woda gotowana - 1 szkl Dodatkowo  : wiórki pomarańczowe  do posypania ciasta Przygotowanie : Biszkopt  Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach 37x25,   piec 35 minut w 175 stop. Ciasto przekroić wzdłuż na pół. Masa budyniowa

Kuchnia Danusi
Tort z malinowym musem i marakują 206

malinowym musem Składniki: 2 okrągłe formy o średnicy 23 cm Biszkopt 4 jajka 180 g cukru 75 g ziemniaczanej mąki 75 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu skórka ötårta z jednej cytryny tłuszcz i mąka do opruszenia Curd z marakui 6 owoców marakui 1 cytryna, sok 1 łyżka kukurydzianej skrobii 50 g cukru(...)175ºC bez termoobiegu (podgrzewanie góra/dół). Zmiksuj jajka z cukrem na puszysto. Dodaj otartą skórkę z cytryny. Przesiej mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną dodając również wanilię. Wysmaruj formy tłuszczem i oprósz mąką. Dno przykryj papierowym krążkiem. Napełnij formy równymi porcjami ciasta, wstaw do piekarnika i piecz przez około 25-30 minut

codojedzenia
EMPANADAS 162

ciasta krążki. Każdy krążek jeszcze trochę rozwałkowujemy. Na środku każdego delikatnie nakładamy łyżkę farszu i bardzo starannnie zlepiamy brzegi. Układamy na stolnicy lub blacie i przykrywamy ściereczką, aby nie obeschły. Gotowe pierożki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem, wierzch każdego pierożka smarujemy roztrzepanym żółtkiem ( tylko w wersji pieczonej w piekarniku). Pieczemy 15-20 minut w 200℃ (bez

cool and minty
Babka kokosowa z morelami 149

bez tłuszczu posiekać żurawinę i morele masło utrzeć na puch. Dodawać na przemian cukier i jajka każdorazowo ucierając około 1/2 minuty na średnich  obrotach miksera w misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać żurawinę, morele i mleko kokosowe, następnie stopniowo wmieszać do masy jajecznej foremkę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką lub bułką tartą napełmić ciastem. Piec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Niedocenione złoto końca lata - mirabelki 84

Mąkę oraz cukier i szczyptę soli siekam z masłem i żółtkiem, wyrabiamy ciasto, które odstawiamy na około godzinę do lodówki.  Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, układamy w foremkach wysmarowanym masłem i bułką tartą, środek obciążmy kulkami do pieczenia lub fasolą. Pieczemy przez 15-20 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto smarujemy frużeliną lub dżemem (jeśli nie mamy mirabelkowego

Bon appetit mon amie
raw mud brownie 162

wykonanie- bez pieczenia i stresowania, że coś się przypali. Specyficzną cechą ciasta jest jego gęstość i lepkość- co pozwala je podczepić pod smakołyki "mud" SKŁADNIKI: 2,5 szklanki amarantusa ekspandowanego 100g suszonych daktyli czubata łyżka mleka kokosowego (gęstego) garść płatków migdałowych 5 listków melisy cytrynowej 2 łyżeczki karobu WYKONANIE: Daktyle zalewamy gorącą wodą- moczymy około 15 minut, następnie

healthy dreams
Chleb Domowy Mieszany na Zaczynie 144

garowania „ ciasta to wkładamy je do niego i odstawiamy do wyrośnięcia po wyrośnięciu wybijamy na blachę i pieczemy Pieczenie chleba Foremkę  wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na drugą półkę od dołu i piekę w tej temperaturze 10 minut po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 25 minut – piekarnik mam ustawiony(...)grzanie góra dół bez termoobiegu jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony można wbić patyczek od szaszłyka i po wyjęciu jeżeli będzie suchy to znaczy że chlebek jest upieczony a po wyjęciu z foremki jak stukamy w spód chlebka to powinien mieć taki pusty odgłos :) W sumie piekłam chleb 10 minut w temperaturze 230 stopni i 25 minut

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb Domowy Z Płatkami Owsianymi i Miodem 185

koszyczek do „ garowania „ ciasta to wkładamy je do niego i odstawiamy do wyrośnięcia po wyrośnięciu wybijamy na blachę i pieczemy Pieczenie chleba foremkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na drugą półkę od dołu i piekę w tej temperaturze 10 minut po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 20 minut – piekarnik mam ustawiony(...)grzanie góra dół bez termoobiegu jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony można wbić patyczek od szaszłyka i po wyjęciu jeżeli będzie suchy to znaczy że chlebek jest upieczony a po wyjęciu z foremki jak stukamy w spód chlebka to powinien mieć taki pusty odgłos :) W sumie piekłam chleb 10 minut w temperaturze 230 stopni i 20 minut

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Prosty i Smaczny Chleb na Drożdżach 171

blaszkę z ciastem odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia . Pieczenie chleba : Foremkę z chlebem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na drugą od dołu półkę . Po 10 minutach pieczenia zmniejszam temperaturę do 180 stopni i nadal piekę W sumie piekłam chleb około 65 minut – 10 minut w temperaturze 190 stopni – i około 55 minut w temperaturze(...)stopni – w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę ) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że chlebek jest upieczony, lub gdy wyjmiemy z foremki i postukamy od spodu to powinien mieć głuchy pusty odgłos to wtedy chleb na pewno jest upieczony

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Pieczony naleśnik - David Eyre's Pancake 177

mieszamy miotełką bądź mikserem, na koniec dodajemy mleko i mieszamy aż wszystko się ładnie połączy. Ciasto będzie rzadziutkie, jak na tradycyjne naleśniki, przelewamy je do formy żaroodpornej, najlepiej ceramicznej, ale radę da nawet zwykła forma na ciasto. Piec 20 minut, gdzieś w połowie pieczenia naleśnik zacznie się zmieniać w pasmo górskie Karpat, wygląda to pięknie i robi wrażenie. Piekłam

Przepysznik - BLW i nie tylko
Chleb na zakwasie mocno szczypiorkowy z rzodkiewką 110

ciasto (może się trochę lepić więc najlepiej zwilżyć dłonie wodą) do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. I znowu przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia - znów na godzinę, chlebek ładnie rośnie. Dobrze właśnie jest wystawić na słońce, to zakwas się przyjemnie "zakisi". Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy chlebek przez 35 minut. Wyjmujemy, studzimy na kratce, bez zbędnej

Marder&Marder Manufacture
Zupa krem pomidorowo - paprykowa z pulpetami 225

Gęsta zupa w wersji gładziutkiej, kremowej słodko-kwaśnej, uwielbiana przez wielu słynna pomidorówka, do tego pulpeciki w nowej odsłonie, jarskie bez mięsa, ale jakże pasują

kgwjanczewo
Sernik Jadzi (z brzoskwinaimi) 244

większą i mniejszą, tak 2/ 3 i 1/3). Mniejszą część ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. Większą część ciasta rozwałkować na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masa serowa: 1 kg sera białego zmielonego; 4 jajka; 80 g budyniu śmietankowego lub waniliowego; 1 szklanka cukru pudru; 1 cukier waniliowy; 250 g masła; 1 puszka brzoskwiń(...)średniej grubości. Beza: 5 białek; 1 szklanka cukru kryształu; Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do momentu aż piana będzie gładka, lśniąca i sztywna. Pianę wyłożyć na brzoskwinie.  Na pianę zetrzeć na tarce o grubych oczkach mocno schłodzone pozostałe ciasto. Przygotowany sernik wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec około 60-70 minut. Upieczony sernik

In my kitchen
Szmaragdowy tort biszkoptowy z maślanym kremem 163

barwnik do ciasta w formie żelu * wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej Masło ubić na puszystą, jasną masę. Dodać cukier puder. Po kolei dodawać białka i cały czas miksować. W mleku rozpuścić barwnik i na zmianę dodawać mleko i wymieszane suche składniki (przesianą mąkę, sól, proszek). Piec ok 35-40 minut w temperaturze 190 stopni bez termoobiegu. Ostudzić

Szybko Tanio Smacznie
WŁÓŻ GO SOBIE DO UST. KAWAŁEK BROWNIE Z WIŚNIAMI UNURZANYMI W TOFFI. 209

Okrągłą foremkę do pieczenia, wykładamy papierem na dnie, wlewamy masę, wrzucamy na wierzch garść wydrylowanych i odsączonych/odciśniętych wiśni i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 20-30 minut. Brownie po upieczeniu trzeba ostudzić, a następnie posmarować karmelem i posypać wydrylowanymi wiśniami. Można też podgrzać karmel z odciśniętym sokiem z wiśni, które trafiły do ciasta, wymieszać(...)połączenia i posmarować nim brownie. My tak zrobiliśmy, ale potem i tak dodaliśmy kilka łyżek toffi bez soku. Gwarantujemy Wam, wypluwanie przez myśl Wam nie przejdzie

GRUBY WAŁEK
Tort miś z bitą śmietaną i lukrem plastycznym 168

wysokich obrotach, aż cukier się rozpuści. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Kiedy jajka z cukrem ubiją się, zmniejszamy obroty malaksera do minimum i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem. Pieczemy w temp. 170 st.C ok. 35-40 minut (patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone) Biszkopt dzielimy na 3 blaty. Każdy nasączamy schłodzonym ponczem (3/4 szkl. wody zagotowujemy(...)cukrem i dodajemy sok z połowy cytryny.Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Studzimy) Krem budyniowy śmietankowy Składniki: 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez dodatku cukru) 750 ml mleka 200 gram miękkiego masła 1/4 szklanki cukru pudru 500 ml mleka zagotowujemy z 4 łyżkami cukru. W 250 ml mleka rozrabiamy budynie. Kiedy mleko zacznie wrzeć, odstawiamy garnek

tojestpyszne.blogspot.com
Mini Croissants 112

bez masła. Ponownie wkładamy najpierw do zamrażalnika na 30 minut, a następnie na 60 minut do lodówki (możemy zostawić ciasto na całą noc).Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i z ciasta wykrawamy trójkąty o wielkości ok. 10x15x15cm. Każdy z nich zwijamy od podstawy do wierzchołka w formę rożka, przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia

Słodka Strona
Drożdżowy wieniec serowy z ziołami 138

brzeg bez nacinania. Oba końce poprzekładać jeden pod drugim, pamiętając, aby nacięcie było u góry. Oba końce zlepić zawijając wieniec. zawinięte ciasto w oczekiwaniu na wyrośnięcie przed pieczeniemPrzełożyć ostrożnie do formy. Posmarować rozbitym jajkiem i posypać grubo zmielonym pieprzem. Odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia.Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut

Codzienna kuchnia niecodzienna