uznania do kruszonki 1 czubata łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego 10 daktyli bez pestek 3 łyżki suszonych jagód goji Skworcu Najpierw nagrzej piekarnik do około 180 stopni. Jednego banana pokrój w plasterki i połóż na papierze do pieczenia, posyp niewielką ilością cukru i piecz ok. 15 minut, aż powstaną chipsy bananowe. Odłóż. Migdały potnij na 3 części, daktyle(...)utrzyj z cukrem na puszystą masę i powoli dodawaj mąkę , nie przerywając miksowania, następnie kurkumę, cynamon i proszek do pieczenia, sodę i zmiksuj wszystkie składniki dodając powoli maślankę. Następnie dodaj banany i miksuj -aż powstanie gładka masa.Dodaj do ciasta jagody goji , daktyle i migdały. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli .Dodaj do ciasta i wymieszaj delikatnie łopatką. Przelej
Z Kuchni Do Kuchnizmieniam, ma smakować tak jak za tamtych czasów wbrew wszystkim i wszystkiemu ;). No i są! Proste czekoladowe ciasteczka, czyli wspomnienie moich początków z wypiekami! Zachęcam Was do pieczenia ze swoimi dziećmi, nie odbierajcie im tej przyjemności :). Za kilka lat będą mieć piękne wspomnienia tak jak ja teraz! Poniżej odnaleziona kartka z przepisem ;). Sorki za wstęp, miało być krótko, wyszło(...)odłożyć mikser i użyć swoich silnych rączek. Zagnieść ciasto w jednolitą kulę (gdyby mocno się kruszyło, można dodać 1-2 łyżki mleka). I teraz dwie możliwości: 1) Z ciasta uformować wałek, owinąć folią spożywczą i schłodzić w zamrażalniku przez 30 minut. Następnie pokroić na plasterki o grubości 4-5 mm. 2) Ciasto od razu rozwałkować nie za cienko- na grubość
Nastoletnie Wypiekanieswojej diecie gluten oraz białka mleka krowiego i oczywiście nie tylko dla alergików... Pokochacie to ciasto ! :) Składniki: - 2 saszetki kaszy jaglanej/szklanka kaszy jaglanej; - 4 łyżki erytrolu; - 2 łyżeczki miodu; - 1,5 szklanki napoju ryżowego; - 1,5 szklanki wody; - 1 budyń waniliowy bez cukru; - 2 jaja; - 3 łyżki mąki kukurydzianej; - 1 łyżeczka sody oczyszczonej; - 2 łyżki oleju kokosowego; - garść(...)kaszę jaglaną - całość gotuj ok.20 minut co całkowitego wchłonięcia; - do lekko ostudzonej kaszy dodaj budyń, wbij jaja, mąkę kukurydzianą, sodę oczyszczoną oraz nasiona chia - całość zblenduj; - do masy dodaj garść żurawiny oraz posiekanych orzechów brazylijskich - całość wymieszaj; - masę przełóż do okrągłej formy (wysmarowanej olejem kokosowym) i piecz 45 minut w 170 stopniach, aż ciasto się zarumieni. UWAGA! Zniżka
MintTastemakowej Mus jabłkowy: 80 dag jabłek 2 galaretki cytrynowe cukier do smaku Ciasto z białek 4 białka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 4 łyżki mielonego maku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zaczynamy od połączenia mąki, cukru pudru i proszku do pieczenia. Dodajemy masło i skórkę z cytryny - siekamy nożem. Dodajemy jajka. Wszystkie składniki(...)Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po łyżce cukru. Do ubitej gęstej bezy delikatnie wsypujemy mieszankę suchych składników i bardzo delikatnie mieszamy. Dodajemy skórkę cytrynową i oliwę. Mieszamy. Wykładamy do formy 25/34 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Studzimy. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy
sierotka maRysia w kuchniPyszna, wilgotna, zdrowa - bo z mąką pełnoziarnistą, bez dodatku cukru, za to z mnóstwem owoców. Idealne lekkie ciasto dla dbających o linię ale także o zdrowie . Przepis znaleziony tutaj z moimi małymi modyfikacjami. Baaardzo godny polecenia.Składniki:- 200g mąki orkiszowej białej- 30g mąki orkiszowej pełnoziarnistej- 90g zimnego masła- 30g smalcu- 3 łyżki zimnej wody- 3 łyżki(...)ksylitolu- szczypta soliWszystkie składniki szybko zagnieść . Ja używam do tego malaksera. Uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić ok.30 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok.3mm. Następnie ciasto z papierem przenieść nad formę do tarty ( średnica ok.25cm) odwrócić, delikatnie zdjąć papier i wykleić nim( ciastem) dokładnie
Smaczne Zdrowemasę przełożyć do foremki. Uderzyć spodem foremki kilka razy o blat (aby ciasto się równomiernie rozłożyło i zlikwidowały się przestrzenie z powietrzem. W przeciwnym wypadku ciasto podczas pieczenia może gwałtownie opaść) . Wstawić do nagrzanego pieca. Piec 30-40 minut do momentu, aż ciasto będzie sprężyste. Ciasto wyciągnąć z foremki dopiero po ostudzeniu. Można polać polewą czekoladową (rozpuścić w kąpieli(...)gdyby polewa się nagle zamieniła w proszek po dolaniu mleka, nie przejmować się – dolać go więcej). Jeśli ciasto planujemy od razu zjeść można posypać chrupiącą granolą (na drugi dzień granola zmięknie). The post Migdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjawyobrażacie sobie pizzy bez świeżych pomidorów czy pieczarek, krójcie je jak najcieniej, by woda, którą zawierają, nie wsiąkała w ciasto. Najlepsza jest pizza pieczona w piecu chlebowym, jednak nikt przecież nie ma takiego w domu. Żeby osiągnąć podobny efekt w zwykłym piekarniku, zaopatrzcie się w cienki kawałek granitu lub szamotu, na którym będziecie piec pizzę. Niewielkich rozmiarów kamień można(...)Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, każdą część oprószyć mąką i rozwałkować tak, by uzyskać cienki placek. Przełożyć na blaszkę delikatnie nasmarowaną oliwą i dokładnie wylepić brzegi. Wierzch nasmarować sosem pomidorowym, wyłożyć ulubione dodatki i ser (używam mozzarelli), posypać oregano i piec ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni Celsjusza
W SMAKwsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy posiekane masło i ekstrakt waniliowy (lub cukier wanilinowy). Zagniatamy gładkie ciasto. Ciastem wypełniamy maszynkę do ciastek. Dowolne wzory ciasteczek wyciskamy na blaszkę. Ja używam wzoru kwiatuszka. Uwaga! Ciasteczka wyciskamy bezpośrednio na blachę. Blacha nie może być wyłożona papierem do pieczenia, ani niczym wysmarowana. Jeśli używamy tej samej blachy, to po upieczeniu pierwszej porcji ciastek(...)ciastek można ciasto wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego np. z tylką w kształcie gwiazdki. W każdym ciasteczku robimy na środku małe wgłębienie palcem. W to miejsce nakładamy konfiturę pomarańczową (ja nakładam ją ręcznie). Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom). Ciasteczka pieczemy około 10-12 minut. Czas pieczenia
Słodkie okruszkitygodni. Etap II - Pieczenie: Uwaga! Piec na 5 - 7 dni przed świętami! Ciasto podzielić na 3 części. Dwie części przeznaczyć na przekładanego piernika , a resztę na małe pierniczki. Ciasto rozwałkować, wykrawać foremkami dowolne kształty, układać na blaszce w dużej odległości od siebie, blaszka powinna być wyłożona papierem. Piec w 180 st.C ok 10 minut. Pierniczki ładnie rosną i trzymają(...)kształt, nie rozlewają się. Po upieczeniu i wystudzeniu można je polukrować, polać polewą, posypać posypką - pełna dowolność. U mnie zostały takie golaski bez żadnych dekoracji, takie lubimy najbardziej. Można je bardzo długo przechowywać, najlepiej w szczelnym opakowaniu. Smacznego
Kuchnia domowa Anibez termoobiegu. Składniki na ciasto umieszczam w misce i mieszam rózgą do połączenia, najpierw składniki suche, potem dodaję mokre. Na końcu dodaję posiekaną drobno czekoladę, mieszam delikatnie łyżką tylko do połączenia. Ciasto wlewam do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wtykam lekko posiekane śliwki. Piekę na środkowej półce piekarnika przez 45-50 minut
Zasmakuj Kuchnibez udziwnień ale za to pysznie. To ciasto robię także często w wersji z jabłkami, albo rabarbarem, zawsze smakuje wybornie. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 jaja 3 żółtka 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut
Cynamonowe szczęście160stC. Przygotuj keksówkę wyłożona pergaminem do pieczenia. W sporej misce wymieszaj makę, proszek do pieczenia i mixed spice. Dodaj masło, cukier, jajka i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj zmiksuj wszystko dokładnie na gładkie ciasto, a następnie wmieszaj połowę daktyli. Wylej ciasto do foremki i posyp pozostałymi daktylami. Piecz przez 40-50 minut, lub do czasu, aż ciasto będzie ładnie
Lejdi of the houseciasta formujemy małe kulki, spłaszczamy lekko i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (zachowując odstępy między ciasteczkami). Opcjonalne na każde ciastko nakładamy (na środek) odrobinę czekoladowej posypki lub posiekanej drobno czekolady. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Ciasteczka pieczemy około 15-18 minut. Czas pieczenia
Słodkie okruszkibez grudek. Przełóż je do natłuszczonej oliwą miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyjmij ciasto z miski i zagniataj kolejne 5 minut i uformuj płaskie placki. Przygotowanie pizzy: Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC. Umieść placki na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i posmaruj każdy
karmelowyczekolady bez cukru Wykonanie Ciastko Do miski wsypujemy obie mąki. Wlewamy syrop daktylowy oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy przez papier do pieczenia i wycinamy prostokąty na wzór spodów do batonika. Układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 7-8 minut
Health-Fit-Lifedość puszystą masę, w trakcie ubijania powoli dolewamy olej. Mąkę, wiórki i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą i dosypujemy do jajecznej masy – powinniśmy osiągnąć konsystencję budyniu. Formę 20×25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, układamy owoce i pieczemy 30 minut w 160 stopniach. Smacznego! Artykuł Bezglutenowe ciasto ze śliwkami FIT pochodzi z serwisu Just
Be Fit Be Strongwylepić dno ciastem. Nakłuć widelcem i równomiernie rozsypać borówki. Beza kokosowa: Białka ubić na sztywno dodawać porcjami cukier i ubijać do czasu aż cukier się rozpuści a beza będzie gładka i lśniąca. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać szpatułką. Masę równomiernie rozprowadzić po borówkach. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 160 stopni z termoobiegiem i piec około 45 minut
Ala piecze i gotujemiejsce bez przeciągów). Podczas wyrastania złożyć ciasto dwukrotnie (pierwszy raz po godzinie, drugi raz po kolejnych 60 minutach). Po tym czasie ciasto przełożyć do oprószonego mąką koszyka rozrostowego do chleba i odstawić na 2-3 godziny. Koszyczek można zastąpić, np. miską. Piekarnik rozgrzać do 240 st.C. Chleb przełożyć z koszyczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez
Nastoletnie Wypiekanieminut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. przepis stąd Piekłam w prodiżu, w foremce o wymiarach 12 x 9 cm Nie używałam robota, a składniki mieszałam energicznie łyżką. Jeśli upieczemy z podwójnej ilości składników otrzymamy dość spore, a co ważne łatwe do upieczenia ciasto. Ciasto udaje się też bez jajka. Następnym razem wypróbuję
Proste PotrawyPhiladelphia Składniki: Ciasto: 1 i 1//3 szklanki mąki orkiszowej (może być pszenna lub mieszanka bezglutenowa: mąka ryżowa, kukurydziana i ziemniaczana) 3/4 szklanki cukru brązowego (może być zwykły) 3 jajka 1 szklanka oleju (u mnie słonecznikowy tłoczony na zimno) 2 szklanki startej na drobnej tarce surowej marchewki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów(...)pieczenia, sól, cynamon, gałkę muszkatołową . Jajka ubijaj mikserem około 5 minut dodając stopniowo cukier. Cukier powinien być całkowicie rozpuszczony. Następnie nie przestając ubijać wlewaj pomału olej. Dodaj suche składniki, zmniejszając obroty miksera. Delikatnie mieszając łyżką dodaj tartą marchew a następnie orzechy. Blaszkę o wymiarach 21x21 cm lub tortownicę o średnicy 23 cm posmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia
Moja Mama Gotujepłatków migdałowych 1/4 szklanki brązowego cukru 100 g zimnego masła szczypta soli Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 2. Formę na ciasto natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia 3. W misce miksera ucieramy masło wraz z cukrem na puszystą i jasną masę 4. Wbijamy kolejno jajka wciąż ucierając 5. Do masy dodajemy serek i ucieramy tylko(...)połówki śliwek, bez pestek, przecięciem do góry. oprószamy brązowym cukrem i cynamonem 8. Kruszonka - zimne masło łączymy z dwoma rodzajami mąki, szczyptą soli, cukrem i płatkami migdałów, rozdrabniamy za pomocą miksera lub kruszymy w dłoniach aż powstaną nam w miarę równe grudki 9. Posypujemy ciasto przygotowaną kruszonką i wstawiamy do piekarnika 10. Pieczemy ok 60 minut, do tzw. suchego
Słodki Kompromispapryczki bez nasion kroimy na drobno. Ciasto rośnie. Wyrośnięte możemy podzielić na dwie części i zrobić dwie pizze, lub jedną dużą. Ciasto rozwałkowujemy bezpośrednio na papierze do pieczenia. Z papierem przenosimy na blaszkę. Smarujemy sosem do pizzy, posypujemy papryczką, układamy salami, posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na 10-15 minut. Smacznego
Maminek kulinarnyciasto w rulon. Podziel na małe kawałki w kształcie trapezu. Ułóż bułeczki na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przez środek każdej bułki zrób podłużny odcisk palcem, tak aby utworzyły się “pawie oczka”. Posmaruj bułeczki jajkiem, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. W między czasie nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg (bez termoobiegu
codojedzeniahansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ciasto: Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Ciasto dzielimy na dwie części jedną mniejsza drugą większą. Tą większą wylepiamy spód wyłożonej pergaminem blachy i wkładamy do lodówki. Mniejszą(...)Makowa beza: Białka ubić na sztywną pianę wsypując stopniowo cukier, miksować do rozpuszczenia cukru, następnie wsypać budyń i mak, nie przerywając ucierania cienką strużką wlewać olej. Miksować tylko do połączenia. Na kruchy spód wyłożyć zimne jabłka, przykryć makową pianką, zetrzeć na tarce resztę zmrożonego ciasta. Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około 55 minut
Wanilia i Kardamonprzekąsek. Ciasta, ciasteczka, a tym razem babeczki z daktylami. Zachęcam do wypróbowania, bo rozpływają się w ustach. Składniki: 1 puszka odsączonej czerwonej fasoli 2 banany 2 jajka 2 łyżki karobu lub kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 daktyle bez pestek aromat daktylowy Sposób przygotowania: Daktyle kroimy w kostkę i zalewamy wrzącą wodą. Moczymy kilka minut
Truskawkowa Fiestarodzynki bez namaczania 2 garście Krok 1 Do miski wbijamy całe jaja, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Dodajemy pokrojone miękkie masło, śmietanę i mąkę z proszkiem do pieczenia, przesianą.Zagniatamy składniki, na końcu dodając rodzynki. Krok 2 Stolnice silikonową posypujemy delikatnie mąką.Ciasto wałkujemy na prostokąt, który kroimy w poprzek i wycinamy trójkąty.Pieczemy koło 15 minut
Różowa kuchniabez cukru 6 łyżek cukru 20 dkg miękkiego masła 750 ml świeżego mleka Sposób wykonania : Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko na stolnicę. Dodaj masło pokrojone w cienkie plastry, cukier, posiekaj wszystko nożem. Dodaj żółtka, wymieszaj razem, zagnieć ciasto. Ciasto uformuj w kulkę lub wałek, zawiń w folię , włóż na 40-60 minut
Przepisy i porady kulinarneistnieć bez pachnących korzennymi aromatami pierniczków. A gdyby tak upiec piernikowy tort? I przełożyć go masą z orzechów? Efekty widzisz poniżej. Ja nie przepadam za zbyt słodkim lukrem, ale krem z nerkowców zjem zawsze i wszędzie. Jeżeli nie jesteś w posiadaniu dwóch małych tortownic, ciasto możesz upiec w jednej i zwiększyć czas pieczenia do 45 minut, a następnie
Roślinna - blog wegańskipraktycznie bez cukru. Zdecydowanie lepsze od większości sklepowych z bardzo długą listą dziwnych składników. Jeśli zaprosimy do pomocy dzieci ich pieczenie może się dodatkowo przerodzić w świetną zabawę. Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 masła 1/2 szklanki śmietany 1 jajko szczypta soli ulubiony dżem do smarowania Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i schładzamy przez 30 minut
Cynamonowe szczęściemiejscu, bez przeciągów, do wyrośnięcia na 1 do 2 godzin. Ciasto jest gotowe, gdy jego ilość jest prawie podwojona. Zrób test palcem i jeżeli nie jest gotowe, niech rośnie 15 minut dłużej. W tym samym czasie, na pół godziny przed końcem wyrastania ciasta, nagrzej piekarnik do 230 st. C stopni z garnkiem żeliwnym /kamieniem do pieczenia/ nagrzaną blachą
Stare Garyelastyczne ciasto. Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok 5mm. Wykrawać koła o średnicy równej długości kawałków jabłek. Na jedną połówkę koła kłaść kawałek jabłka i przykryć drugą połową, nie sklejać boków tylko lekko docisnąć z góry do jabłka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w temp. 190 stopni C bez termoobiegu
Maślane ciasteczkożeby bez problemu się rozlewało na patelni. Jeżeli ciasto nie jest odpowiednie dodajemy trochę mleka, lub mąki. Przygotowanie: Zaczynamy od wymieszania mokrych składników, czyli jajek, mleka i rozpuszczonego masła. Masło musi być lekko wystudzone, żeby jajka się nie ścięły. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Całość mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut. Na rozgrzaną
KasiaiKrzysiu.plnakładaj po łyżce ciasta, a następnie górę posyp łyżką porzeczek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodawaj cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając miksowania. Na sam koniec wsyp skrobię i wlej sok z cytryny. Bezę wykładaj na porzeczki (po 1 czubatej łyżce na każdą babeczkę). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 ° C . Piecz 30-35 minut . Wyjmij i odstaw
Food Squarebez większej filozofii mieszamy wszystkie składniki w misce. I wyrabiamy ciasto przez 15 minut. W sumie procedura identyczna jak przy większości moich chlebów. Sprawdzona i właściwie niezawodna: wyrabiamy ciasto przez 15 minut i zostawiamy przykryte ściereczką na 1 godzinę. Po tym czasie wyrabiamy znów kilka sekund żeby odpowietrzyć ciasto, przekładamy do natłuszczonych lub wyłożonych papierem do pieczenia
Marder&Marder Manufactureczekolady bez dodatku cukru 1/4 szklanki mleka aromat karmelowy wiórki kokosa do posypania Sposób przygotowania: Banana blendujemy na miazgę i dodajemy do pozostałych składników na spód dokładnie ugniatamy ciasto rękami aż będzie tworzyć jednolitą zbitą kulę :) owijamy ciasto folią aluminiową i wkładamy na 30 minut do lodówki po tym czasie wyklejamy równomiernie ciastem wyłożoną papierem do pieczenia formę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwsypać: mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól 2. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z masłem 3. Wlać masę czekoladową do miski z mąką 4.Dodać jajka i wanilię, dokładnie wymieszać 5. Wrzucić wiórki czekoladowe i wymieszaj delikatnie 6. Przełóż ciasto do foremek wyłożonych papilotkami 7. Ostudzić babeczki całkowicie Piec: 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Krem(...)wierzch ostudzonych babeczek najpierw przy pomocy nożyka bądź łyżeczki na gładko smarować wierzch babeczki by nie widoczne były prześwity z ciasta. 2. Następnie nakładać przy pomocy szprycy/rękawa małe gwiazdki bardzo blisko siebie- tak jakbyśmy robili malusieńkie bezy. 3. Gdy zapełnimy całą przestrzeń babeczki, bierzemy mały ostry nożyk i kroimy poprzeczny otwór na około 1,5-2 cm w zależności
KreatywnePinyłyżka masła Beza: 3 białka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Mąką połączyć z cukrem, dodać miękkie masło oraz sok i skórkę z cytryny. Zagnieść ciasto. Tortownicę o średnicy 21 cm natłuścić. Wylepić ciastem dno i do połowy formy brzegi. Nakłuć widelcem. Odstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie formę przykryć papierem, piec 20 minut
Domowa cukiernia Ewy