ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:292/1234)

PIERNICZKI GRYCZANO-JAGLANE, BEZGLUTENOWE 133

blaszki pysznych ciastek. Składniki: - 250g mąki gryczanej - 120g mąki jaglanej - 60g skrobi z tapioki lub ziemniaczanej - 1 i 1/3 łyżeczki sody - 2 łyżeczki przyprawy pienikowej (moja jest bardzo intensywna, bez dodatku cukru i mąki) - 125 g masła (lub margaryny bezmlecznej) - 100g karobu lub innego słodkiego syropu (np. z agawy, klonowy, itp.) - 70g ksylitolu lub cukru trzcinowego - 1 jajko - szczypta(...)lodówki na minimum 2h. (może być dłużej). Po tym czasie wykładamy ciasto na podsypany delikatnie (mąką gryczaną) blat, rozwałkowujemy (na pożądaną grubość) i wykrawamy ciasteczka. Gotowe ciacha odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy w tej temperaturze ok.7-8 minut, z termoobiegiem. następnie blaszkę odstawiamy do wystudzenia i dopiero wówczas przekładamy

Smaczne Zdrowe
Makowiec z wódką, orzechami i rodzynkami 145

piec około 10 minut. Krem 1 kostka masła 1 jajo 2 łyżki kakao 4 łyżki cukru 50 gram wódki Masło rozetrzeć z jajkiem, dodać kakao i cukier. Na koniec cały czas ucierając dolewać małymi porcjami wódkę, aż powstanie gładka masa. Dodatkowo rodzynki orzeszki ziemne bez soli 1/2 gorzkiej czekolady śmietanka 18% (kilka łyżek) Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić

Kuchenne aromaty
Ekspresowe pączusie twarogowe 125

Alternatywa dla tradycyjnych pączków - ekspresowe mini pączki z sera twarogowego, z lekko cytrynową nutą. Są banalnie proste i tanie w przygotowaniu, a robi się je błyskawicznie

Kuchnia MagdaLeny
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną 167

niewłączonego piekarnika. Składniki ciasta właściwego: 1 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej palonej cały zaczyn 160 g letniej wody 1/4 łyżeczki drożdży instant  2 łyżeczki soli morskiej 2 łyżeczki płynnego miodu 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000 Przygotowanie  ciasta właściwego: Składniki ciasta właściwego wymieszać i miksować przez kilka minut na średnich obrotach.  Ciasto chlebowe przełożyć do foremki wysmarowanej(...)olejem i wysypanej otrębami. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( u mnie znów nienagrzany piekarnik).  Gdy ciasto wypełni foremkę do brzegów, posmarować jego wierzch olejem roślinnym.  Chleb piec 15 min.  w 220 stopni, a następnie 45 minut w 190 st. C.  Studzić na kratce, kroić po zupełnym ostudzeniu. Smacznego Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną

Codziennik Kuchenny
Kokosanki 135

Zrobiłam ciasto półkruche i zostały mi białka. Jak je wykorzystać? Pewnie też sobie czasem zadajecie to pytanie. Najprostszy i najszybszy sposób na ich zużycie to… kokosanki. Pewnie pomyśleliście o bezach ? Dlaczego nie, ale nie tym razem. Bezy zajmują więcej czasu (suszenie w piekarniku). Zresztą sami możecie się przekonać. Składniki na ok. 40 sztuk : - 5 białek (z jaj rozm. L) - ½ szklanki(...)rzadka śmiało można dosypać wiórków). Używając dwóch takich samych łyżeczek nabieramy porcję ciasta i formujemy kształtne ciasteczka (wyglądem przypominają łódeczki), można też formować rękami kulki. Układamy na blaszkę wyłożoną matą lub papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 º C i pieczemy ok. 15 minut. Gotowe przekładamy na talerz. Kokosanki – kruche i bardzo aromatyczne ciasteczka. Przepis bardzo

mojewypiekiinietylko
BUŁKI GRAHAMKI 87

minut, aż wyraźnie ruszą. W misie miksera umieszczamy pozostałe mąki, dodajemy sól, oliwę, otręby oraz wyrośnięty zaczyn. Mieszamy do połączenia składników. Mąki orkiszowe nie wymagają długiego wyrabiania. Ja mieszam tylko do połączenia składników. Z ciasta formujemy kulę, przekładamy do miski przesmarowanej oliwą i odstawiamy do wyrastania na ok. 30-40 minut lub do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto zbijamy, dzielimy(...)formujemy bułkę, u mnie podłużne, ale można również okrągłe. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na ok. 15 minut. Blaszkę z bułkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok. 20 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu, u mnie dodatkowo z parą wodną (na 2*parowania). Ja swoje bułki przed

Smaczne Zdrowe
Batatowy sernik z migdałowymi ciasteczkami... i tagatozą! 147

porcja/ 200 g twarogu sernikowego 150 g ugotowanego batata 35 g waniliowego proszku budyniowego duże jajko szczypta soli kilka kropel ekstraktu migdałowego 2 drobno pokruszone ciasteczka migdałowe bez dodatku cukru łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia formy 4 kostki tagatozy łyżka musu truskawkowego truskawka do dekoracji Twaróg i batata zmiksować na gładką masę z jajkiem i solą. Dodać proszek budyniowy(...)koniec dodać pokruszone ciasteczka i wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Naczynie do zapiekania natłuścić i przelać doń masę serową. Wierzch udekorować musem truskawkowym. Piec około 20 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator). Jeść na ciepło lub zimno :) Smacznego! *** Produkty wyróżnione kursywą możecie kupić w sklepie internetowym podobnie jak moją ulubioną stewię Natusweet w kryształkach. :) Jeśli jeszcze

Poranek na słodko
Tarta ze śliwkami, budyniem i bezą włoską 185

bez cukru 250 ml mleka Składniki na bezę: 100 ml wody 300 g cukru 3 białka CZAS PRZYGOTOWANIA: 200 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY 1. Śliwki układamy na sitku, zasypujemy dwiema łyżkami cukru i pozostawiamy na 2 godziny, co jakiś czas potrząsając sitkiem - chcemy pozbyć się z nich nadmiaru wody. 2. Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolite ciasto. Ciastem(...)stopni Celsjusza. Na ciasto kładziemy kawałek folii aluminiowej i zasypujemy ryżem, grochem lub specjalnymi ceramicznymi kulkami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut, następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5 minut. Na podpieczony spód wykładamy odsączone i delikatnie odciśnięte śliwki skórą do dołu. Posypujemy łyżeczką cynamonu i wkładamy do piekarnika na kolejne 10 -15 minut.  4. W między czasie

My Culinary Art
Tarta na kruchym spodzie z wiśniowym kremem, zdrowy deser bez białego cukru 83

wyłożyć formę do pieczenia.  Wypełnienie tarty to bardzo lekki krem na bazie serka naturalnego. Słodyczy nadają mu owoce oraz miód. Ponieważ krem przygotowywany jest za zimno spokojnie możemy wykorzystać miód jako słodzik, który nie tylko nada smaku, ale zachowa także swoje zdrowotne właściwości.  TARTA NA KRUCHYM SPODZIE Z WIŚNIOWYM KREMEM, DESER BEZ CUKRU  Składniki(...)wiśni 2 łyżeczki żelatyny + gorąca woda Ciasto Mąki połączyć, wlać około ćwierć szklanki wrzątku i wymieszać Dodać jogurt i zagnieść na elastyczne ciasto Włożyć na 15 minut do lodówki Po tym czasie ciastem wyłożyć formę do pieczenia. Ja najpierw rozwałkowałam ciasto kładąc na nie kawałek papieru do pieczenia, żeby uniknąć przyklejania się ciasta do wałka, następnie przełożyłam ciasto

HealthyCreations
Ciasteczka guziki 66

żółtko oraz żurawinę a następnie zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut . Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość około 7-u milimetrów. Z ciasta wycinać kółka o średnicy 4-ech centymetrów. Po środku każdego kółka robić nakłucie widelcem. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego(...)stopni Celsjusza na 12 do 15 minut . Ciasteczka z żurawiną Warto wiedzieć robiąc ciasteczka guziki. Możecie oczywiście zrobić ciastka o większej średnicy, aniżeli 4-y centymetry. Użyłam masła kokosowego , gdyż chciałam aby ciasteczka były całkowicie bez laktozy. Jeśli nie macie masła kokosowego możecie je zastąpić masłem tradycyjnym bez soli. Szukasz przepisów na ciastka? Jeśli tak to wypróbuj nasz

MeCooks
Proste ciasto kakaowe bez jajek 174

foremki i tak powstało szybkie i proste ciasto kakaowe bez jajek z dodatkiem wiśni moczonych w alkoholu. Do tego czekoladowa polewa i posypka z płatków migdałów. Wyszło pysznie! Mniam! Składniki prostego ciasta kakaowego: 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli (używam domowej soli waniliowej ) 2 łyżki gorzkiego kakao(...)piec ok. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka wbitego w środek ciasta. Upieczone ciasto kakaowe polać polewą : w kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady, wlać mleko i wymieszać do otrzymania gładkiej i błyszczącej polewy (jeśli wyjdzie za gęsta dolać odrobinę więcej mleka; jeśli będzie za rzadka dorzucić parę kostek czekolady) . Ciasto przechowywać w szczelnym opakowaniu.   The post Proste ciasto

Moja Delicja
Bezikowe ciacha z kukułką 243

wielkość M 40 g cukru 35 g mąki pszennej tortowej cukier puder do oprószenia krem kukułka: 120 g cukierków kukułka 330 ml śmietany kremówki 30 % 2 płaskie łyżeczki żelatyny bezy: 3 białka 150 g cukru 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej kakao do posypania Krem kukułka: Śmietanę kremówkę zagotowuję, dodaję cukierki i zdejmuję z ognia. Mieszam aż dobrze(...)opaść. Ciasto przekładam do szprycy i wyciskam na papierze do pieczenia biszkopty o długości około 10 cm . Biszkopty urosną dlatego należy zachować odstępy. Biszkopty oprószam cukrem pudrem i zostawiam na pięć minut. Piekarnik nagrzewam do temp 160-170 stopni góra dół. Przed włożeniem blaszki ponownie posypuję biszkopty pudrem. Polecam małe siteczko. Blaszkę wstawiam i piekę około 15 minut

wesoła kuchnia
TORT MIĘSNY (keto, LCHF, bez glutenu) 136

pomidory 80 g salami lub chorizo sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny papryka słodka papryka ostra czosnek cebula suszona Przygotować formę do pieczenia (u mnie mała tortownica z odpinanym dnem) lub głęboką patelnię bez rączki, którą można wstawić do piekarnika. Formę wyłożyć pokrojonym w plastry boczkiem wędzonym tak by brzegi wystawały poza nią i można było nimi owinąć(...)trzeba najpierw wyłożyć środek dodatkowymi plastrami a później zwinąć brzegi. Tort mięsny piec w 180°C (termoobieg) przez ok 90 minut (w zależności od wielkości formy i grubości „ciasta”. Tort mięsny polecam podawać z sosami jak czosnkowy, pomidorowy, ziołowy lub/i warzywami świeżymi bądź gotowanymi lub pieczonymi. — BTW całości: 2380 g, 5688 kcal

Ola la LCHF
Ciasto migdałowe z bitą śmietaną 144

Dzień Matki? Nieskomplikowane w wykonaniu, gwarantuje sukces cukierniczy i uśmiech na twarzy ukochanej Mamy. Składniki na ciasto: 150 g mielonych migdałów BlackMitt 50 g wiórków kokosowych Kresto łyżeczka pasty waniliowej 3 łyżki kakao 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu) 150 g cukru Dodatkowo: 400 ml śmietany kremówki 30-36% 3 łyżki cukru pudru łyżeczka pasty(...)jajecznej piany. Mieszamy łyżką do połączenia składników i wylewamy na kwadratową blaszkę lub tortownicę (dno wyłożone papierem do pieczenia) o średnicy 22-24 cm. Pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 175-180 stopni (góra- dół). Przestudzone ciasto (podczas pieczenia może się środek zapadać) odkrawamy nożem od brzegów blaszki i jeśli samo nie zapadło się

Karczma Honorietty