zapraszam Was do przygotowania przekładańca, czyli ciasta na spodzie biszkoptowym, z kremem budyniowym, warstwą wiśniową i bezą kokosową. Idealne połączenie smaków. Ciast nie jest zbyt mocno słodkie w smaku. Zachęcam do pieczenia 😊 S kładniki na formę do pieczenia 20 cm x 30 cm: biszkopt 3 jajka 1/2 szklanki zwykłego cukru (120 g) 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej(...)jednym żółtku. Na sam koniec wlać masło i wsypać (w 3 partiach!) przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać. Przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 165ºC przez około 25 minut (do lekkiego zarumienienia i suchego patyczka). Upieczony biszkopt ostudzić i wyjąć z formy do pieczenia. Następnie przygotować bezę kokosową. Białka wraz ze szczyptą soli ubić
Ugotowaćokoło 7-8 minut) do lekkiego zarumienienia (ja obciążam je fasolą). W między czasie w misce mieszamy biały serek z jajkiem, cukier i mąką ziemniaczaną. Na koniec dodajemy musli i krótko mieszamy. Masą wypełniamy podpieczone tartaletki. I wkładamy całość ponownie do piekarnika (180 stopni, grzanie góra dół, bez termoobiegu, gdyby brzegi ciasta za mocno się piekły można zmniejszyć temperaturę
Słodkie okruszkipieczemy w temperaturze 180’C przez ok 30 minut – do suchego patyczka *** *** Przygotowujemy frużelinę: wiśnie wkładamy do garnuszka i zasypujemy cukrem *** *** Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu przez około 15 minut, często mieszając, aż owoce puszczą sok *** *** Następnie odlewamy trochę soku i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Wiśnie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 3 minuty ciągle mieszając. Wlewamy(...)upieczone wcześniej ciasto *** *** Na masie serowej robimy za pomocą małej łyżeczki wzdłuż formy kilka rowków. W zagłębieniach układamy tężejącą frużelinę z wiśniami *** *** Następnie drugim końcem łyżeczki delikatnie mieszamy frużelinę z masą serową *** *** Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY
Blog z Apetytemłyżeczki zmielonego kardamonu 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki zmielonego anyżu opcjonalnie zamiast powyższych pojedynczych przypraw można użyć łyżeczek gotowej przyprawy piernikowej o dobrym składzie ½ łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu szczypta soli himalajskiej opcjonalnie słodzik ( ksylitol , erytrytol, stewia do smaku) Przygotować małą foremkę silikonową lub foremki na muffinki czy babeczki. Wbić jajka do miski a następnie zmiksować(...)wchłania płyn i należy je dolewać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na dnie i bokach foremki wyłożyć ciasto pozostawiając wgłębienie, w którym umieścić łyżeczkę powideł. Następnie przykryć porcją ciasta tak aby się skleiło i zamknąć babeczkę. Piec przez ok 15-20 minut w temperaturze 190° C pilnując by nie spiekły się za bardzo. Gotowe pierniki ostudzić. Składniki na krem
Ola la LCHFjakie warunki panują w pomieszczeniu. U mnie wystarczy zazwyczaj około 30 minut. W tym czasie szykujemy pizzerinki. Z ciasta formujemy gruby wałek, dzieli go na 6 równych kawałków. Z każdego kawałka formujemy najpierw kulę, a potem rozciągając odpowiednio ciasto pizzerinke. Pizzerinki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia (papier delikatnie smarujemy olejem). Każdą pizzerinke smarujemy ketchupem, następnie posypujemy startym(...)resztą sera. Tak przygotowane mini pizze odstawiamy w ciepłe miejsce na czas nagrzania piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Blaszki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-12 minut (pizzerinki należy obserwować, czas jest różny w zależności od piekarnika, pod koniec można włączyć na chwilę termoobieg). Podajemy z ulubionym sosem lub / i ketchupem
Słodkie okruszkiEkspresowe bułeczki z mąki pszennej chlebowej oraz płatków jaglanych... bez wyrabiania, czekania i miksera 😉 Gotowe w 30 minut razem z pieczeniem! Wystarczy tylko zmieszać wszystkie składniki w misce za pomocą łyżki. Prawda, że proste? Jest to mój autorski przepis - kolejny eksperyment, który zakończył się sukcesem 😀 Dzięki dodatkowi sody oraz octu bułeczki pięknie rosną, gdyż soda dobrze reaguje(...)wlewamy wodę z octem. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią masę za pomocą łyżeczki, formując bułeczki. Wierzch każdej bułeczki możemy posypać płatkami jaglanymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 z termoobiegiem lub 220 bez termoobiegu na około 20-25 min. Studzimy na kratce
Kuchnia MagdaLenyrolę. I tak oto powstał tort o smaku lata. Mega owocowy, mega letni, mega pyszny! Składniki: biszkopt: 120g mielonych migdałów (bez łupinek) 120g mąki pszennej tortowej (typ 405) 10g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 120g cukru 1 łyżka oleju 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego Mąkę, migdały, proszek i mąkę ziemniaczaną przesiać. Oddzielić białka(...)koniec ubijania wlać olej oraz ekstrakt migdałowy. Wsypać przesianą mąkę z migdałami, delikatnie wymieszać łyżką (mieszać zgarniając ciasto z brzegów miski na środek). Dno tortownicy (średnica 22cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC. (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ostudzić, przekroić na 3 blaty. Krem: 600ml
Obiad gotowyrównież w formie pieczonej jako dodatek do ciast kruchych, ucieranych lub biszkoptów. Poniżej chcę się z Wami podzielić kolejnym przepisem na ciasto malinowe . Tym razem jest to ciasto Malinowa Kraina , które bez wątpienia jest ciastem hit w moim domu. Ciasto Malinowa Kraina to połączenie biszkoptu czekoladowego z budyniem malinowym i niezwykle lekkim kremem budyniowym. Wierzch ciasta udekorowany jest różową(...)czekoladą ruby i świeżymi malinami. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na ciasto Malinowa Kraina . Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Malinowa Kraina Składniki na ciasto Malinowa Kraina. Biszkopt czekoladowy: 6 dużych jajek 15 dkg cukru pudru 2 dkg ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dkg mąki pszennej szczypta soli Krem budyniowy
MeCooksciastami, bez kremu czy też owoców. To ciasto jest zarówno kremowe jak i delikatne za sprawą cytrynowej pianki. Polecam szczególnie o tej porze roku. Może i jest trochę pracochłonne za sprawą kilku warstw ale smak wynagrodzi cały trud. Smacznego!. Cytrynowiec Biszkopt 3 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 szkl maki 3 łyżki oleju 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)tylko do połączenia się składników. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto biszkoptowe przelać do blaszki, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną. Piec około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 165 st. z termoobiegiem. Ostudzony biszkopt przełożyć do czystej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Poncz : w dużej szklance wymieszać wszystkie składniki ponczu. Nasączyć
Pieguskowa Kuchniaporcje ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać - ciasteczka nie będą rozlewać się na boki prawie wcale podczas pieczenia. Piec 10-15 minut w 180 st. C. na złoty kolor. Ostudzić na blaszce - będą bardzo miękkie, stwardnieją w czasie stygnięcia. Smacznego! Nie wiem tylko, skąd mam przepis... Zapisany był na jakimś skrawku papieru, bez dodatkowych informacji
Pożeraczka, czyli raz adobrzemożna sobie uprzyjemnić słodkim wypiekiem. Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą, bez drożdży, więc bez oczekiwania na wyrośnięcie – dla łasuchów… i nie tylko. Składniki: - 650g serka mascarpone - 650g mąki tortowej - 6 jaj - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - ok.50 ml białego rumu - woda różana - marmolada wieloowocowa twarda Dodatkowo: - olej do smażenia - lukier Mascarpone(...)razy) do masy serowej – mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. W szerokim garnku (ja robiłam w gęsiarce) rozgrzewamy olej. Na talerzyku szykujemy sobie porcje marmolady. Ponieważ pączki mają być duże, porcje ciasta nabieramy łyżką do lodów (za każdym razem maczamy ją w oleju). Łyżeczką robimy wgłębienie, nakładamy marmaladę, którą przykrywamy ciastem. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano. U mnie
mojewypiekiinietylkosposób wyeksponowania sezonowych produktów – ale co z tymi, którzy nie jedzą mąki? Czy to, że podstawą tarty jest ciasto ma ograniczać bezglutenowców? Niekoniecznie – bo tartę można zrobić kompletnie bez używania ciasta. Nie będzie chrupiąca, ale sprawdzi się świetnie jako bardzo smaczny zamiennik klasycznej! Szczególnie wtedy, gdy cierpicie na celiakię albo macie uczulenie na gluten pszenny, lub po prostu jesteście(...)piekarnika. Pieczemy przez 40-45 minut. Jak sprawdzić czy tarta już gotowa? W jej środek wbijamy nóż – jeśli jajka z serem jeszcze się nie ścięły, zobaczycie w miejscu nacięcia mleczny, jasny płyn a nóż po rozcięciu będzie brudny i oblepiony rzadkimi jajkami. Gotowa tarta to przeźroczysty płyn w miejscu nacięcia (składniki mają w sobie wodę) i czysty nóż, bez
Karo in the KitchenTruskawki z kruszonką doskonale smakują na ciepło, szczególnie z kulką lodów, bitą śmietaną, czy po prostu bez dodatków. Czekolada sprawia, że deser jest bardziej kuszący i obłędnie pachnie! Crumble to idealne rozwiązanie dla osób, które mają problemy z pieczeniem ciast, ponieważ zawsze się udaje! 500g truskawek 1 łyżka cukru waniliowego (czubata) Kruszonka: 50g masła(...)truskawkami (mogą być całe lub przekrojone - ja pokroiłam). Owoce posypać cukrem waniliowym i rozdrobnioną kruszonką. Zapiekać około 20 minut w 200 stopniach. Przed końcem pieczenia posypać startą białą czekoladą. (Dodatkowo posypałam również odrobiną czekolady mlecznej.) Podawać z lodami, śmietaną lub bez dodatków
Di gotujeWegańskie batony Snickers są bardzo proste w wykonaniu, przepyszne i na dodatek zdrowe. Przyznam, że najczęściej jemy je bez polewy, bo nie chce nam się
Lamarida.ploprószonej mąką stolnicy formujemy wałeczki (średnica 3-4 cm, delikatnie spłaszczamy). Przekładamy na papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 – 25 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, lekko studzimy i ostrym nożem ukośnie kroimy na 1,5-2 cm kromki. Ponownie układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika
To co lubię - gotuję i polecam