Wydojone bez laktozy Mlekowita 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru ¾ kostki masła bez laktozy Mlekowita 50 g startej gorzkiej czekolady 1 galaretka poziomkowa 1 galaretka winogronowa Ciasto: Masło przekładamy do rondelka wlewamy wodę dodajemy szczyptę soli opcjonalnie zielony barwnik-tyle aby uzyskać efekt który nas zadowoli kolorystycznie(...)mieszając, aż do skończenia jajek, pod koniec wsypujemy proszek do pieczenia jeszcze raz dokładnie mieszamy mikserem. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do wyłożonych pergaminem dwóch jednakowych blaszek o wym 25/30 cm wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 25 -30 minut. Studzimy na kratce kuchennej. Krem: Galaretki rozpuszczamy każdą osobno
Wanilia i Kardamonbędzie równie na miejscu. Skończą się wtedy bardziej tłuste i treściwe posiłki, a ustąpią miejsca lżejszym. A teraz, po świętach i Sylwestrze, kiedy jedliśmy tłustych potraw więcej niż zwykle, ciast, tortów i serników, a przy tym mniej się ruszaliśmy, detoks poświąteczny będzie idealny. Tak sobie myślę, że samo słowo detoks w tym przypadku jest też trochę na wyrost(...)czczo. 20 - 30 minut przed śniadaniem. Trzeciego dnia jemy lekkie posiłki - pieczywo pełnoziarniste z twarogiem, sałatka wielowarzywna polana oliwą, duszone klopsiki drobiowe w warzywach lub gotowana polędwiczka wieprzowa. Następne dni - zaczynamy od wody z cytryną, a wszystkie inne posiłki powinny być już normalne, lecz lekkostrawne (bez zawiesistych sosów, tłustych mięs typu pieczeń z karkówki, ciast z kremem
Posadzone i zjedzonepewno urośnie wam bardzo wysoki i wypłynie z formy.) Wyłożyć papierem do pieczenia dno - później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem boki. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy, znaczy że biszkopt gotowy) Po wyjęciu(...)pieczenia i ozdabiania.) Uszy wycięłam z masy cukrowej i pomalowałam tak jak róg. Poncz to woda z sokiem z cytryny i posłodzona do smaku. Wykonanie. Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na podstawce i delikatnie nasączyć. Posmarować musem z mango i przykryć blatem biszkoptowym. Z kolejnym postępować tak samo. Złożony tort wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Schłodzony
Piekarz-Kucharz-Garkotłukkeksową smarujemy przy użyciu pędzla magiczną pastą (włącznie z krawędziami foremki). Masę przekładamy do formy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, grzanie góra – dół, bez włączonego termoobiegu i pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka). Gotową babkę studzimy na kratce i oprószamy cukrem pudrem. Zapach wanilii nie ma sobie równych. Jest zakorzeniony w naszych umysłach, jako zapach(...)Babka waniliowa – aromatyczna, puszysta, lekka, delikatna, wilgotna, bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Bez dodatku wanilii, to oczywiście nie będzie to samo, ale… dla samej babki warto przepis wypróbować. Wracając jeszcze do magicznej pasty . Smarowanie formy pastą (włącznie z krawędziami ) sprawia, że ciasto inaczej rośnie – pnie się do góry, a jego wierzch (po upieczeniu) ma ciekawe i dosyć
mojewypiekiinietylkopodwójnej porcji! Chłopakom tak bardzo zasmakowały, że teraz muszę je piec na każdą wycieczkę:) Ja użyłam jogurtu truskawkowego i konfitury różanej, ale możecie dać dowolne smaki. Można również piec bułeczki bez nadzienie lub nadziewać je np. kremem czekoladowym. Składniki: 500g mąki pszennej, 20g świeżych drożdży, 200g jogurtu owocowego, 4 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki soli(...)masła lub margaryny, dowolna konfitura do nadziewania. Wykonanie Do letniego mleka dodać drożdże oraz cukier, wymieszać i odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, dodać sól i zaczyn, wymieszać. Dodać jajko, posiekane masło i jogurt owocowy. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Następnie podzielić na pół, utoczyć wałek i pociąć na około 9 kawałków. Każdy
Z miłości do słodkościwłączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu. Spód formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz. Śliwki myjemy, osuszamy i usuwamy pestki. Małe kroimy na ćwiartki, większe w dużą kostkę. Miękkie masło długo i dokładnie ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę (ok 8 minut). Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku. Kolejne wbijamy(...)poprzednie dokładnie połączy się z masą. W dwóch partiach, wprost do miski z masą maślaną, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Za każdym razem krótko miksujemy. Ciasto przekładamy do formy, rozkładamy śliwki, częściowo wciskając je w ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut. Na 7 minut przed końcem pieczenia wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałów. Upieczone ciasto
cool and mintycukru dark muscovado 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g kakao bez cukru szczypta soli Krem: 200g jasnego brązowego cukru 500ml tłustego mleka 220g gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 60% 1 łyżka kakao bez cukru 60g mąki kukurydzianej 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub 2 łyżeczki(...)najmniejszy i gotować jeszcze przez około 1-2 minuty, cały czas mieszając. 2. Krem zdjąć z ognia, dodać aromat, wymieszać. Wierzch kremu nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na około 4-5 godzin (można na całą noc). Krem zgęstnieje, ale będzie trochę luźny. Ciasto: 3. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół
Mała Cukierenkagrzanie góra plus dół, bez termoobiegu. W misce łącze rózgą kuchenną wszystkie suche składniki. Dodaję mokre, mieszam do połączenia. Formę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia (łatwiej się trzyma papier). Ciasto wlewam, na wierzch wysypuję mrożone wiśnie, lekko wtykam je w ciasto. Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez ok. 60 minut (w keksówce, jeśli w formie
Zasmakuj Kuchniłyżki mleka (opcjonalnie, ja nie dałam - ciasto było idealne bez dodatkowego płynu) opcjonalne: czubata łyżka kropelek z pół-słodkiej czekolady Banana rozgnieć i połacz z rozbełtanym jajkiem. Dodaj resztę składników i bardzo dokładnie wymieszaj. Przelej po połowie do 2 filiżanek/kubków/kokilek* i 'piecz' w mikrofali przez około 2 minuty (zależy od mocy, trzeba sprawdzac!). Najlepiej zużyć
Lejdi of the housesól wymieszać szpatułką. Dodać pozostałe składniki (bez marchewki), połączyć mikserem. Na koniec w dwóch turach dodać marchewkę, dokładnie wmieszać mikserem. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Wyrośnięte ciasto ponownie zmiksować, ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem lub silikonowej formie na pieczywo. Pozostawić w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut. Piec w 190 stopniach termoobieg
Mój pomysł nanagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na wysypanym mąką blacie. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy passatą zostawiając około 1-1,5 cm brzegu. Posypujemy serem i układamy resztę składników (poza szpinakiem). Wstawiamy do pieca na 20-25 minut. W połowie czasu dodajemy szpinak. Gotowa pizza fantastycznie smakuje bez dodatkowego sosu lub skropiona odrobiną oliwy
W poszukiwaniu inspiracjiBierzemy ręką po kawałku ciasta, formujemy w dłoniach, najlepiej zwilżonych wodą, kulkę i spłaszczamy na placuszki. Kotleciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, termoobieg, na górną półkę i pieczemy 25 minut. Podajemy z surówką. Ja podałam z surówką z : kapusty kiszonej, pomidorów bez skórki, marchewki, jabłka, czosnku niedźwiedziego
Szkrab Je Samudekorowania: czarny sezam HELIO Przygotowanie: Ciasto rozkładam i smaruję równomiernie pastą ajvar, posypuję tartym serem. Zwijam wzdłuż dłuższego boku w rulon dość ciasno i kroję w niecałe centymetrowe talarki. Układam na papierze do pieczenia, smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję sezamem. Piekę 20 minut w temp. 200 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika
Zasmakuj Kuchniszklanka cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, aromat waniliowy, 4 jajka, 2-3 łyżki kakao, masło do posmarowania formy. Cukry i jajka ubijamy w mikserze 2-3 minuty, potem dodajemy olej i mleko... kolejne 2 minuty. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem i ubijamy jeszcze 2 minuty. Potem odlewamy część ubitego ciasta, a pozostałe mieszamy dalej dodając kakao. Jak masa(...)formę masłem i nalewamy przygotowane ciasto... wg uznania, które najpierw białe czy czarne ... Pieczemy w 175 st. C / 25 minut i potem w 155 st. C ~25 min. do suchego patyczka. Po wystudzeniu wyjmujemy z formy i ozdabiamy lukrem czy jakąś polewą lub nie, bo babka będzie dobra również bez dodatków, można np. posypać lekko cukrem pudrem
chleba naszego