ciasto 4 jajka (rozmiar L) 150 g miękkiego masła (lub margaryny) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (150 g) 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (200 g) 3 łyżki śmietany 18% (90 g) 3 łyżeczki cukru wanilinowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia do nadziania około 0,5 kg śliwek,np. węgierek (waga bez(...)zajmie Wam około kilkanaście minut). Następnie do masy dodawać po jednym żółtku. Cały czas miksować. Na sam koniec dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i śmietanę. Całość delikatnie ze sobą połączyć. Na sam koniec dodać ubite białka i ponownie delikatnie wymieszać (NIE mikserem!) . Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać i rozsmarować przygotowane ciasto, a na wierzchu ułożyć połówki
Ugotowaćchlebek bananowy , piekę takie babeczki by podać jako przekąskę dla dziecka. Bez cukru, proste, szybkie i bardzo smaczne. Z tej porcji wychodzi mi 6 małych bułeczek, które pakuje na spacer z synkiem. Gdy podwoimy składniki możemy uformować większe, przekroić i posmarować masełkiem na śniadanie. Bardzo popularne tutaj w UK, dlatego nazwę podaję angielską:) Polecam! Składniki: 100 g mąki(...)jogurtu naturalnego 70 g rodzynek 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło i kilka minut ugniatamy w misce do połączenia składników. 2. Dodajemy jogurt i rodzynki i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką. 3. Formujemy kuleczki, spłaszczamy lub odciskamy foremką. 4. Pieczemy 10 minut w 200 stopniach. Mmm Pycha
Na moim talerzuchlebek bananowy , piekę takie babeczki by podać jako przekąskę dla dziecka. Bez cukru, proste, szybkie i bardzo smaczne. Z tej porcji wychodzi mi 6 małych bułeczek, które pakuje na spacer z synkiem. Gdy podwoimy składniki możemy uformować większe, przekroić i posmarować masełkiem na śniadanie. Bardzo popularne tutaj w UK, dlatego nazwę podaję angielską:) Polecam! Składniki: 100 g mąki(...)jogurtu naturalnego 70 g rodzynek 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło i kilka minut ugniatamy w misce do połączenia składników. 2. Dodajemy jogurt i rodzynki i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką. 3. Formujemy kuleczki, spłaszczamy lub odciskamy foremką. 4. Pieczemy 10 minut w 200 stopniach. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUposypujemy odrobiną mąki, ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3mm. Za pomocą wykrawacza lub małej szklanki wycinamy kółka i odstawiamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z podanej porcji wyszły dwie blachy z piekarnika. Ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy góra dół bez termo obiegu przez ok. 10 minut. Gdy zaczną się
Kulinarne przygodymogą się obejść bez pierniczków. Pieczenie pierniczków jest bardzo łatwe a zarazem świetna zabawa w kuchni do której warto zaprosić najmłodszych. 100 gramów masła 250 gramów płynnego miodu 500 gramów mąki 120 gramów cukru 2 łyżki przyprawy do piernika 1 jajko 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki(...)zagnieść ciasto aż będzie gładkie bez grudek. Ciasto na pierniczki należy przed wałkowaniem schłodzić w lodówce przez kilka godzin. A najlepiej zostawić na noc. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra, Wycinać foremkami kształty. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy około 7-8 minut. Upieczone pierniczki
Andzia Pichcizagniatamy gładkie ciasto, ja wyrabiam hakiem około 5 minut. Aby przyspieszyć proces wyrastania polecam ciasto wstawić na 30 minut do piekarnika nastawionego na 30 stopni z termoobiegiem, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy na lekko posypanej mąką stolnicy, robimy wałek i kroimy na 12 kawałków. Formujemy bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, robimy przez(...)środek tzw. przedziałek za pomocą tępej strony noża. Odstawiamy ponownie do piekarnika na 30 minut.. Bułki pieczemy w temperaturze 200 º C (bez termoobiegu) przez około 15 – 20 minut do zrumienienia. Studzimy na kratce. Jednak najlepsze są jeszcze ciepłe z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Na zdjęciu bułki wrocławskie są z rogalikami z parówką i serem i czarnuszką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzawinięciu odetnij od reszty ciasta (patrz zdjęcie poniżej). Każdy rulon pokrój na małe kawałki, które układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtko wymieszaj z łyżką mleka. Za pomocą pędzelka posmaruj każdy pasztecik, a następnie posyp sezamem. Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut w temperaturze 200 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Paszteciki podawaj
Przepisy na widelcumiksujemy na bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. WYKONANIE CIASTA ŁACIATEGO I PIECZENIE: Na formę nakładamy naprzemiennie po łyżce ciasta ciemnego i białego( koło siebie a potem ciemne na białym i odwrotnie). Całość delikatnie wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy 45 minut w temp
Domowe ciastagrzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowuję na większy prostokąt, smaruję równomiernie marmoladą, posypuję skórką pomarańczową. Zwijam w roladę i kroję nożem na około 2 cm plastry. Układam na papierze, zostawiam odstępy, bo drożdżówki urosną. Przykrywam je bawełnianą ściereczką i odkładam na 20 minut. Po tym czasie smaruję jajkiem
Zasmakuj Kuchnikostki masła bez laktozy Przygotowanie: Masło zmiksować z cukrem pudrem i jajkami na puszystą gładką masę. Dodać kakao, śmietanę , przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Ucierać, aż składniki się połączą. Ciasto przełożyć do okrągłej formy o średnicy ok. 24 cm Lub do małej prostokątnej. Piec w piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Wyciagnąć
I LOVE LIFEgóra i dół bez termoobiegu). Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Każdą część ciasta rozwałkować na placek o średnicy formy, podsypując w razie potrzeby mąką. Do tortownicy włożyć pierwszy placek z ciasta i wstawić do piekarnika. Każdy placek piec przez ok. 6 - 7 minut na delikatnie złoty kolor
Calzonella.comgrzanie góra-dół, bez termoobiegu). Blat/matę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm (można zrobić ciut grubsze). Foremką wycinamy ciasteczka. Układamy je w odstępach (niedużych, ciasteczka mocno nie rosną) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 8-10 minut. Uwaga! Czas pieczenia
Słodkie okruszkimiejsce na 1 godz. Wyłóż ciasto na stolnicę posypaną mąką i podziel na 15 równych kawałków. Z każdego uformuj małe okrągłe bułeczki i ułóż je w równych odstępach w blaszce (23 cm./34 cm.) wysmarowanej masłem. Odstaw na 15 minut. Bułeczki posmaruj rozpuszczonym masłem. Posyp makiem, sezamem, płatkami drożdżowymi lub pozostaw bez posypki. Piecz w 170°C przez
Delicious Placeokoło 40 minut aby wyrosło. Można je przykryć drugą taką samą odwróconą blaszką. Ciasto wtedy się nie wysuszy a podczas pieczenia nie opadnie. Wstawiamy do nagrzanego do 170C piekarnika i pieczemy około 30-40 min, Chleb będzie jasny, nie zarumieni się. Smacznego! Ps. polecam do chleba dorzucić ulubione zioła czy czosnek, bez dodatków chleb jest
Radość kipiąca uśmiechem.