włóż na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij, wałkuj ciasto i przenieś na formę do tarty. Tam wieńczymy dzieło, dociskając i wyrównując boki tarty i nakłuwając widelcem. Wstaw do nagrzanego na 180 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) i piecz spód ok. 15 minut. Ostudź. Składniki na wierzch tarty: 1 duża bulwa fenkułu 6 ząbków czosnku(...)łyżki oleju do smażenia dobrej jakości (smażę na dobrym rafinowanym oleju kokosowym, bez smaku, bez zapachu) 1 łyżeczka cukru trzcinowego 3 jajka 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% 1/2 szklanki sera twardego typu carski (długodojrzewający), jako tańszy i rodzimy zamiennik parmezanu, startego na drobnych oczkach tarty sól (ok. 1 i 1/2 łyżeczki), pieprz (ok. 1 płaskiej łyżeczki) kilka świeżych
gutfutPółkruche , delikatne ciasto pokryte soczystymi truskawkami i bezą / pianą z kisielem tworzy fantastyczny , lekki deser do popołudniowej kawy.Polecam!SKŁADNIKI:( Blacha 22 x 28 cm )* mąka – 1,5 szkl* cukier – 4 łyżki* śmietana gęsta 18% – 1 łyżka* margaryna – 125 g* żółtko – 3 szt* cukier wanilinowy – 1 op* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczkiDODATKOWO:* truskawki – ok. 400 g* białko(...)180C piekarnik na ok. 35 min.Po tym czasie ubijamy na sztywno białka , dodając pod koniec cukier puder i kisiel.Bezę wykładamy na ciasto i ponownie wkładamy do piekarnika – na ok. 10-15 minut bez termoobiegu.Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!Smacznego
Ostra na SłodkoPolecam! Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 200 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Masło pokroić na małe kawałki i wraz z żółtkami dodać do mąki. Zagnieść szybko jednolite ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Prostokątną formę do pieczenia(...)25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Odkroić 1/3 ciasta i odłożyć z powrotem do lodówki - posłuży do wykonania paseczków na wierzchu sernika. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem. Piec około 10 minut, do lekkiego zarumienienia się ciasta. Wyjąć, wystudzić. Masa serowa
maniapieczeniabiscotti bez cukru: Suszone morele drobno posiekaj. W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, płatki migdałowe, pistacje, żurawinę oraz suszone morele. Do małej miseczki wbij jajka, rozbełtaj i wymieszaj z miodem. Miksturę przelej do miski z suchymi składnikami i wymieszaj wszystko widelcem, aż składniki się połączą i utworzą lekko lepie ciasto. Przenieś ciasto(...)ciasto dłońmi zwilżonymi wodą. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Wałki ciasta ułóż na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 30 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Ostrym nożem (najlepiej takim z ząbkami) skośnie pokrój wałki ciasta na kromki o grubości ok. 1,5 cm. Ułóż je płasko na blasze i piecz
Chilli Czosnek i Oliwabezy. Miękkie masło wyrobić z żółtkami i mąką na w miarę jednolitą masę. Zagnieść całość w kulkę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum godzinę. Prostokątną dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozprowadzić równomiernie na blaszce, tak by również na boku był rant z ciasta. W tym celu warto na wierzch położyć kawałek papieru do pieczenia(...)zabrakło grochu i fasoli do obciążania. Zatem trzeba było coś wymyślić w zamian. Padło na ryż i soczewicę. Jednak trochę okazały się za lekkie. Tak przygotowane ciasto pieczemy 20-25 minut w uprzednio nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po tym czasie sprawdzamy stan dopieczenia. Zdejmujemy obciążenie i możemy ewentualnie dopiec do pożądanego koloru i chrupkości. Następnie odkładamy ciasto
Karczma Honoriettybezy. Miękkie masło wyrobić z żółtkami i mąką na w miarę jednolitą masę. Zagnieść całość w kulkę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum godzinę. Prostokątną dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozprowadzić równomiernie na blaszce, tak by również na boku był rant z ciasta. W tym celu warto na wierzch położyć kawałek papieru do pieczenia(...)zabrakło grochu i fasoli do obciążania. Zatem trzeba było coś wymyślić w zamian. Padło na ryż i soczewicę. Jednak trochę okazały się za lekkie. Tak przygotowane ciasto pieczemy 20-25 minut w uprzednio nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po tym czasie sprawdzamy stan dopieczenia. Zdejmujemy obciążenie i możemy ewentualnie dopiec do pożądanego koloru i chrupkości. Następnie odkładamy ciasto
Karczma Honoriettyzwanego "suchego patyczka"). Wystudzić. 2. Ciasto czekoladowe: Jajka ubić na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać cukier. W międzyczasie czekoladę rozpuścić razem z masłem (przestudzić). Do masy przesiać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszać. Dodać(...)masy płynne masło z czekoladą i whisky (opcjonalnie). Masę przełożyć do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 minut w temperaturze 170* C z termoobiegiem lub 180*C bez termoobiegu. Wystudzić. 3. Masa budyniowa: Budyń wanilinowy ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu (2 budynie
Kulinarna (nie)codziennośćlodówce przez 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na 5 równych części. Formujemy w dłoniach placki, którymi wykładamy wysmarowane masłem i obsypane kaszą manną tartelki. Palcami dopasowujemy każdą z nich do formy i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy do zarumienienia, czyli jakieś 25 minut. Ogarniamy krem truskawkowy. O tej porze roku(...)gotującej się!) paćki, cały czas mieszając. Kiedy masa będzie już bliska zagotowaniu dodajemy łyżeczkę oliwy, mieszamy chwilę i wyłączamy, zostawiamy precz do całkowitego ostygnięcia. Białka (bez kawałków żółtek!) z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę, partiami dodajemy cukier puder, nie przerywając miksowania. Gdy całość się połączy, dodajemy mąkę i ocet, mieszamy do momentu, gdy masa będzie
sama złodyczbardzo, bardzo długo! A żeby torcik różany był naprawdę różany upiekłam go z dodatkiem jadalnej wody różanej, która nadała pięknego aromatu. Dodatkowo nasączyłam ciasto nalewką z kwiatu czarnego bzu, co sprawiło, że mój mały torcik stał się prawdziwą kwiatową ucztą! Koniecznie podajcie go najbliższym i zasmakujcie się w mojej słodkiej biało-różowej kompozycji :) Biszkopt różany:- 5 jaj- 5 łyżek cukru(...)koniec dodajemy łyżkę wody różanej, po czym wsypujemy stopniowo przesianą mąkę, ale już powoli łyżką najlepiej drewnianą, żeby ciasto nie opadło i było dalej ładnie napowietrzone. Tak przygotowaną masę wylewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu studzimy chwilę w piekarniku, żeby biszkopt nie opadł. Biszkopta kroimy na dwa placki
Sajkofanka smakuimieninowe ciasto. Pyszne, lekkie. Nie za słodkie i z aromatem kawy. Jeśli kogoś przekonałam do tych smaków, to zapraszam. Składniki :Biszkopt :* 3 jajka* szklanka mąki pszennej* łyżeczka proszku do pieczenia* 3/4 szklanki cukruPrzygotowanie :Jajka ubić na puch dodając cukier, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać, przelać do prostokątnej foremki i piec 30 minut na złoty(...)przestudzić i po troszkę dolewać do ubijanej kremówki. Na połowę nasączonego biszkoptu wylać masę budyniową, przykryć ją drugim biszkoptem, nasączyć. Przygotowaną masę z kremówek wylać na drugi biszkopt. Schłodzić. Ciasto można posypać wiórkami czekolady
Magiczne Życie Martydomowe, bez cukru) Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać śmietanę (w temp.pokojowej) i dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia. Można odstawić na kilka minut. W misie miksera umieścić wszystkie składniki, tj. mąkę, żółtka, szczyptę soli, cukier lub ksylitol, pokrojone masło oraz drożdże rozpuszczone w śmietanie i przy pomocy haka wyrobić gładkie ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Od razu dzielimy ciasto(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rogale nie powinny się stykać, w trakcie pieczenia trochę rosną... Gotowe rogale odstawiamy na kilka minut a w tym czasie przystępujemy do zapełniania kolejnej blaszki. Przed pieczeniem można rogaliki przesmarować rozbełtanym białkiem. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy na programie góra-dół, bez termoobiegu ok. 15 minut
Smaczne Zdroweogień poszło ciasto bez pieczenia. A dokładnie sernik na zimno. Prosty, szybki i przyjemny w przygotowaniu. Jest też fajnie orzeźwiający. W oryginale występował bez czekolady, ale jak już wiecie, u mnie czekolada musi być Mąż stwierdził, że był odrobinę za tłusty, następnym razem wymienię któryś ze składników na coś lżejszego. Sernik limonkowy bez pieczenia SKŁADNIKI(...)czekolady (miałam 60% kakao) Kremówkę podgrzewamy, żeby była ciepła (nie gorąca). Wrzucamy do niej czekoladę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Wylewamy na ciasto i znów wstawiamy do lodówki Sernik na zimno Ciasto bez pieczenia Sernik na zimno z czekoladą Ciasto na weekend Smacznego!!! Justyna PS. Źródło wpisu Moje Wypieki Artykuł Sernik limonkowy bez pieczenia pochodzi
Relaxtimemożna przechować) Składniki na bezę: 2 białka 1/2 szklanki cukru Tarta cytrynowa – jak to zrobić? Krem cytrynowy przygotowujemy według przepisu , można zrobić go dużo wcześniej i przechować w lodówce około tygodnia. Masło i margarynę na ciasto wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby zmiękły. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto w misce lub na stolnicy. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na stole podsypując(...)ciasto, do środka sypiemy ryż lub fasolę – dzięki obciążeniu tarta nie wybrzuszy się podczas pieczenia, więc będziemy mieć dużo miejsca na nadzienie. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni, po tym czasie ściągamy papier z fasolą i pieczemy ciasto przez kolejne 15 minut na złoty kolor. Białka (dobrze, żeby były w temperaturze pokojowej) ubijamy na gęstą pianę
Ciastkozercysłoika/puszki w zalewie własnej, bez dodatku cukru W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i 3 łyżki mąki. Odstawiamy na 15 minut. W dużej misce ucieramy jajko z ksylitolem. Dodajemy roztopione masło, mieszamy. Dodajemy zaczyn i mąkę. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy na godzinę, aby wyrosło. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 19-12 części(...)dnem szklanki robimy wgłębienie na owoc. Morele lub brzoskwinie przekrawamy na połówki, usuwamy pestkę. Układamy pół owocu na każdej bułeczce. Smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem z niewielkim dodatkiem oleju. Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 st. C. Pysznie smakują jeszcze ciepłe, podane z zimnym jogurtem… lub lodami śmietankowymi
Kucharzycaspód dwóch jednakowych blaszek do pieczenia wyłożonych pergaminem, jedną włożyć do gorącego piekarnika i piec 10 minut. Po upieczeniu wyciągnąć i wystudzić. Masa orzechowa: Masło przełożyć do rondelka, wsypać cukier , dodać miód, doprowadzić do wrzenia, orzechy posiekać na mniejsze kawałki, dodać do gotującej się masy i całość gotować na wolnym ogniu 5 minut, często mieszając. Zestawić z ognia(...)gorącą masę orzechową wylać na drugi miodowy spód, wyrównać łyżką i piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut, upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i wystudzić. Przygotować cytrynowy krem: ½ szklanki mleka odlać i rozpuścić w nim budynie, wymieszać z sokiem cytrynowym. Pozostałe mleko zagotować z cukrami , do wrzącego wlać masę i ugotować gęsty budyń. Zostawi do wystudzenia. Miękkie masło
Wanilia i Kardamon