plastrów pomidora bez skórki. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy, kiedy ostygnie wykładamy go na nasze tarty. Na kurczaka kładziemy kawałki sera, posypujemy oregano, bazylią , delikatnie solą i pieprzem. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy do momentu ładnego zarumienienia się ciasta . Można podać z sosem czosnkowym.Tarty piekły się około 30 minut
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaszklanka mocnej herbaty (też bez przesady bo ciasto wyjdzie gorzkawe)1 szklanka sztucznego miodu1 szklanka oleju1 szklanka cukru pudru3 szklanki mąki1,5 łyżeczki sody4 jajkacukier waniliowy Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej, miód, stopniowo wystudzoną i przecedzoną herbatę, partiami dodawać mąkę wymieszaną z sodą, na końcu pianę z białek. Piec ok. 45 minut. W oryginalnym przepisie podano temp. 200st
Praktyczna plskładników [ oprócz kakao] zagnieść ciasto, podzielić na połowę.Do jednej części dodać kakao.Ciasto [ osobno] wyłożyć na blaszkę [ u mnie tortownica 28 cm]. Piec przez około 20 minut w temp.180 stopni. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Dodać cukier i usmażyć.Podzielić na połowę i do każdej części dodać galaretki [ suche- bez rozrabiania].Chwilę razem przesmażyć. Serek
Moje domowe kucharzenieBardzo proste ciasteczka z ciasta francuskiego z nadzieniem z marcepanu i orzechów włoskich, obtoczone w cukrze i przyprawie do piernika. Są mega szybkie w przygotowaniu - wystarczy
Kuchnia MagdaLenyPrzepyszne, mega czekoladowe brownies. W środku wilgotne, z kawałkami mlecznej czekolady. Bardzo aromatyczne, wspaniale podczas pieczenia pachnie w całym domu. Jest to teraz jedno z moich ulubionych czekoladowych ciast, uwielbiam :). Proszę pamiętać, żeby ciasta za długo nie mieszać i zbyt długo go nie piec. Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html (adsbygoogle(...)około 10-15 minut. 2. Jajka wbić do miski i przez chwilę mieszać je widelcem ( patrz FILM ). Masę czekoladową wlać do jajek i mieszać szpatułką lub łyżką do połączenia składników. Mąkę wymieszać z kakao, solą i dodać ją do czekoladowej masy, parę razy wymieszać szpatułką i dodać posiekaną mleczną czekoladę, wymieszać szpatułką. 3. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 20x20cm
Mała CukierenkaZupa serowa z sera cheddar z dodatkiem szynki, ziemniaków oraz świeżych liści szpinaku. Ser cheddar to ser twardy, dojrzewający o wyrazistym aromacie i smaku, z lekko
Kuchnia MagdaLenykolorowe cukierki w kształcie jajeczek żółty maczek cukrowy Ciasto: 1. Formę do babki o średnicy 22-23cm wysmarować masłem i posypać mąką. 2. Do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać cukier, cukier wanilinowy i dalej ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać(...)połączą się w jednolitą masę. 3. Kakao przełożyć do miseczki i zalać gorącą wodą, mieszać, aż powstanie dosyć gęsta pasta, odstawić do ostygnięcia. 4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. 5. Do maślanej masy przesiać mąkę, dodać skórkę z pomarańczy, jogurt i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników. Do drugiej miski przełożyć około 1/3 ciasta
Mała Cukierenkabrownie to idealne ciasto dla maniaków słodkości. Fantastycznie wilgotne w środku, mocno czekoladowe, a przy okazji w wersji fit. Bez grama białego cukru, a wszystko za sprawą słodkiego ziemniaka, daktyli i kilku innych zdrowych produktów. Z pewnością zaskoczy nie jednego z naszych gości, a my możemy delektować się bez większych wyrzutów sumienia. Przepis na fit brownie z batatów(...)pieczenia Orzeszki ziemne Przygotowanie Bataty obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Daktyle moczymy we wrzątku przez około 15 minut. Następnie blendujemy wszystkie składniki na gładką masę, dodajemy orzeszki ziemne i mieszamy. Gotową masę wylewamy na blachę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 35 minut. Po upieczeniu ciasto odkładamy
ale Pysznieprzygotowujemy inne składniki i do pieca! Ci z Was, którzy na bieżąco "śledzą" mój blog pamiętają zapewne, że przepis na razową tartę znajdą tu - klik. Dla tych, którzy są tu pierwszy raz (dziękuję!) mała dygresja - to ciasto jest FENOMENALNE. Nie wymaga mnóstwa pracy, jak większość drożdżowych ciast. Chce tylko sobie poleżeć przez 40 minut w ciepełku, wtedy to cudownie wyrośnie(...)ół. Formę do tarty natłuścić masłem, następnie obtoczyć w bułce tartej. Rozwałkować ciasto, wyłożyć nim formę. Na cieście układać kolejno - kurczaka, szpinak z czosnkiem, pomidory, ser feta. Zalać wszystko mieszanką śmietany i jajka. Wstawić do piekarnika i piec 30-40 minut. Na ostatnie 5 minut warto włączyć termoobieg z funkcją grzania od spodu, aby spód tarty był
Garniec Magalieporadzicie! Kruchy spód, słodki krem, banany i gorzka czekolada, idealnie przełamująca słodycz ciasta! Niebo w gębie ;) W przepisie użyłam kokosowego mleka w proszku, które nadało ciastu dodatkowo nutę kokosu! Tarta bez pieczenia z mlecznym kremem, bananami i gorzką czekoladą Składniki na spód: 140 g herbatników 80 g masła Herbatniki razem z masłem kruszymy i od razu mieszamy(...)gotujemy przez kilka minut. Żeby konsystencja masy była gładka można użyć blendera. Otrzymaną masa jest rzadka, ale po przelaniu jej na schłodzony spód ciasteczkowy i schłodzeniu - najlepiej w zamrażarce przez 2 godziny, gęstnieje i staje się sprężysta. Na gotową masę układamy plasterki bananów. Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy ciasto! :) Smacznego! :) aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Piekłam ostatnio drożdżowe bułeczki z kajmakiem z tego przepisu >klik!< Zostało mi trochę ciasta, więc postanowiłam zrobić z niego małą zwijaną drożdżówkę. Powstałą ona z myślą o mojej przyjaciółce Grażynce, która uwielbia wszystko co z cynamonem ;) Drożdżówkę zwinęłam troszkę zbyt luźno i widać, że ma przerwy między warstwami, ale nie zmieniło to zaplanowanego smaku: pysznie, pachnąco cynamonem(...)zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Powinno bez problemu odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na 20-30 minut. Po tym czasie rozwałkować dość cienko na stolnicy lekko podsypanej mąką. Przesmarować na całej powierzchni syropem klonowym - jeśli lubimy słodziej, to dajemy go więcej, jeśli mniej słodko, to wystarczy cienko. Następnie ciasto posypać cynamonem i kardamonem. Zwinąć
Codzienna kuchnia niecodziennaminut. Odsączamy na sicie, mielimy trzykrotnie na sitku o drobnych oczkach. Migdały sparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórek, razem z orzechami mielimy. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy zmielone bakalie i miód, podgrzewamy przez chwilę na małym ogniu, dodajemy zmielony mak, smażymy przez 5 minut ciągle mieszając. Do ostudzonej masy dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki ciasta schładzamy wcześniej(...)stopniowo dodając rozpuszczone masło. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 30 minut. Zamrożone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach, wstawiamy do lodówki. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, zagniatamy i wałkujemy na kształt prostokąta. Masło wykładamy na 2/3 części ciasta, pozostałą część ciasta pozostawiamy pustą. Ciasto składamy na trzy części zaczynając od części bez masła, składając do środka części z masłem. Dociskając wałkujemy
Bajeczna Kuchniajest potrzebne, więc gotowe calzone wkładamy prosto do ciepłego piekarnika. Jeśli pieczemy na kamieniu, należy zacząć go nagrzewać już podczas wyrastania drożdżowego ciasta, a następnie piec na nim calzone około 10 minut. Jeśli zaś pieczemy je w formie standardowej, należy pierożki ułożyć na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni około 20 minut, aż będą rumiane
Kuchenna Kontrrewolucyażółtku,wlewamy olej - w dalszym ciągu miksując. Wsypujemy do masy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia mieszając łyżką aby puszysta masa nam nie opadła. Ciasto wylewamy do dużej wysmarowanej tłuszczem blachy i pieczemy w temp. 180*C przez 35 minut. Po upieczeniu studzimy biszkopt. W jednej szklance soku rozpuszczamy 3 budynie , a resztę soku zagotowujemy. Kiedy sok zacznie(...)galaretkę. Gdy uzyskamy jednolitą masę , wykładamy ja na górę ciasta. Na koniec gdy nam śmietankowa masa zastygnie układamy pokrojone w plastry banany . Rozpuszczamy dwie galaretki w szklance gorącej wody i wylewamy na samą górę. Całe ciasto wkładamy na parę godzin do lodówki. Ciasto można podawać z kleksem bitej śmietany bądź bez. W zależności jak kto lubi :) Banany można oczywiście
W Moim Magicznym Domukruszonki. Dodajemy kwiatki i mieszamy. Wlewamy maślankę i niedokładnie wyrabiamy do momentu aż z ciasta możemy otrzymać dużą kulę. Kulę wykładamy na stolnicę i formujemy okrągłe placuszki grubości 1-2 cm i średnicy 4-5cm- mi wyszło 12 sztuk. Bułeczki pieczemy po 16 minut- układając je na blasze pamiętamy, że muszą mieć miejsce, żeby wyrosnąć. Surowe bułeczki też(...)zerwałam w ogrodzie rodziców, bo nasze krzewy są na razie w doniczkach i czekają na posadzenie. Udało mi się zdążyć przed ulewą. Bzy w ogrodzie rodziców. Nasze bzy- czekają A dlaczego raz piszę 'bez' a raz 'lilak'? Bo jestem niechlujem:) Powinno być wszędzie lilak. Krzewy te pochodzą z krajów arabskich ale do Polski trafiły z Austrii
les mirabelles