Gęsta zupa w wersji gładziutkiej, kremowej słodko-kwaśnej, uwielbiana przez wielu słynna pomidorówka, do tego pulpeciki w nowej odsłonie, jarskie bez mięsa, ale jakże pasują
kgwjanczewoPolecam Wam dzisiaj nieskomplikowany przepis na doskonałe babeczki bananowo-orzechowe, które możecie dodatkowo oblać czekoladą czy posypać cukrem pudrem. Dla nas były wystarczająco słodkie i obeszło się bez dodatkowej słodyczy. Babeczki są miękkie i lekko wilgotne. Możecie upiec je w formie nadziewanych muffinek a do środka dodać ulubione dodatki - czekoladę, orzechy, krówki itp. Wtedy możliwe, że trzeba byłoby piec(...)pieczenia 1/4 szklanki drobnego cukru 1 jajko 1 dojrzały banan 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju Przygotowanie: Banana rozgnieść widelcem albo rozdrobnić blenderem. Dodać olej, jajko i mleko i dokładnie wymieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier i orzechy, wymieszać. Mokre i suche składniki połączyć ze sobą i wymieszać. Ciasto nałożyć do foremek do 3/4 ich wysokości
Ze smakiem i z pasjąKtóż z nas nie lubi kruchych, maślanych ciasteczek..., chyba wszyscy je uwielbiamy. Są idealne zarówno do kawki, jak i na drugie śniadanie dla naszych
Smaczne Zdrowepodrosną. Mleko i masło podgrzewamy, ostudzić. Mąki mieszamy, przesiewamy, dodajemy przyprawę do piernika, jajka całe i żółtka oraz letnie mleko, zagniatamy ciasto, dodajemy rozpuszczone, letnie masło. Ciasto może się kleić, ale podsypywać mąką, wyrabiamy chwilę dopóki nie będzie przyjemnie odchodzić od ręki. Miseczkę z ciastem wyrobionym odstawić do wyrośnięcia, przykryć ściereczką. Kiedy podwoi swoją objętość wyjmujemy na stolnicę podsypaną(...)Powstałe ślimaczki przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem, smarujemy każdą sztukę rozmąconym jajem. Wkładamy do piekarnika na 10 min. o temp. 180 stopni z termoobiegiem, 15 min. - bez termoobiegu. Można piec od razu dwie blaszki na dwóch poziomach. Smacznego
kgwjanczewoDieta bezglutenowa, kiedy dodatkowo w grę wchodzi uczulenie na jajka i laktozę wymaga wielu wyrzeczeń. Na szczęście w Internecie pojawia się coraz więcej przepisów z produktami
Szefowa kuchniDługo broniłam się przed zrobieniem piernika, gdyż zwykle jest to pracochłonne. Oto pewnego razu podjęłam wezwanie. Odszukałam przepis na łatwy piernik, bez miksowania i długiego
Kuchcik gotujemąki, a gdy się zmiksuje – dodajemy po jednym całym jajku (łączenie trzy). Na końcu wsypujemy pozostałą mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Ciasto powinno być bardzo gęste. Przygotowujemy bakalie, a dodatkowo orzechy i morele siekamy na mniejsze części. Wszystkie bakalie lekko oprószamy mąką i mieszamy. Dodajemy do ciasta i mieszamy za pomocą łyżki.Przekładamy do długiej, szerokiej keksówki (ok.28(...)minut (dwie keksówki) w piekarniku nagrzanym do 180°C (170°C z termoobiegiem) – najlepiej sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Gdy keks ostygnie polewamy go lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Z pozostałych po keksie białek możemy upiec bezę lub pieguska.Korzystając z okazji, chciałabym życzyć wszystkim moim czytelnikom i ich rodzinom spokojnej Wigilii przy suto i smacznie zastawionym
Poezja smakuJak wiecie należę do grona wielbicieli wszystkiego co kokosowe i waniliowe – ciastka , ciacha , kawy … kosmetyki , świeczki … a nawet zapachy do samochodu – nigdy
Ostra na Słodkorozpuszczamy i tworzymy jednolitą, gęstą masę. Po ostygnięciu dodajemy jajka (wcześniej roztrzepane) i dokładnie mieszamy. W łyżce-dwóch mleka rozpuszczamy sodę, którą następnie wlewamy do masy. Dodajemy mąkę cały czas mieszając.Ponieważ używamy mąki razowej (mielony len, skrobia kukurydziana, otręby grochu, otręby ryżowe, błonnik pokarmowy,) a nie mąkę tradycyjną, nasze ciasto jest na początku dość rzadkie, dlatego po wymieszaniu odstawiamy(...)wprowadzić w błąd i przy gwałtownym podejściu do tematu, możemy spierniczyć nasze pierniki. Lepiej więc dać naszemu wyrobowi chwilę (z 2-3 godzinki minimum), aż zamieni się w ciasto idealne. Bez naszego udziału mu się to uda! :)Gdy już będzie przypominało plastyczną masę, należy je wyrobić (unikając podjadania jak tylko się da) i odłożyć pod nieszczelnym przykryciem w chłodnawym
Wypisz Wymalujmoje najśmielsze oczekiwania. Rum jest dość mocno wyczuwalny (całe 125 mililitrów!) i nadaje całości specyficznego aromatu. Niezwykle wilgotne dzięki ogromnej ilości jabłek - ledwo udało mi się je wymieszać z ciastem - ale nie zakalcowate. Wyborne! Smakowało wszystkim, i zniknęło w ciągu jednego popołudnia! Polecam - naprawdę warte spróbowania. A podczas pieczenia po domu rozchodzi się taki jakby świąteczny zapach...Wczoraj też piekłam(...)wsypać cynamon i wymieszać.Jabłka obrać, wykroić gniazda nasiennie i pokroić w kostkę. Zalać połową rumu.Orzechy posiekać.W większej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Po jednym wbijać jajka, dokłądnie miksując po każdym dodaniu. Partiami wsypywać mąkę, ucierając na najniższych obrotach miksera. Wlać resztę rumu, połączyć. Wsypać orzechy i jabłka razem z rumem, w którym się moczyły. Dokłądnie wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: 4 sztuki jajka, 3/4 szklanki cukier, 1 mały cukier waniliowy, 1 kg ser sernikowy wiaderko,1 opakowanie budyń waniliowy,1 szklanka rodzynki sparzone, 200 gram herbatniki petit beurry,1/2 kostki miękkie masło, 8 sztuk śliwki bez pestek, 1 opakowanie galaretka pomarańczowa żółtka z cukrem i cukrem waniliowym dobrze ubić na kogel-mogel do masy jajecznej dodać(...)24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i tartą bułką na dno tortownicy wsypać zmiksowane herbatniki z masłem i lekko je ubić do dna formy wlać ciasto i piec w 200C około 45 minut i po upieczeniu w formie dobrze wystudzić na zimny już sernik wokół rantu ułożyć umyte i osuszone połówki śliwek zalać wierzch tężejącą galaretką
W Mojej Kuchni LubięTakie ciasto robiłam tu, wtedy składniki pozostawiłam na całą noc co pozwoliło na powolne "dojrzewanie".Tym razem wszystkie składniki dodałam w ciągu dnia i pozostawiłam je
Proste PotrawyKluseczki ziemniaczane można przygotować na różne sposoby. W wersji podstawowej kluski robi się z ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Inny sposób na kluseczki to zastąpienie mąki
prawdziwe jedzeniemoże być strzał w dziesiątkę. Robiłam bez większego przekonania, obawiając się, że ciasto może być lekko gorzkie. Inspirowałam się przepisem z jednego z moich ulubionych magazynów kulinarnych. Lekko zmodyfikowałam nasączając ciasto większa ilością Guinnessa oraz tworząc ‚giunnessową piankę’ na bazie śmietany i serka mascaropone. Ależ było moje zdziwienie po pierwszym kęsie. Ciasto wyszło wspaniałe. Pierwsza myśl, dlaczego nigdy wcześniej(...)naszym stole. Wspaniałe. Bardzo Wam polecam. Składniki: 75 g rodzynek 125 ml piwa Guinness + 6 łyżek 150 g masła 125 g mąki 50 g czekolady 125 g cukru 3 jajka 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Rodzynki zalewamy 125 ml piwea Guinness i odstawiamy na około 2 godziny. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka
Made By Mom And Son