ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:512/867)

Pączki ziemniaczane 172

drożdży3 jajka w temperaturze pokojowej125 g margaryny1/2 szklanki cukru1 łyżka octu lub spirytusumarmolada do nadziewaniaolej do głębokiego smażeniaDrożdże rozkruszyć i posypać 2 łyżkami cukru, odstawić aby się rozpuściły. W międzyczasie rozpuścić margarynę i przestudzić. Na stolnicę wysypać mąkę i dodać pozostałe składniki, wszystko wymieszać i zagnieśc ciasto. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło obiętość. Potem z ciasta uformować(...)kulki, aby porcje były w miarę równe nabierałam ciasto łyżką. Rozpłaszczyć w dłoniach i nadziać marmoladą. Ponownie uformować kulki i odłożyć na 10 minut do podrośnięcia. Aby ciasto nie kleiło sie do rąk można je natłuścić olejem lub maczać w mące. Pączki można zrobić bez nadzienia jak również nadziać marmoladą po usmażeniu. Smażyć na ciemny kolor z obu stron

Monia miesza i gotuje
Rólgrólmeflól, czyli zapach mojego duńskiego domu, z duńskim deserem w tle 199

Każdy dom ma swój zapach. Mieszankę środków czystości, zapachu ludzi i zwierząt w nim mieszkających, a także, w pewien przedziwny sposób, ich zainteresowań i codziennego życia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybkie i wilgotne ciasto dyniowo-kokosowe. Ciasto w kilka chwil i bez miksera. 194

zaczęłam łączyć składniki. Efekt? Ciasto znikło bardzo szybko i zostały po nim … tylko okruszki Spróbujcie. Zachęcam Was do pieczenia. Szybkie i wilgotne ciasto dyniowo-kokosowe. Ciasto w kilka chwil i bez miksera. 2016-05-01 00:47:09 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, wstępnie mieszamy łyżką. Następnie dosypujemy cukier, dodajemy cynamon, szczyptę soli. Do wszystkiego wbijamy 2 całe jajka i dodajemy maślankę i olej. Całość dokładnie mieszamy łyżką, tak długo aż uzyskamy jednolite, gęste ciasto. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i znów mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki. Formę z ciastem wkładamy

Słodkie okruszki
Tort Malinowo-Waniliowy 166

laski wanilii Delikatnie i starannie oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno zaczynając od paru kropel soku z cytryny, następnie szczypta soli i tak jak przy bezie, gdy jajka zmienią swój kolor na biały i będą przypominać pianę z kąpieli zaczynamy stopniowo dodawać cukier łyżkami, średnio 2 łyżki na minutę. Do sztywnych białek dodajcie żółtka, przesiane mąki wraz(...)mieszając śmietankę z mascarpone i łączymy wszystko w jednolitą masę. Odstawiamy do momentu aż się zetnie. Wystudzonego biszkopta rozcinamy na pół, wyskrobujemy około 1 cm z wysokości  środka ciasta i wypełniamy go kremem. Jeżeli boicie się że ciasto będzie suche możecie delikatnie nasączyć dolną warstwę ciasta herbatą malinową ze słodkim winem. Gotowego biszkopta pokrywamy resztą kremu który daliśmy

Kuba Gotuje
Placki z cukini 170

Cukinia to pyszne warzywo, które w ostatnich latach stało się bardzo modne w Polsce. Można z niej przyrządzić wiele potraw, idealnie pasuje do makaronu czy jako

Ania i Marcin gotują
Muffinki z owocami. Bez glutenu, bez laktozy, bez jajek. Mąka ryżowa oraz jaglana. 133

Muffinki z owocami Składniki: 1,5 szklanki mąki ryżowej 1 szklanka mąki jaglanej 150 ml oleju słonecznikowego 1 szklanka mleka ryżowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia

nietadieta
Ciasteczka dyniowe 178

wypieku ( o tutaj :) ) przy okazji pokrótce przedstawię kolejny produkt  firmy Primavika  który miałam zaszczyt testować, a mianowicie masło orzechowe BEZ dodatku SOLI i CUKRU :)) Masło orzechowe bez dodatku soli i cukru jest produktem wyjątkowo cennym pod wieloma względami. Same orzechy zawierają rekordowe ilości witaminy B3 (niacyny), która wpływa na przemiany metaboliczne w organizmie, obniża poziom cholesterolu(...)pure z dyni 60g płatków owsianych mielonych na mąkę 15g ksylitolu 20g masła orzechowego  firmy Primavika 40g płatków żytnich mielonych na mąkę jajko cynamon, imbir, kurkuma Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki, odkładamy ciasto na kilka minut, żeby płatki spęczniały na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarowujemy masę na kształt ciastek (może uda wam się lepić

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Babka z kawową łatką wg Aleex 184

siebie, trochę go zmodyfikowałam i prezentuję Wam już wersję po zmianach – jest pyszna. Doskonała na niedzielne, jeszcze ciepłe popołudnie. Polecam. Składniki: • 5 dużych jajek • 1 szklanka mąki tortowej • 1 szklanka mąki ziemniaczanej wymieszanej z kisielem cytrynowym bez cukru • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia • 1 szklanka domowego cukru waniliowego + 2 łyżki do piany • 25 dag masła • 2 łyżki kawy(...)etapie masa będzie bardzo gęsta i trudna do ucierania. Tak ma być. 6. Na koniec delikatnie dodać pianę z białek. Ja dodawałam pianę porcjami: 1/3 część piany dodałam do ciasta i wmieszałam mikserem na najniższych obrotach. Resztę piany dodawałam porcjami i mieszałam delikatnie trzepaczką, aby masa była jednolita. 7. Część ciasta włożyć do formy o wymiarach 27 x 8 wyłożonej

W mojej kuchni
Rolada lawendowa 165

wmieszane w jajka, wyłóż ciasto na wyłożoną papierem blachę i delikatnie rozsmaruj po całej powierzchni. Od razu wstaw do nagrzanego piekarnika (pieczenie góra-dół) i piecz biszkopt przez 13 minut. Ciasto ma jedynie zacząć się rumienić i być bardzo jasne. Wyjmij ciasto z piekarnika. Od razu po wyjęciu, trzymając za papier przełóż biszkopt na stolnicę górą ciasta do dołu. Papier(...)górze, zdejmij go (odklej) od ciasta. W miejsce papieru rozłóż na cieście złożony na pół mały ręcznik frotte i szybko ale delikatnie zwiń ciasto w roladę tak, jakby ręcznik był kremem do ciasta. Odstaw tak zwinięty biszkopt, aż całkiem wystygnie. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystygnięcia. Kwiatki lawendy (bez zielonych części) ugnieć w moździerzu wraz

Delicious Place
Pierogi gryczane z kapustą, grzybami i żurawiną 215

Przyznaje, że zrobić dobre ciasto bezglutenowe nie jest wcale łatwo. Pierwsze jakie zrobiłam w ramach eksperymentu było totalną katastrofa, bo wszystko się rwało, pierogi nie dały się zlepić. Jednym słowem masakra. Co roku troszkę ulepszam swoje przepisy. Ten różni się od tego, który prezentowałam dwa lata temu. Przede wszystkim nie ma tu dodatku jajka, jest za to siemię lniane

Przysmaki Karolki
Sernik na herbatnikach z sokiem owocowym. 190

Pierwszy raz piekłam sernik na herbatnikach i na pewno nie ostatni. Herbatniki doskonale sprawdzają się jako spód do sernika. Polecam spróbować, po upieczeniu są bardzo mięciutkie

Izabelawkuchni
Murzynek z truskawkami 377

Murzynek z truskawkami to proste ciasto, do którego wykonania nie potrzeba miksera, a jedynie kilka podstawowych składników, a w nich między innymi kefir, który wpływa na

Smakołyki Bereniki
Kakaowe ciasteczka z orzechami 124

tymi ciachami nie ma szans. Ekstremalnie kruche, kakaowe, po brzegi wypełnione orzechami i migdałami bez wątpienia podbiją Wasze serca, a chandrę przegonią, gdzie pieprz rośnie. Składniki (15 dużych ciastek): 1,5 szklanki (200 g) mąki pszennej 0,5 kostki (100 g) masła 1 jajko 0,5 szklanki (100 g) drobnego cukru do wypieków 3 łyżki (30 g) kakao(...)podprażyć na suchej patelni, a następnie drobno pokroić. 2) Do przesianej mąki dodać kakao, pokrojone schłodzone masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia, a na koniec pokrojone orzechy i migdały. 3) Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. 4) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 min. 5) Z gotowego ciasta formować ciasteczka

Fitsweet.me
Na Dzień Dziecka placki ziemniaczane „jak za dzieciaka” – przepis 206

placki ziemniaczane to placki ziemniaczane. Taki mały złocisty wehikuł czasu. Poniżej mój przepis na placki. Najprostszy możliwy. Bez dodatku mąki. Wyjdą nawet z młodych ziemniaków. Każdemu Składniki (zwykle wychodzi mi ok. 6 placków) : 6 średnich ziemniaków 2 nieduże cebule 2 jajka sól do smaku olej do smażenia śmietana „18” czarny lub czerwony kawior/wędzony łosoś Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę(...)soli wg uznania i zostawiam na chwilę. Następnie dokładnie i mocno odciskam ziemniaczane wiórki z nadmiaru wody. Dodaję jajka i dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam olej – taką ilość, żeby placki w nim swobodnie „pływały”. Następnie nakładam na rozgrzany tłuszcz plackowe ciasto i smażę na złoto. Warto sprawdzić wcześniej, czy olej jest dobrze rozgrzany wrzucając nań odrobinkę ciasta. Jak skwierczy

Kate's Kitchen
Łatwe ciasto z rabarbarem i kruszonką 257

momentu, gdy cukier się z grubsza rozetrze, a całość zmieni kolor na bardziej kremowy.   Do ucieranej masy dodawać stopniowo jajka, na przemian z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia - przesianie mąki przez sito napowietrza ją i wspomaga wyrastanie ciasta. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę.   Średnią tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia(...)przypalania się . Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy - najlepiej pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste .   Na wierzch wrzucić obrany i pokrojony rabarbar. Całość posypać twardą i lekko zmrożoną kruszonką.   Piec w temp. 180C ok. 50-55 minut na środkowym poziomie piekarnika - u mnie bez termoobiegu ; grzałka góra-dół. Uwaga! Przy użyciu

Grunt to przepis!