kakao) 1 czekolada mleczna 2 łyżki masła Poza tym: kilka łyżek dżemu wiśniowego (100% owoców słodzonego sokiem jabłkowym, bez regulatorów kwasowości, cukru czy innych dodatków) ozdoby cukrowe kolorowa posypka cukrowa. Przygotowanie: Sernik pieczemy dzień wcześniej. Masło i jajka najlepiej wyjmij trochę wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej, ale nie jest to konieczne. Jednak ucieranie masła będzie trudniejsze i dłużej potrwa(...)piekarnik na 160stC. Przygotuj tortownicę: spód i boki lekko natłuść i wyłóż papierem do pieczenia, najlepiej osobno boki, wykorzystując małe paski papieru. Brzegi sernika będą dzięki temu równe, a ciasto nie przywrze do formy. Masło utrzyj na puszysto, dodawaj partiami twaróg, potem pianę z żółtek. Gdy się połączą w jednolite ciasto, wsyp przesiane mąki. Miksuj, aż masa stanie się gładka
Anioszek w kuchniskładniki kolejno można sobie to tylko ułatwić. Ja proponuję utrzeć jajka z cukrem, dodać marchewkę, mleko, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać na gładko, dodać cynamon sól, olej i masło i rozmiksować wszystko na gładkie ciasto. Konsystencją przypominać będzie nam ciasto babkowe, lejące się, gęste, kleiste ciasto. Ciasto ląduje w tortownicy (moja ma 24 cm średnicy) wysmarowanej masłem(...)tartą lub mąką. Piekarniku nagrzewamy do 75 stopni, po wstawieniu ciasta podwyższamy temperaturę do 180 i zostawiamy na 40-55 min. Polecam funkcję grzania góra-dół lub termoobiegu z grzaniem od dołu. Do ciasta ze słonecznikiem dodajemy tylko: 1 łyżka miodu 3/4 szklanki łuskanego słonecznika Reszta pozostaje bez zmian, ja słonecznik dodaję na samym początku razem z marchewką, cukrem
Kuba Gotujeżółtko z dużego jajka (+ ewentualnie połowa białka lub łyżka zimnej wody) Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy masło i rozcieramy palcami, aż otrzymamy drobną kruszonkę. Teraz dodajemy żółtko i szybko zagniatamy gładkie ciasto (gdy jest zbyt suche i nie chce się połączyć dodajemy połowę białka lub łyżkę zimnej wody). Tak wykonane ciasto chłodzimy w lodówce(...)dzikiej jabłoni, miały średnicę około 6 cm) sok z cytryny 80 g rodzynek 2 łyżki koniaku, rumu lub brandy 500 ml śmietany 30% 25 g budyniu waniliowego w proszku bez cukru 80 g cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego cukier puder do oprószenia Rodzynki zalewamy wrzątkiem, po około 3 minutach odcedzamy na sicie, przekładamy
Rozpustne gotowaniepiekąc Kopiec Kreta. 5 jajek niepełna szklanka cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki dobrego kakao Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Mąkę i kakao przesiać, dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać szpatułką (już nie mikserem). Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać delikatnie ciasto i piec
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieśniadanie/obiad/kolację czy po prostu... przekąskę. Dzisiaj właśnie zaserwowałam na obiad naleśniki... ale nie takie zwykłe!, bo z pełnoziarnistej mąki żytniej, usmażone bez tłuszczu, jedynie z dodatkiem łyżki oleju w cieście - polecam ten sposób, bo nic nie przywiera, a powstałe placki są cieniutkie i delikatne. Inaczej takie, które lubię najbardziej. Przygotowałam do nich wspaniały farsz ze świeżego(...)mimo to chciałam podzielić się moim sposobem na te naleśniki z tym pysznym nadzieniem... :) Składniki na ciasto naleśnikowe (ok. 10 cienkich naleśników) : 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej 50 g zwykłej mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 szklanka wody 2 jajka łyżka oleju łyżeczka soli Do miski przesiać mąki, wlać mleko, wodę, olej i sól
Kuchnia Ellieniepełna łyżeczka soli - szklanka ciepłego mleka - jajko - 4 łyżki oliwy z oliwek - 4 łyżki cukru - 4-5 kostek gorzkiej czekolady Przygotowanie: Oba rodzaje mąki wymieszać z solą i drożdżami. Dodać żółtko (białko zostawić do posmarowania bułeczek), cukier, oliwę i ciepłe mleko. Dokładnie wyrabiać do czasu aż postanie nieklejąca się, elastyczna kula ciasta. Czekoladę pokroić ostrym nożem na małe
W poszukiwaniu inspiracjijajka (całe) 150 g cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 3-4 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g jagód Wszystkie składniki z wyjątkiem jagód włożyć do miski i bardzo dokładnie wymieszać. Do masy dodać rozdrobnione blenderem jagody oraz garść nie zmielonych jagód i delikatnie wymieszać do całkowitego połączenia wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto wylać(...)stopni - wierzch musi być ścięty. Po ostudzeniu w włożyć na parę godzin bądź na noc do lodówki. Smacznego :) Jako, że wyszło mi za dużo masy, postanowiłam część ciasta, już bez ciastkowego spodu, włożyć do ramekinów. Efekt
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 szczypta soli 2-3 garści wiśni kilka łyżek toffi (lub masy krówkowej) wykonanie: Czekoladę i masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Po rozpuszczeniu studzimy. Jajka i cukier ubijamy mikserem. Wlewamy do nich ostudzoną czekoladę z masłem, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i sól, mieszamy. Okrągłą foremkę do pieczenia, wykładamy papierem na dnie, wlewamy masę, wrzucamy(...)następnie posmarować karmelem i posypać wydrylowanymi wiśniami. Można też podgrzać karmel z odciśniętym sokiem z wiśni, które trafiły do ciasta, wymieszać aż do połączenia i posmarować nim brownie. My tak zrobiliśmy, ale potem i tak dodaliśmy kilka łyżek toffi bez soku. Gwarantujemy Wam, wypluwanie przez myśl Wam nie przejdzie
GRUBY WAŁEKkruszona, bez, w formie bułeczek, z owocami... Ale od kiedy upiekłam to odrywane ciasto, zdecydowanie plasuje się ona na pierwszym miejscu. Jest doskonałe. Słodkie, puszyste, z aromatem cynamonu i korzennych przypraw... A dopełnieniem jest polewa z kwaskowatymi smakami cytrusów: limonki, cytryny i pomarańczy. Mówię Wam, niebo w gębie !Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutkąProporcje(...)pomarańczyotarta skórka z limonki2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowejWykonanie:Ciasto drożdżowe wyrabiam zawsze w maszynie do pieczenia chleba. Wkładam wszystkie składniki, najpierw płynne, później suche, a na sam koniec kruszę drożdże. Ustawiam na program "ciasto rosnące"i po 90 minutach mam pięknie wyrośnięte ciasto. Jeśli nie posiadacie maszyny, najpierw drożdże rozpuszczamy w letnim
Kulinarne przygody Gatityjednego jajka, oddzielić białko od żółtka. Białko ubić z łyżką cukru, na sztywną pianę. Do ubitej piany dodać żółtko i barwnik czerwony, dalej ubijając. Łyżkę mąki wymieszać z odrobiną proszku, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem, natłuścić tłuszczem. Łyżeczką wykładać porcje ciasta, rozmazując je po papierze, tak aby powstały nam róże. 2. Ciasto na listki Przygotować ciasto(...)samo jak pierwsze, tylko dodać barwnik zielony. Łyżeczką wykładać ciasto, między różami, by nam powstały zielone listki. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stop.na 5 minut. 3.Ciasto biszkoptowe Trzecie ciasto przygotować w ten sam sposób z pozostałych składników, tylko bez barwników. Ciasto wylać na podpieczoną dekorację, włożyć do piekarnika, piec do lekkiego zrumienienia. Z upieczonej rolady , usunąć pergamin
Kuchnia Danusidwóch wersjach, slow i fast. Ja wybrałam wersję slow, bo uważam, że najlepsze pieczywo to takie tworzone bez pośpiechu, powoli, pieczone na zaczynie i przefermentowane. Ponieważ robiłam bajgle pierwszy raz w życiu, zrobiłam jeden błąd: przy ich formowaniu delikatnie spłaszczyłam ciasto i w związku z tym zamiast kulek wyszły mi raczej placki.. Nie popełniajcie tego błędu(...)dodajemy składniki ciasta właściwego, wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładamy na blat, rozpłaszczamy i składamy na trzy tak jak list, a potem jeszcze raz na dwa. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej osiem godzin.Po tym czasie ciasto dzielimy
Kulinarne przygody Gatityszklanki mąki tortowej* 1 jajko* 1 żółtko* łyżka masła* 3 łyżki jogurtu naturalnego * łyżka spirytusu * olej lub smalec do smażenia* kolorowy lukier Przygotowanie :Zrobić rozczyn z podanych składników. Odstawić pod przykryciem na pół godziny w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, dodać rozczyn, jajko i żółtko oraz pozostałe składniki. Wyrobić ciasto, odłożyć na pół godziny do wyrośnięcia. Ciasto
Magiczne Życie Martybez spirytusu, a nie chłoną tłuszczu, ale przede wszystkim są przepyszne!!! Polecam. Składniki na najdelikatniejsze pączki świata na 16 sztuk ROZCZYN: 1/3 szklanki ciepłego mleka 2 łyżeczki cukru 40 g świeżych drożdży 2 łyżki mąki pszennej RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki ciepłego mleka 6 łyżek cukru 3 żółtka 2 całe jajka 1 płaska łyżeczka(...)miejsce by urosły, na jakieś 10-15 minut. Do miski wbijamy jajka, dodajemy żółtka i ubijamy z cukrem na puch. Mąkę przesiewamy do sporej miski, dodajemy sól, wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko, łyżeczkę aromatu waniliowego, ubite jajka i wyrabiamy mikserem z mieszadłami do ciasta drożdżowego. Po upływie 10 minut dodajemy rozpuszczoną margarynę i wyrabiamy kolejne 5 minut. Powstałe
Rozpustne gotowaniezrobić makowiec bez dodatku maku ;) Mój keks został upieczony w keksówce o wymiarach 30x11cm i jest ona optymalna, w nieco mniejszej byłby on nieco wyższy, ale też mógłby być problem z jego dopieczeniem. Keks Składniki: 300g mąki pszennej 200g masła 150g drobnego cukru do wypieków (może być też kryształ) 2 łyżki domowego cukru waniliowego 4 jajka 2 łyżeczki proszku(...)wielkości kawałki (wielkość według gustu) - masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę - do masy maślanej dodawać pojedynczo jajka, po każdym ucierając, aż jajko wrobi się w masę - masa maślana przy łączeniu się z jajkami może wyglądać na zwarzoną, wystarczy od razu dodać kilka łyżek mąki i zmiksować, lub zgodnie z przepisem dodać całą mąkę na koniec
Smakołyki BerenikiPrzepis na kopytka zna chyba większość ludzi mających do czynienia z polską, tradycyjną kuchnią. Jest to uniwersalna propozycja na obiad. Możemy je jako samodzielne danie z
W kuchni bez szafek