dziewczynki dominuje kolor różowy. Poza tym, tak jak w poprzednim jest masa z bitej śmietany oraz konfitura z róży . SKŁADNIKI (tortownica 22cm) Biszkopt idealny 8 jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Bita śmietana litr śmietany 36% 4 łyżeczki żelatyny Duży cukier waniliowy 2- 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo Słoiczek konfitury z róży listki(...)dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto
RAROSSAprostu bez okazji Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu i myślę, że spokojnie każdy sobie z nim poradzi. Przepis na wilgotne ciasto z makiem do tej pory udaje się każdemu komu go przekażę. Moje koleżanki i sąsiadki są zachwycone. Prostota i smak Polecam dziś to ciasto również Wam. Spróbujcie. Do przygotowania ciasta użyłam masła klarowanego Sertop , nadało mu wyjątkowego(...)Składniki: (na keksówkę) 1 szklanka niebieskiego maku 1/3 szklanki mleka 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 250 g masła klarowanego – polecam Sertop 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu migdałowego (około 6) cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Masło przekładamy do miski i dokładnie miksujemy z jajkami. Następnie powoli dosypujemy cukier
Słodkie okruszkiCukry i jajka ubijamy w mikserze 2-3 minuty, potem dodajemy olej i mleko... kolejne 2 minuty. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem i ubijamy jeszcze 2 minuty. Potem odlewamy część ubitego ciasta, a pozostałe mieszamy dalej dodając kakao. Jak masa będzie za gęsta po wsypaniu kakao, to dodajemy kapkę mleka. Smarujemy formę masłem i nalewamy przygotowane ciasto... wg uznania(...)potem w 155 st. C ~25 min. do suchego patyczka. Po wystudzeniu wyjmujemy z formy i ozdabiamy lukrem czy jakąś polewą lub nie, bo babka będzie dobra również bez dodatków, można np. posypać lekko cukrem pudrem. -- -- Smacznego
chleba naszegoPostanowiłam troszkę "odchudzić" tradycyjny przepis i upiec ten chlebek w wersji FIT z samych zdrowych składników bez mąki pszennej i białego cukru. Wyszło bardzo smacznie i muszę przyznać, że osobiście wolę tę lżejszą wersję. Składniki: 2 miękkie duże banany szklanka płatków owsianych jajko 3 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta mielonego imbiru łyżka miodu(...)kokosowym. Płatki owsiane zmielić w blenderze na pył. Dodać sodę, cynamon, imbir i wymieszać. Banany rozdrobnić widelcem. Dodać jajko, cukier, roztopiony olej kokosowy i miód, wymieszać. Wsypać suche składniki i całość połączyć łyżką lub rózgą. Przelać ciasto do keksówki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do suchego patyczka około 35 minut. Wyjąć i wystudzić
wyzwania kuchenneAromatyczne babeczki na soku jabłkowym (w lżejszej bezmlecznej wersji). To taka nasza mniejsza wersja ciasta jabłkowego. Zdecydowanie Wam je polecam. Pyszne, aromatyczne, bez dodatku mleka. Całego smaku nadaje im naturalnie mętny sok z jabłek Smaki Victorii. Idealne dla dzieci, wspaniałe do filiżanki ulubionego soku czy herbaty. U nas znikają w mgnieniu oka. W przygotowaniu babeczek mogą Wam pomagać(...)trzcinową 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 szklanki naturalnie mętnego soku z jabłek Smaki Victorii 1/3 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego) 1 jajko 1 jabłko Przygotowanie: Do jednej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier z melasą trzcinową, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia. Mieszamy składniki łyżką. W drugiej misce mieszamy ręczną trzepaczką
Słodkie okruszkijajka (żółtka i białka osobno) pół szklanki cukru pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli cukier puder Wykonanie: 1. Masło roztapiamy w rondelku i studzimy, nie może być gorące. 2. Suche składniki (mąki, cukier, soda) mieszamy w misce. 3. Dodajemy dwa żółtka i stopniowo wlewamy mleko, roztopione i wystudzone masło, mieszamy mieszadłem. 4. Następnie sparzamy cytrynę, i do ciasta dodajemy skórkę(...)połowy cytryny, druga połowa będzie potrzebna do lukru. Mieszamy. 5. Z pozostałych białek ubijamy pianę na sztywno (z odrobiną soli) i mieszamy z ciastem. 6. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (mikroobieg, bez mikroobiegu do 200 stopni). Przygotowujemy papilotki i napełniamy je ciastem do 2/3 wysokości. 7. Wkładamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczmy ok. 25 minut na drugim
Kawa z mlekiemwiększą częstotliwością – naleśniki wytrawne. Moje naleśniki powstają z pełnych zbóż, a za ich nadzienie zwykle służą różnorodne warzywa. Jak dzisiaj, kiedy przygotowałam naleśniki gryczane bez dodatku jajek czy mleka, smażone bez tłuszczu i podawane z rukolą oraz pieczonymi paprykami, cukiniami i marchewką, wszystko polewając sosami jogurtowymi. W ten nieskomplikowany sposób zaserwowałam proste, zdrowe i odżywcze danie, które kusiło(...)czarnuszki (opcjonalnie) odrobina oleju do smażenia (opcjonalnie) Mąki i sól wraz z czarnuszką przesypać do miski, wymieszać dokładnie trzepaczką. Stopniowo dodawać wodę, energicznie mieszając całość trzepaczką do otrzymania gładkiego ciasta naleśnikowego o konsystencji śmietany. Ciasto odstawić na 15 – 30 minut. Patelnię z nieprzywierającą powłoką bardzo dobrze rozgrzać (to ważne). Przed smażeniem pierwszego naleśnika na powierzchni patelni można rozprowadzić odrobinę oleju
Even Better FoodMarzenki ..ja co prawda dałam truskawki, ale to bez znaczenia jakie owoce dodamy, w sumie bez owoców też można zrobić. 250 g mąki pszennej 80 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g oleju 2 jajka 130 g jogurtu naturalnego 30 g mleka dowolne owoce [ u mnie kilka truskawek] budyń waniliowy(...)pozostałym mleku rozrobić proszek budyniowy i wlać do gotującego się mleka. Gotowy budyń wystudzić. Jajka z cukrem utrzeć, następnie dodać jogurt i mleko oraz olej. Na koniec wsypać łyżką mąkę i proszek, zmiksować na gładką masę. Do foremek na muffinki nakładać po łyżeczce ciasta, następnie nałożyć łyżkę budyniu oraz pokrojone truskawki. Warstwę budyniu z owocami przykryć łyżeczką ciasta
Moje domowe kucharzenieBardzo często w wiadomościach prosicie mnie o słodkości wegańskie, bezglutenowe i bezlaktozowe. A w dodatku FIT. Postanowiłam sprostać Waszym prośbom i obiecuję, że na blogu pojawiać
Ostra na Słodkopomarańczy. Nie chciałam dodawać barwnika - dla uzyskania pięknego koloru, więc całość wyszła 100% naturalna i bez zbędnego upiększania. Koniecznie spróbujcie! (5 sztuk) 125g mąki pszennej 50g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1 szczypta sody 1 szczypta soli 1 jajko 75 ml oleju 50 ml mleka 50 ml soku mandarynkowego (u mnie 100% Victoria Cymes ; można użyć(...)łyżki soku mandarynkowego W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę, w drugiej - jajko, olej, mleko oraz sok. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na samym końcu do ciasta wmieszać skórkę z pomarańczy. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek
Di gotujejajko ¼ oleju koksowego (rozpuszczonego) szczypta soli Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. W misce mieszamy suche składniki następnie dodajemy jajko, miód i olej kokosowy. Lepimy ciasto (jeśli jest zbyt mokre i nie chce się uformować dosypujemy trochę mąki kokosowej). Rozkładamy ciasto na papierze do pieczenia, przykrywamy drugim kawałkiem papieru i wałkujemy, aby uzyskać dość cienki naleśnik. Po rozwałkowaniu kroimy(...)nadal nasze paleo płatki śniadaniowe są zbyt miękkie, to możemy wrzucić je do piekarnika ustawionego na 50 stopni, aby jeszcze trochę je podsuszyć. Po wyciągnięciu czekamy aż ostygną. Przechowujemy bez dostępu powietrza do tygodnia czasu. Paleo płatki śniadaniowe można podawać również z owocami. Smacznego! Artykuł Paleo płatki śniadaniowe cini minis (bez glutenu) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeteraz i w ciepłym miejscu pozwalam mu rosnąć do podwojenia objętości, mniej więcej 1,5 godziny. Po tym czasie dzielę ciasto na stolnicy na dwie części. Jedną ponownie przykrywam. Ciasto rozwałkowuję ma pół centymetra starając się jak najmniej podsypywać mąką, by zachować delikatność wypieku. Następnie kroję trójkąty, z których powstaną zawiniątka rogalików. U mnie będzie ich 16, mają wówczas około(...)wzrostu. W połowie wyrastania rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Krótko przed pieczeniem smaruję rogaliki roztrzepanym jajkiem i posypuję sezamem i makiem. Piekę równocześnie dwie blaszki. Po 10 minutach zamieniam je miejscami, górna ląduje na dolnej półce piekarnika i odwrotnie. Piekę oczywiście bez nawiewów. Potem tylko chwilka na przestudzenie rogali i już można nakrywać do stołu śniadaniowego. Smakują wybornie zarówno
I tu będę miała takie tebabeczki jagodowe. Babeczki jagodowe bardzo delikatne piekłam w formie muffinkowej z kominkiem. Do ciasta możecie z powodzeniem użyć mrożonych jagód. Pamiętajcie jednak aby ich nie rozmrażać, bo zafarbują całe ciasto. Lubię babeczki z owocami, jak te z jagodami. Nie mogę doczekać się lata i wypieków ze świeżymi owocami. Najlepsza pora roku, kiedy to sezon na jedno owoce się kończy(...)mąki 150 g cukru szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 50 ml mleka 80 ml oleju 2 jajka 300 g jagód, mrożonych lub świeżych Piekarnik nastaw na 175ºC , u mnie termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Formę do muffinków wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Babeczki można też upiec w muffinkowych papilotach
codojedzeniażółtka ,4 białka 10 Kropli Olejku Waniliowego 10 ml soku z Cytryny 150 g Mąki Tortowej 200 g Mąki Pszennej Szczypta soli PRZYGOTOWANIE: •Rozdzielić Jajka na żółtko i białko i wlać osobno do 2 misek •Masłowłożyć do odzielnej miski i miksować na najwyższych obrotach aż uzyskamy jednolitą masę. •Do ubitej masy dodajemy stopniowo cały cukier dalej miksując(...)Masą dodajemy oba rodzaje mąki. Całość lekko miksujemy żeby produkty się połączyły. •Do zmiksowanego ciasta dodajemy białko .Całość mieszamy łyżką bardzo delikatnie. •Foremki smarujemy cienką warstwą oliwy lub oleju. •Do rozgrzanego piekarnika 160°C wkładamy formę i pieczemy ok.20 minut ( ja piekę bez nawiewu góra –dół). •Po upieczeniu babeczki pozostawiamy w foremkach aż wystygnie
Gotowanie Patki