ozdobą stołu wielkanocnego. Oto uniwersalna babka dwukolorowa, bo i dla smakoszy jasnych i czekoladowych wypieków. Dzięki dodatkowi oleju i jogurtu nie należy do rodzaju suchych, dławiących babek, co to bez kubka herbaty ani rusz. Im starsza, tym wilgotniejsza. Składniki: 250 g mąki pszennej 4 jaja L 150 g cukru/ksylitolu 150 ml oleju 150 g jogurtu greckiego 2 łyżeczki proszku(...)migdałki do dekoracji Wykonanie: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia jajka ubić na puszysty kogel-mogel, aż masa potroi objętość. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian mąkę z olejem i jogurtem. Część masy odłożyć do odzielnej miseczki, przesiać na sitku kakao i wymieszać mikserem wyłożyć białe ciasto do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub grysikiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wlewamy śmietankę i ponownie miksujemy do momentu, aż masa będzie jednolita, gładka. Masę serowo jajeczną przelewamy na przestudzone ciasto, dodajemy w dowolnej kompozycji jajka, posypujemy szczyptą pieprzu i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Wierzch przykrywamy papierem do pieczenia, żeby jajka z wierzchu się nie spiekły. Pieczemy max 20 min do suchego patyczka. Pod koniec można ściągnąć papier, żeby(...)porównaniu do kurzych więcej aminokwasów i mikroelementów, np. żelaza, miedzi, cynku oraz witamin z grupy B. Zawiera także fosfor, którego nie znajdziemy w jajku kury. Zawierają mniej tłuszczu, można je zjadać bez obaw o cholesterol i kalorie. Nieocenionym plusem jest fakt, że jajka przepiórki nie uczulają. Jajka przepiórcze mają stosunkowo duże żółtko i bogate walory smakowe. Nawet
Moniki Smakołyki*składniki 5 jajek 1 mała makrela wędzona 2 łyżki majonezu pierz szczypiorek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Przekrawamy wzdłuż. Delikatnie
Domowy Smak JedzeniaZapraszam dziś na placuszki! Są przepyszne, nie można przestać ich jeść. Smak bananów a na wierzchu chrupiąca skórka! Kto chętny? Składniki; 1 jajko 8 łyżek mąki pszennej 2- 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju ok. 1/3 szkl. mleka 2 banany (dobrze dojrzałe) garść orzechów włoskich Do dekoracji; świeże owoce syrop klonowy Przygotowanie. Do miski(...)miksujemy składniki z drugiej miski zaledwie do połączenia składników. Na samym końcu dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy łyżką. Orzechy rozdrabniamy. Patelnie rozgrzewamy. najlepiej bez oleju ale delikatnie możemy ją posmarować. Wykładamy porcje ciasta (około 2 łyżki) tworząc placuszka. Po wierzchu posypujemy obficie drobnymi orzechami. Smażymy z obu stron na rumiano na niezbyt dużym płomieniu. Możemy udekorować świeżymi owocami
Radość kipiąca uśmiechem.powoduje, żę ciasto staje się bardziej wytrawne. Zródło "moje wypieki" Składniki na masę serową: 500 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 3 jajka 125 g drobnego cukru do wypieków- dałam 1 szkl. cukru pudru 1 łyżeczka olejku waniliowego 200 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksować do połączenia(...)miałam 26 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać masę serową, wstrząsnąć do wyrównania (masa serowa będzie o rzadkiej konsystencji). Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 45 minut. Powierzchnia sernika po dotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i lekko sprężysta. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Trufla czekoladowa z Bailey's: 500 ml śmietany kremówki
Kubki smakubiały ser i rozkruszam widelcem. Następnie dodaję wystudzony szpinak, jajka, dodaję 2 garstki sera (resztą sera posypię tartę pod koniec pieczenia), gałkę muszkatołową i doprawiam solą, pieprzem. Całość dokładnie mieszam – farsz jest gotowy. Pieczenie tarty: Foremkę na tartę smaruję niewielką ilością oleju i wyklejam ciastem francuskim razem z bokami. Na ciasto nakładam farsz i wyrównuję. Foremkę z tartą wstawiam(...)wystawiam tartę i posypuję obficie żółtym serem i ponownie wstawiam do piekarnika aby ser ładnie się roztopił – tarta z szpinakiem jest gotowa. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Po upieczeniu tartę odstawiam na chwilę do przestudzenia i dopiero wtedy kroję i podaję. Tarta ze szpinakiem i białym serem jest gotowa można podawać na ciepło
Uwaga Babcia Gotujefasoli – w celu obciążenia ciasta, żeby nam nie falowało podczas pieczenia. Wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 st. Wstawić do nagrzanego piekarnika, na 15 min, po 10 min zdjąć fasolę i papier i piec jeszcze 5 min bez obciążenia. W czasie gdy spód się piecze przygotować masę serową(...)oryginalnym przepisie był ser półtłusty lub tłusty) 250 gr jogurtu naturalnego (w oryginalnym przepisie była 1 szklanka kremówki) 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 duże jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Ser i jogurt wrzucić do malaksera, zmielić. Dodać resztę składników, zmielić. Wylać na podpieczony spód. Na masę serową malutką łyżeczką wyłożyć mus jeżynowy
moj przepis nawciąż są bezglutenowe, paleo i bez kazeiny (mleka). Paleo naleśniki – bananowe z mąką kokosową , przepis : banany – 2 bardzo dojrzałe jajka – 3 sztuki mąka kokosowa – 2 łyżki miód – 2 łyżki cynamon – pół łyżeczki ekstrakt z wanilii – pół łyżeczki olej kokosowy do smażenia Rozgnieć banany i wymieszaj z jajkami, możesz użyć widelca, ale najprościej(...)małym ogniu . U mnie najlepiej się sprawdza duża patelnia i na niej maksymalnie 3 lub 4 naleśniki, ale można też zrobić dużo okrągłych naleśniczków, każdy z jednej łyżki ciasta – jest je dużo łatwiej obrócić . Dzieci uwielbiają te naleśniki , ale dla całkowitych niejadków można je uatrakcyjnić – na zdjęciu powyżej jeden z naleśników przypomina pieska i używając kakao albo wiórków
PaleoSMAKGofio stanowiło główny posiłek Guanczów - dawnych mieszkańców Wysp Kanaryjskich. Obecnie jest obowiązkowym składnikiem wielu potraw w kuchni kanaryjskiej. Gofio to rodzaj mąki, którą przygotowuje się z
My Chcemy Jeśćpomyślałam o czymś zdrowym i jednocześnie smacznym. Długo świeże, miękkie, bez glutenu - muffinki dyniowe:) Składniki na około 8 sztuk : 125 g. mąki owsianej ( można użyć zmielonych płatków owsianych) łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2 łyżki cukru waniliowego ( ja użyłam takiego z ziarenkami wanilii) szczypta cynamonu ( opcjonalnie) 1 jajko średnie 200 .g puree z dyni ( pokrojoną w kostkę należy ugotować(...)piekarnik, ustawiłam na 180 stopni. Następnie w rondelku stopiłam masło. W niedużej misce umieściłam mąkę, sól, cynamon - wymieszałam. Dodałam mokre składniki : jajko, puree z dyni - wymieszałam na gładką masę. Na końcu wlałam stopione masło i wymieszałam do połączenia. Ciasto jest gęste. Papilotki wypełniłam ciastem do około 3/4 wysokości i wstawiłam do piekarnika. Piec na zloty kolor. Muffinki należy wystudzić
apetytnapieczenieniespodziewanie najdzie ochota na ,,coś słodkiego". :) Nawet jeśli nie mamy w domu specjalnych papilotek, bez problemu można je samodzielnie wykonać z papieru do pieczenia - wyciąć kwadraty, zgiąć wzdłuż przekątnych, włożyć w dołek w formie do muffin i docisnąć. Dzisiaj prezentuję pyszne połączenie kakaowego ciasta z naturalnym serkiem i śliwkami - węgierkami w nadzieniu.Śliwek u mnie pod dostatkiem, więc(...)wilgotne, bardzo kakaowe... po prostu rewelacyjne! :) Składniki (na ok. 16 muffinek) : kakaowe ciasto 250 g mąki (u mnie 150 g tortowej i 100 g pełnoziarnistej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 łyżki kakao 2/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 2 jajka mały jogurt naturalny Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, proszek
Kuchnia Ellieoczywiście czas oczekiwania na ten pyszny serniczek). Truskawki możemy zalać tężejącą galaretką, polać specjalna polewą do owoców zapobiegającą wysuszeniu owoców (ja tak właśnie zrobiłam, ale niepotrzebnie, bo do wieczora ciasta nie było :-)) lub po prostu powtykać truskaweczki na wierzchu i podawać, w każdej wersji będzie pysznie! Żałuję jedynie, że zrobiłam z połowy porcji (na tortownicę o średnicy(...)płat biszkopta o grubości 1,5-2 cm, czyli z 2 jajek (ja najczęściej piekę biszkopt z 4 jajek, przekrawam go na pół, niewykorzystana część mrożę i wykorzystuję innym razem) lub biszkopciki albo herbatniki do wyłożenia blachy 500g zmielonego twarogu (ważne by twaróg był 100% bez domieszki śmietany) 400g śmietany kremówki dobrze schłodzonej 2 żółtka z wcześniej wyparzonych jajek
Rozpustne gotowanieodstawiamy. Ser, śmietankę, mąkę i cukier mieszamy ze sobą, jajka roztrzepujemy w oddzielnej miseczce i dodajemy do masy twarogowej. Cytryny myjemy dokładnie, ścieramy skórkę, starając się nie dodać białej części (jest gorzka). Wyciskamy sok i razem ze skórką dodajemy do sera. Wylewamy na spód ciasta i wrzucamy do piekarnika na co najmniej godzinę w 170 stopniach. Pieczemy(...)bardzo udana :) Schładzamy w lodówce przez kilka godzin. Zakochałam się ostatnio w tej piosence, jest tak pozytywna i lekka, że od kilku dni nie wyobrażam sobie poranka bez niej :) Do tego fantastyczny teledysk, który po prostu świetnie się ogląda
sama złodyczBardzo lubię sobotnie i niedzielne poranki, kiedy powoli można stawić czoło nowemu dniu. Wtedy staram się przygotować coś smacznego, coś na co Pan Mąż miałby ochotę
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!dużej miski dodajemy resztę mąki i cukru pudru wraz ze szczyptą soli. Mieszamy. Dodajemy dwa jajka, żółtko, śmietanę oraz wyrośnięty zaczyn. Mieszamy łyżką, a gdy składniki się połączą, wyrabiamy ręką dodając w trakcie małymi porcjami rozpuszczoną kostkę do pieczenia Kasia. Wyrabiamy do czasu aż ciasto będzie elastyczne i gładkie – może być lekko lepiące. Zostawiamy przykryte ściereczką(...)powinno rosnąć jak szalone. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat podsypany mąką. Chwilkę zagniatamy po czym dzielimy ciasto na pół, następnie jeszcze raz na pół i tak do uzyskania 16 części. Każdą część rozpłaszczamy dłońmi na okrągły placek (jeśli bardzo się lepi można podsypać mąką, ale postarajmy się bez niej). Nakładamy czubatą łyżeczkę konfitury i dokładnie łączymy brzegi
Poezja smaku