mascarpone 200ml śmietanki kremówki (30 lub 36%) łyżka cukru pudru łyżeczka żelatyny 3 łyżki mleka 2 łyżki masy karmelowej (kajmakowej) 50g gorzkiej czekolady łyżeczka ekstraktu waniliowego Składniki na dekorację: bita śmietana sos karmelowy (opcjonalnie) czekoladowe wiórki (opcjonalnie) Wykonanie: Łyżeczkę żelatyny zalewamy łyżką zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Po chwili dodajemy do niej gorące mleko i rozpuszczamy
Mania Wypiekaniaczubate łyżki miodu ja użyłam spadziowego miody polskie - 3-4 czubate łyżki oleju kokosowego ja użyłam oleju zielony nurt do kupienia tutaj Przygotowanie : Wymieszać wszystkie składniki , jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodajcie więcej masła, miodu lub oleju by uzyskać pożądaną konsystencję, wyłożyć na blaszkę keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia ( można dodatkowo położyć na wierzch coś ciężkiego np. puszkę
zdrowa vege kuchniaużywam maszynki do lodów, ale jeśli jej nie macie również dacie radę je zrobić :) Polecam! WEGAŃSKIE LODY TRUSKAWKOWO-KOKOSOWE przepis autorski // ok. 500ml lodów (4-5 porcji) ~wegańska bita śmietana z TEGO PRZEPISU (klik) , bez dodatku cukru ~200g truskawek ~50g cukru pudru ~3 łyżki Malibu (lub innego alkoholu) Truskawki miksujemy na puree i łączymy z bitą śmietaną i cukrem. Przelewamy
chili & sugarpieprz, chili, zioła prowansalskie Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Gdy już ostygnie obrać z łupinek i dobrze zmielić lub ugnieść. Dodać mąkę i posiekaną zieloną pietruszkę. Ugniatać ciasto tak długo by już nie kleiło się do rąk. Uformować wałeczki i wykroić kopytka. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. My tym razem podaliśmy kopytka z sosem mięsnym zabielanym śmietaną
MarciochaKucharzyTrochę sernika plus trochę toffi tworzy pyszną kompozycję smaków a świeże truskawki dodają letniej świeżości. Dodatkowy plus to łatwość przygotowania tego ciasta i stosunkowo niskie ryzyko porażki
Milion Smakówosoby z nietolerancją laktozy. Po dodaniu do niej np. agaru świetnie nada się do przełożenia tortu. Już niedługo przepis na wegańskie lody z użyciem tej właśnie kokosowej śmietanki :) WEGAŃSKA BITA ŚMIETANA Z MLEKA KOKOSOWEGO ~400ml puszka pełnotłustego mleka kokosowego ~2-3 łyżki cukru pudru, lub do smaku Mleko odstawiamy do lodówki na ok. 24h nie wstrząsając w tym czasie puszką
chili & sugarDziś zapraszam Was na gofry z bita śmietaną i owocami. Do zrobienia tych gofrów zainspirowała mnie sąsiadka;-), więc zaprosiłam sąsiadów i powstały pyszne, puszyste i chrupiące gofry. ;-) Przepis znalazłam na blogu „Moje Wypieki” . Jestem nim zachwycona. Pierwszy raz widziałam tak puszyste ciasto na gofry. Mogłabym je jeść codziennie. W moim wykonaniu gofry były z bitą śmietaną i owocami ( truskawki
Passion of Cookingpyszny torcik z kiwi Składniki: - 1 paczka biszkoptów - ½ kostki masła - 2 serki homo - ½ szklanki cukru - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 śmietana 30% (350g) - 1 śmietanka 18% (250ml) - 1 bita śmietana w proszku - 1 śmietan-fix - 1 galaretka cytrynowa - 1 dżem kiwi z limonką - 2-3 kiwi A teraz napiszę jak zrobić taki torcik Najpierw w garnku topimy masło. Ja kupuję
Kuchenne Wariacjerazem jednak się udało i wyszedł pyszny deser truskawkowy Składniki: - 1 galaretka truskawkowa - 2 serki homogenizowane waniliowe - żelatyna - 500 ml wody gorącej - 1 szklanka cukru - 1/2 szklanki mleka - 1 bita śmietana waniliowa - 1 łyżeczka cukru z wanilią - 1/2 kg truskawek Najpierw przygotowujemy galaretkę. Rozpuszczamy w takiej ilości wody jak na opakowaniu. Galaretkę rozlewamy od razu do pucharków – szybciej nam wystygnie
Kuchenne Wariacjepomiędzy czerwoną maliną a jeżyną, ale smaczne i słodkie Składniki: - 2 serki homogenizowane waniliowe - 3 łyżki żelatyny - 300 ml wody gorącej - 3/4 szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka - 1 bita śmietana waniliowa - 1 pudełeczko śmietany 36% - 1 pudełko czarnych malin (poj. 1,5l) Najpierw przygotowujemy żelatynę – 3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody, mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia
Kuchenne Wariacjemasła - 1 czekolada mleczna - płatki kukurydziane Składniki na masę - 2 serki homogenizowane waniliowe - 2 jajka - 1/2 szklanki cukru - 300 ml gorącej wody - 2 łyżki żelatyny - 200 ml mleka - bita śmietana waniliowa Dodatkowo: - 1 słoiczek dżemu truskawkowego - 3 tabliczki czekolady do tarcia W pierwszej kolejności rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie, mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie robimy spód
Kuchenne Wariacjeciasto składające się z kilku warstw ale nikt nie powinien mieć problemu aby je złożyć w całość. Co prawda w tej opcji musimy użyć piekarnika (w przeciwieństwie do takiego 3bit-a ) ale ze smaku i poszczególnych elementów będą zadowoleni nie tylko nasi najmłodsi Składniki na biszkopt: - 3 jajka - 3 łyżki cukru - 2 łyżki oleju - 3 łyżki mąki pszennej - 1 łyżka
Kuchenne Wariacjekopiate łyżeczki kawy naturalnej Krem: - 30g czekolady mlecznej - 70g czekolady deserowej - 50ml śmietanki 30% - 50g masła - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Składniki na 10 muffinek. Najpierw bierzemy się za ciasto na babeczki. Zaczynamy od zaparzenia kawy naturalnej w ciut więcej niż połowie szklanki wody. Kiedy przestygnie wsypujemy do miski przesianą mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy
Kuchenne Wariacjełyżeczka kawy rozpuszczalnej (u mnie karmelowa) szklanka zimnego mleka gałka lodów waniliowych opcjonalnie bita śmietana PRZYGOTOWANIE Łyżeczkę kawy wsypujemy do wysokiej szklanki. Zalewamy około 2 łyżkami gorącej wody. Dodajemy szklankę zimnego mleka, lody i bitą śmietanę. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjekaszy manny Składniki: 5 łyżek kaszy manny 1,5 szklanki mleka 5 łyżek syropu malinowego 100 ml konfitury z leśnych malin łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią - wykorzystałam domowy bita śmietana w sprayu – niestety, zapomniałam kupić świeżej kremówki do ubicia pestki granatu do posypania Wykonanie: Szklankę mleka zagotowałam w rondelku, w pozostałym mleku wymieszałam kaszę i wlałam ją na wrzątek
Kuchenne zapiski Edyty