ciasto 3 bit - 6127 przepisów (strona:202/409)

napoleonka,kremówka --- napoleon, fondente 103

łyżki mąki ziemniaczanej     3 łyżki mąki pszennej     cukier waniliowy     1/2 szklanki cukru pudru     3 łyżki masła Bita śmietana     230ml śmietanki kremówki     2 łyżeczki ekstraktu waniliowego     3-4 łyżki cukru pudru     1,5 łyżeczki  żelatyny Wykonanie

w mojej kuchni
Letni deser z owocami 111

upalne popołudnie, do pysznej kawy z ekspresu lub po prostu żeby mieć dobry humor :) Bita śmietana, serek mascarpone, ulubione owoce i biszkopty. A jeśli jeszcze te owoce samodzielnie zostały zerwane.. Nic tylko marsz do sklepu, a potem do kuchni ;) I na deser będzie jak znalazł... Mnie z podanej porcji wychodzi 6 porcji;) Letni deser z owocami Składniki: opakowanie biszkoptów

Lawendowe Niebo
Deser z borówkami i porzeczkami 182

Chrupiące płatki owsiane w miodzie, bita śmietana, borówki i czarne porzeczki. Pyszne połączenie. W sam raz na szybki, letni deser. 200 g śmietany 36% 2 łyżeczki cukru pudru 1 szklanka płatków owsianych 3 łyżki miodu 2 łyżki masła ok. 200 g borówek i porzeczek Masło i miód rozpuścić w garnku na małym ogniu. Dodać płatki owsiane i dokładnie wymieszać. Śmietanę

Bullio
Milkshake stracciatella z bezą 122

lodów stracciattella (ewentualnie lody śmietankowe + wiórki czekolady - mama mówiła że da to ten sam efekt) 50 g pokruszonych bez + małe bezy do ozdoby 0,35 l mleka 2% bita śmietana    Przygotowanie: 0,35 l mleka wlewamy do miksera, dodajemy 0,5 l lodów i miksujemy chwilę aż połączą się skłaniki. Wsypujemy pokruszone bezy i mieszamy na niskich obrotach

Lili w kuchni
Tort truskawkowo - czekoladowy 157

zrobić to Tort Biała Truskawka z bloga Moje Wypieki . Jak zapewne zobaczyliście te dwa torty różnią się zdecydowanie. Niestety podkład pod tort który miałyśmy był za mały i bita śmietana z boków zaczeła nam spływać. Wtedy wpadłam na pomysł i poprosiłam Lilcie, żeby folie bąbelkową, którą jej dociełam posmarować czekoladą i obręczą czekoladową obłożyć tort. Robiłyśmy

Lili w kuchni
Tort z bitą śmietaną i owocami 192

Następnie wyjąć, obkroić nożem dookoła, rozpiąć tortownicę. Biszkopt wyjąć, ułożyć "do góry nogami". W tej pozycji wystudzić go. Biszkopt kroimy dopiero wtedy, kiedy wystygnie. (Tortownica o średnicy 26 cm) Bita śmietana: 1 litr śmietany 36 % 10 łyżeczek cukru pudru (można osłodzić w zależności od tego czy lubimy mniej lub bardziej słodkie) Chłodzimy  śmietanę  1-2 godziny

The Sweet Damsel
Pyszne ciasto z bitą śmietaną i truskawkami 145

Ciasto: 110g masła 110g cukru 2 jajka 110g mąki 2 łyżki mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Bita śmietana: Śmietana kremówka 30 lub 36% 1 opakowanie śmietan-fix'u 1-2 cukry wanilinowe Truskawki:) Przygotowanie: Masło ubić z cukrem do momentu aż powstanie biała masa. Dodać ubite jajka i jeszcze chwilę miksować. Dodać ekstrakt waniliowy, mąkę

The Sweet Damsel
Delikatne babeczki z bitą śmietaną i owocami 131

minut w 180 stopniach.   Krem: 250 ml śmietany kremówki 30% cukier wanilinowy odrobina ekstraktu z wanilii W upalne dni proponuję dodać 1 śmietan-fix, ponieważ bita śmietana nie utrzyma się zbyt długo. Zanim zdążyłam zrobić zdjęcia, masa zaczęła się topić. Przygotowanie kremu: Schłodzoną śmietanę ubić, dodać cukier wanilinowy i ekstrakt z wanilii. Wymieszać dokładnie. Opcjonalnie: owoce

The Sweet Damsel
OMLET BISZKOPTOWY Z MALINAMI 97

puszysty omlet biszkoptowy :) Bez włączania piekarnika, a równie smaczny jak tradycyjny biszkopt. SKŁADNIKI: 2 jajka 2 łyżki cukru 3 łyżki mąki szczypta soli kilka kropel soku z cytryny olej bita śmietana maliny A jak to zrobić: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać, aż piana zrobi się szklista. Ciągle miksując dołożyć

Kuchnia w opałach
Rolada bezowa z truskawkami 179

Świetny pomysł na wykorzystanie zalegających białek w zamrażalniku lub tych, które właśnie zostały nam po zrobieniu kruchego ciasta :) Polecam !  źródło : piegusek1976 Beza : 4 białka 230 g drobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu odrobina soli Nadzienie : 300 g śmietany kremówki 30 lub 36% 180 g serka mascarpone opcjonalnie łyżka żelatyny maliny, truskawki lub inne

charlotte gotuje
DOMOWY BUDYŃ MALINOWY – z bitą śmietaną i orzechami 225

milion piecet sto dziewięcet razy :D Od czasu do czasu lubię przekąsić zamiast ciacha zwykły budyń. Zazwyczaj robię z niego taką wersję, która nie tylko idzie mi w biodra ( bita śmietana i bakalie ) , ale też pieknie wygląda i wspaniale smakuje! Dziś mam dla Was przepis na taki pyszny domowy budyń. Beż żadnych chemikaliów, konserwantów i innych podejrzanych literek

Ostra na Słodko
Koktajl z czarnej porzeczki 174

duże ilości witamin z grupy B, sole mineralne, żelazo i karoten. Oczywiście czarna porzeczka najlepiej smakuje na surowo, ale możemy też  z niej przygotować przetwory, albo użyć do ciasta, na przykład do sernika na zimno . Dziś natomiast zapraszam na najzwyklejszy koktajl z czarnej porzeczki, przygotowany na mleku. Pyszny, lekko kwaskowy o przepięknym kolorze.   Koktajl z czarnej porzeczki Czas

Kulinarne przygody Gatity
Babeczka czekoladowa z kubka 184

jest najlepsze od razu po upieczeniu. Szybko staje się suche. 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 jajko 3 łyżki mleka 3 łyżki oleju Dodatkowo: bita śmietana (1/2 szklanki śmietany 36% zmiksowane na sztywną masę z 1 łyżeczką cukru pudru), owoce Sypkie składniki wymieszać dokładnie w kubku (najbezpieczniej użyć jak największego kubka, żeby ciasto nie wypłynęło

Bullio
Klasyczne pancakes 119

kształtujemy na okrąg. Powierzchnia zaczyna się dziurawić a więc odwracamy na drugą stronę. Smażą się bardzo szybko. Trzeba uważać aby nie przypalić! Ja pancake oblałem syropem klonowym. Następnie bita śmietanka! Obsypałem obficie borówka oraz malinkami. No i smacznego!!! są naprawdę pyszne

Sprawdzone przepisy kulinarne
Łabędzie z bezy. 172

Polecam! Składniki na łabędzie z bezy  na 6 sztuk 2 białka szczypta soli 60 g cukru 50 g cukru pudru 1 łyżeczka skrobi (ja użyłam 1 łyżeczki budyniu) bita śmietana bądź dowolny krem do połączenia      Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, następnie stopniowo, po łyżce, dodajemy cukier i nadal ubijamy, do momentu, aż cukier się

Rozpustne gotowanie