wsypałam kakao i wlałam kilka kropel ekstraktu waniliowego i wymieszałam wszystko dokładnie. Kiedy masa kakaowa lekko przestygła wsypałam mleko w proszku i wszystko dokładnie wymieszałam. Na końcu wsypałam pokruszone ciastka, częś ć ciastek była pokruszona na proszek, a częś ć połamana na większe kawałki, wsypałam orzechy laskowe i suszone wiśnie. Wszystko razem wymieszałam, aby masa kakaowa dokładnie pokryła wszystkie moje
Blondynka Gotujełyżeczki cukru pudru. Na dno foremki (można ją wcześniej wyłożyć folią aluminiową) wyłożyć warstwę herbatników i posmarować cienką warstwą powideł śliwkowych. Wyłożyć 1/3 kremu chałwowego, przykryć kolejną warstwą ciastek i powideł. Ponownie posmarować kremem, przykryć herbatnikami i resztą powideł śliwkowych. Rozsmarować resztę kremu i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wyłożyć na wierzch ciasta
Z miłości do słodkościrazem nie będzie przepisu, tylko ogromne podziękowanie dla Kosiarkowej , dzięki której zostałam wyróżniona nagrodą Liebster Blog Awards . Również wielkie podziękowania dla Ale Ciastko , która także, po Kosiarkowej, zgłosiła mojego bloga to " Liebstera ". Oba wyróżnienia otrzymałam zaledwie w ciągu dwóch dni więc taka nagroda jeszcze bardziej motywuje i do gotowania i do prowadzenia kulinarnego bloga:) Postanowiłam wziąć udział(...)ukochanej osoby? Taki, do którego trzeba serce włożyć choćby cały dzień miało to zająć 11. Kawa czy herbata? Kawa ... oraz moje odpowiedzi na pytania zadane przez Ale Ciastko:) 1. Bez czego nie możesz żyć? Miłości... również tej do gotowania 2. Jakie jest Twoje życiowe motto? Najdelikatniejsze przytulenie jest po tysiąckroć lepsze niż najmocniejszy antybiotyk 3. Skąd wzięła
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comminut, żeby nieco stężało. Po tym czasie formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając kilkucentymetrowe odstępy. Ciastka pieczemy 20 minut w temp. 190 stopni C - powinny być lekko zarumienione. Studzimy, układamy na tacy i obficie posypujemy cukrem pudrem. /przepis: "Kuchnia" - 12.2011/ Kruche ciasteczka renifery 150 g miękkiego masła(...)Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm. Nagrzać piekarnik do 160 stopni C i piec 15 minut następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni C i piec 7 minut. Gdy ciastka ostygną dekorujemy pisakami cukrowymi
noteskulinarnyfigazaledwie kilka chwil co stanowi ogromny atut. Smak jest powalający i na jednej kuleczce nigdy się nie kończy ... Czekoladowe kuleczki z ciasteczek i mascarpone SKŁADNIKI: 6-8 ciastek czekoladowych Hit 2 łyżki czubate ugotowanej kaszy manny 1 łyżka masła 2 łyżki serka mascarpone 50 g czekolady gorzkiej kilka kropli aromatu kawy PRZYGOTOWANIE: Ugotowaną kaszę ucieramy z masłem. Do malaksera(...)przekładamy ciastka i dokładnie je rozdrabniamy, dodajemy kaszę manną oraz serek mascarpone i kilka kropli aromatu - wszystko dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy. Odstawiamy do lodówki na kwadrans, a w tym czasie ścieramy gorzką czekoladę. Z masy formujemy niewielkie kuleczki, które obtaczamy w startej czekoladzie. Przekładamy do malutkich papilotek i odstawiamy do lodówki na godzinę
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCiasteczka z uroczymi, przezroczystym okienkami w kształcie serduszek to prosta, a zarazem efektowna propozycja na Walentynkowe menu. Ciastka pomimo swojej prostoty są bardzo smaczne i przede wszystkim idealnie pasują do romantycznej atmosfery Walentynkowego wieczoru. Walentynkowe Ciasteczka z Witrażem - Składniki: jajko 250 g mąki pszennej 100 g masła łyżka jogurtu naturalnego 2/3 szklanki cukru pudru cukier waniliowy(...)porcje ciasta. Landrynki kruszymy na pył (za pomocą moździerza lub młotka) i starannie umieszczamy w otworkach ciasteczek. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 170 stopni (nie za długo ponieważ ciastka wyjdą zbyt twarde, a landrynki ulegną przypaleniu). Ciasteczka możemy ściągnąć z blaszki dopiero po całkowitym ostudzeniu. Moje posty
Słodka StronaPrzepis jest autorstwa Nigelli Lawson, jednak po kilkukrotnym robieniu tych ciastek nieco go zmodyfikowałam, według własnego uznania. Ciasteczka należy ułożyć dosyć luźno bo w trakcie pieczenia się "rozlewają". Ja na standardowej blasze do piekarnika układam 12 ciasteczek (kulek). Składniki: 150 g maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 85 g płatków owsianych (nie błyskawicznych) 125 g masła(...)owsiane. Połączyć obie masy. Dodać czekoladę, żurawinę, orzechy i wymieszać łyżką. Ciasto włożyć do lodówki na 30 min. Łyżeczką uformować kulki i ułożyć je na papierze do pieczenia. Włożyć ciastka do piekarnika nagrzanego do 180 C na 10 - 13 min. Piec aż będą lekko złociste. Wyjąć ciasteczka na kratkę do pieczenia i poczekać aż wystygną wtedy staną się chrupiące. Takie
IMPRESJA SMAKUNie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam połączenie smaku bananowego z czekoladą.Do takich wypieków jak zwykle fantastycznie sprawdza się ciasto francuskie lub na croissanty. Spróbujcie
Kuchnia Pełna PasjiKolejny przysmak karnawałowy – faworki. Kruche, delikatne, smażone ciastka posypane cukrem pudrem z wanilią. Usmażone z cieniutkiego ciasta rozpływają się w ustach, któż im się oprze? :) Jeden z moich ulubionych przysmaków z dzieciństwa. Bardzo polecam… (przepis z książki „Kuchnia polska” z 1963r.) Składniki: 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 żółtka szczypta soli 4-5 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany(...)dobrze nagrzany, jeśli kawałeczek włożonego ciasta szybko wypłynie i się zarumieni. Ciasto można jeszcze omieść pędzelkiem, aby usunąć nadmiar mąki i faworki smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Ciastka układać na papierowych ręcznikach. 4. Gotowe faworki poukładać na talerzu i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Mała Cukierenkamąki tortowej- ½ łyżki drobnego cukru do wypieków- szczypta soli- 120g masła (chłodne, ale nie twarde)- 2 jajka- ½ szklanki białego wina wytrawnego- olej roślinny do smażenia- cukier puder do oprószenia ciastek Ciasto przygotowujemy, tak samo jak na cannoli. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól – mieszamy. Do mąki ścieramy na tarce masło i palcami łączymy w kruszonkę. Jajka mieszamy(...)stron. Wyjmujemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem. Pudrowane poduszeczki wyszły w zasadzie przypadkiem, bo moim zamiarem były właśnie płaskie ciasteczka. Tak delikatnych ciastek chyba jeszcze nie jedliście. Chrupiące, bardzo kruche, wyglądem przypominają poduszeczki, ale wewnątrz są… puste. Z podanych składników wyjdzie ich naprawdę sporo, ale nie obawiajcie się – znikają błyskawicznie. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Pudrowane
mojewypiekiinietylkosmażymy do chwili, aż zgęstnieje). Na koniec dodajemy łyżeczkę masła, mieszamy, aż się rozpuści. Z każdego arkusza ciasta francuskiego wycinamy 15 kółek, czyli razem będzie ich 30. Na jedno ciastko przypadną 3 kółka. Dziesięć z nich układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. W pozostałych dwudziestu wycinamy kółka o średnicy 6 cm. Do salaterki wbijamy jajko, odlewamy trochę(...)najmniejsze kółka również smarujemy jajkiem i pieczemy (to bedą „czapeczki”). Resztek ciasta nie wyrzucamy. Ja poskładałam i upiekłam gwiazdki, zresztą – pozostawiam, to do Waszej inwencji. Upieczone, gorące ciastka faszerujemy podgrzanymi pieczarkami z sosem. Nakładamy na wierzch „czapeczkę” i natychmiast podajemy. Opis przygotowania tej potrawy zajął mi więcej czasu, niż samo jej przygotowanie. Po prostu starałam się przedstawić
mojewypiekiinietylkolodówki, jak mamy czas to nawet na całą noc. Ciasto rozwałkować między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa) i wycinać kształty rogów renifera (powinny być dużo grubsze niż standardowe ciastka, aby się nie połamały). Przełożyć je na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piec w 170’C ok 15 minut, zależnie od grubości (najlepiej wyciągnąć kiedy brzegi już się bardzo rumienią). Resztę(...)różnymi ilościami dyni tak aby powstały dwie masy o różnych odcieniach. Krok 4 Blaty biszkoptu z obu stron nasączyć wodą z cytryną. Pierwszy wyłożyć kremem dyniowym, następnie nałożyć ciastka, ułożyć rogi oraz ponownie krem dyniowy. Następnie nałożyć górny blat. Kremem jogurtowo-dyniowym okryć wierzch i boki tortu. Roztopić gorzką czekoladę (włożyć kilka kostek do foliowego woreczka i zanurzyć we wrzątku
CoolinarniePLKażdy z pojemników zaopatrzony jest również w pokrywkę, co także uważam za duży plus. Podsumowując: Polecam blender i zapraszam na sernik. Składniki:Spód:100g orzechów włoskich100g ciastek pełnoziarnistych90g miękkiego masłaMasa serowa:100g orzechów laskowych (mogą być włoskie)1 łyżeczka masła50g cukru100ml + 6 łyżek soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego2 pomarańcze5 łyżeczek żelatyny250g serca mascarpone400g gotowego sera na sernik4(...)łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)1 opakowanie cukru wanilinowegoWierzch:6 podłużnych biszkoptów2 galaretki pomarańczowe (każda na 500ml wody) 4-5 herbatników lub korzennych ciastek Spód:1. Orzechy i ciasteczka przełożyć do blendera i zemleć. Dodać do nich miękkie masło i dokładnie wymieszać (można rękoma). Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 22cm. Wyrównać i lekko
Mała Cukierenkaostatnim :)! Na razie ze względu na zbliżające się Święta czeka do opublikowania jeszcze kilka pysznych babek… ale do serników na pewno szybko wrócę :)!Sernik kokosowySkładniki:Spód:300 g ciastek pełnoziarnistych (digestive)150 g masła50 g czekolady gorzkiejCiasto: (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)1 puszka mleka kokosowego100 g wiórków kokosowych350 g serka kremowego (typu Philadelphia)250 g serka mascarpone200(...)mąki ziemniaczanej1. Ciasteczka rozkruszyć na proszek za pomocą miksera lub włożyć do szczelnego woreczka i rozwałkować wałkiem. Masło z czekoladą podgrzać w rondelku aż się rozpuszczą, połączyć z rozkruszonymi ciastkami, wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 23 cm. Ugnieść łyżką, aby całość wyrównać i włożyć do lodówki na 30 minut. 2. Mleko kokosowe przelać do rondelka i gotować
UgotujmyTo.plmasłem. Pozostałe, zimne mleko mieszamy z budyniami, mąką i żółtkami a następnie wlewamy do gotującego się mleka.Ciągle mieszając, gotujemy aż zgęstnieje i powstanie gładka masa bez grudek. Połowę ciastek wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem. Na herbatniki wylewamy gorący krem budyniowy i resztę ciastek na wierzch.Na wystudzone ciasto nakładamy pokrojone w plasterki banany i zalewamy lekko teżejącą galaretką cytrynową.Odstawiamy
Ostra na Słodko