ciastka - 17601 przepisów (strona:689/1174)

Ciasteczka ryżowe 173

dziś się wzięłam i upiekłam ciasteczka ryżowe, które miały być zrobione chyba w lipcu. Te moje płatki czekały i nabierały mocy. W końcu doczekały się na swą kolej. Te ciastka są cudowne w smaku, delikatne, rozpływające się , a jednocześnie lekko chrupiące. Czysta rozkosz dla podniebienia. Składniki: 400 gram płatków ryżowych 3 jajka 1 szklanka cukru 80 gram wiórek kokosowych

Ciasteczkowy Potwór
Ciasteczka półfrancuskie 128

woreczka foliowego i szybko, rękami, formuje kulę. Wstawiam do zamrażalnika na 1 godzinę. Wyjmuję na podsypany mąką blat, rozwałkowuję na grubość około 0,5 cm i foremką wycinam ciastka. Układam na suchej blasze, smaruje wierzch rozmąconym białkiem i posypuje cukrem kryształem. Piekę przez 10 minut w temperaturze 200'C. Wyjmuję i studzę. Rada: Tego ciasta nie wolno zagniatać

Ciasteczkowy Potwór
Sernik z kandyzowanymi bananami 113

cukru 1/2 kostka masła 3 łyżki mąki pszennej 4 banany 5 łyżek jogurtu greckiego 5 jajek Wykonanie: Herbatniki kruszę za pomocą blendera. Masło rozpuszczam, studzę i mieszam z pokruszonymi ciastkami. Wykładam na spód tortownicy o śr 24 cm, ugniatam dłonią i odstawiam.  Twaróg miksuję dodając szklankę cukru. Za pomocą łopatki zdejmuję twaróg ze ścianek naczynia by cały ładnie

Ciasteczkowy Potwór
Shrek 157

budyniu śmietankowego- po 40 gram każde Śmietana: 500 ml śmietany kremowej 36% 2 pełne łyżki cukru pudru Galaretka: 2 opakowania galaretki zielonej 3 szklanki wrzącej wody Dodatkowo: 2 opakowania ciastek z galaretką w polewie czekoladowej, np: Delicje Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę dodając po 2 łyżki cukru i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam i dodaję stopniowo zmniejszając obroty

Ciasteczkowy Potwór
Sernik na ciemnym spodzie z kruszonki 157

Pyszna, kremowa masa serowa, która w smaku kojarzy mi się raczej z ptasim mleczkiem niż sernikiem, a do tego bardzo kruchy spód. Pyszne połączenie, polecam gorąco!!! Składniki: opakowanie kruchych ciastek  - 380g 1/2 kostki masła 1 płaska łyżka kakao Masa serowa : 1/2 kostki masła 4 żółtka 2 kostki białego sera- po 200 gram 3/4 szklanki cukru 7 białek Wykonanie

Ciasteczkowy Potwór
Cytrynowy sernik 207

nitce do kłębka:) Sernik jest bardzo dobry, dużo cytrynowej nuty dodaje mu glazura mocno cytrynowa. Składniki na spód: 142 g zmielonych ciasteczek typu Digestive; 4 łyżki stopionego masła; Pokruszone ciastka (zmieliłam je w malakserze) wymieszać z masłem, wyłożyć na spód tortownicy (o średnicy 23 cm) i dobrze ugnieść. Całość schłodzić przez około 20 minut. Piec w temperaturze

In my kitchen
Sernik na zimno z truskawkami 244

ubitą na sztywno śmietanką, ekstraktem waniliowym oraz 2/3 przygotowanej żelatyny. Masę podzielić na dwie części. Do jednej części dodać mus truskawkowy, pokrojone truskawki i resztę żelatyny. Na przygotowane wcześniej ciastka biszkoptowe wylać masę truskawkową z truskawkami, następnie masę białą. Na wierzchu ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Uwagi: 1. Do przygotowania tego sernika użyłam tortownicy o średnicy

In my kitchen
Deser z brzoskwiniami 249

smakuje i to z każdymi owocami, które akurat są w domu:) Jest szybki, pyszny i efektowny. Polecam:) Składniki: brzoskwinie (mogą byż też z puszki); jogurt grecki lub bałkański; ciastka owsiane Digestive lub inne; Wykonanie: Sposób wykonania taki sam jak tutaj . Deser przygotowałam bez cukru. Wyszedł bardzo dobry, nie za słodki i nie za kwaśny:) Wytarczyła "słodkość" od ciasteczek

In my kitchen
Truskawkowe rafaello 177

krem wyłożyć na upieczony biszkopt. Ciasto wstawić do lodówki, by krem dobrze zastygł. Krem adwokatowy: 250 ml śmietanki 30%; 1 śmietana w proszku "Śnieżka"; 125 ml adwokata; 80 g ciastek biszkoptowych; 50 g białej czekolady; 4 łyżki wiórków kokosowych; 2 łyżeczki żelatyny; Czekoladę rozpuścić z 2 łyżkami śmietanki w "gorącej kąpieli". Przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić z "Śnieżką", następnie cały

In my kitchen
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 187

sałatkach można zastąpić karczochami. Lubczyk Można zastąpić młodymi liśćmi selera (co dość często wykorzystujemy gotując rosół) Mahlab - pestki dzikich wiśni Przyprawa popularna w krajach Bliskiego Wschodu, dodawana często do ciastek i pieczywa. Ze względu na gorzki migdałowo-wiśniowy smak należy stosować ją bardzo ostrożnie. W Polsce można ją zastąpić suszonymi pestkami moreli - używamy tylko rozdrobnionych jąder pestki. Mąka amarantusowa

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
made by Blondynka Gotuje 145

trochę....... Blondynko myśl! No i wymyśliłam :) W lodówce stało wiaderko z resztką sera pozostałego po serniku, w słoiczki trochę domowego dżemu z czarnej porzeczki, resztka kremówki, 8 sztuk maślanych ciastek, kawałek masła, żelatyna w szafce i na szczęście woda w kranie :) I tak sobie pochodziłam po kuchni, pozbierałam to i owo i zrobiłam mini serniczki na bogato! Mini serniczki

Blondynka Gotuje
Koperty z jabłkami 134

pozostałym białku a następnie w brązowym cukrze (może być też biały, aczkolwiek brązowy wg mnie decydowanie ładniej wygląda). Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do wypieków.* Dobrze jest układać ciastka w pewnej odległości, ponieważ wyrosną. Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 15 – 20 min, aż będą złocisto brązowe. Nie mogą się nie udać! Smacznego!   * Papier do wypieków – ja używam

Za drzwiami kuchni
Ciasteczka z niespodzianką 84

przygotować karteczki , które chcemy ukryć w ciasteczkach. Trzeba je pociąć w wąskie paseczki i poskładać tak, by zmieściły się wewnątrz. Jeśli chcemy, by wiadomość pokazywała się zaraz po złamaniu ciastka, należy oba brzegi pozwijać tak, by napis był na zewnątrz zwoju i umieścić tak, jak to pokazuje zdjęcie. Ze wszystkich składników zagniatamy elastyczne ciasto . By ciasteczka wyszły idealnie, trzeba

Za drzwiami kuchni
Krem do muffinek o smaku mojito 177

krem. Poszukiwania przepisu na idealny krem do muffinek ponownie zajął mi sporo czasu.... być może jestem wybredna ale albo kremy wychodziły zbyt słodkie albo masa na pięknie udekorowanym ciastku zbyt krótko wyglądała pięknie ;) I oto jest!  Wyjątkowo delikatny, niezbyt słodki a pyszny i dość trwały krem do cupcake'ów!  Krem do muffinek o smaku mojito Składniki

paapilotkaa
Mazurek gryczany z masą chałwowo-kawową 177

obie masy i rozprowadzić je, delikatnie mieszając dwa smaki. Na krem wyłożyć jajka czekoladowe (użyłam w dwóch kolorach: z mlecznej czekolady i migdały w cukrowo-migdałowej posypce oraz kilka ciastek w kształcie motyli, które upiekłam z ciasta pozostałego po jasnym mazurku). Mazurek schłodzić, aby krem zastygł. Przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce

Czerwień i błękit