Szaleństw ze snickersami ciąg dalszy. Tym razem wersja dużo zdrowsza, bo ciasteczka razowe. Brak białej mąki w niczym nie przeszkadza, ciasteczka wychodzą tak pyszne, że nawet
Z butelką mleczka w tleinnymi. Gratulacje Lisko!! Oryginał można zobaczyć tu . Polecam wielbicielom serników i tym, którzy do serników się dopiero przekonują. Sernik kajmakowy: Spód: 50 g orzeszków solonych 80 g ciastek kruchych np. herbatników 30 g masła 1 łyżka cukru Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.Sk ładniki spodu zmielić w malakserze (niekoniecznie na gładką masę). Wyłożyć masę na spód, wyrównać
Z butelką mleczka w tlebiałego, cukru waniliowego i mleka. Następnie dodajemy masę marcepanową. Ponownie zagniatamy. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczamy i robimy dziurkę palcem na środku. W dziurkę wkładamy łyżeczką marmoladę. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut
Aga w kuchniwycinamy ciasteczka. Ciasto jest bardzo delikatne, dlatego jeżeli wykrawanie będzie sprawiało nam trudność możemy z ciasta formować niewielkie kuleczki, a następnie spłaszczać je tworząc identyczne ciasteczka jak te wykrawane. Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-12 minut do lekkiego zrumienienia brzegów w temperaturze 170 stopni. Lukier: Cukier puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy białko
Słodka Stronachcemy aby były nasze torciki). Śmietanę ubijamy,* pod koniec dodajemy fix oraz cukier puder. Biszkopciki smarujemy konfiturą wiśniową, wykładamy (najlepiej za pomocą szprycy) krem i przykrywamy drugim biszkoptem. Górę ciastka dekorujemy śmietaną, kładziemy wisienkę, a całość oprószamy czekoladą. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. *należy pamiętać, że śmietanę nie można zbyt długo ubijać, ponieważ może wytworzyć się masło. Moje
Słodka Stronagrubość ok. 1 cm i wykrawamy za pomocą niedużej szklanki krążki, które następnie przekładamy na papier do pieczenia. Na każde ciasteczko wykładamy cukierki lekko dociskając je do ciasta. Ciastka pieczemy w temperaturze ok. 165 stopni przez 15-20 minut do momentu zrumienienia brzegów. Moje posty
Słodka Stronaczasie rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy za pomocą foremek ciasteczka, które następnie przekładamy na papier do pieczenia. (jeżeli nie posiadamy foremek można użyć np. szklanki) Ciastka pieczemy w temperaturze ok. 165 stopni przez 15-20 minut do momentu zrumienienia brzegów. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdyby powstała zbyt gęsta można dodać ok. 1-2 łyżki
Słodka Stronapiekarniku pozostałe ciasto wkładamy z powrotem do lodówki. Pieczemy ok. 8-10 minut w temperaturze 170 stopni. Ciasteczka nie ściągamy z blaszki dopóki nie wystygną. Tuż po upieczeniu ciastka są nadal miękkie jednak gdy ostygną - stwardnieją. źródło inspiracji: chocolateandwhine.com Moje posty
Słodka StronaSezamki - to popularne batoniki przygotowywane z prażonych ziaren sezamu, miodu oraz cukru. Sezamki to smak dzieciństwa, gdzie królowały proste słodycze o niezapomnianym smaku. Znane "ciastka" możemy przygotować samodzielnie w domu, są równie smaczne jak te sklepowe, a nawet lepsze.... Sezamki są stosunkowo zdrowe w porównaniu do innych łakoci, dlatego warto przygotować je dla dzieci. Zaspakajają ochotę
Słodka Stronaprzykryć ostatnią warstwą krakersów. Schłodzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wrzątku, ostudzić i dodać do śmietany. Masę wyłożyć na ciastka. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, ostudzić i posypać wierzch ciasta. Przechowywać w lodówce. Źródło: Cukierenka Klementynki
Z miłości do słodkościdzisiaj przed wami szybkie ciasteczka z pysznie j abłkowo -pomarańczowym nadzieniem. Jak dla mnie nadzienie bardzo świąteczne. Ciastka może mało wyględne, ale robione na szybko. Za to bardzo smaczne :) Składniki: szklanka mąki łyżka z górką masła 5 łyżeczek miodu jajko szczypta proszku do pieczenia cukier waniliowy Nadzienie: jabłko pomarańcza Wykonanie: Składniki ciasta dokładnie mieszamy ze sobą
Moje pyszne gotowaniecały laptop. Na szczęście jakoś ruszył, ale strasznie mozolnie. No, ale lepsze to niż, nic. Dzisiaj jeżeli chodzi, o moje propozycje na słodkie pyszności, to fajne kruche ciastka, przypominające świderki (stąd taka nazwa :)). Ciasteczka wyszły smaczne, fajnie kruche. Idealne to kawki, czy herbatki. Więc oto i przepis ;) Składniki: (na ok. 30 ciasteczek) 2 szklanki mąki 1/2 kostki masła
Moje pyszne gotowanieszklanki nieduże kółka. Na każdym krążku kłaść porcje marmolady i zalepiać jak pierogi. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec małe cudeńka ok. 15 minut. Smacznego :D Można ciastka po upieczeniu obsypać cukrem pudrem, ale ja nie przepadam, więc ubłagałam domowników, aby tego nie robić
Moje pyszne gotowaniedać mleko, tyle, aby ciasto było rzadkie (rzadsze niż na kluski). W chłodzie je zostawić na 30 minut. Ciasto porcjami wałkować na grubość 1/3 cm i wykrawać ciasteczka. Ciastka rozkładać na blaszkę, nasmarowaną tłuszczem. Smarować białkiem i posypywać cukrem. Ciasteczka nakłuć widelcem w wielu miejscach. Ze składników wyszły mi 3 duże blachy. Piekarnik nastawić na 200 stopni
Moje pyszne gotowanie