zwykłej stołowej łyżki, ale myślę, że najłatwiej będzie przy użyciu łyżki do lodów), które układaj na blasze o odległości ok. 5 cm. Mnie udaje się uzyskać 12 dużych ciastek. Piecz ok. 20 min. Wyciągnij z piekarnika i po odczekaniu ok. 5 min, aż troszkę przestygną, przełóż na metalową kratkę
Roślinna - blog wegańskisernik idealnie nada się również na wielkanocny stół - musicie przyznać, że wyglądem wprost zachwyca. Sernik cytrynowy z musem bazyliowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 40 g masła masa serowa: 250 g twarogu 3krotnie zmielonego 250 g serka mascarpone 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka skórka otarta z 1 cytryny
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię ostudzi należy zmiksować lub utrzeć je z jajkami (dodawać po 1 jajku). Masę wyciskać najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego lub łyżką na blaszkę – zachowujemy odstęp między ciastkami by mogły swobodnie wyrosnąć. Piec przez ok. 30 min. w 200 st. C. Ostudzić na kratce i przekroić. Składniki na krem: 1,5 szklanki mleka 3 łyżki cukru 2 żółtka
kuchcikowniatemat wuzetki są dwie teorie: pierwsza z nich mówi, że nazwa ciastka wzięła się od warszawskiej trasy W-Z, czyli wschód-zachód. Druga głosi, że jest to "wypiek z kremem" - "WZK". Jaka jest prawda? Nie mam zielonego pojęcia - wiem natomiast, że ciasto jest przepyszne :) Składniki: Ciasto: 100 g masła 1 szklanka cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!cytryny 1/4 łyżeczki imbiru Dodatkowo: figi Spód: Herbatniki dokładnie kruszymy, mieszamy z imbirem. Dodajemy rozpuszczone masło i miód i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wykładamy takimi ciastkami dno tortownicy i podpiekamy 10 minut w temperaturze 170 stopni. Masa serowa: Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misce i wszystko dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej masy (można
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!moja ulubiona część: wypieki i lody. Lodów mnóstwo, aż nie wiadomo na co się zdecydować. Mogę z czystym sumieniem polecić gałkę cytrynową! Na długich ladach wyłożone mnóstwo babeczek, trufli, ciastek i bez. Z babeczek wyborne były babeczki kawowe, ale większość z tych, które miałam okazję próbować były przepyszne! Tak samo jak croissanty, co sprawia, że na śniadanie będę musiała
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!obieram, usuwam gniazda nasienne. Owoce kroję w ósemki. 2. Ciasto francuskie rozwijam. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta kładę cząstkę jabłka. Oprószam cukrem oraz cynamonem. Ciastko składam na pół. 3. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 10 minut w temperaturze 190 stopni (5 minut z termoobiegiem i 5 minut bez termoobiegu
Tradycyjna kuchnia KasiCoś pysznego, coś szybkiego i coś zdrowego. Pyszny deser z mango, banana, jogurtu przekładany pokruszonym pierniczkiem domowej roboty. Jeśli nie macie, możecie użyć dowolnego innego ciastka. Polecam wielozbożowe. Świetny pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek. Deser pięknie się prezentuję, więc mile zaskoczy waszych gości. Składniki: (2 duże porcje lub 4 mniejsze) 1 mango 1 dojrzały banan 1 gęsty jogurt
Moja Delicjarozwałkowywać (na grubość ok 3 mm) na stolnicy oprószonej mąką. Nożem lub łopatką wyciąć podłużne paski, a następnie kwadraty o boku 6-7 cm. Ponacinać na rogach, pozostawiając środek ciastka nie nacięty. Na środek nakładać pół łyżeczki powidła śliwkowego, brzegi zagiąć do środka i zalepić. Gotowe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12-15 minut
Chocolate Muffin Blogostatnio posty archiwalne na blogu i w oczy rzucił mi się przepis na rogaliki z orzechowym nadzieniem... Przypomniałam sobie jego cudowny smak i po prostu musiałam upiec ciastka z nim właśnie!!! Tym razem były to optymistycznie słoneczne i pomarańczowe rogaliki z marchewką. Ależ miałam dzisiaj pyszne drugie śniadanie!!! Rogaliki marchewkowe z nadzieniem
Dzieje kuchennej Wiewiórykoniec smarujemy je żółtkiem wymieszanym ze śmietaną. Do mieszaniny żółtka ze śmietaną, dodałam trochę barwnika spożywczego, żeby zmienić trochę kolor, ale to tylko taka mała plastyczna zmiana. Ciastka pieczemy w temperaturze 180C , na złoty kolor. Smacznego :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width
Smakowy Rajczym zostawiamy w wyłączonym piekarniku około 10 minut. Po upływie tego czasu, wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Wystudzone ciasto smarujemy cienką warstwą dżemu (na moim ciastku niewidoczny pomarańczowy). Ubijamy śmietankę zgodnie z przepisem na śmietan - fixie, a następnie przekładamy ją na ciasto i równo rozsmarowujemy. Gotowe ciasto posypujemy wiórkami czekoladowymi lub tartą czekoladą i wstawiamy
Smakowy Rajśrodku kremem budyniowym i zlepiamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym pozostawiamy na chwilę. Chodzi o to by czekolada była płynna, ale zimna (ciepła może nam spłynąć z ciastek). Następnie przyozdabiamy nią eklerki i posypujemy posypką cukrową. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width
Smakowy Raj