kęsem! Rabarbar śmiało możemy zastąpić truskawkami! Składniki : - waflowa miseczka – 1 szt – rabarbar – 1 łodyga – ser mascarpone – 3 łyżki – herbatniki – 2 szt – ciastka oreo – 4 szt – laska wanili – 1 szt – cukier – 2 łyżki – cukier puder – 1 łyżka Sposób przyrządzenia: Rabarbar kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy
Ostra na Słodkopuder – 3 łyżki * mleczna czekolada – 50 g * kakao – 2 łyżki DODATKOWO : * masło czekoladowe * mleczna czekolada – 50 g * śmietana 30% – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Ciastka drobno siekamy razem z kakao. Dodajemy roztopione masło i wszystko razem dokładnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy wyłożonej NA SPODZIE folią aluminiową i delikatnie ugniatamy. MASA SEROWA: Ser biały mielony
Ostra na Słodkootwartej kuchni , którą widać za ladą. W kącie regał z książkami , które umilą nam „Posiadówkę” Miałam okazję spróbować Brownie z oreo – intensywny , ale nie „zamulający” smak , duże widoczne kawałki ciastek … Chałwowego latte i Chubby Sun z masłem orzechowym - totalnie podbiły moje serducho!!! Po zrobieniu im kilkunastu zdjęć miałam ochotę ‘duszkiem” wypić do dna! :D Totalnie trafione w mój gust
Ostra na SłodkoTahini – pasta na bazie sezamu służąca do przygotowywania wielu potraw zarówno obiadowych , jak i deserowych. Jest składnikiem hummusu i baba ghanoush – specjałów kuchni bliskowschodniej
Ostra na Słodkożelatyna – 2 łyżeczki * domowy likier śmietankowo – czekoladowy – 4 łyżki * płatki migdałów – 50 g DO DEKORACJI : * płatki migdałów – 50 g * czekolada deserowa – 50 g * ciastka z karmelem w czekoladzie – ok. 20 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT : Jajka wbijamy do miski , dosypujemy cukier i ubijamy 10 minut mikserem na puszysty krem. Stopniowo dosypujemy mąkę przesianą
Ostra na Słodkosię błyskawicznie z bardzo prostych składników i nie wymaga długiego przesiadywania w kuchni! Zatopiłam delicje pomarańczowe w galaretce pomarańczowej … Wy śmiało możecie zrobić swoją wersję z innym smakiem ciastek i galaretki. SKŁADNIKI: CIASTO: – białko – 8 szt – cukier – 200 g – kokos – 200 g – mak – 200 g – proszek do pieczenia
Ostra na Słodkonadmiaru oliwy, pokroić. Wszystko razem dokładnie wymieszać , dodać posiekaną natkę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostrożnie z solą! CAŁOŚĆ: Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, wylewamy na całość połowę ciastka naleśnikowego, smażymy na złoto. To samo robimy z pozostałym ciastem. Smarujemy po całości przygotowanym farszem , posypujemy drobno posiekaną , albo startą mozzarellą. Zamykamy boki , składamy na płaskie krokiety. Podsmażamy
Ostra na Słodkogęsty. Gęstym lukrem robimy na pierniczkach kontury i wszelkie małe szczegóły. Do wypełniania większych powierzchni należy użyć lukru rozcieńczonego odrobiną wody. Lekko płynnym lukrem łatwiej i precyzyjniej polukrujecie całe ciastka
kolorowotorcikowoŚwięta to także czas łakoci dla naszych dzieci. Oprócz pierniczków, piernikowych chatek, ciast, ciastek można im upiec korzenne babeczki, które odpowiednio udekorowane np jak zielone choinki będą idealnym świątecznym dodatkiem na stole ze słodyczami. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikłyżki kwaśnej śmietany- ok.50g (lub jogurtu greckiego) - 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu - 1/2 - 3/4 płaskiej łyżeczki przyprawy korzennej (dałam Kotanyi) - szczypta soli Dodatkowo: - 1 jajko do posmarowania ciastek - u mnie pokruszone migdały do posypania W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zagnieść przy pomocy haka kruche ciasto. Można również zagnieść energicznie ręcznie (tak, by zbytnio nie ogrzewać ciasta
Smaczne Zdrowemm.Rozgrzać piekarnik do 170 stopni.Wyciąć ciasteczka foremką, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do nagrzanego piekarniki i piec około 6-8 min, aż ciastka zaczną się delikatnie rumienić.Wyciągnąć z piekarnika, odczekać kilka minut aż ciasteczka stwardnieją, następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia
Moje domowe kucharzeniepieczenia. Pieczemy ok. 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Pierniczki tuż po upieczeniu są miękkie, więc dopiero po lekkim przestudzeniu ściągamy je z blaszki. Uważajmy, aby nie przypalić ciastek, ponieważ ze względu na ciemną barwę podczas pieczenia nie widać kiedy pierniki zaczynają się rumienić. Lukier: Cukier puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia
Słodka Stronaprzypalić. Po zdjęciu z ognia dodajemy trochę rodzynek. Tak przygotowany budyń wkładamy na środek kwadratu z ciasta francuskiego, który składamy na pół. Pozostało jeszcze zrobić truskawkowy dżemik na wierzch ciastka – będzie nieco kwaskowy dzięki czemu ciasto z budyniem nie będzie mdłe. Dżemik truskawkowy: Na łyżce masła podsmażamy truskawki z cukrem aż do uzyskania dosyć gęstej masy. Wykładamy
kuchcikowniaprzesłodkie i przedobre! Spód: 150 g czarnych markiz (Oreo lub np ich odpowiedniki z Lidla) 6 łyżek roztopionego masła Przygotowanie: Dno tortownicy (20-28 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka kruszymy i mieszamy z masłem. Przesypujemy do tortownicy i dociskamy do dna. Pieczemy przez około 7 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Studzimy. Krem
Z butelką mleczka w tle