mnie trochę zbyt bardzo kruchego, ponieważ mocno się kruszył. W smaku ten herbatnik był nieco mączysty, lekko piaskowy, niezbyt słodki, ale to ostatnie akurat na plus. Na kruchym ciastku znajduje się masa kajmakowa. O niej nic odkrywczego raczej nie powiem - kajmak jak kajmak, no nie? :) Słodki :) Całość jest oblana polewą czekoladową, która nie zbyt mi smakowała - jest bardziej kakaowa
breakfast of dreamszwartą masę. Z masy formować kulki. ~100g białej czekolady ~2 łyżki masła Czekoladę i masło rozpuścić razem. Polewą polać bajaderki i odstawić do zastygnięcia polewy. Smacznego! :) Wartość odżywcza jednego ciastka
chili & sugartakże miód lawendowy - są kruche i na prawdę lawendowe! Przepyszne :) W dodatku robi się je prosto, nie potrzeba żadnych foremek itp. :) KRUCHE CIASTECZKA Z LAWENDĄ przepis autorski // 20 ciastek ~250g mąki pszennej ~100g masła ~łyżka miodu lawendowego ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~łyżka suszonych kwiatów lawendy (ja dałam 1 1/2 łyżki :)) ~180g cukru ~jajko Na stolnicę przesiać mąkę
chili & sugarpewno nimi jest - nie wiem. Aczkolwiek, przyjmijmy że są to ciasteczka! :) Mają przepyszną, chrupiąca skórkę, a w środku są mięciutkie :) CZEKOLADOWE PROSTOKĄTY przepis z książki "Czekolada" // ok. 10-15 ciastek ~100g miękkiego masła ~80g cukru ~jajko (+ jeszcze jedno do posmarowania) ~130g mąki pszennej ~15g kakao naturalnego ~płaska łyżeczka proszku do pieczenia ~do posypania cukier perlisty (ja użyłam posypki waniliowej
chili & sugarSkoro mamy już przepis na domową przyprawę do piernika , przyszedł czas na przepisy z jej wykorzystaniem :) Zacznę od pierniczków. Dzisiaj podaję Wam niezwykle cenny przepis na te ciastka. Dlaczego "cenny"? Ponieważ pochodzi ze starego zeszytu z przepisami mojej Babci. Można powiedzieć, że ten zeszyt dostałam w spadku, chociaż tak na prawdę sama się o niego upomniałam, bo z pewnością
chili & sugarzaniosłem do pracy żeby Cai i Dan oceniły, czy smakują tak jak w Chinach. Cóż, prawdę mówiąc nie wypowiedziały się, ale to tylko dlatego, że tak pochłaniały ciasto za ciastkiem, że nie było czasu na gadanie :) Więc to chyba najlepsza rekomendacja, najlepszy dowód, że chyba wyszło "po chińsku" :) Nie wiem dokładnie ile mi wyszło z tego przepisu, ale myślę
Marder&Marder Manufactureokoło pół centymetra i wycinamy foremkami wzory. My akurat mieliśmy taką gwiazdkę-śnieżynkę, którą kiedyś dostałem w prezencie od AleDobre.pl. Pieczemy w 200 stopniach przez około 13 minut, aż ciastka będą rumiane. Przygotowujemy lukier: cukier puder zalewamy odrobiną wrzątku i mieszamy aż powstanie gładka masa. Potem mieszamy z sokiem cytrynowym. Jak ciasteczka ostygną to je dekorujemy lukrem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz
Marder&Marder Manufactureradości, że mogły pomóc mamie. Kolejnym plusem tych ciasteczek jest to, że leżały w salaterce nieprzykryte niczym przez kilka dni i nie sczerstwiały. Ale jak macie dzieciaki to takie ciastka raczej długo nie poleżą ;) Składniki: 300 g masła 180 g drobnego cukru 1 jajko 480 g mąki szczypta soli ulubiony dżem Miksujemy masło z cukrem aż będzie białe
Marder&Marder Manufacturedodać do jabłek). Jabłka połączyć mikserem z serkiem mascarpone. Dosypać cukier waniliowy i ponownie wymieszać. W dużej blasze wyłożyć papier lub folię aluminiową, na której ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć 1/3 masy z sera i jabłek i ponowić sytuacje dwukrotnie, układając tak by herbatniki leżały równo pod sobą. Trzecia część masy przykryć czwarta warstwą herbatników. Do niedużego rondelka
ChilliJemyNastępnie do miski przesiewamy mąkę z proszkiem, co kilka chwil mieszając. Przez kilka chwil ciasto wyrabiamy ręką na gładką masę. Jest ona dość miękka, ciężko więc wykrajać z niej ciastka od formy. Osobiście kleję je ręcznie, mają wtedy więcej "duszy". ;) Można jednak układać ciasto od razu na papierze do pieczenia i na nim wykrajać ciasteczka, wtedy mamy pewność
Kuchenna Kontrrewolucyaksylitolu lub cukru 50 g wiórków kokosowych 65 g masła Dodatkowo: około 400 g rabarbaru i truskawek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki ksylitolu lub cukru Wykonanie: ciastka z masłem umieścić w kielichu blendera i zmiksować. Masą ciasteczkową wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Bok tortownicy wysmaruj masłem z podanych składników zagnieść kruszonkę, odstawić ser, cukier, mączkę ziemniaczaną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!słodkie (jak dla mnie w sam raz).Jeśli natomiast ktoś lubi słodsze wypieki można zwiększyć ilość cukru. Źródło: Zmodyfikowany przepis na "Muffinki jabłkowe z cynamonem" z książki H. Walden, Ciastka, ciasteczka i babeczki , Warszawa
My simple kitchenminut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto lekko przestygnie zdjąć papier i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Biszkopt przekroić na 2 części. W jednej połówce za pomocą foremki do ciastek wyciąć serduszka (jak na załączonym obrazku). Moja rada : Ciasto, w którym będą wycinane serduszka, najlepiej przełożyć na osobną blachę lub deskę i wtedy wyciąć kształty. Wówczas łatwiej będzie przykryć wierzchnią
My simple kitchensposób zdarza się, że i z pustego czasami Salomon naleje:P Składniki: ciasto biszkoptowe serek homogenizowany (u mnie Danio waniliowy) dowolny dżem, konfitura, nutella, cukier puder posypka cukrowa Ciastka przekładamy dowolnym smarowidłem i również dowolnie dekorujemy. Posypane cukrem pudrem także nie tracą na smaku. Kawa z żółtkiem. Pojawiła się już na kilku blogach i odkąd ją zobaczyłam wiedziałam
My simple kitchen