Lekki deser z kokosowo-migdałową nutą Składniki : na spód (tortownicy o śr. ok. 26 cm): - 200 g herbatników/ciasteczek zbożowych -100 g masła -1/4 szklanki mleka Ciastka rozkruszyć na drobny pył, wymieszać ze stopionym masłem z mlekiem. Rozprowadzić na spodzie tortownicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy. na masę
Kuchnia Elliepierwsze urodziny kanału Ditecz zdecydowałam na tort. Wybrałam moje ulubione smaki czyli ciasto czekoladowe + banany, jako dekoracja czarne ciastka w typie Oreo na białym tle z bitej śmietany utworzyły mój ulubiony motyw kropek. Muszę przyznać, że trochę się bałam bo to pierwszy tort który piekłam w swoim życiu. Ale na szczęście nie taki diabeł straszny jak go malują
DiteczSpotyka Cię coś takiego? Przejadły Ci się kanapki, omlety i owsianka? Spokojnie-smaczne, zdrowe śniadanie można sobie zapewnić jedząc słodycze. Brzmi absurdalnie? Oczywiście nie mam na myśli pierwszych lepszych ciastek czy czekoladek, tylko pyszności przygotowane ze składników dostarczających wszystkiego, czego najbardziej potrzebuje nasz budzący się organizm. Zdrowe wcale nie musi być nudne, czyli słowa, które powtarzam tutaj niczym mantrę
peanutbuttermonstersobie coś słodkiego, ale własnej produkcji (wiedząc co dodaję do środka), postanowiłam, że upiekę trochę kruchych słodkości do herbaty. Będę całkowicie szczera, jak powiem Wam, że wyszły przepyszne!!! Do ciastek dodałam to co akurat miałam pod ręką, wyszły kruche, czekoladowe i takie trochę jesienne - pewnie za sprawą orzechów włoskich. Koniecznie wypróbujcie ! Przypominam również o trwającym na blogu konkursie
Słodkie Przyjemnościpiekarnika i faszerujemy na bogato jabłkami. Drugą część ciasta wyjmujemy z lodówki i cienko wałkujemy wycinając cienkie paski.* Na wierzchu każdej babeczki tworzymy plecionkę, a następnie wkładamy ciastka z powrotem do piekarnika na około 20 minut - do uzyskania złotego koloru. Smacznego! * Zamiast plecionki możecie kruche ciasto zetrzeć , jak do tradycyjnej szarlotki. Wtedy wykonanie jest
Słodkie Przyjemnościsłyszeliście o ciasteczkach ANZAC - ciasteczek owsianych z dodatkiem kokosa i syropu cukrowego. Przygotowywane były one dla Australijskich żołnierzy walczących z Turkami. Legenda głosi, że przepis został skomponowany tak, aby ciastka przetrwały długą i ciężką podróż na front. Ja zmieniłam cukier puder na więcej miodu spadziowego. Ocena mojej babci - 5 :) Moja równie wysoka. Oto ANZAC biscuits." Składniki szklanka płatków
Słodkie Przyjemnościcoś w ogóle potrafię powiedzieć w innym języku ( chociaż czasem i w ojczystym się gubię :) ) Dlatego trzymajcie mocno kciuk, tylko jeden, bo w drugiej ręce powinny znaleźć się ciastka z dzisiejszego przepisu. Zrobiłam je parę dni temu, miałam ochotę na kokosowy specjał, bez bezy. Szukałam przepisu odzwierciedlającego ten, którym raczą nas sklepikarze. Takie kruche, smaczne ciasteczka kokosowe. I znalazłam
Słodkie Przyjemnościrocznice, wspólnie, cały dzień razem w domu, w kuchni <3 Najpierw przygotowałam obiad, tu popisywałam się sama, bo to był mój prezent dla niego. Później, wspólnie (!), zrobiliśmy ciastka, o których więcej opowiem Wam jutro. A wieczorem eM. przygotował dla mnie nasze ulubione danie - pizze na cienkim cieście. Ale, ale, wróćmy do obiadu :) Oczywiście na słodko, inaczej
Słodkie Przyjemnościmlekiem w proszku. Z ciasta tworzymy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie spłaszczamy je mokrą łyżeczką tworząc kółka. Pamiętajcie o zachowaniu pomiędzy ciastkami odległości. Pieczemy około 10 minut - studzimy na kratce. Smacznego
Słodkie Przyjemnościpowierzchni, pozostawiając na końcu około 3 cm. Ciasto ciasno zwijamy w rulon, a następnie kroimy na plasterki grubości około 0,5 cm, układając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy około 15 - 20 minut, bądź do złotego koloru. Jeszcze ciepłe ciasteczka polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą (możecie ją rozpuścić w mikrofali - włożyć do miseczki pokruszoną czekoladę i w odstępach
Słodkie Przyjemnościsię podjęłam i muszę się ich trzymać. :) Dzisiejszy przepis znalazłam w książeczce kupionej na moje 22 urodziny i po drobnych zmianach postanowiłam go przygotować. Prosty pomysł na szybkie korzenne ciastka, idealne na świąteczne leniuchowanie. Kto się skusi? Składniki : 7 łyżek kawy 250 ml wody 200 g cukru pudru 40 g kakao w proszku 175 g rodzynek sułtanek
Słodkie Przyjemnościprzygotowania do świąt? U mnie jeżeli chodzi o potrawy świąteczne, jeszcze pustka, żadnego piernika staropolskiego, ani ciastek pochowanych w puszkach. Za dużo miałam ostatnio na głowie. Ale to nie oznacza, że w ogóle nie bywałam w kuchni, bo to byłaby nie prawda. Na przykład moja dzisiejsza propozycja idealnie nadaję się na postny czas. Kiedy powinniśmy troszkę pomyśleć o przygotowani
Słodkie Przyjemnościoprószony blat i rozwałkowujemy na pasującą nam grubość - u mnie około 0.4 mm. Pieczemy w rozgrzanym do 180`C piekarniku przez około 10 minut - w zależności od grubości. Ciastka dekorujemy według uznania :) Smacznego
Słodkie PrzyjemnościDziś sporo roboty przede mną. Jeszcze nie mam żadnego ciasta przygotowanego. To będzie pracowity dzień ;) Co do pieczenia. Co roku piekę te tradycyjne ciastka, najpierw twarde, z czasem coraz miększe. Mówię o piernikach, lukrowane, w czekoladzie, posypane cukrem pudrem - jak kto woli. W tym roku pozwoliłam sobie zrobić również pierniczki z Danii. Nazywają się Brunkager, czyli brązowe ciasteczka. Przepis
Słodkie PrzyjemnościNajlepsze z najlepszych. 12 miesięcy = 12 przepisów. A jakie są Wasze typy? Czekoladowe ciasto z białek Ciastka owsiane z czekoladą Ciasto czekoladowo-kawowe z cudownie czekoladową polewą Lekkie ciasto z wiśniami Bajecznie czekoladowe babeczki Świąteczne czekoladowe ciasteczka Ten sernik nigdy nie opadnie! Najprostszy chleb bananowy Muffiny czekoladowe z posypka twix Ciasto Milionera Pierogi z jagodami Kluski Leniwe Przy
Słodkie Przyjemności