Herbatniki, kajmak, herbatniki, krem budyniowy, herbatniki, bita śmietana, czekolada! 1538Całość ubijamy na parze mikserem lub rózgą, aż stanie się gładka, tj. przez ok. 2 min. Gotowy krem budyniowy wykładamy na herbatniki, wyrównujemy i przykrywamy ostatnią warstwą ciastek. Całość chowamy do lodówki. Czekoladę ścieramy na tarce na niewielkich oczkach. Żelatynę zalewamy wrzątkiem (jak najmniejszą ilością!) i odstawiamy na ok. 1 min., a następnie dokładnie mieszamy. Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy
Ratunku obiad
Ravioli ze szpinakiem, serem ricotta i parmezanem 352serem ricotta i parmezanem Składniki na Ravioli ze szpinakiem, serem ricotta i parmezanem dla 4 osób: Składniki na ciasto: pół kg mąki 4 żółtka 1/3 kostki masła do zarobienia ciastka: gorąca woda szczypta soli 1 opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego Wykonanie: Mąkę, żółtka, masło i sól wykładamy na blat i zarabiamy ciasto dodając gorącej wody tyle ile będzie potrzeba, żeby
Anielskie Smaki
Kolorowe śniadanie dla malucha. Styczniowe Wyzwanie Blogerek - Art Food 188Niech to nie będzie plasterek szynki czy sera położony zwyczajnie na chlebie. Wędlinę czy ser można wyciąć fantazyjnie - można wykorzystać do tego choćby foremki do wykrawania ciastek, które nadają się również do wycinania w chlebie. W takich wesołych kanapkach można przemycić sałatę czy inne warzywa, za którymi większość dzieci nie przepada. Słodycze Kupowane
Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik czekoladowy 287sera na sernik 1 szklanka cukru pół opakowania budyniu waniliowego lub czekoladowego - proszku (ok 1 łyżki ) 3 jajka Polewa : 1/4 szklanki śmietany 30% 100 g gorzkiej czekolady Wykonanie : Ciastka wymieszać z masłem i wylepić nimi dno tortownicy ( u mnie 26 cm ) Schłodzić w lodówce kilkanaście minut. Śmietanę doprowadzić do wrzenia , wsypać do niej pokruszoną czekoladę , odstawić
Malinowa Kawiarenka
Ciasta 495owocami Rolada truskawkowa Kefirowe z rabarbarem i kruszonką z otrębów owsianych Jogurtowiec z rabarbarem i kruszonką migdałową Szach-mat wg siostry Anastazji Ucierane z truskawkami Rabarbarowiec kruszony Francuskie ciastka z owocami Podwójnie czekoladowa rolada z malinami
Ala piecze i gotuje
Domowy kandyzowany imbir 272pokroić na cienkie plasterki, podobne grubością do monety. Ważne by wszystkie kawałki miały podobną grubość. Na blacie położyć papier do pieczenia, postawić na nim kratkę do studzenia ciastek. Imbir wrzucić do rondla o grubym dnie i zalać wodą - tylko tyle by woda równo przykryła imbir. W moim przypadku było to 900 ml. Przykryć pokrywką, doprowadzić do wrzenia
maniapieczenia
Ciasteczka ryżowo - kukurydziane 174białka ze szczyptą soli, delikatnie mieszamy z ciastem. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C, blachę wykładamy pergaminem, robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, w których tworzymy na środku niewielką dziurkę. Ciastka pieczemy ok 20 minut. Smacznego
kgwjanczewo
Faworki 191theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Wczoraj po południu zabrałam się do pieczenia faworków. Wykorzystałam swój wypróbowany przepis z książki „Ciastka słodkie i wytrawne” H.Lipińskiej i A.Woźnikowskiego. Jest to książka z której bardzo często korzystam do wypieków różnych słodkości. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej ( dodałam
Na słodko lub wytrawnie
Blok czekoladowy - wspomienie z dzieciństwa 190następnie pół szklanki wody lub mleka. Wymieszać, dodać mleko w proszku. Gdy wszystkie składniki będą ze sobą dobrze połączone na koniec wrzucić do masy połamane ciastka i orzechy. Wszystko razem wymieszać Pozostawić do wystudzenia. Smacznego
Na słodko lub wytrawnie
Rolada truskawkowa 220Uwielbiam ciastka, ciasta, ciasteczka z wszelkimi kremami. Ostatnio jednak robię ich trochę mniej gdyż potrzebne jest miejsce w lodówce na takie pyszności a póki nic się nie zmieni ograniczam tego rodzaju wypieki do minimum no chyba że jest jakaś okazja i zjada się na bieżąco :) Dzisiaj zaległy przepis na roladę truskawkową który wzięłam z TEJ strony
Na słodko lub wytrawnie
Bułki pszenno - orkiszowe z kiełbasą i smażoną cebulką 221Dzisiaj odwiedził nas synek mojej siostry Michałek. Obiecałam mu, że będziemy razem piekli bułki i ciastka. Bułeczki powstały z kilku przepisów i powiem szczerze że są naprawdę wspaniałe. Michałek robił wszystko sam pod moją kontrolą. A oto przepis na „Michałkowe” bułeczki pszenno orkiszowe z kiełbasą i prażoną cebulką: Składniki na ok. 10 bułek: 180 g mąki orkiszowej
Na słodko lub wytrawnie
Victoria sponge cake 209Zostało mi trochę bitej śmietany z moich kulinarnych poczynań i naprawdę nie wiedziałam co z nią zrobić. W pierwszej wersji miałam upiec ciastka, ale przypomniałam sobie, że kiedyś na blogu dorotus76 widziałam coś w sam raz na ząb, więc zapisałam przepis i ochoczo zabrałam się do pracy. Przepis nie jest pracochłonny. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania, po prostu "niebo
Na słodko lub wytrawnie
Żytnie ciasteczka z jabłkiem | wegańskie 267Pyszne, zdrowe i idealne na śniadanie lub do kawy. Składnikina 10 ciastek : 2 małe jabłka lub 1 duże 1 łyżka siemienia lnianego 20 g otrąb żytnich 30 g mąki żytniej 30 g płatków żytnich Cynamon, przyprawa do piernika Słodzidło (opcjonalnie) Przygotowanie: Jabłka zetrzeć na grubych oczkach, odsączyć z soku. Siemienie lniane zalać 3 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia
Czarnawisienka
Karjalanpiirakat - pierogi karelskie podawane z masłem jajecznym munavoi 231pieróg, wykonany z pszenno-żytniego ciasta z ziemniaczanym, ryżowym lub jęczmiennym nadzieniem, zapiekany później w piecu i moczony w maśle oraz mleku. Charakterystyczna falbanka sprawia, że ich wygląd przypomina ciastka. Tradycyjnie podaje się je ze smarowidłem munavoi , przygotowanym z masła utartego z jajkami ugotowanymi na twardo. Uważam, że koniecznie powinniście ich spróbować. :) Ciasto (na 25-30 pierogów
Food Square
LODY Z BIAŁEJ CZEKOLADY 153wstawić do zamrażalnika na 1-2 godziny. Następnie przełożyć lody do schłodzonej miski, ubić na gładką masę i ponownie zamrozić, aż stwardnieją. 3.Przygotować wafelki. Tacę do pieczenia ciastek wyłożyć pergaminem. Białko ubić z cukrem na pianę, po czym dodać mąkę z kakao oraz masło i dokładnie wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Nałożyć łyżkę ciasta na tacę i rozsmarować
Kuchnia w opałach