ciastka - 17101 przepisów (strona:672/1141)

Deser OREO 218

Popularna marka OREO zyskała sobie już spore grono wielbicieli, póki co prócz ciastek można ten smak spotkać w jednym ze smaków czekolady milka. Mój deser to śmietankowa masa z kruszonką kakaową zagęszczona naturalnym agarem która urzeknie Was smakiem i prostotą wykonania. Jeśli lubicie śmietankowo - kakaowe smaki to ta propozycja jest dla Was! Polecam na słodką chwilę zapomnienia bez limitu

Kuchnia PROzdrowotna
Trufle kokosowe 156

Dla  wielbicieli  kokosowych smaków pyszne, delikatne  kuleczki z białą czekoladą  i serkiem  mascarpone obtoczone gorzkim kakao i wiórkami kokosu. Składniki:/ 10

Zakamarki mojej kuchni
W czasie deszczu dzieci... 140

zmiksować. Mąkę wymieszać z sodą, zmiksować z resztą ciasta. Z masy formować kulki, rękoma oprószonymi mąką (masa się bardzo klei). Kulki powinny być mniejsze niż orzech włoski, ponieważ ciastka podczas pieczenia bardzo rosną. Kulki układać na blaszce w dużych odstępach, spłaszczać widelcem, nadając im wzorek 'w kratkę'.* * nie formujemy kulek, nakładamy masę łyżeczką bezpośrednio na blachę pod wpływem temperatury

KUCHARNIA
Macarons. Jak poskromić kaprysy? Instrukcja obsługi makaroników. 119

dużo, jednym słowem w sam raz:)  2. Nadzienie powinno być gładkie, nie za suche i łatwo się rozprowadzać. Podczas jedzenia nie powinno brudzić palców:). 3. Struktura ciastek powinna być gładka - duże, widoczne grudki migdałów świadczą o tym, iż nie zostały wystarczająco dobrze zmielone i dyskwalifikują makaroniki :( 4. Skorupka ma być cienka i gładka. Jeśli zjadając czujemy, że jest

KUCHARNIA
Kółko czy krzyżyk? Czyli co ma pączek do ziemniaka? 144

Natrafiłam na informacje o smakołykach, jakie szykuje się z tej okazji. Jednymi z nich są kuih , małe przekąski przygotowywane  na parze najczęściej z mąki ryżowej. Do kuih należą ciastka, kluski, pierożki - to takie azjatyckie finger food. Jednymi z nich są Kuih Keria , malezyjskie pączki z batatów. Kiedy tylko je zobaczyłam, wiedziałam już co zrobię z moich ziemniaków

KUCHARNIA
O miotle, gadżetach i kwadratach. Lemon bars. 180

mamy do tego lodówki, i nie trzeba już dwóch osób do trzymania nad ogniem cienkiego papieru, który się smaruje woskiem i suszy w powietrzu, by kłaść go później pod ciastka, bo rulony papieru do pieczenia kupujemy w każdym niemal sklepie. Jak wszędzie najważniejsza jest równowaga i zdrowy rozsądek, choć coraz częściej myślę, iż wolę tamtą retro-wiedzę od gadżetów

KUCHARNIA
Kilka dni. Kruche. O smaku chałwy. 96

Poczuć, że jest namacalne, czasem gorzkie, czasem za słodkie, ale moje.  Poczuć, że może mieć smak, który przepędza smutek i bezradność.  Nie mam już chałwy.  Piekę ciastka, które mają jej smak. Takie kruche pocieszenie.  Kilka dni mojego życia, pełne zwykłych i niezwykłych chwil. Teraz wiem, że każda jest ważna. CIASTECZKA Z TAHINI 1/2 szklanki tahini

KUCHARNIA
TU I TAM nr 29. Niech króluje czosnek! Pieczony. I galaretka 148

niż kremu śmietankowego!".  Dwa tysiące lat po tym filozofie i dwa tysiące kilometrów na północ William Shakespeare zapewniał " wolałbym w wiatraku żyć serem i czosnkiem niż zapychać się ciastkami!".   Upodobanie do czosnku wywodzą Marsylczycy od Hipokratesa i Homera. Wielki doktor, idąc śladem Egipcjan, uważał czosnek za potężne lekarstwo, niemal panaceum. A Homer w Odysei czosnkiem ratuje

KUCHARNIA
Jednomyślmość i podwójne szczęście. Czekoladowe croissants z Moniką. 154

oczekiwania. Rogaliki są cudownie maślane i mają niebywale uzależniający czekoladowy aromat.  Z podanych w przepisie proporcji powstało 12 croissants . Z reszty ciasta upiekłam 6 pain  au chocolat (ciastka nadziewane czekoladą - użyłam gorzkiej z kawałkami kandyzowanej pomarańczy - były boskie!) oraz 4 pain au raisin - czyli ślimaki z rodzynkami - a u mnie z kandyzowaną pigwą (zastąpiłam nią tradycyjnie używane

KUCHARNIA
Cake pops na osłodę i konkurs o smaku lata 122

takim pędzie poziom cukru aż tak bardzo spada ;)  A może tylko chcę to sobie tak tłumaczyć? Cake pops - kolorowe, na jeden gryz, uzależniające i słodkie w sam raz. Ciastka na patyku - kolorowy bukiet, a może wiązanka baloników.  Każde porównanie do nich pasuje. Są trochę jak przepustka do dzieciństwa, gdy najbardziej liczył się kolor i kształt, a smak

KUCHARNIA
Niezłe ziółka - Baziółka, czyli tam, gdzie szczęście kiełkuje przez cały rok 157

solą, a po nim nieprzyzwoicie orzeźwiający i pyszny sok z pomidorów malinowych z dodatkiem oleju z czerwonej bazylii.  Następnie podano pieczonego szparaga w kolendrze z kolendrową pianą, szałwiowym ciastkiem i pestkami z dyni oraz łososia przygotowanego metodą sous vide z kompresowanym ogórkiem z koprem i emulsją z estragonu. Na tym etapie lewitowaliśmy już  z zachwytu unosząc się

KUCHARNIA
Kochamy GENIALNE rozwiązania! 2- składnikowe ciasteczko-krakersy z siemieniem lnianym 248

przepuść przez maszynkę, dodaj do mieszanki banana i sezamu. Wymieszaj, formuj ciasteczka (lub upiecz również w formie na muffinki) i piecz w tej samej temperaturze i czasie, co poprzednie ciastka.  Smacznego!  Paulina MOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ:   Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?  Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy

Gotowanie to kochanie
Churros z cynamonem 314

talerz. Olej wlewamy do garnka i rozgrzewamy przez 5-10 minut. Za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki wyciskamy przygotowane ciasto, formując paski o długości 5 cm. Ciastka smażymy w oleju mniej więcej minutę, aż będzie złociste i chrupiące. Przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, i obtaczamy w cynamonowym cukrze

Smakowity Blog Kulinarny
Beza i kruche ciasteczka z marmoladą 188

Białka lekko ubić, dodać cukier puder. ,aż beza bedzie sztywna. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i pociąć na malutkie prostokąty (to zależy już od Was jakiej chce wielkości ciastka :P).Miałam pomocnika ,córcie ,więc,na ciasto rozwałkowane  ,rozsmarowałam dżem,a następnie pokryłam ubita bezą ,bo córcia  kroiła  ,dlatego są nierówne kawałki.. Piec

w mojej kuchni
GAZETOWY SERNIK 394

mieszadlo i wlożyć reszte sera i wymieszac obroty 4 PULSE czas 30s.Delikatnie połączyć  łyżka ,ubite białka z gotową masa serową .Otrzymana masę wyłozyc na przygotowany spód -u mnie ciastka zmiksowane ,obroty 8,czas 20s. . .Piec w 250stopniach C przez 10 minut ,a potem w 160stopniach C  okolo 1 godz .... SMACZNEGO Dla tych co nie maja speedcook Kruchy

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania