ciastka - 17101 przepisów (strona:670/1141)

LIEBSTER BLOG AWARD 123

razem nie będzie przepisu, tylko ogromne podziękowanie dla Kosiarkowej , dzięki której zostałam wyróżniona nagrodą Liebster Blog Awards . Również wielkie podziękowania dla Ale Ciastko , która także, po Kosiarkowej, zgłosiła mojego bloga to " Liebstera ". Oba wyróżnienia otrzymałam zaledwie w ciągu dwóch dni więc taka nagroda  jeszcze bardziej motywuje i do gotowania i do prowadzenia kulinarnego bloga:) Postanowiłam wziąć udział(...)ukochanej osoby? Taki, do którego trzeba serce włożyć choćby cały dzień miało to zająć 11. Kawa czy herbata?  Kawa ... oraz moje odpowiedzi na pytania zadane przez Ale Ciastko:) 1. Bez czego nie możesz żyć?  Miłości... również tej do gotowania 2. Jakie jest Twoje życiowe motto?  Najdelikatniejsze przytulenie jest po tysiąckroć lepsze niż najmocniejszy antybiotyk 3. Skąd wzięła

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Topniki jabłkowe 150

Dlaczego ciasteczka nazwałam topniki? Takie skojarzenie, że jabłka pokrojone w cienkie paseczki zatapiają się w cieście jakby pływać nie umiały :) Bardzo prosty przepis, szybki i nie sposób go zepsuć :) Ciastka po upieczeniu się nie zapadają tak, jak potrafi to zrobić tradycyjny biszkopt. Byc może dlatego, że na środku jest jabłko. Składniki są wyliczone na 8 sztuk. Niestety zjada się

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Joulutorttu - fińskie ciasteczka 125

następnie, na wierzchu, kładziemy łyżeczkę marmolady  W przypadku pierwszego sposobu robiłam tak, że trzonkiem małego nożyka naciskałam środek ciasteczka dla dokładniejszego zlepienia ciasta na środku Blachę z ciastkami wkładamy do nagrzanego piekarnika na 7 minut Po tym czasie ciasteczka studzimy i, jeśli chcemy, posypujemy cukrem pudrem Zjadamy:) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sernik na zimno z borówkami i bezą 102

porzeczkowe 125 g borówek amerykańskich 3 łyżki cukru pudru beza 4 białka sól 1 szklanka cukru     Herbatniki kruszymy na bardzo drobne kawałeczki, stopione masło wlewamy do pokruszonych ciastek, miksujemy i formujemy spód na tortownicy. Ser miksujemy stopniowo dodając śmietankę kremówkę. Galaretki rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i stopniowo wlewamy do masy serowej, dodajemy cukier puder cały czas

noteskulinarnyfiga
cookies z gorzką czekoladą 96

masę, dodajemy stopioną ostudzoną czekoladę, a następnie mąkę, proszek do pieczenia i sól, cały czas mieszając. Delikatnie łączymy masę ze 150 g pokruszonej czekolady. Nakładamy łyżką na blachę, formując ciastka. Posypujemy przeznaczoną do dekoracji grubo pokruszoną czekoladą. Pieczemy 20 minut w 160 stopniach C. /przepis: Kuchnia

noteskulinarnyfiga
Pierniczki bożonarodzeniowe 95

zagniatamy wszystko ręką. Ciasto zawijamy w folię, wkładamy na 20 minut do lodówki. Potem na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy je na placek o grubości 2-4 mm i wycinamy ciastka. Pierniczki pieczemy ok 8 minut na rumiano. Przepis pochodzi z „Magazyn Kuchnia” nr 12/ grudzień 2008r

noteskulinarnyfiga
Cytrynowe kruche ciasteczka z lukrem 117

piekarnik do 170 stopni C (termoobieg) i pieczemy   ok 12 minut. Przygotowujemy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier puder i dodajemy sok z cytryny. Energicznie mieszamy i gotowe. Gdy ciastka ostygną zabieramy się za dekorowanie

noteskulinarnyfiga
Drink z sosem rybnym 165

tylko brzmi, bo smakuje zdecydowanie lepiej. A jak się poeksperymentuje, to będzie jeszcze lepiej. Sam pomysł chodził nam po głowie już od dawna. Od czasu naszego przepisu na ciastka z sosem rybnym, czekoladą … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Poniedziałkowy "fit" - owsiane ciasteczka z orzechami i daktylami 137

ciastka mogą być "fit". Według Nas mogą. Postaramy się w poniedziałkowych "fitach" pokazywać przepisy na takie zdrowsze łakocie, które świetnie smakują i zaspokajają Naszą ochotę na słodycze. Dziś ciasteczka, których głównym składnikiem są płatki owsiane a słodzone są miodem. Ciasteczka owsiane z daktylami i orzechami SKŁADNIKI: 1,5 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki mąki pszennej 4 duże łyżki miodu

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - sernik gotowany z galaretką 321

jest pyszne i bardzo łatwe do wykonania. Sernik gotowany z galaretką SKŁADNIKI: 1 kg sera białego w wiaderku na serniki ok 40 herbatników (ilość zależna od wielkości blaszki i ciastek) 1 budyń waniliowy bez cukru 220 g masła 1 szklanka cukru 150 ml mleka 3 jajka 2 galaretki o ulubionym smaku 20 herbatników kwiatuszków żurawina suszona Budyń rozmieszać

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Tartaletki z herbacianymi różami z jabłek na kremie kasztanowym 173

Dziś zapraszamy na tartaletki z kruchego ciasta. Niby zwykłe ciastka ale o nieco odświętnym wyglądzie i niepowtarzalnym smaku. Ciasto pokryte zostało kremem kasztanowym, a róże zrobione z jabłek gotowanych w aromatycznej czarnej herbacie z dodatkiem wanilii. Całość tworzy niepowtarzalną kompozycje smakową jak i wizualną. W związku z tym, że jabłka to owoce dostępne cały rok polecamy te tartaletki zarówno

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Walentynkowe maślane serduszka 132

puder, proszek i jajka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy w folie i wkładamy na pół godzinki do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy i wycinamy foremkami serca.  Część ciastek dodatkowo posypałam z wierzchu c ukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 12-15 minut aż się zarumienią

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasteczka - amoniaczki. 140

zagnieść. Nie powinno być ani za twarde ani za wolne. Odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut. Następnie rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać foremkami ciastka np. gwiazdki, serduszka itp. Posmarować jajkiem i posypać cukrem kryształem. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem blaszce i od piec w piekarniku w temperaturze 180 C na jasno złoty kolor

Przepisy i porady kulinarne
Jak smarować szybko i dokładnie blaszki i foremki na ciastka. 90

smarować szybko i dokładnie blaszki i foremki na ciastka. Aby szybko i dokładnie wysmarować blaszki czy foremki na nasze ciasta, należy wyposażyć się w mały rondelek i zwykły szeroki malarski pędzel.  Do rondelka wkładamy tłuszcz np. margarynę lub plantę ( może też być olej, ale wtedy nie podgrzewamy ! ) podgrzewamy , aby zrobiła się płynna. Bierzemy pędzel, zanurzamy w tłuszczu

Przepisy i porady kulinarne
Jak wygodnie malować smarówką nasze ciasta,ciasteczka i drożdżówki. 92

Następnie malujemy nią nasze ciasta, robimy to delikatnie uważając, aby nie smarować blaszek na których znajdują się nasze ciasta. Gdy posmarujemy blaszkę będziemy mieć po upieczeniu kłopot z oderwaniem ciastka od blaszki.  Gdy chcemy aby nasze np. drożdżówki miały piękny połysk i wyrazisty kolor, dodajemy do naszej smarówki żółtko oraz odrobinę cukru kryształu ( może być samo żółtko

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania