Kilka dni. Kruche. O smaku chałwy. 157Poczuć, że jest namacalne, czasem gorzkie, czasem za słodkie, ale moje. Poczuć, że może mieć smak, który przepędza smutek i bezradność. Nie mam już chałwy. Piekę ciastka, które mają jej smak. Takie kruche pocieszenie. Kilka dni mojego życia, pełne zwykłych i niezwykłych chwil. Teraz wiem, że każda jest ważna. CIASTECZKA Z TAHINI 1/2 szklanki tahini
KUCHARNIA
TU I TAM nr 29. Niech króluje czosnek! Pieczony. I galaretka 206niż kremu śmietankowego!". Dwa tysiące lat po tym filozofie i dwa tysiące kilometrów na północ William Shakespeare zapewniał " wolałbym w wiatraku żyć serem i czosnkiem niż zapychać się ciastkami!". Upodobanie do czosnku wywodzą Marsylczycy od Hipokratesa i Homera. Wielki doktor, idąc śladem Egipcjan, uważał czosnek za potężne lekarstwo, niemal panaceum. A Homer w Odysei czosnkiem ratuje
KUCHARNIA
Jednomyślmość i podwójne szczęście. Czekoladowe croissants z Moniką. 219oczekiwania. Rogaliki są cudownie maślane i mają niebywale uzależniający czekoladowy aromat. Z podanych w przepisie proporcji powstało 12 croissants . Z reszty ciasta upiekłam 6 pain au chocolat (ciastka nadziewane czekoladą - użyłam gorzkiej z kawałkami kandyzowanej pomarańczy - były boskie!) oraz 4 pain au raisin - czyli ślimaki z rodzynkami - a u mnie z kandyzowaną pigwą (zastąpiłam nią tradycyjnie używane
KUCHARNIA
Cake pops na osłodę i konkurs o smaku lata 179takim pędzie poziom cukru aż tak bardzo spada ;) A może tylko chcę to sobie tak tłumaczyć? Cake pops - kolorowe, na jeden gryz, uzależniające i słodkie w sam raz. Ciastka na patyku - kolorowy bukiet, a może wiązanka baloników. Każde porównanie do nich pasuje. Są trochę jak przepustka do dzieciństwa, gdy najbardziej liczył się kolor i kształt, a smak
KUCHARNIA
Niezłe ziółka - Baziółka, czyli tam, gdzie szczęście kiełkuje przez cały rok 221solą, a po nim nieprzyzwoicie orzeźwiający i pyszny sok z pomidorów malinowych z dodatkiem oleju z czerwonej bazylii. Następnie podano pieczonego szparaga w kolendrze z kolendrową pianą, szałwiowym ciastkiem i pestkami z dyni oraz łososia przygotowanego metodą sous vide z kompresowanym ogórkiem z koprem i emulsją z estragonu. Na tym etapie lewitowaliśmy już z zachwytu unosząc się
KUCHARNIA
Kochamy GENIALNE rozwiązania! 2- składnikowe ciasteczko-krakersy z siemieniem lnianym 305przepuść przez maszynkę, dodaj do mieszanki banana i sezamu. Wymieszaj, formuj ciasteczka (lub upiecz również w formie na muffinki) i piecz w tej samej temperaturze i czasie, co poprzednie ciastka. Smacznego! Paulina MOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ: Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy
Gotowanie to kochanie
Churros z cynamonem 369talerz. Olej wlewamy do garnka i rozgrzewamy przez 5-10 minut. Za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki wyciskamy przygotowane ciasto, formując paski o długości 5 cm. Ciastka smażymy w oleju mniej więcej minutę, aż będzie złociste i chrupiące. Przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, i obtaczamy w cynamonowym cukrze
Smakowity Blog Kulinarny
Beza i kruche ciasteczka z marmoladą 249Białka lekko ubić, dodać cukier puder. ,aż beza bedzie sztywna. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i pociąć na malutkie prostokąty (to zależy już od Was jakiej chce wielkości ciastka :P).Miałam pomocnika ,córcie ,więc,na ciasto rozwałkowane ,rozsmarowałam dżem,a następnie pokryłam ubita bezą ,bo córcia kroiła ,dlatego są nierówne kawałki.. Piec
w mojej kuchni
GAZETOWY SERNIK 462mieszadlo i wlożyć reszte sera i wymieszac obroty 4 PULSE czas 30s.Delikatnie połączyć łyżka ,ubite białka z gotową masa serową .Otrzymana masę wyłozyc na przygotowany spód -u mnie ciastka zmiksowane ,obroty 8,czas 20s. . .Piec w 250stopniach C przez 10 minut ,a potem w 160stopniach C okolo 1 godz .... SMACZNEGO Dla tych co nie maja speedcook Kruchy
w mojej kuchni
FILET W WARZYWACH I KASZA JAGLANA 206słodką pastę, którą możemy posmarować naleśniki, wafle lub pieczywo. Sprawdza się ona także jako składnik ciasta, dodając smakuróżnym domowym wypiekom - dzięki niej zyskują na teksturze i trwałości, a kruche ciastka na chrupkości. Inulinę możemy również dodać do wszelkiego rodzaju produktów mlecznych - w tym mleka sojowego - jak jogurt, kefir czy zsiadłe mleko. Także do deserów, takich jak budyń, kisiel, galaretka
w mojej kuchni
SERNIK z irlandzkiej whiskey --- CHEESECAKE Irish whiskey 241Ciastka i stopione masło zmiksować do otrzymania masy o konsystencji wilgotnego piasku. Blaszkę wyłożona papierem pokryć masą piaskową . Wklepać w dno formy, i upiec 10 minut w nagrzanym piekarniku. Ostudzić
w mojej kuchni
Makaroniki - Macarons 253Makaroniki – słodkie ciastka przyrządzane z białek jaj , cukru pudru i mielonych migdałów . Przez kilka miesięcy podziwiałam zdjęcia przepięknie upieczonych makaroników, nie miałam na tyle pewności siebie żeby spróbować zrobić te cudowne maleństwa. Czytałam wiele wskazówek i co raz bardziej byłam przerażona .. ale strach ma wielkie oczy i chyba tylko tyle . Wiadomo
Wypieki Uli
Gryczane muffiny z kakaowo - malinowym sercem w polewie karmelowo - cytrynowej. 203kokilek wypełnionych papilotkami układamy kolejno. Łyżkę ciasta białego na spód, malinę na środek - dociskamy. Malinę przykrywamy łyżką ciasta kakaowego, które z kolei przykrywamy ciastem białym. Powtarzamy z każdym ciastkiem. Wyszło mi ich 12 sztuk. Możemy oczywiście zrobić czynność odwrotną zamieniając kolory ciasta. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 25 minut. Na rozgrzaną patelnię sypiemy garść cukru i podlewamy sokiem
BaRepas
Dlaczego WEGANIZM? - cz. 2 207smak; co kiedyś pachniało smakowicie - dziś śmierdzi, co kiedyś smakowało - dziś nie chce przejść przez gardło... Z odrzuceniem mleka przyszło też odrzucenie wielu słodyczy (mleczne czekolady, tradycyjne lody, ciastka, chipsy i różne takie), w których pełno jest mleka w proszku, serwatki w proszku itd. I bardzo szybko przekonałam się, że także te słodycze po zdumiewająco krótkim czasie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
FIGA Z MAKIEM czyli WAPŃ w diecie wegańskiej - SŁODKIE SMAROWIDŁO :) 208której napiszę osobno innym razem. Ok, byłby już czas na PRZEPIS :)) FIGA Z MAKIEM czyli banalna! i równocześnie pyszna, NATURALNIE SŁODKA PASTA DO SMAROWANIA - chleba, naleśników, ciastek i czego tam jeszcze chcecie. - 20 suszonych fig - namoczyć - czyli zalać przegotowaną wodą i zostawić na jakiś czas. Co to jest jakiś czas? Godzinka, dwie, kilka, zależy co się
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE