ciastka - 17601 przepisów (strona:661/1174)

ROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO NADZIEWANE PIECZARKAMI 3282

szpinakiem. Składałam ciasto na pół po przekątnej na kształt trójkątów. Boki dociskałam widelcem. Każdy rożek nakłułam widelcem, Można też naciąć w dwóch, trzech miejscach nożem małe otworki wentylacyjne. Posmarowałam ciastka roztrzepanym jajkiem. Ułożyłam rożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam przez około 20-25 minut w temperaturze 220 stopni,  do uzyskania złotego koloru. Smacznego

potrawyregionalne
Ciasteczka maślane z nutą cytrynową 149

jednej cytryny, ucieramy do połączenia się składników. Ja swoje "ucieranie" przekładam na stolnice i tam juz zagniatam ciasto. 3. Z gotowej masy wałkujemy 0,5 cm placki i wykrawamy ciastka. Pieczemy 10-15 min w 200 piek. gazowy w elektrycznym myślę że w 180-190 stopniach stopniach przez 15 min.Trzeba samemu pilnować :) Smacznego

Gotowanie...to proste !
miodowe dzwoneczki 121

ciasto (jeśli będzie zbyt suche, można dodać odrobinę kwaśnej śmietany). Owinąć je w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. Rozwałkować na podsypanym mąką blacie i wycinać foremką ciastka. piec na papierze do pieczenia przez około 10 minut w temperaturze 200*C. Po wystudzeniu zamknąć w metalowej puszcze na minimum kilka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
zupa cebulowo-serowa z czosnkiem i grzankami 123

plastry i smażyć aż  cebula będzie miękka. Na końcu dodać przeciśnięty czosnek. Wszystko to wrzucić do bulionu i powoli gotować. Doprawić przyprawami. Z chleba wyciąć wykrawaczką do ciastek grzanki o różnych kształtach. Usmażyć je na maśle. Kiedy zupa będzie już gotowa, zdjąć z ognia i zetrzeć do niej żółty ser na tarce o drobnych oczkach. Podawać gorącą, posypaną

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sernik z budyniem i ciasteczkami 167

lodówce. Rozwałkować  na blaszce o wym. 24*24 cm. Podpiec w 180*C przez kwadrans. Ugotować budynie na mleku. Gorący budyń wylać na ciasto. Na budyniu ułożyć ciastka. Ser dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Białka ubić na sztywno. Następnie żółtka zmiksować z cukrem i dodając ser ucierać. Dodać budyń i delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek. Wylać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
miodowe kudłacze 133

pieczenia. piec w 180*C około 30 minut. Upieczone ciasto wystudzić i pokroić na małe kwadraty. Składniki polewy zagotować i wystudzić (będzie dość rzadka ale taka ma być). Kawałki ciastka zanurzać w polewie a następnie obtaczać w wiórkach kokosowych

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasteczka różane i współpraca z Premium Rosa 127

blaszce wyłożonej papierem. Piec w 200*C do zarumienienia, czyli około 10 minut. Wystudzone ciasteczka smarować konfiturą i sklejać po dwa. Cukier puder wymieszać z sokiem  i polać ciastka. Posypać dekoracyjnym cukrem.  *Dzięki firmie Premium Rosa mam przyjemność testowania znakomitych przetworów owocowych marki Nasze Domowe i syropów Premium Rosa. Już po otwarciu paczki miło się zaskoczyłam

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasteczka z orzeszkiem 155

rozwałkować. Kieliszkiem wycinać kółka i piec na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia przez około 10 minut w 200*C. Wystudzić. Smarować powidłami i sklejać po dwa. Na wierzch każdego ciastka nałożyć po łyżeczce polewy i przykleić połówkę orzecha. Odstawić aby polewa zastygła

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
trufelki orzechowe 134

Ostatnio trufelki i ciasteczka pojawiają się u mnie bardzo często, polubiliśmy słodkości na jeden kęs. Takie orzechowe kuleczki są doskonałe na przyjęcia, zawsze kojarzą mi się z ciastkami weselnymi. Można je długo przechowywać, najlepiej w lodówce żeby nie były miękkie.  Składniki na około 40 sztuk: 100 g masła 8 łyżek płatków owsianych 10 biszkoptów 3 łyżki orzechów włoskich

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto "góra lodowa" 288

proszku na przemian wlewać łyżką między biszkopty.  Gotowe ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin do stężenia. Kroić w połowie biszkoptów, najlepiej dopiero po kilku godzinach, kiedy ciastka zmiękną. Dobrze się kroi nożem zamoczonym wcześniej w gorącej wodzie.  Smacznego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
muchomorki 102

folią i schłodzić w lodówce przez godzinę. Następnie rozwałkować i foremką wycinać grzybki. Układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i piec w 200*C około 5 minut. Kiedy ciastka wystygną udekorować je pisakami lukrowymi

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kukułka 164

połamać. Kawę zaparzyć wrzątkiem i trochę przestudzić. Czekolady połamać i umieścić w misce, zalać gorącą ale nie wrzącą kawą i rozpuścić. Dodać biszkopty i wódkę, odstawić na chwilę aby ciastka wpiły masę czekoladową.  Krem kukułkowy: Mleko zagotować, wrzucić cukierki i odstawić na chwilę. Następnie zmiksować za pomocą blendera lub końcówki do kruszenia lodu. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kruche paluszki w czekoladzie 118

wszystko ubrudzone czekoladą. Znalazłam na to sposób- paluszki z kruchego ciasta do połowy zamoczone w czekoladzie i obtoczone w kokosie. Trzymając za "suchy" koniec zajada ciasteczka nie brudząc rączek. Ciastka z tego przepisu są bardo delikatne i kruche, zachwycała się nimi nawet moja babcia. Dlatego polecam nie tylko dzieciom. A następnym razem na pewno zrobię z podwójnej porcji

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
jagodowe ciastko 148

kremówką. Na końcu dodać ostudzoną żelatynę.  Dolny biszkopt nasączyć herbatą. Wyłożyć 3/4 masy jagodowej i przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarować resztę masy. Kiedy stężeje ułożyć ciastka. Galaretkę ametystową rozpuścić w szklance wrzątku. Kiedy zacznie tężeć wylać na ciasto i odstawić w chłodne miejsce. Kroić najlepiej na drugi dzień

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
markizy w posypce kolorowej 149

Powoli dochodzę do wniosku, że jestem uzależniona od pieczenia ciasteczek. Zresztą nie tylko ja, bo moja córcia wczoraj wieczorek oświadczyła stanowczo, że chce piec ciastka. I tak się uparła, że nie było rady. Zresztą nie miałam nic przeciwko. Bawiłyśmy się więc w wycinanie i obtaczanie ciasteczek w posypkach. A tych za sprawą sklepu Słodki Świat mam ostatnio w domu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia