odpowiadają, nie bój się chili. Słodki smak sosu sprawia, że ostry smak papryczki jest nieco stępiony. I jeszcze jedno. Przed jedzeniem odczekaj ok. 10-15 minut, aż ciastka przestygną, w przeciwnym razie grozi Ci poparzenie gorącymi i buchającymi kawałkami ananasa. Składniki: 4 plastry świeżego ananasa (5-7 mm grubości) 3 łyżki oleju kokosowego 4 plastry ciasta filo cukier
Roślinna - blog wegańskiMieszamy aż do uzyskania gorącej i jednolitej masy. Miskę zdejmujemy z garnka i masę studzimy. Masę nakładamy łyżką lub wyciskamy z worka cukierniczego na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C. Powinny być gotowe po ok 12-15 minutach
Dzieje kuchennej Wiewióryukładam paski galaretki. Na wierzch wykładam masę białą i składam ,,chatkę". Herbatniki leżące po bokach, podnoszę do góry i łączę na wierzchołku w kształt trójkąta. Zaczynam od najbardziej oddalonych ciastek, stopniowo przesuwając się do początku. Gotową ,,chatkę" schładzam w lodówce. Składniki polewy wrzucam do garnuszka i gotuję do połączenia składników. Studzę i polewam tym moje ciasto. Ponownie odstawiam
Ciasteczkowy Potwórczym martwić. W miarę stygnięcia będzie się robić co raz bardziej gęsta.Wsypuję bakalie, mieszam i wykładam masę na herbatniki ułożone na spodzie blaszki (ok 20-22 sztuki ciastek). Wierzch przykrywam pozostałymi herbatnikami i odstawiam do stężenia. Jeśli herbatniki nie przylegają ściśle do ścianek blaszki po prostu dokrawam kawałki, aby wyrównać braki. Czasem polewam polewą czekoladową
Ciasteczkowy Potwórtrójkąty:) Może nie wszystkie są całkiem trójkątne, ale liczą się również chęci.Dla mnie zostało wałkowanie ciasta oraz układanie i zdejmowanie gorących z blachy, oczywiście i polewa:) Ciastka wyszły bardzo, bardzo kruche, że trudno było je zdjąć z blaszki i niesamowicie pachnące. Powiem krótko; obłędne, rewelacyjne, smaczne i delikatne. Składniki: 2 szklanki mąki 15 dag masła 10 dag cukru
Ciasteczkowy Potwórprzepis "ukradłam" z blogu Olinki-Smakowy Raj i troszkę go zmodyfikowałam wg własnej potrzeby. Ciastka bardzo szybko się przygotowuje, dłużej zaś trwa ich chłodzenie:) Miałaś rację Olinko- moje dzieciaki też chciały próbować, czy już nadają się do jedzenie:D Zbyt wielu mam degustatorów w domu. Ale udało się i fotka także zrobiona. Jedyny feler, to szybciutko się
Ciasteczkowy Potwórcukrem pudrem na puszystą masę,dodać kakao i ponownie utrzeć. Dodać mleko w proszku i ucierać aby nie było grudek. Herbatniki pokruszyć, wsypać do masy i mieszać, aż ciastka będą dokładnie pokryte masą. W razie konieczności dodać tyle śmietanki by można było uformować ciasto. Całość przełożyć do formy do keksu i schłodzić w lodówce
Ciasteczkowy Potwórdziś się wzięłam i upiekłam ciasteczka ryżowe, które miały być zrobione chyba w lipcu. Te moje płatki czekały i nabierały mocy. W końcu doczekały się na swą kolej. Te ciastka są cudowne w smaku, delikatne, rozpływające się , a jednocześnie lekko chrupiące. Czysta rozkosz dla podniebienia. Składniki: 400 gram płatków ryżowych 3 jajka 1 szklanka cukru 80 gram wiórek kokosowych
Ciasteczkowy Potwórworeczka foliowego i szybko, rękami, formuje kulę. Wstawiam do zamrażalnika na 1 godzinę. Wyjmuję na podsypany mąką blat, rozwałkowuję na grubość około 0,5 cm i foremką wycinam ciastka. Układam na suchej blasze, smaruje wierzch rozmąconym białkiem i posypuje cukrem kryształem. Piekę przez 10 minut w temperaturze 200'C. Wyjmuję i studzę. Rada: Tego ciasta nie wolno zagniatać
Ciasteczkowy Potwórcukru 1/2 kostka masła 3 łyżki mąki pszennej 4 banany 5 łyżek jogurtu greckiego 5 jajek Wykonanie: Herbatniki kruszę za pomocą blendera. Masło rozpuszczam, studzę i mieszam z pokruszonymi ciastkami. Wykładam na spód tortownicy o śr 24 cm, ugniatam dłonią i odstawiam. Twaróg miksuję dodając szklankę cukru. Za pomocą łopatki zdejmuję twaróg ze ścianek naczynia by cały ładnie
Ciasteczkowy Potwórbudyniu śmietankowego- po 40 gram każde Śmietana: 500 ml śmietany kremowej 36% 2 pełne łyżki cukru pudru Galaretka: 2 opakowania galaretki zielonej 3 szklanki wrzącej wody Dodatkowo: 2 opakowania ciastek z galaretką w polewie czekoladowej, np: Delicje Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę dodając po 2 łyżki cukru i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam i dodaję stopniowo zmniejszając obroty
Ciasteczkowy PotwórPyszna, kremowa masa serowa, która w smaku kojarzy mi się raczej z ptasim mleczkiem niż sernikiem, a do tego bardzo kruchy spód. Pyszne połączenie, polecam gorąco!!! Składniki: opakowanie kruchych ciastek - 380g 1/2 kostki masła 1 płaska łyżka kakao Masa serowa : 1/2 kostki masła 4 żółtka 2 kostki białego sera- po 200 gram 3/4 szklanki cukru 7 białek Wykonanie
Ciasteczkowy Potwórnitce do kłębka:) Sernik jest bardzo dobry, dużo cytrynowej nuty dodaje mu glazura mocno cytrynowa. Składniki na spód: 142 g zmielonych ciasteczek typu Digestive; 4 łyżki stopionego masła; Pokruszone ciastka (zmieliłam je w malakserze) wymieszać z masłem, wyłożyć na spód tortownicy (o średnicy 23 cm) i dobrze ugnieść. Całość schłodzić przez około 20 minut. Piec w temperaturze
In my kitchen