orzechową: 250g orzechów włoskich ¾ szkl. mleka 4 łyżki cukru pudru kostka masła Składniki na mase mascarpone: Śmietana 30% – 250ml 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie serka mascarpone Wykonanie: Spód: Ciastka mielimy w malakserze a następnie mieszamy razem z stopionym masłem i wykładamy równomiernie dno obręczy. Schładzamy przez minimum 30 minut w lodówce. Składniki na masę dyniową: W tym czasie
Podróż w kulinariaParę dni temu dzięki uprzejmości firmy Brześć otrzymałam przesyłkę i mam przyjemność testować ich produkty.Firma ta ma w swojej ofercie różne produkty..między innymi ciastka francuskie,ptysiowe, kruche, drożdżowe oraz babki .Groszek ptysiowy nadaje się przeważnie jako dodatek do zup, ale ja postanowiłam zrobić coś innego[ do zupy też na pewno wykorzystam]. W necie wynalazłam przepis na czak czak
Moje domowe kucharzenieskładniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 2 – 3 jabłka 1 płaska łyżeczka cynamonu 2 łyżki brązowego cukru wykonanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w
Domowy Smak JedzeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego ser i jajka warto wyciągnąć wcześniej z lodówki. Ciasteczka Oreo kruszymy na drobno w blenderze. Margarynę rozpuszczamy i dodajemy połowę do ciastek – reszta będzie potrzebna do sernika. Całość mieszamy, przekładamy do tortownicy i dokładnie dociskamy palcami do dna. Spód schładzamy w lodówce. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce
Ciastkozercywłaśnie teraz odkryłam..., że zamieniłam ricottę na mascarpone, i to już kolejny raz...może dzięki temu wyszedł tak pyszny...). Piekłam w tortownicy o śr.25cm. Składniki: Spód: - 200g ciastek amaretti - 50g masła - 1 łyżka likieru amaretto - 2 łyżki mielonych migdałów (gdyby masa była zbyt mokra) Masa serowa: - 850g mascarpone - 350g ricotty (dałam twaróg "Juliko") - 150g cukru trzcinowego lub zwykłego
Smaczne Zdrowecukru 100 g miękkiego masła 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1/2 puszki kajmaku kilka kropli esencji rumowej Spód ciasta: opakowanie herbatników lub tak jak u mnie ciastka kruche na wagę rodzynki żurawina 3 łyżki kakao posiekane orzechy inne bakalie 2 -3 łyżki masła Wykonanie: Masło rozpuścić, ciasta pokruszyć ja kruche kruszyłam tłuczkiem do ziemniaków, dodać resztę
PychotkaaaMimo tego iż jest to blaszka moje babeczki nie zawierały metalicznego posmaku. W blaszce można upiec aż 12 muffinek na wiele różnych sposobów, nie tylko mogą być to typowe ciastka ale też wytrawne miniaturowe przystawki. Jeżeli interesuje was ta forma to zapraszam tutaj . Z czystym sumieniem polecam sklep przyjemnegotowanie.pl bardzo szybki kontakt z sprzedającym i rzetelność. Co najważniejsze paczka
Pychotkaaazmiksować na wolnych obrotach. Blaszkę o wymiarach 24 cm x 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na całości warstwę herbatników przykryć 1/3 masy, ułożyć kolejną warstwę ciastek, rozsmarować kolejne 1/3 masy, przykryć herbatnikami i pokryć resztą masy. Ciasto chłodzić co najmniej
Pychotkaaanastępnie dodając po jednej łyżce budyniu miksować. Otrzymaną masę podzielić na 2 części. Pierwszą połowę rozsmarować na herbatnikach, przykryć warstwą herbatników i wyłożyć resztę masy przykrywając ją kolejną warstwą ciastek. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i wyłożyć na wierzch ciasta. Całość schłodzić
Pychotkaaawielu cennych witamin i minerałów. Żurawina to doskonały środek wzmacniający odporność organizmu, szczególnie w okresie jesienno - zimowym. W kulinariach suszona żurawina jest wykorzystywana między innymi do przygotowywania sosów, herbatek, ciastek, ciast, deserów, czy mięs. Żurawina o smaku granatu ma bardzo ciekawy smak. Kto raz ją spróbuję będzie po nią sięgał codziennie, ponieważ jest przepyszna. W mojej kuchni będzie jeszcze
Tradycyjna kuchnia Kasiporcję pokrojonych jabłek, zaginamy rogi ciasta do góry i sklejamy tak aby powstała koperta. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor około 25 minut, w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C. Upieczone ciastka obficie posypujemy cukrem pudrem
Smakowite Daniaczasie spotkania, o którym pisałam poprzednio nie podałam oczywiście tylko ciastek :) W daniu głównym pozostałam przy smaku ananasa. A pod żółtym serem ukryłam inne składniki hiszpańskie. Niespodzianka naprawdę się udała :) Składniki : podwójna pierś kurczaka 6 plastrów ananasa 6 plasterków chorizo; jeden kawałek miał podwójną ilość :) 6 plastrów żółtego sera bez dziur papryka wędzona w proszku kozieradka pieprz mielony
Weekendy w domu i ogrodziepodaniem posypałam jeszcze szczyptą cynamonu, bardzo polecam… (inspiracja z gazety „Moje gotowanie – Cioccolato Gatto”, ale przepis zmodyfikowałam). Składniki: Spód: 100g herbatników petit beurre lub innych kruchych ciastek 40g masła – roztopionego Masa serowa: 750g gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka) 250g serka mascarpone 200g gorzkiej czekolady 180-200g cukru 4 jajka 2 płaskie łyżki kakao
Mała Cukierenkawkrótce na blogu☺). Ja zrobiłam mini serniczki z ciasteczkami Oreo i białą czekoladą. 40 min 14 (szt.) Składniki: 0,5 kg sera białego tłustego 250 dag mascarpone 175 dag ciastek Oreo opakowanie cukru waniliowego 0,5 szklanki cukru pudru 1 jajko opakowanie budyniu śmietankowego 1/2 tabliczki białej czekolady Wykonanie: 3/4 ciasteczek musimy pokruszyć i wyłożyć nimi papilotki (około
Ania i Marcin gotująmiksera ! Przepis na te ciasteczka znalazłam na tym blogu i delikatnie go zmodyfikowałam. Zrobiłam z połowy porcji gdyż bałam się jak poradzi sobie mój piekarnik z takimi ciastkami. Jak się okazało bez problemowo przebiegło pieczenie :) Zapraszam ! Składniki na duża blachę od piekarnika 1 szklanka płatków owsianych ( dałam błyskawiczne ) 3/4 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl. cukru brązowego
Gotowanie...to proste !