ciastka - 17601 przepisów (strona:648/1174)

Florentynki migdałowo-pomarańczowe 120

Pyszne orzechowe ciastka o pomarańczowym aromacie to propozycja dla osób o silnej woli. Chociaż bardzo słodkie i bardzo pożywne, trudno poprzestać na zjedzeniu jednego czy dwóch. :) Są naprawdę rewelacyjne! Inspirację do ich powstania stanowiły florentynki z książki "Cukiernia Lidla. Przepisy Pawła Małeckiego".  Składniki: - 1,5 szklanki migdałów (ok. 200 g) - 1,5 szklanki orzechów ziemnych niesolonych* - garść posiekanej

Smakuje zdrowo
bajaderki 196

Bajaderki to jedne z moich ulubionych ciastek. Są świetnym sposobem na pozbycie się ciasta, które zostało po świętach czy imprezie. Możemy wrzucić do nich wszystkie ciasteczka, ciasta, babki (byleby bez owoców, kremów, galaretek itp.), czyli tzw. czerstwe suche ciasto. Ja wykorzystałam dość duży nadmiar ciasta, które zostało mi po wyrównaniu murzynka pod ostatni tort mleczny.  Do tego sporo

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik oreo 176

pierwszego wejrzenia, a jego smak jeszcze to uczucie pogłębi ;) Puszysta, delikatna, kremowa masa serowa z kawałkami ciasteczek, na spodzie z ciasteczek oreo, rzecz jasna, udekorowana ubitą śmietanką i pokruszonymi ciastkami. Wygląda wspaniale, smakuje jeszcze lepiej, ciężko poprzestać na jednym kawałku ;) Bardzo, bardzo polecam! Składniki na spód: 150 g ciasteczek Oreo 2 łyżki roztopionego masła Ciasteczka bardzo dokładnie rozkruszyć

Domowa cukiernia Ewy
Polewa czekoladowa - najprostsza 134

parować, czekolada zacznie się rozpuszczać (jest to tzw. kąpiel wodna). Należy mieszać kawałki czekolady do całkowitego rozpuszczenia. Pod koniec dodać łyżkę mleka i dokładnie wymieszać. Gorącą polewą polewać ciastka, ciasteczka, desery. * Czasem czekolada może zbytnio zgęstnieć (zważy się). Ale po dodaniu mleka czekolada ponownie robi się aksamitna i gładka. Polewa na  serniku gotowanym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Sernik korzenno-miodowy z daktylami i czekoladą. 192

właśnie taki jest. Solidna warstwa korzennego spodu , do tego kremowa masa serowa z porcją słodkich lepkich daktyli  , a to wszystko przełamane odrobiną gorzkiej czekolady. Składniki: Spód : 200g czekoladowych ciastek (biszkopty, herbatniki, maślane ) 1 łyżeczka przyprawy do piernika 100 g rozpuszczonego masła Masa serowa: 1 kg sera zmielonego ( u mnie wiaderkowy ) 4 łyżki miodu 2 łyżki cukru 4 jajka

Malinowa Kawiarenka
Francuskie kwadraciki z budyniem i brzoskwiniami 241

Już długo nosiłam się z zamiarem ich zrobienia i w końcu nadarzyła się okazja: niespodziewany gość i brak czegoś słodkiego do kawy :) W niecałą godzinkę miałam 7 pysznych, francuskich ciastek. Bardzo polecam Wam ich spróbowanie. Są bajecznie proste, a smak boski! Jeśli chcecie dodatkowo nadać połysk swoim kwadracikom, wystarczy już po upieczeniu posmarować brzoskwinie lekko podgrzanym dżemem morelowym :) Składniki

MyCookBook.pl
CIASTECZKA Z BAKALIAMI 135

pieczenia. Zagnieść ciasto jak na kruche i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Z białka i cukru ubić pianę. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Wykrawać foremką ciastka i na każde z nich nakładać ubitą pianę z białka, a na wierzch układać połówki orzecha lub płatki migdałów. Piec w 180 stopniach C przez 15 minut. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Ptysie z bitą śmietaną 199

ostygnie. Do ciepłej – ale nie gorącej -masy dodawać po jednym jajku i energicznie ubijać na gładką masę. Z gotowej masy, za pomocą szprycy, lub zwykłą łyżką, uformować okrągłe ciastka. Piec w temperaturze około 220-240 stopni przez 20-25 minut. Podczas pieczenia nie obniżać temperatury ani nie otwierać piekarnika, gdyż ptysie opadną. Śmietaną ubić na sztywno. Można

Jacob Tastes
,,Kolorowy torcik tęczowy’’ 159

czekoladą Łakotki -2 opakowania 200 g miękkiego masła Ptasie mleczko: 6 galaretek w kolorach: fioletowy, niebieski, różowy, pomarańczowy i biały 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego Dodatkowo: kolorowe posypki Wykonanie: Ciastka mielimy w malakserze a następnie mieszamy razem z stopionym masłem i wykładamy równomiernie dno foremki. Schładzamy przez minimum 30 minut w lodówce. Ptasie mleczko: Rozpuszczamy 3 galaretki (fioletową niebieską

Podróż w kulinaria
Ciasteczka klonowe 207

książki „Ciasteczka 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję” z moimi małymi modyfikacjami. Wspaniałe kruche ciasteczka, mające jedną wadę.. zbyt szybko znikają. Przepis na 4 blachy ciastek: 3 szklanki mąki pszennej 1 kostka masła lub margaryny 2 żółtka ½ opakowania cukry waniliowego ½ szklanki syropu klonowego ½ szklanki cukru ¼ łyżeczki soli. Sposób wykonania: Cukry utrzeć z masłem lub margaryną

Na słodko lub wytrawnie
Sernik M&Ms z białą czekoladą 179

czekoladowych (najlepiej 150 g)' 1 całe jajko 2 żółtka 150 ml śmietanki 30 % 2 tabliczki białej czekolady  Sposób przygotowania : Ciasteczka rozdrabniamy na piasek  , margarynę lub masło rozpuszczamy . Ciastka plus rozpuszczony tłuszcz mieszamy razem , wysypujemy ciasteczko-wy  na blaszkę(użyłam tortownicę 22 cm ) wkładamy na 10 min do zamrażalki. Ser przekładamy do większej miski , dodajemy jajka, śmietankę

Wypieki Uli
domowe "misie lubisie" 144

Moja córeczka uwielbia "lubisie" czyli biszkoptowe misie z dżemem  w środku. Dlatego kiedy zobaczyłam w sklepie foremki podobne kształtem do tych popularnych ciastek wiedziałam, że będzie zachwycona. I tak też było. Foremki tak się jej spodobały, że najpierw przez pół dnia nie wypuszczała ich z rąk a później z ogromną radością napełniała je ciastem. Może nie wyszły

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Keksowy PIERNIK 189

Witajcie!, proste ciasta to świetne rozwiązanie na ten zimowy czas, gdy rozleniwieni szukamy odrobiny słodyczy. By uniknąć szybkiego kursu do marketu po ciastka, warto zdobyć się zrobienie tego smacznego i prostego w wykonaniu ciasta. Dzięki obecności bakalii nasz piernik podwyższy swoją wartość odżywczą a my zyskamy np. spore źródło potasu czy wapnia (suszone figi).Pamiętajmy o namoczeniu wrzątkiem bakalii

Kuchnia PROzdrowotna
Ciasto francuskie z pieczarkami i suszonymi pomidorami 242

oleju.Przyprawiamy odrobiną pieprzu i soli. Układamy pieczarki na kawałkach ciasta, kawałki szynki, a na nich kawałki suszonych pomidorów. Każde ciasto posypujemy żółtym serem pokrojonym drobno i suszonym oregano. Boki ciastek po przekątnej lekko zaginamy do środka. Zapiekamy do zarumienienia się ciasta ok. 20 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni
Pierniczkowa magia...czyli dziecięca radość podczas warsztatów dekorowania pierniczków 166

kolorowe pierniczki... Wydarzenie mogło odbyć się, dzięki uprzejmości marki Dr.Oetker . Produkty Dr.Oetker to cała gama dekoracji cukrowych, czekoladowych, opłatkowych. To kolorowe lukry, pisaki cukrowe, posypki. Dzięki takim ozdobom dekorowanie ciastek daje wiele satysfakcji, a efekt końcowy zachwyca. Jako, że podczas warsztatów nie mieliśmy możliwości wypiekać na miejscu ciasteczek, to nader zaszczytne zadanie przypadło w udziale mojej Igusi. Wałkowanie, wycinanie

kolorowotorcikowo