ciastka - 17601 przepisów (strona:645/1174)

Pączki wegańskie – na szybko 169

kulkę. Zostawić do podrośnięcia. Są na tyle dobre, że obronią się i bez nadzienia. Te pączki najlepsze są świeże, zaraz po usmażeniu, pierwszego dnia. Przez brak jajek w składzie ciastka kolejnego dnia odczuwalnie czerstwieją, ale można je odświeżyć w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. SKŁADNIKI 250g mąki pszennej , typ 550 lub 650 + mąka do podsypania 120ml mleka sojowego, ryżowego, migdałowego

Karo in the Kitchen
PIECZONE PĄCZKI - mniej kalorii na tłusty czwartek. Wersja tradycyjna i bezglutenowa. Przepis nr II - z drożdży świeżych 154

wiatraka góra dół. Pieczone polukrować. WERSJA BEZGLUTENOWA Robi się ją w identyczny sposób, z tym, że mąkę pszenną zamieniamy na 1,5 szklanki mąki bezglutenowej (polecamy MIX Schar do ciastek) i 0,5 szklanki mąki z tapioki. W zasadzie, nie są to proporcje wiążące, bo wszystko zależy od mąki. Teoretycznie dana mąka zawsze jest taka sama, a jednak, doświadczenie

Wypisz Wymaluj
Pączki ultra lekkie 143

Blueberry Corner by "jagodzianka" Pączki to ciastka jednoznacznie kojarzące się z Tłustym Czwartkiem, nieuchronnym końcem karnawału. Jak często pieczecie i jecie pączki? W moim … Przeczytaj cały artykuł Post Pączki ultra lekkie pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Sernik tradycyjny - Najlepszy! 169

jest zdecydowanie najlepszy sernik jaki dotąd robiłam. Naprawdę polecam. SPÓD CIASTECZKOWY  Opakowanie herbatników wieloziarnistych, bądź zwykłych ( lub ciasteczek Digestive – te są najlepsze. 80 g roztopionego masła Masło roztopić, ciastka pokruszyć, najlepiej malakserem/ blenderem. Wymieszać składniki, tak by powstał mokry piasek i wyłożyć go na dno tortownicy, uprzednio smarując blachę tłuszczem. Masę ciastkową wstawić do lodówki na czas przygotowania

Calzonella.com
Babeczki marchewkowe z aromatycznym lukrem pomarańczowym 217

mąki. Masę wyłóż do papilotek umieszczonych w formie lub w jednorazowych papilotkach, ustaw na kratce w piekarniku i piecz przez ok. 25 minut (aż patyczek włożony w środek ciastka będzie czysty). W międzyczasie przygotuj lukier: Wymieszaj cukier puder ze skórką i 2 łyżkami soku z pomarańczy. W razie potrzeby dolej więcej soku aby uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję lukru. Babeczki

Calzonella.com
Jak zrobić doskonały lukier? 136

ewentualnie olejek. Za pomocą drewnianej pałki lub łyżki utrzeć cukier z wodą i ewentualnie aromatem do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Stosować od razu na lekko ostygnięte wypieki. Małe ciastka najlepiej smarować za pomocą pędzelka, a większe polewać w dowolny sposób. Do pączków lepiej jest dodać więcej wody, bo lukier łatwiej jest wówczas rozsmarować (0,5-1 łyżki

Calzonella.com
Najprostsze na świecie kruche ciasteczka z marmoladą 1804

łyżeczkę konfitury. Ciasto można składać w koperty (zlepiając wszystkie rogi) lub tak jak widzicie na zdjęciach - zlepione tylko dwa rogi, bądź w rurki (wtedy marmoladę wykładamy wzdłuż ciasta). Wykładamy ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, które należy wcześniej posmarować masłem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25 minut (aż się zrumienią). Ja piekłam na środkowej półce

Calzonella.com
Ptysie z pianką 213

układać porcje ciasta łyżką lub wyciskać przy pomocy rękawa cukierniczego w dość dużych odstępach, bo ptysie mocno rosną wstawić do nagrzanego piekarnika do 220`C. Piekarnik lekko zaparować. Gdy ciastka wyrosną, zmniejszyć temperaturę do 180`C i dopiekać, by były chrupiące, w sumie 20-25 minut. Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia, bo ptysie opadną. Jeszcze ciepłe przekroić, najlepiej nożem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Róże karnawałowe 131

mocno przycisnąć, aby dobrze się skleiły. Róże wkładać do gorącego oleju [ najmniejszym krążkiem do dołu]usmażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Do środka każdego ciastka nałożyć odrobinę konfitury lub marmolady. Oprószyć cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Ciasteczka z masłem orzechowym w czarnym sezamie 213

papierem do pieczenia. Sezam wsypujemy do miseczki. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, Kulki obtaczamy w czarnym sezamie, następnie lekko spłaszczamy. Ciasteczka układamy na blaszce, zostawiając odstępy pomiędzy ciastkami. Pieczemy przez około 10-12 minut. Studzimy na kratce. Źródło: Gourmet Magazine + modyfikacje

Słodkości na talerzu
Pączki wiedeńskie bez glutenu 692

nieco i zmniejszyć gdy temperatura ustabilizuje się.     Wyjmować pączki przy pomocy szczypców lub łyżki cedzakowej, odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Następnie przekładać na kratkę do studzenia ciastek. Rumowa glazura: 200 g cukru pudru 2 łyżki rumu (soku z pomarańczy lub cytryny) 1-2 łyżki wody   Cukier puder utrzeć z rumem, stopniowo dodając wodę. Lukier

maniapieczenia
Kora orzechowa 158

galaretki pomarańczowe brzoskwinie pozostałe z puszki pokrojone w plasterki Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody i odstawiamy do stężenia. Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę kremu, na nim układamy ciastka maczane w likierze kawowym ( czekoladą do dołu ) na wierzch wykładamy pozostały krem ( odkładając kilka łyżek -  będzie na potrzebny do posmarowania drugiego spodu). Na krem wykładamy drugi blat, smarujemy

Słodka Kraina Wypieków
Pączki wiedeńskie z rumem - Spritzkrapfen 305

pokręcić wtedy nieco i zmniejszyć gdy temperatura ustabilizuje się. Wyjmować pączki przy pomocy szczypców lub łyżki cedzakowej, odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Następnie przekładać na kratkę do studzenia ciastek. Rumowa glazura: 200 g cukru pudru 2 łyżki rumu 1-2 łyżki wody Cukier puder utrzeć z rumem, stopniowo dodając wodę. Lukier nie powinien być zbyt gęsty, łatwiej smaruje

maniapieczenia
Delicja 205

jadł Delicji, ten musiał wychować się w jakiejś dziczy. Kolejność pożerania warstw ciastka to niemal symbol przynależności do pewnej grupy - albo tych, którzy zaczynają od czekolady; albo tych, którzy jako pierwszą obgryzają biszkopt; albo takich, którzy wolą w pierwszej kolejności wchłonąć galaretkę. A gdyby tak istniała wielka Delicja? Nie ciasteczko, a ciasto? Otóż, istnieje. Ps. To ciasto przygotowywałam

Życie zamknięte w smaku
Jaglano-marchewkowe ciasto z rodzynkami 169

Przypomniało mi się, jak piekłam marchewkowo- cieciorkowe ciastka.. Zatęskniłam za smakiem marchewkowej słodyczy i uznałam, że muszę coś przygotować, aczkolwiek postanowiłam wymyślić coś nowego. Tak powstało bezglutenowe ciasto marchewkowe! Niesamowicie smaczne i odpowiednie dla bezglutenowców. SKŁADNIKI: dwie małe marchewki  5 łyżek kaszy jaglanej 2 łyżki jogurtu naturalnego białko jajka 2 łyżki rodzynek 2 garście obranych orzeszków ziemnych

healthy dreams