kostkę czekolady rozdrobniłam na 4 części) . Wszystko razem dokładnie mieszamy. Formujemy kuleczki o średnicy ok. 3 cm. i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować odstęp między ciastkami ponieważ w czasie pieczenia się rozleją. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 15 min. W trakcie pieczenia pierwszej partii pozostałą schowaj do lodówki. Smacznego
Magia jedzenia.rzędy po 6 herbatników. Herbatniki smaruję masą czerwoną, przykrywam drugą warstwą i wykładam krem cytrynowy. Na środek kremu układam pasek galaretki. Całość składam w trójkąt podnosząc ciastka do góry trzymając za folię. Wstawiamy chatkę do lodówki do całkowitego zastygnięcia masy. Na drugi dzień chatka jest wyśmienita. Na dekorację zabrakło nam czasu
Moje Słodkie Piekiełkokakao + 1 łyżka domowego cukru waniliowego (do masy kakaowej) 4,5 łyżeczki (18g) żelatyny 60ml wody garść prażonych orzechów ziemnych do dekoracji Wykonanie: - markizy rozdrobnić, masło roztopić, wymieszać z ciastkami - tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia - na spód wyłożyć masę z ciasteczek, wyrównać, schłodzić - masło orzechowe zmiksować z serkiem homogenizowanym, jogurtem oraz cukrem (UWAGA jeśli wykorzystacie masło orzechowe bez soli
Smakołyki BerenikiBoga mi tu wcale nie chodzi). Bezglutenowi weterani (i inni "nietolerancyjni") grzeszą podwójnie, więc i cierpią katusze dwa razy mocniej. "Owoce zakazane" kuszą na sklepowych półkach. Cholernie głośno przemawiają ciastka, jeżyki... One wręcz krzyczą, że warto jest się dla nich nawet z bólu zwijać, ale kłamią cholery. Nie warto, bo... przecież jeżyki można zrobić bez glutenu
Wypisz Wymalujśrodku letni. Gdy kroiłam go dla gości i rodziny, to był idealnie biały. Należy więc pamiętać, by sernik dobrze schłodzić przez podaniem. SKŁADNIKI Na spód sernika 2 opakowania ciastek Amerykanki E. Wedel 50 g masła Na sernik 3 jajka + 1 żółtko szczypta soli 150 g cukru 1 kg mielonego twarogu (u mnie z wiaderka) 200 ml śmietany
Passions hobbies lifeDagmary , Doroty , Magdaleny , Joanny S., Joanny D., Doroty L. A u mnie w temacie tort prowansalski. Szukając inspiracji, właściwie od niechcenia zerknęłam do odziedziczonej po Babci książeczki "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy" autorstwa Jana Czernikowskiego, z 1987r. Nie spodziewałam się, że znajdę tu aż tyle fajnych "białkowych' przepisów! Do jednego z ciast potrzeba aż 38(!!!) białek - może kiedyś się
6niebosera, ciągle miksując. Powstałą masę dzielimy na pół. Do jednej połówki dodajemy cukier waniliowy, a do drugiej kakao. Przygotowujemy folię aluminiową, na której układamy 3 rzędy herbatników po 6 ciastek. Smarujemy je masą z kakao, zostawiając 2-3 łyżki na środek. Ciemną masę przykrywamy drugą połową herbatników. Następnie smarujemy je jasną masą, a na środku za pomocą woreczka, wyciskamy
Czerwona Porzeczkapapierem do pieczenia. Piec 15 minut w 180*C. Wyjąć i wystudzić. Dodatkowo: 5 kostek gorzkiej czekolady Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Smarować od spodu wystudzone ciastka i odkładać, aż polewa zastygnie. Smacznego
Chocolate Muffin Blogtakie oto cudeńka powstają do zwyczajnej, niedzielnej herbatki (ku radości niektórych domowników) Wam tez polecam. Mini serniczki z białą czekolada i mascarpone przepis na 16 sztuk składniki: 150 g ciastek czekoladowych pełnoziarnistych 60 g stopionego masła 500 g twarogu na sernik 150 g serka mascarpone 150 g białej czekolady 70 g brązowego cukru 1 łyżka esencji waniliowej 2 jajka
Przysmaki Karolkitabliczka gorzkiej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady przepis Herbatniki miksujemy w malakserze do uzyskania konsystencji bułki tartej. Margarynę rozpuszczamy w garnku na małym ogniu. Do miski wsypujemy zmiksowane ciastka, wlewamy roztopioną margarynę i całość dokładnie mieszamy a następnie przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy, delikatnie dociskając łyżką. Do drugiej miski wsypujemy wiórki kokosowe, wlewamy
Smakowite DaniaNadzwyczajne czekoladowe ciasteczko;) Bardzo proste do wykonania... dosyć sporych rozmiarów. Zdecydowanie moj faworyt wśród ciastek. Smakują nam bardziej niż cisteczka orzechowe;) Składniki: 1/2 szklanki cukru pudru 1 szklanka brązowego cukru 1 szklanka miękkiego masła 2 łyżeczki wanili lub ekstraktu 2 jajko 2 i 1/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Anioły w kuchnikotle na świeżym powietrzu. Smażenie odbywa się raz w roku, w okresie od września do października. Powidła w swoim składzie nie zawierają cukru. Można je wykorzystać do przygotowania ciast, ciastek, deserów lub po prostu zjeść np. na kanapce. Powidła Strzeleckie to jedne z najlepszych powideł jakie kiedykolwiek jadłam. Kiedy je spróbowałam od razu zachwyciły mnie swoim smakiem. Są doskonale
Tradycyjna kuchnia Kasismarowania ciasteczek. Ciasto rozwałkuj na prostokąt, na brzegu układaj równo dżem, zawiń ciasto rolując je. Odetnij nożem po długości. Z długiego paska odcinaj ciasteczka o długości 4-5 cm. Ciastka układamy na blaszce smarujemy jajkiem, oprószamy cukrem. Ja dodatkowo ponacinałam je nożem. Pieczemy w temp. 170 stopni C przez 25 minut. Na złoty kolor. Smacznego! Pięknego dnia! Zapraszam
SMYKWKUCHNIŻeby nie było, że samymi ciastkami sobie człowiek osładza życie dziś mam dla Was przepis na pyszny deser o smaku białej czekolady. W pierwotnym zamyśle miał to być krem do tortu, ale odrobinę z lenistwa, odrobinę z chęci zrobienia czegoś innego niż zawsze, finalnie postanowiłam zrobić deser. Idealny na romantyczną kolację we dwoje. Lekki nie za słodki krem
Cynamonowe szczęścieMacie ochotę na coś słodkiego, ale nie chcecie podjadać ciastek, czekolady czy cukierków. Mam dla Was pyszny deser. Łatwy do wykonania a przede wszystkim zdrowy, czyli budyń z kaszy jaglanej przekładany truskawkami :) Zaczynamy!! Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 i 1/2 szklanki mleka ryżowego 1 banan 1/2 łyżeczki miodu owoce Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną przed gotowaniem zawsze płuczę
Bike By Life