gdyż uwielbiam piec nowości. Zapraszam... Skala smaku 10/10- z pomadą czekoladową są wyborne jednak bez niej również smakują wyśmienicie. Źródło "moje wypieki" Składniki na około 30 - 40 sztuk ciastek: 180 g masła, zimnego 90 g cukru pudru 230 g mąki pszennej szczypta soli 1 płaska łyżka cynamonu 40 g skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki ryżowej Dodatkowo: około
Kubki smakuLubicie ciasteczka? Taka puszka z ciastkami może czasami poprawić humor, pomóc ugościć niespodziewanych gości lub po prostu być smacznym dodatkiem do kawy czy herbaty. 2,5 szkl mąki pszennej 1 szkl cukru 225 g masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 jajko szczypta soli 0,5 szkl orzechów włoskich ( ja wymieszałam z orzechami pekan ) 0,5 szkl
Polska Zupaserniki i makowce a nie wyobrażacie sobie kawki bez słodyczy to zapraszam na lekkie ciasteczka francuskie. Jako nadzienie użyłam konfitury figa z makiem którą dostałam od firmy Eterno . Takie ciastka spokojnie możecie upiec na sylwestra na pewno będą wszystkim smakować :) Wszystkich zainteresowanych wyśmienitymi produktami tej firmy zapraszam do sklepu internetowego http://eterno.pl/ . Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego Gotowej konfitury
Sama słodycz i szczypta chilimoże być lejąca, ale też nie może stężeć na tyle, że da się z niej wykrawać różne kształty). Dno tortownicy wyłożyć piernikami. Wolne miejsca między piernikami wypełnić połamanymi ciastkami. Z budyniu i soku ugotować budyń wg zaleceń producenta z tą różnicą, że zamiast mleka w ilości 0,75 l dodajemy sok w ilości 0,9 l. Do gorącego budyniu
Weekendy w domu i ogrodziemascarpone-jest po prostu rewelacyjne polecam każdemu SKŁADNIKI: (na formę ok 22x33 cm) herbatniki (na 4 warstwy, u mnie wyszła 1 duża podwójna paczka + kilka ciastek z kolejnej) 1 puszka masy krówkowej (u mnie z Gostynia) 600 ml śmietanki 30% 1 śmietan-fix (można pominąć) 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 4 płaskie łyżeczki
Swojskie jedzonkobudyń, miksować do uzyskania jednolitego kremu. Połowę kremu wyłożyć na pierwszy placek orzechowy, na placku poukładać nasączone w kawie i spirytusie delicje (czekoladą do dołu). Na ciastka wyłożyć resztę kremu, zostawiając kilka łyżek. Całość przykryć drugim plackiem orzechowym i wysmarować odłożonym wcześniej kremem. Na kremie poukładać pokrojone w plasterki brzoskwinie. Całość zalać tężejącą, wcześniej rozpuszczoną
Nastoletnie Wypiekanienich u ł o ż y ć powidło wymieszane z r óżą . sklei ć i poci ąć na mniejsze kawa ł eczki. Na jednej stronie ka ż dego ciastka trzeba naci ąć grzebyki. Ciasteczka maczamy w białku i grubym cukrze. Pieczemy na z ł oty kolor w 180 stopniach
Lawendowe Nieboprzepis na ciasteczka korzenne jest dość prosty i nie wymaga większych starań :) wersja domowa Składniki: 1 przyprawa do ciastek korzennych 200 grmasła 300 g mąki 2 żółtka 100 g cukru pudru Wykonanie: do miski umieszczamy wszystkie wymienione składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy na godzinę do lodówki ( ja dałam do zamrażalki). Rozwałkujemy
W Moim Magicznym Domublogu :) Mam nadzieję ,że trochę ułatwiłam wam sprawę. Sernik Wiedeński Sernik Kawowy z trzema warstwami Sernik Izaura Sernik Królewski Sernik "Celinka" - pod kokosową chmurką Świąteczne Pierniki Miękkie Pierniki świąteczne Ciastka kruche - przez maszynkę Ciasteczka Korzenne Piernikowy murzynek z kokosowym lukrem Piernikowy keks na konfiturze Ciasto z makiem i serem na kruchym cieście Kakaowy jabłecznik z budyniem Szarlotka Ciasto
W Moim Magicznym Domustopniach. (Sernik powinien odstawać od formy i być lekko rumiany.) Po ostudzeniu ciasto wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Przed podaniem udekorować plasterkami świeżej pomarańczy. (Dodatkowo posypałam okruchami ciastek czekoladowych i ułożyłam mini herbatniki w polewie pomarańczowej
Di gotujePierniki piekę tylko raz w roku, właśnie na Święta Bożego Narodzenia. Ten zapach podczas pieczenia, który rozchodzi się po mieszkaniu zawsze mi się kojarzy z okresem świąt, pieczeniem pierniczków, ciastek i pierników. Obowiązkowo muszą być też inne ciasta takie jak np makowiec, keks czy sernik. A jakie ciasta Wy pieczecie na święta? Składniki 5 jajek 1 szklanka cukru
O kuchni z uczuciemBrzmi niedorzecznie? Eeee, nie dla nas 😉 Były już rożne próby sosorybne. Były ciastka z sosem rybnym, był drink zaprawiony rybnym sosem, były też próby nieudokumentowane taki jak picie wódki z sosem rybnym. A teraz trochę z przypadku, trochę z … Czytaj dalej
slodkokwasnaplTrudno powiedzieć, czy to ciastka czy czekoladki, ale jedno jest pewne - są cholernie smaczne! Przepis bajecznie prosty, ale efekt w kubkach smakowych - piorunujący! SKŁADNIKI (na kilkanaście ciasteczek/czekoladek) 2 tabliczki czekolady (użyłam gorzkiej ze skórką pomarańczy) 1 opakowanie słonecznika łuskanego mleko (opcjonalnie) WYKONANIE W kąpieli wodnej rozpuszczamy
Zofianasłodkości użytego sera; mój był dość kwaskowaty Przygotowanie: Do misy blendera przekładamy herbatniki, rozdrabniamy je na "piasek". Masło roztapiamy w garnuszku, bądź w mikrofali. Od razu dodajemy do rozdrobnionych ciastek. Mieszamy. Kakaową masą wykładamy spód tortownicy (wcześniej wysmarowanej i oprószonej kaszą). Ugniatamy łyżeczką. Tortownicę z kruchym spodem wkładamy do lodówki na czas przygotowania sernika. Do większej miski wsypujemy
Słodkie okruszkiPrzekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i energicznie potrząsamy miską przez 2-3 minuty, aby oddzielić skórkę od orzechów. Orzechy siekamy nożem (można zostawić większe kawałki). Rękami kruszymy ciastka - tutaj mogą również pozostać większe kawałki. Odkładamy po 2 łyżki skruszonych orzechów i ciasteczek. Czekoladę łamiemy i przekładamy do metalowej miski, stawiamy na garnku z gotującą się wodą i mieszamy
bistro mama