czarnuszką, Food&Joy, ok. 5 zł/150 g Składniki: płatki owsiane, otręby owsiane (30%), mąka pszenna, mleko w proszku, sól, masło kokosowe, czarnuszka (1,2%) 375 kcal/100 g Ciastka Ekoprodukt amarantuski sezamowe , ok. 9 zł/100 g Składniki: melasa, ziarno amarantusa ekspandowane, sezam (35%; nasiona, miazga), miód 492kcal/100 g Ciasteczka orkiszowe bio Fun Cookies, ok. 5 zł/120
Powiedz dietom nieShortbread to tradycyjny szkocki deser zbliżony fakturą do kruchych ciastek, składający się z masła, cukru i mąki. Zazwyczaj jest to maka pszenna z dodatkiem mąki kukurydzianej lub ryżowej. Ponieważ ostatnio dużo było na blogu słodkich wypieków, przygotowałam go w wersji wytrawnej z dodatkiem suszonego rozmarynu i startego parmezanu, a wierzch posypałam pestkami słonecznika. Jest doskonałym dodatkiem do białego wytrawnego
Wiem co jemDelikatnie wykroiłam szklanką okrągłe ciasteczka i ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie ma potrzeby zostawiania między nimi dużych odstępów . Resztki ciasta ponownie zagniotłam i wykroiłam kolejne ciastka, i tak aż do wykorzystania całego ciasta. Piekłam 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 155-160 stopni z termo obiegiem. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiłam do lekkiego
Kuchenne zapiski Edytyczęści. Do jednej dodać kakao i wymieszać. 4. Przygotować sztywną podkładkę i wyłożyć na nią duży kawałek folii aluminiowej. 5. Na folii wyłożyć pierwszą warstwę herbatników 3 x 6 ciastek. 6. Na herbatnikach rozsmarować delikatnie ciemną masę, uważając, aby herbatniki się nie rozjechały. 7. Na ciemnej masie ułożyć drugą warstwę herbatników. 8. Na herbatnikach rozsmarować równomiernie jasną masę
Domowa Cookierenka Agiekstrakt migdałowy, na który czekałam cierpliwie 1,5 miesiąca :) Zachęcam zatem do jego przygotowania, bo niedługo zamieszczę przepis na wspomniane ciasteczka :) Ekstrakt migdałowy ma zastosowanie nie tylko do ciastek. To także świetny dodatek do ciast, lodów czy koktajli. Składniki: papka migdałowa, która pozostała z wyrobu domowego mleka migdałowego , lub 15 szt. całych migdałów 300 ml wódki Przygotowanie
Domowa Cookierenka AgiTeraz do rzeczy: zostałam wywołana do tablicy w kwestii jakiegoś tradycyjnego wypieku z kuchni szwedzkiej. Trochę pogrzebałam w necie i padło na mazariner - kruche tartaletki (lub jak kto woli ciastka) z masą migdałową i lukrem. Tartaletki wyszły bardzo delikatne, słodycz jest idealnie zrównoważona, a dodatek kardamonu... W-O-W. A przy okazji: wiecie, że kardamon uważany jest za afrodyzjak
Domowa Cookierenka AgiNagroda: zegar ścienny (Duka) + kubek z zaparzaczem KEEP CALM Ale to jeszcze nie koniec :) Postanowiłam przyznać nagrody dodatkowe dla Ani B. i Kasi P. Do Ani powędruje książka "Ciasta, ciastka i takie tam". Do Kasi natomiast: "Z działki, z lasu i takie tam". Dla pozostałych mam nagrody pocieszenia w postaci kubków: Wszystkich bardzo proszę o przesłanie
Domowa Cookierenka AgiOstatnio jestem monotematyczna, bo wszystko u mnie dwukolorowe... najpierw ciasto ZEBRA , potem ciastka świąteczne , a teraz babka marmurkowa. Tak, tak - na zdjęciu poniżej to babka. Trochę zakamuflowana, ale przyznajcie, że pięknie się prezentuje imitując ptasie gniazdo :) Swoją drogą bardzo smaczne i niezbyt słodkie, choć wygląd temu przeczy. I jest proste do zrobienia! Niewątpliwie będzie hiciorem na wielkanocnym stole
Domowa Cookierenka Agilutego 2015r. Dziękuję!♥♥♥ Za każdy głos daję w zamian CHOCOLATE CHIP COOKIE ! :) Niestety tylko wirtualnie, no ale wiecie... :) Jeszcze tylko jeden dzień głosowania!!! Po przepis na ciastka zapraszam TUTAJ - KLIK
breakfast of dreamsmnie trochę zbyt bardzo kruchego, ponieważ mocno się kruszył. W smaku ten herbatnik był nieco mączysty, lekko piaskowy, niezbyt słodki, ale to ostatnie akurat na plus. Na kruchym ciastku znajduje się masa kajmakowa. O niej nic odkrywczego raczej nie powiem - kajmak jak kajmak, no nie? :) Słodki :) Całość jest oblana polewą czekoladową, która nie zbyt mi smakowała - jest bardziej kakaowa
breakfast of dreamszwartą masę. Z masy formować kulki. ~100g białej czekolady ~2 łyżki masła Czekoladę i masło rozpuścić razem. Polewą polać bajaderki i odstawić do zastygnięcia polewy. Smacznego! :) Wartość odżywcza jednego ciastka
chili & sugartakże miód lawendowy - są kruche i na prawdę lawendowe! Przepyszne :) W dodatku robi się je prosto, nie potrzeba żadnych foremek itp. :) KRUCHE CIASTECZKA Z LAWENDĄ przepis autorski // 20 ciastek ~250g mąki pszennej ~100g masła ~łyżka miodu lawendowego ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~łyżka suszonych kwiatów lawendy (ja dałam 1 1/2 łyżki :)) ~180g cukru ~jajko Na stolnicę przesiać mąkę
chili & sugarpewno nimi jest - nie wiem. Aczkolwiek, przyjmijmy że są to ciasteczka! :) Mają przepyszną, chrupiąca skórkę, a w środku są mięciutkie :) CZEKOLADOWE PROSTOKĄTY przepis z książki "Czekolada" // ok. 10-15 ciastek ~100g miękkiego masła ~80g cukru ~jajko (+ jeszcze jedno do posmarowania) ~130g mąki pszennej ~15g kakao naturalnego ~płaska łyżeczka proszku do pieczenia ~do posypania cukier perlisty (ja użyłam posypki waniliowej
chili & sugarSkoro mamy już przepis na domową przyprawę do piernika , przyszedł czas na przepisy z jej wykorzystaniem :) Zacznę od pierniczków. Dzisiaj podaję Wam niezwykle cenny przepis na te ciastka. Dlaczego "cenny"? Ponieważ pochodzi ze starego zeszytu z przepisami mojej Babci. Można powiedzieć, że ten zeszyt dostałam w spadku, chociaż tak na prawdę sama się o niego upomniałam, bo z pewnością
chili & sugar