ciastka - 17101 przepisów (strona:681/1141)

Palmiery czekoladowo-orzechowe 141

składniki * gotowe ciasto francuskie * 8 łyżek kremu orzechowo-czekoladowego np. nutella * 50 g posiekanych orzechów laskowych * 2 łyżeczki cukru Sposób wykonania Rozwinąć ciasto. Krem orzechowo-czekoladowy

Mix smaku
Pierniczki staropolskie 122

  składniki * 1 szklanka miodu * 1/2 szklanki cukru * 75 g smalcu * 100 g masła lub margaryny * 2 opakowania przyprawy do pierników * 1 niepełna łyżeczka sody * 1

Mix smaku
Pierniczki ze sliwkową nutką 174

  Święta zbliżają się już wielkimi krokami więc najwyższa pora na pierniczki. Dziś pierwsza partia, ale to dopiero początek... Dziś do wypróbowania idzie przepis na pierniczki

Mix smaku
Pierniczki III 110

    składniki * 2,5 szklanki mąki * 5 łyżek miodu * 5 łyżek masła lub margaryny  * 1 jajko * łyżeczka sody oczyszczonej * 3/4 szklanki cukru pudru * 1

Mix smaku
Mięciutkie pierniczki II 141

 składniki * 2,5 szklanki mąki pszennej * 2/3 szklanki cukru pudru * 1 łyżeczka sody oczyszczonej * 1/2 szklanki miodu * 4 łyżki masła lub margaryny * 2 jajka * 4

Mix smaku
Kruche cytrynowe ciasteczka 168

zasadzie to tyle jeśli chodzi o ciasto :-) Dobrze jest go troszkę zagnieść i przełożyć do lodówki na 30 minut. Potem bierzemy po kawałeczku ciasta i albo maszynką do ciastek wyciskamy kształty albo tak jak ja, po prostu rozwałkowałam wężyki i pocięłam je na mniejsze kawałki. Ciasteczka powinny się piec w temp 180 stopni C przez ok 15 minut

Kulinarna rozmowa
Tartaletki z malinami z ogródka 123

się tak szybko. Do foremek wrzucamy maliny. W miseczce mieszamy śmietankę z żółtkiem i zalewamy tym tartaletki. Każdą babeczkę posypujemy cukrem(jeśli chcecie, by było słodkie, posypcie go sporo. Ciastka wkładamy do pieca na około 40 minut.   Smacznego! Paulina P.S. Jak podoba Wam się nowy wygląd bloga

Gotowanie to kochanie
Sernik z wiśniami 327

200g herbatników * 50g masła Masa : * 300g twarożku do sernika bądź mielonego twarogu półtłustego  * 250g serka mascarpone * galaretka wiśniowa * łyżka cukru pudru Galaretka : * 350g wiśni * 2 galaretki wiśniowe Przygotowanie : Ciastka pokruszyć, masło rozpuścić. Wymieszać. Przesypać do tortownicy, docisnąć i odstawić do lodówki na 20 minut. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku - wystudzić. Wymieszać z twarogiem i mascarpone na gładką masę

Magiczne Życie Marty
Magdalenki 101

oprószyć dokładnie mąką krupczatką (nadmiar usunąć). Ciasto przełożyć do woreczka na mrożonki, wyciąć otwór i nakładać porcje do foremek. Woreczek odstawić do lodówki (w oczekiwaniu na kolejne), a ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC, na ok. 15 minut. Upieczone, przestudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem i … zajadać się. Oczywiście do tego filiżanka ulubionej herbaty. Cóż mogę dodać

mojewypiekiinietylko
Churros z masą migdałową 128

będzie gładkie i jednolite. Odstawić do ostudzenia. Gdy ostygnie dodawać, miksując, po jednym jajku. Gotowe ciasto przełożyć do worka cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki. Ja smażyłam swoje ciastka we frytkownicy, ale można też w garnku. Na rozgrzany olej do temp. 180º C wyciskamy porcje ciasta (długości ok. 8 – 10cm), odcinając kawałki nożyczkami. Smażymy do uzyskania złotego

mojewypiekiinietylko
Kremówka 329

sobie ten tekst: „Znasz kogoś, jak mu powiesz: „ej, chodźmy na kremówki”, to on powie „nie, dzięki stary, nie lubię kremówek”? Kremówki są pycha! (…) Kremówki to jedno z najlepszych ciastek, ja to wiem. Masz chusteczkę? Pociekło mi. Na samą myśl o kremówkach się ślinię.” Korzystam z różnych przepisów na ciasto kruche, ten akurat dostałam od mojej koleżanki – Bogusi

mojewypiekiinietylko
Ciasteczka owsiano bananowe 125

miękkie masło. Wyrobić ciasto (łyżką, albo w rękawiczce – ciasto się klei). Wsypać zmielone orzechy, całość wymieszać. Odstawić na 15 minut. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść łyżką ciastka, lekko spłaszczyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na 15 minut. Upieczone ostudzić na kratce.   Ciasteczka robi się ekspresowo. Można je przygotować na drugie śniadanie, czy też

mojewypiekiinietylko
Wielkanocne ciasteczka ryżowo kokosowe 126

wiórki kokosowe, migdały, pistacje, cukry, proszek do pieczenia) mieszamy w misce. Dodajemy pokrojone na kawałki miękkie masło oraz jajka. Zakładamy rękawiczkę jednorazową i dokładnie wyrabiając, łączymy składniki. Aby zrobić ciastka w kształcie jajek, porcje ciasta (22g) nabierałam zwykłą łyżką do lodów, rozprowadzałam wewnątrz niej ciasto i sprawnych ruchem wyjmowałam. Układałam na blaszce wyłożonej matą (może być papier do pieczenia

mojewypiekiinietylko
WuZetka 168

obrotach. Wystudzony biszkopt przekrajamy wzdłuż, na dwie części. Połową ponczu nasączamy spód ciasta i smarujemy cienką warstwą dżemu lub powideł. Na dżem wykładamy masę śmietanową (zostawiamy trochę do ozdobienia ciastek), wyrównujemy powierzchnię. Nasączamy ponczem drugą połowę biszkoptu i kładziemy na masę. Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy śmietankę (powinna mieć temp. pokojową) oraz masło. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej

mojewypiekiinietylko
Tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową 176

możemy je przechowywać surowe w zamrażarce. Zarabiam ciasto i z jednej połowy robię tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową, a druga część… niech się mrozi. Z poniższych proporcji wyjdzie 12 ciastek w foremkach o średnicy 12 cm. Oczywiście teraz przygotowałam z jednej połowy zarobionego ciasta, czyli 6 sztuk.   Składniki na ciasto: - 500g mąki tortowej - 250g margaryny - ½ szklanki drobnego cukru

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania