następnie przelać przez gazę i mocno wycisnąć* całą esencję z wiórków do karafki/butelki. Przechowywać w lodówce, a przed polaniem wstrząsnąć**. Na zdrowie! :) * pulpę kokosową można wykorzystać do ciastek np. kokosanek, do batoników typu Bounty, jako dodatek do ciasta albo podsuszyć i zmielić na mąkę. ** na górze utworzy się około 7mm warstwa, którą wystarczy 'przebić' patyczkiem do ciasta/szaszłyków
Kraina Miodem Płynącafolią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Odrywać po kawałku i na stolnicy lekko podsypanej mąką rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Foremką wykroić ciasteczka. W połowie ciastek wykroić na środku foremką malutki wzór. Układać na blasze wyłożonej pieczeniem i piec w 180 około 10 minut. Po upieczeniu przekładać na metalową kratkę do wystudzenia. Zimne ciasteczka posklejać
Ala piecze i gotujestwardniała a biszkopty były miękkie. 5/ Wykładamy marcepanowe tiramisu i cieszymy się chwilą :) SMACZNEGO P.S. Możecie truskawki z resztą wina zagęścić roztworem mąki ziemniaczanej z wodą i podać obok ciastka zamiast dawać je do środka
Kuchnia PROzdrowotnałyżki przyprawy do piernika + masa cukrowa do dekoracji Pierniczki kruszymy na mniejsze kawałki i dokładnie blendujemy. Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu i dodajemy do ciastek, mieszamy. Przekładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przyklepujemy. Składniki na sernik wyjmujemy chwilę wcześniej, żeby odrobinę się ogrzały. Pomarańczę myjemy dokładnie, ścieramy skórkę
sama złodyczzdarza czasem :) Źródło: Moje Wypieki . Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć produkt. SPÓD: 200 g ciastek pełnoziarnistych 50 g masła roztopionego 1 łyżeczka cynamonu 50 g orzechów laskowych ( podpieczonych i obranych z brązowej skórki) Wszystkie składniki wrzuciłam do malaksera i zmiksowałam do konsystencji mokrego piasku
Blondynka Gotujeżyczymy już Wesołych Świąt, góry trafionych prezentów pod choinką, smacznych potraw, ciepła rodzinnego oraz efektywnego wypoczynku :) Ostatnio wspomniałyśmy, że przyjdzie czas na pierniki, a wyszło na to, że zrobiłyśmy ciastka korzenne. Są jednak równie piękne i smaczne, jak pierniki :) Jeszcze zostało trochę czasu, by zdążyć je przygotować na Wigilię ;) Składniki: pół kilograma mąki 250 g miodu 120 g masła
WeAreCrazyPierniczki zniknęły w szybkim tempie, tuż przed samymi świętami. Ciastka zostały upieczone w szybkim tempie, awaryjne ale bardzo dobre. Chcąc zmniejszyć kaloryczność nie maczamy ich w cukrze. Są pełne zdrowych węglowodanów, zaspokajają potrzebę na słodycze i są pyszną alternatywą. Już jutro Wigilia, dlatego życzę Wam zdrowych, pogodnych, smacznych i zdrowych świąt Bożego Narodzenia. Nie złośccie się na innych
Czarnawisienkaforemkami dowolne kształty. U mnie głównie serca. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierom do pieczenia przez przez około 15- 20 minut w 180 stopniach C na złoty kolor. Po wystudzeniu ciastek polewamy je lukrem ( u mnie gotowy lukier) i posypujemy cukiereczkami. Jeśli ktoś woli zrobić samodzielnie lukier poniżej przepis: Składniki na lukier różowy: pół szklanki soku z cytryny albo
Bon Appetit Małgorzatypotem dodajemy budynie i olej, Miksujemy. 5. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na nie piankę i całość pieczemy jeszcze 20-30 minut do zrumienienia się pianki. Źródło: Ciasta, ciastka, ciasteczka
Kuchnia domowa Anibezglutenowego biszkoptu, który zbyt mocno wyrósł i musiałam pozbyć się połowy. Bajaderki okazały się świetnym pomysłem. Moje są ciut oszukane, ale nadal pyszne! Składniki: 250 gram pokruszonego biszkoptu, ciastek, ciast, babek 1/3 szklanki mleka 5 daktyli 1 kieliszek Malibu 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu wrzosowego 1 łyżka oleju kokosowego 3 rozpuszczone krówki (cukierki rozpuszczamy tak jak czekoladę
Mango Papajagrubości około pół cm. Wykrawać dowolne kształty i piec w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut. Po upieczeniu wystudzić i udekorować. W tym roku pieczenie tych ciastek przypadło na czas odwiedzin mojej przyjaciółki. Dzielnie pomagała dekorować ;) zabawy i śmiechu było co niemiara. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaCzekoladę deserową połamać drobniej do rondelka i postawić nad parą i wraz z masłem roztopić. Następnie dodać do stopionej czekolady orzechówkę (już po zdjęciu z kuchenki). Czekoladę dać do ciastek z orzechami i dać łyżkę kremówki. Zagnieść. Formować prostokątne cukiereczki. Czekoladę mleczną roztopić nad parą z 3 łyżkami kremówki. Po zestawieniu z ognia ja dodałam kolejne 3 łyżki kremówki
Moje pyszne gotowanieOczywiście przy ich przygotowaniu pomogły mi moje dzieci, które wykrawały i lukrowały ciasteczka. Niektóre od razu zostały zjedzone, bo to co dobre szybko znika. Składniki na ciastka: 250 g zimnej margaryny PALMA do pieczenia i smażenia, 450 g maki pszennej, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 150 g cukru brązowego, szczypta cynamonu w proszku, 1 jajko. Składniki
Moniki Smakołykiukładać po pół łyżeczki powideł śliwkowych w odstępach aby pomiędzy nie zmieściła się foremka. Przykryć drugą częścią ciasta i dociskać delikatnie ciasto palcami w miejscach wokół powideł. Wycinać foremkami ciastka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w 180*C. Pozostałe ciasto zagnieść, rozwałkować i robić tak jak poprzednio. Polewa Żelatynę wsypać
Ala piecze i gotuje