ciastka - 17101 przepisów (strona:698/1141)

Sernik z gruszkami, białą czekoladą i cynamonem 144

karmelizowanymi gruszkami, szczyptą cynamonu i imbiru, polany ganache z białej czekolady. Smak przywodzi mi na myśl Święta Bożego Narodzenia :) Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki. Ciasteczkowy spód: 160 g ciastek maślanych 30 g roztopionego masła 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru Karmelizowane gruszki: 1 łyżka masła 5 gruszek 4 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu Masa serowa

My Culinary Art
SERNIK REWELACJA 29679

bardzo często, w późniejszym okresie trochę zapomniany, dziś powraca w troszkę odmienionej formie. W oryginale był z dodatkiem mąki pszennej, zamieniłam ją na budyń, kiedyś przygotowywałam go na ciastkach tzw.petitkach, teraz przygotowałam go na kruchym spodzie. Wychodzi baaardzo lekki i mega puszysty, w końcu ilość jaj robi swoje. W kajeciku zapisałam go jako sernik rewelacja, więc i tak podaję

Smaczne Zdrowe
Lamington, czyli kostka kokosowa 205

Lamington to ciastko kojarzące mi się z dzieciństwem. Kostka biszkoptowa zanurzona w czekoladowej polewie obtoczona w wiórkach kokosowych. Zdziwiła mnie bardzo informacja, że jest to deser pochodzący z Australii. Ciasteczka są mięciutkie i bardzo wciągające. Możecie je dodatkowo przełożyć kremem lub marmoladą. Polecam. Lamington, czyli kostka kokosowa Składniki: Ciasto: 3 jajka  100 g cukru  100 ml oleju

Mania Gotowania
CIASTO Z KASZY MANNY BEZ PIECZENIA. 1329

cienkim strumieniem wsypuję kaszę manną.  Ciągle mieszając gotuję na małym gazie, aby kasza wchłonęła płyn i zgęstniało. Blaszkę wykładam folią aluminiową, na dnie układam herbatniki, wykładam gorącą masę ciastka i wygładzam. Zostawiam do wystygnięcia. Brzoskwinie osączam z zalewy (jeśli są świeże, obieram) i kroję w ósemki. Układam na wystudzonej kaszy i zalewam odrobiną galaretki. Wstawiam do lodówki

W kuchni Karmel-itki
Ptysie 148

powinno rwać się i rozlewać. Następnie odstawia się je na 10-15 min. do ostudzenia, po czym przystępuje do formowania wypieków " Te praktyczne  wiadomości zaczerpnęłam z książki "Ciasta, ciastka, ciasteczka"- Jana Czernikowskiego A teraz  przepis,  Składniki : 15 dag przesianej mąki (prawie pełna szklanka) 1 łyżka cukru -niekoniecznie 13 dag masła 3 jajka szklanka wody 1 łyżeczka

Proste Potrawy
Cynamonowe ciasteczka na choinkę 108

Przepis pochodzi z : http://www.dwiechochelki.pl/2009/11/ciasteczka-korzenne.html Składniki: 250 g mąki (pszennej lub gryczanej bezglutenowej) 125 g margaryny Palmy, a jeszcze lepiej masło 100 g cukru - najlepiej pudru, wówczas ciastka będą miały gładką powierzchnię proszek do pieczenia – na koniec łyżeczki cukier waniliowy 1 jajko 1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g) 1 łyżka imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki

Proste Potrawy
Babeczki biszkoptowe 145

alkoholem od owoców nasączyłam też babeczki, ale tylko po brzegach, bo nie chciałam by,                  delikatny biszkopt ciastek rozpadł się. Babeczki były super pyszne.  Dobre na każdą okazję :) już    sam wygląd mają kuszący

Proste Potrawy
Suchary 169

temp. około 80 stopni , aż ciasteczka stały się suche. Do puszki przełożyłam dopiero po przestudzeniu.  To będzie taki mój postny,"żelazny " ciasteczkowy zapas... Przepis pochodzi z książki "Ciasta, ciastka i ciasteczka" - Jan Czernikowski

Proste Potrawy
HITowy sernik 192

bardzo dobry Składniki: Na spód: 300 gram płatków śniadaniowych czekoladowych 2 pełne łyżki masła Masa: 1 kg sera twarogowego  szklanka cukru pudru 6 łyżeczek płaskich żelatyny kilka sztuk ciastek typu markizy ja użyłam ciasteczek HIT kokosowych Masa owocowa: słoik konfitury truskawkowej ewentualnie zmiksowane owoce typu maliny, truskawki lub jagody z dodatkiem żelatyny  Do posypania: pokruszone markizy Wykonanie

NaKońcuJęzyka
Tłuszcze 135

wszystko są tłuszcze nasycone,   powinny stanowić nie więcej niż 10% kalorii dostarczanych w diecie człowieka dorosłego. Tłuszcze trans  możemy je znaleźć w smażonych, pieczonych, przetworzonych potrawach, ciastkach i cukierkach itp. NA CO POWINNIŚMY ZWRÓCIĆ UWAGĘ PRZY WYBORZE OLEJU?? Przede wszystkim do czego zamierzamy użyć oleju... 1. do sałatek, do chleba czy tez makaronu generalnie do spożywania

NaKońcuJęzyka
Ciasto kakaowe fasolowo-bananowe (ok. 205 kcal/100g) 203

wymiarach ok. 25 x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie: góra-dół) i pieczemy ok. 55 min Kalorie: Całość ciastka - ok. 1030 kcal (ok. 205 kcal/100g) Duża porcja (1/3 całości) - 343 kcal Podchodziłam sceptycznie do ciast fasolowych, nie wierzyłam, że nie czuć w nich smaku fasoli, a jednak. Fasoli

Malowane smakiem
Ciasteczka ryżowo-kakaowe z dżemem wiśniowym 148

stopniowo kleik z kakao i proszkiem, miksując na gęstą masę. Odłożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie odrywać kulki wielkości moreli i spłaszczać. Palcem wydrążyć w każdym ciastku dziurkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiec na złoty kolor w 180 oC (25-30 minut). Po lekkim przestudzeniu napełnić wnętrza dżemem

Czerwień i błękit
Sernik na zimno "Mojito" 192

torebki galaretki cytrynowej 2 płaskie łyżki żelatyny 1 limetka 1 szklanka wrzątku + zimna woda do namoczenia żelatyny 1 łyżka posiekanej świeżej mięty   Wykonanie: Płatki owsiane ( lub zamiennie kruche ciastka ) rozdrobnić w malakserze. Masło stopić, odstawić by trochę przestygło. Rozdrobnione płatki owsiane wymieszać z cukrem, wlać płynne masło i połączyć składniki. Masą wykleić dno tortownicy, dokładnie dociskając. Spód piec

kolorowotorcikowo
Mini serniczki z truskawkami 175

wanilii, 2 jajka, 80g cukru pudru, 100g  świeżych truskawek.     Twaróg zmielić, utrzeć z cukrem pudrem, kolejno dodawanymi jajkami i ekstraktem waniliowym. Wylać na gotowy spód z ciastek, do 3/4 wysokości foremek. Piec ok. 30 min w temp. 165st. Ostudzić i udekorować truskawkami, perełkami oraz miętą.     Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Torcik śmietankowy na zimno z musem truskawkowym 250

tylko maleńki kawałeczek:) Inspirowałam się przepisem Oli. Spód: 330 g ciasteczek z nadzieniem czekoladowym, 70g masła, czubata łyżka nutelli lub innego kremu czekoladowego.     Masło i nutellę stopić. Ciastka połamać na kawałki i zmielić w blenderze na gładką masę, dodać stopione masło, zmiksować. Wylepić dno tortownicy o śr. 24cm. Schłodzić.     Masa śmietankowa: 320g truskawkowego serka homogenizowanego

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania