ciastka mogą być "fit". Według Nas mogą. Postaramy się w poniedziałkowych "fitach" pokazywać przepisy na takie zdrowsze łakocie, które świetnie smakują i zaspokajają Naszą ochotę na słodycze. Dziś ciasteczka, których głównym składnikiem są płatki owsiane a słodzone są miodem. Ciasteczka owsiane z daktylami i orzechami SKŁADNIKI: 1,5 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki mąki pszennej 4 duże łyżki miodu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijest pyszne i bardzo łatwe do wykonania. Sernik gotowany z galaretką SKŁADNIKI: 1 kg sera białego w wiaderku na serniki ok 40 herbatników (ilość zależna od wielkości blaszki i ciastek) 1 budyń waniliowy bez cukru 220 g masła 1 szklanka cukru 150 ml mleka 3 jajka 2 galaretki o ulubionym smaku 20 herbatników kwiatuszków żurawina suszona Budyń rozmieszać
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś zapraszamy na tartaletki z kruchego ciasta. Niby zwykłe ciastka ale o nieco odświętnym wyglądzie i niepowtarzalnym smaku. Ciasto pokryte zostało kremem kasztanowym, a róże zrobione z jabłek gotowanych w aromatycznej czarnej herbacie z dodatkiem wanilii. Całość tworzy niepowtarzalną kompozycje smakową jak i wizualną. W związku z tym, że jabłka to owoce dostępne cały rok polecamy te tartaletki zarówno
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipuder, proszek i jajka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy w folie i wkładamy na pół godzinki do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy i wycinamy foremkami serca. Część ciastek dodatkowo posypałam z wierzchu c ukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 12-15 minut aż się zarumienią
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizagnieść. Nie powinno być ani za twarde ani za wolne. Odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut. Następnie rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać foremkami ciastka np. gwiazdki, serduszka itp. Posmarować jajkiem i posypać cukrem kryształem. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem blaszce i od piec w piekarniku w temperaturze 180 C na jasno złoty kolor
Przepisy i porady kulinarnesmarować szybko i dokładnie blaszki i foremki na ciastka. Aby szybko i dokładnie wysmarować blaszki czy foremki na nasze ciasta, należy wyposażyć się w mały rondelek i zwykły szeroki malarski pędzel. Do rondelka wkładamy tłuszcz np. margarynę lub plantę ( może też być olej, ale wtedy nie podgrzewamy ! ) podgrzewamy , aby zrobiła się płynna. Bierzemy pędzel, zanurzamy w tłuszczu
Przepisy i porady kulinarneNastępnie malujemy nią nasze ciasta, robimy to delikatnie uważając, aby nie smarować blaszek na których znajdują się nasze ciasta. Gdy posmarujemy blaszkę będziemy mieć po upieczeniu kłopot z oderwaniem ciastka od blaszki. Gdy chcemy aby nasze np. drożdżówki miały piękny połysk i wyrazisty kolor, dodajemy do naszej smarówki żółtko oraz odrobinę cukru kryształu ( może być samo żółtko
Przepisy i porady kulinarnesztywne, że nie wypadają z miski po przechyleniu jej Tak przygotowaną masę nakładamy do szprycy do dekorowania ciast i na brytwanke wyłożoną papierem kształtujemy małe ciasteczka Tak przygotowane ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego na 140C i pieczemy przez 35 minut Smacznego
Klaudynkowa kuchniawycinamy dziurkę przez którą przekładamy jeden koniec paska W tym samym czasie nagrzewamy piekarnik do 180C Na brytwankę wyłożoną papierem układamy faworki i pieczemy 7 minut Upieczone ciastka wykładamy na miske, posypujemy cukrem pudrem Smacznego
Klaudynkowa kuchniatakie samo... Aż pewnego dnia znalazłam świetny przewodnik pomagający wszystkim entuzjastom francuskiej kuchni i...zabrałam się do dzieła. Instrukcje były świetne, oprócz jednej - nikt nie napisał, by nie wyjmować ciastek OD RAZU po upieczeniu z piekarnika - nauczona doświadczeniem drugą porcję zostawiłam do wystygnięcia w otwartym piekarniku, delikatnie zmniejszając temperaturę od czasu do czasu. To bardzo ważne! Poza
Gotowanie to kochanieLane faworki (czy jak wolicie lany chrust, faworki pączkowe lub pączkowe zawijasy) to ciastka, które przygotujecie błyskawicznie – w czasie gdy olej się rozgrzewa, masa na nie już będzie gotowa. Składniki być może macie nawet w domu – nie licząc oleju jest ich tylko pięć. Lane faworki zdecydowanie różnią się w smaku od tych tradycyjnych, bardziej przypominają pączki, jednak
Poezja smakugodziny, miskę przykryłam ściereczką. Jak ciasto wyrosło, wyrobiłam je jeszcze przez chwilę i na mocno obsypanym mąką blacie rozwałkowałam ciasto na grubość 1 cm i foremką do ciastek wycinałam serca, które przykryła ściereczką i zostawiłam do wyrośnięcia. Smażyłam je z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Usmażone pączki wykładałam na talerze wyłożone ręcznikami papierowymi. Szprycą do nadziewania nadziałam ciepłe
Blondynka GotujeCiepłe mleko mieszamy z drożdżami, cukrem i 1/2 szkl. mąki. Odstawiamy na ok. 10 minut, by podrosło. Dodajemy bakalie, masło, jaja i resztę mąki, kostki jabłka oraz rum (by ciastka podczas smażenia nie chłonęły nadmiernie tłuszczu ). Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W rondlu rozgrzewamy olej . Na rozgrzany tłuszcz nakładamy łyżką ciasto i smażymy pączki
Dzieje kuchennej Wiewióry