byłyby jeszcze wskazane (chyba to różnice piekarników, lub po prostu zamiana czekolady na kremówkę, która jest jednak rzadsza, ale po mocnym schłodzeniu serniczek uzyskał odpowiednią konsystecję). Składniki: Spód: - 250g ciastek owsianych lub pełnoziarnistych Digestive polanych czekoladą - 175g masła orzechowego - 1-2 łyżki stopionego masła Masa serowa: - 500g twarogu trzykrotnie mielonego lub ricotty (dałam ricottę) - 250g serka mascarpone - 250g serka
Smaczne Zdrowespróbowaliśmy te ciasteczka do popołudniowej kawki. Powiem Wam, że w smaku są dla mnie idealne, lekko kruche z niewielką ilością cukru. Ciężko mi porównać do jakiegoś polskiego odpowiednika, bo ciastek raczej nie kupujemy. Ciekawa jestem jak smakują gdy serwujemy je z winkiem. Może jeszcze będzie dane mi spróbować. Póki co polecam, szczególnie że włoskie słodycze mnie urzekły. Jeśli macie
Magiczne Życie Martypszennej (typ650) 1,5 łyżeczki dobrego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej lukier : szklanka cukru pudru+ jedno białko jaja (przepis pochodzi z magazynu KUCHNIA z nr 12/2012) Zabieramy się za ciastka: cukier puder, masło, miód, jaja i przyprawy wkładamy do metalowej miski, ustawiamy ją na garnku z gotującą się wodą. Podgrzewamy, mieszając. Uważamy, żeby masa się nie ścięła. Zdejmujemy
Sajkofanka smakukremówkę ubić na sztywno dodać porcjami do masy i wymieszać do połączenia się składników. Ciasteczka maślane zmiksować w blenderze. Borówki podsmażyć z cukrem i wystudzić. Do szklanek dajemy warstwowo ciastka owsiane, krem oraz smażone borówki. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu
Ala piecze i gotujesernik na zimno, tym razem z pyszną galaretką z dodatkiem musu z malin i jeżyn. Połączenie dwóch smaków słodki i lekko kwaśny uzupełniają się idealnie. Składniki: Spód 225 g ciastka digestive 100 g masła Masa sernikowa 1 kg twarogu z wiaderka 8 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej 250 ml zimnej kremówki 100 ml mleka 4 łyżki żelatyny
Ala piecze i gotujełyżki oleju Przygotowanie: Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać cukry, żółtka, miękką margarynę, olej i zagnieść ciasto. Ciasto porcjami wkładać do maszynki do ciastek i wyciskać różne wzory bezpośrednio na blaszkę. Piec około
Ala piecze i gotujejednolite i gładkie ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i schładzać jedną godzinę w lodówce. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość około 4 milimetry i wykroić foremką ciastko. Wkładać ciastko do foremek na malutkie babeczki stroną z mąki na zewnątrz. Piec w 170 stopniach 12 minut. Wyjąć mini babeczki z foremek i odłożyć do ostudzenia. Zimną kremówkę ubić
Ala piecze i gotujepodzielone na kawałki ciasto daję po ok 1 łyżeczce twarogu i kawałek ananasa na górę. Każdą część następnie składam na pół a boki dociskam widelcem. Gotowe do pieczenia ciastka przed samym pieczeniem smaruję żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka. Dodatkowo można posypać cynamonem lub cukrem. Zapiekam ok 15 minut w temp
Mechanik w kuchnidrobnego cukru+ 1 cukier waniliowy 2 jajka 2,5 łyżki proszku budyniowego lub m ą ki ziemniaczanej 90 ml syropu mi ę towego 50 g groszku czekoladowego Pokruszyć ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i wymieszać z masłem. Wyłożyć na spód tortownicy(22cm) i dobrze ugnieść. Całość schłodzić w lod ó wce przez około 60 minut. masa serowa
Mia Cucina SofietaWiosna jakoś się ociąga, zimno i pochmurnie. Może z długim majowym weekendem zadomowi sóię na dobre… Póki co spróbuje przywołać ją magdalenkami, małymi francuskimi ciastkami o charakterystycznym garbiku i muszelkowym kształcie, uzyskanym dzięki pieczeniu w specjalnej foremce. Przygotowując te biszkoptowe ciasteczka chciałam dowiedzieć się czegoś więcej na ich temat. Źródła internetowe podają różne historie związane
Mia Cucina Sofietaserka ricotta skórka z 1 cytryny 100 g drobnego cukru+ 1 cukier waniliowy 2 jajka 2 łyżeczki proszku budyniowego, lub mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa Bita śmietana do ozdoby Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy z masłem. Wykładamy na spód tortownicy(24cm) i dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około 60 minut. Masa serowa: ubijamy żółtka
Mia Cucina Sofietaorzechów(opcjonalnie) 70 g cukru( w oryginalnym przepisie 100 g) 100 g Kasi/masła 50 g kakao 1 jajo 4 łyżki rumu/ śliwowicy 100 g roztopionej czekolady Pokruszyć ciastka(ale nie wszystkie na na drobny pył, muszą pozostać oczka salami), wymieszać z drobno pokrojonymi orzechami lub owocami kandyzowanymi. Miekką Kasię/masło zmiksować z cukrem, dodać jajko i dalej
Mia Cucina Sofietabudynie na 0.5l 600 ml soku 3 łyżki cukru 3 dojrzale brzoskwinie 250 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru ½ paczki cukru waniliowego 1 duża beza Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy z masłem. Wykładamy na spód tortownicy(22cm) i dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około 60 minut. Masa budyniowa: gotujemy budynie
Mia Cucina Sofietaśmietany 36% - 2 żółtka - 3 białka - 2 łyżki cukru - ½ szklanki płynu( może być sama woda lub pół na pół z z rumem) 50 g czekoladowego groszku Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy z rozpuszczon ą Kasi ą/mas ł em . Wykładamy nimi spód tortownicy(18/20cm) i dobrze ugniatamy. Całość schłodzamy w lod ó wce przez
Mia Cucina Sofietakatalońskim- dawka energii na cały poranek Składniki na 4 szutki: Spód: 200 g ciasteczek B elvita 80 g stopionego masła 2 łyż ki grubo siekanych prażonych orzechów laskowych Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta), dodajemy siekane orzechy i mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy spód 4 małych foremek bez dna o średnicy 8 i wysokości 5 cm. Dobrze ugniatamy
Mia Cucina Sofieta