parą ;) Pierniczki już upieczone (przepis na nie i zdjęcia już wkrótce), ogromne zakupy zrobione, podłogi wypastowane, więc czas zacząć świąteczne wypieki... Jako pierwsze muszą powstać muffiny, czyli ulubione ciastka mojego Męża, Tym razem wersja piernikowa. Niestety obawiam się, że nie doczekają nawet do Wigilii... Piernikowe muffiny Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka
Lawendowe Niebociasteczka ciężko było z niego ściągać). Gotową masę nabieram łyżką, wykładam na matę i rozprowadzam aby powstało kółko. Równocześnie nakładam dwa ciasteczka. Piekę około 5 - 6 minut, aż brzegi ciastek zarumienią się. Po dwu minutach od nałożenia pierwszych ciasteczek nakładam dwa kolejne (na początek proponuje zacząć od upieczenie dwu a po ich złożeniu upiec kolejne). Kiedy pierwsze ciasteczko jest
Magiczna kuchnia Dariihost family z Anglii. Tak, to ja wyjadałam łyżeczką lemon curd ze słoiczka... ;) Ten cudowny krem można wykorzystać na kilka sposobów. Można nim przełożyć ciasto, można podać z pokruszonymi ciastkami i bitą śmietana, można posmarować naleśniki, można zjeść na śniadanie z chrupiącym tostem. Można w końcu legalnie wyjadać łyżeczką z własnej lodówki :))))) Czytaj więcej
bistro mamaKto lubi sery, zwłaszcza te z pleśnią, polubi też te ciasteczka. Przepis pochodzi z książki Sigrid Verbert "Smakowite prezenty" Co prawda w przepisie mowa
bistro mamaKończymy tegoroczne spotkania kafkowo-warsztatowe. Kończymy hucznie, bo wspólnym kolędowaniem, dekorowaniem pierniczków, domkami na ciastka, wizytą Mikołaja i... przesympatycznym blogerskim spotkaniem :) Miejsce: Kawiarnia Kafka w Opolu Organizator: Muzeum Polskiej Piosenki w Opolu pomocnicy : psycholog Becia, Miejska Kura, bistro mama Czytaj więcej
bistro mamaKulinarny Atlas Świata". Mam w segregatorze wszystkie numery, które wyszły i często do nich zaglądam. To właśnie w egzemplarzu poświęconym kuchni afrykańskiej natknęłam się na drożdżowe ciastka na bazie mleka kokosowego, które wyglądem bardzo przypominają nasze pączki. Ponoć są popularne w Kenii i Tanzanii, gdzie podaje się je na śniadanie z filiżanką kawy albo herbaty". Jednak składniki
bistro mamabyło na drugim miejscu. Bo ja ten piękny proszek pragnęłam dodać do świątecznej paschy. I dodałam! Ale o tym za jakiś czas... W sobotę znalazłam w szafce paczkę suchych ciastek, które kupiłam kiedyś z myślą o zrobieniu z nich spodu do sernika. Nie miałam jednak w lodówce sera. Ale miałam za to jakieś resztki orzechów, gorzką czekoladę, kawałek masła
bistro mamaLekki deser z kokosowo-migdałową nutą Składniki : na spód (tortownicy o śr. ok. 26 cm): - 200 g herbatników/ciasteczek zbożowych -100 g masła -1/4 szklanki mleka Ciastka rozkruszyć na drobny pył, wymieszać ze stopionym masłem z mlekiem. Rozprowadzić na spodzie tortownicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy. na masę
Kuchnia Elliepierwsze urodziny kanału Ditecz zdecydowałam na tort. Wybrałam moje ulubione smaki czyli ciasto czekoladowe + banany, jako dekoracja czarne ciastka w typie Oreo na białym tle z bitej śmietany utworzyły mój ulubiony motyw kropek. Muszę przyznać, że trochę się bałam bo to pierwszy tort który piekłam w swoim życiu. Ale na szczęście nie taki diabeł straszny jak go malują
DiteczSpotyka Cię coś takiego? Przejadły Ci się kanapki, omlety i owsianka? Spokojnie-smaczne, zdrowe śniadanie można sobie zapewnić jedząc słodycze. Brzmi absurdalnie? Oczywiście nie mam na myśli pierwszych lepszych ciastek czy czekoladek, tylko pyszności przygotowane ze składników dostarczających wszystkiego, czego najbardziej potrzebuje nasz budzący się organizm. Zdrowe wcale nie musi być nudne, czyli słowa, które powtarzam tutaj niczym mantrę
peanutbuttermonstersobie coś słodkiego, ale własnej produkcji (wiedząc co dodaję do środka), postanowiłam, że upiekę trochę kruchych słodkości do herbaty. Będę całkowicie szczera, jak powiem Wam, że wyszły przepyszne!!! Do ciastek dodałam to co akurat miałam pod ręką, wyszły kruche, czekoladowe i takie trochę jesienne - pewnie za sprawą orzechów włoskich. Koniecznie wypróbujcie ! Przypominam również o trwającym na blogu konkursie
Słodkie Przyjemnościpiekarnika i faszerujemy na bogato jabłkami. Drugą część ciasta wyjmujemy z lodówki i cienko wałkujemy wycinając cienkie paski.* Na wierzchu każdej babeczki tworzymy plecionkę, a następnie wkładamy ciastka z powrotem do piekarnika na około 20 minut - do uzyskania złotego koloru. Smacznego! * Zamiast plecionki możecie kruche ciasto zetrzeć , jak do tradycyjnej szarlotki. Wtedy wykonanie jest
Słodkie Przyjemnościsłyszeliście o ciasteczkach ANZAC - ciasteczek owsianych z dodatkiem kokosa i syropu cukrowego. Przygotowywane były one dla Australijskich żołnierzy walczących z Turkami. Legenda głosi, że przepis został skomponowany tak, aby ciastka przetrwały długą i ciężką podróż na front. Ja zmieniłam cukier puder na więcej miodu spadziowego. Ocena mojej babci - 5 :) Moja równie wysoka. Oto ANZAC biscuits." Składniki szklanka płatków
Słodkie Przyjemnościcoś w ogóle potrafię powiedzieć w innym języku ( chociaż czasem i w ojczystym się gubię :) ) Dlatego trzymajcie mocno kciuk, tylko jeden, bo w drugiej ręce powinny znaleźć się ciastka z dzisiejszego przepisu. Zrobiłam je parę dni temu, miałam ochotę na kokosowy specjał, bez bezy. Szukałam przepisu odzwierciedlającego ten, którym raczą nas sklepikarze. Takie kruche, smaczne ciasteczka kokosowe. I znalazłam
Słodkie Przyjemnościrocznice, wspólnie, cały dzień razem w domu, w kuchni <3 Najpierw przygotowałam obiad, tu popisywałam się sama, bo to był mój prezent dla niego. Później, wspólnie (!), zrobiliśmy ciastka, o których więcej opowiem Wam jutro. A wieczorem eM. przygotował dla mnie nasze ulubione danie - pizze na cienkim cieście. Ale, ale, wróćmy do obiadu :) Oczywiście na słodko, inaczej
Słodkie Przyjemności