ciastka - 17101 przepisów (strona:704/1141)

Pieczone pączuszki orkiszowe z kajmakiem 141

mnie trwało to ponad 2 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części i każdą wałkujemy na grubość min 1 cm. Wycinamy dowolne kształty. Ja użyłam foremki do ciastek w kształcie serca. Wycięte pączuszki układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia zachowując odstępy, bo pączki trochę urosną. Odkładamy blachy z pączkami w ciepłe miejsce na minimum godzinę. Następnie

Ze smakiem i z pasją
O LUCYNIE ĆWIERCZAKIEWICZOWEJ 183

Wstęp do mojego artykułu jest cytatem właśnie z tej książki.  W mojej ulubionej książce pani Lucyny "Baby, placki i mazurki: praktyczne przepisy pieczenia chleba, bułek, placków, mazurków, tortów, ciastek, pierników i tp." (wydawnictwo Jan Fiszer, Warszawa 1909) znaleźć można szereg naprawdę interesujących przepisów na wypieki, np. przepis na mazurek daktylowy cukierkowy:  " Funt zwyczajnych, dobrych, świeżych daktyli pokrajać

Przepisy Aleksandry
DOMOWY MARCEPAN 542

wyborem przepisów i ich różnorodnością. To nie jest kolejna książka, w której znajdziemy takie same przepisy, jak w tysiącu innych. Autorka zebrała receptury na mniejsze słodycze (np. praliny, nugat, ciastka, bezy) z różnych krajów świata. Prawie 300 stron czaruje czytelnika i zadziwia. Pierwszym przepisem, który postanowiłam wypróbować, jest receptura na podstawowy marcepan i chociaż jego blok mogę kupić

Przepisy Aleksandry
PIERNICZKI NA OSTATNIĄ CHWILĘ 138

Jeżeli, tak jak ja, zaczynacie myśleć o upieczeniu pierników na parę dni przed świętami, to mam dla Was naprawdę genialny przepis. Ciastka nie zrobią się twarde i do tego są przepyszne! W przepisie należy użyć Golden Syrup. Wiem, że ten produkt jest trudno dostępny w Polsce. Można go zrobić samemu - ręczę, że przyda się jeszcze nie raz. Przepis można

Przepisy Aleksandry
NAJPOPULARNIEJSZE PRZEPISY W 2012 ROKU 198

największym powodzeniem. Rok temu także przygotowałam podobne zestawienie: KLIK! (Po kliknięciu na zdjęcie otworzy się drugie okienko z przepisem). Sernik z kruchym ciastem kakaowym Enchiladas z kurczakiem i fasolą Ciastka ze skwarkami Gołąbki z włoskiej kapusty Ciasto "Pijane rodzynki" Sałatka jarzynowa Paszteciki z pieczarkami Karpatka Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką Sernik "Złota rosa" Tort różano-wiśniowy Ciasto "Shrek

Przepisy Aleksandry
KRUCHE CIASTECZKA O SMAKU BAKLAVY 164

wyjątkowe, często bardzo słodkie. Po zjedzeniu kawałka baklavy rzeki endorfin wypełniają nasze dusze. Czym pachną kraje Lewantu? Oczywiście pistacjami, miodem i różą. Dosłownie parę dni temu znalazłam przepis na ciastka doskonałe, bo zainspirowane baklavą , ale dużo mniej słodkie...takie bardziej europejskie. Polecam, bo nie są trudne, a smakują wyjątkowo. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy

Przepisy Aleksandry
KOKOSOWE MAKARONIKI (KOKOSANKI BEZGLUTENOWE) 204

Kokosanki upiekłam w podzięce dla mojej koleżanki z pracy Angie. Zrobiła mi niedawno ogromną niespodziankę i w taki słodki sposób chciałam się jej odwdzięczyć. Makaroniki to jedne z najstarszych ciastek na świecie (prawdopodobnie znane były już w IX w.). Wersja kokosowa jest bardzo popularna w krajach anglosaskich i Holandii. Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś

Przepisy Aleksandry
Popołudniowe ciasteczka do kawy 189

czekoladowe), zazwyczaj z dodatkiem orzechów. Moje nie są aż tak tradycyjne, bo dodałam do nich sporo bakalii i skórkę z cytryny, przez co z całym domu pięknie pachnie, a ciastka mają fajny aromat. My zjedliśmy już kilka, teraz pora podzielić się przepisem. Bakaliowe biscotti Potrzebujemy: 300 g mąki 3 duże, roztrzepane widelcem jajka 100 g cukru 1/2 łyżeczki proszku

Ratunku obiad
Blok czekoladowy z mleka granulowanego z mnóstwem herbatników 388

kiedy całość będzie płynna. Do ciepłej mikstury dodajemy po szklance granulowane mleko, a na koniec wkruszamy herbatniki. Dobrze, jeśli kawałki są różnej wielkości, mniejsze i większe, ale nie rozdrabniamy ciastek za bardzo. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (kształt może być dowolny). Najpierw nakładamy trochę i wciskamy tak, by masa dobrze wypełniła

Ratunku obiad
Cobbler z truskawkami 174

kroimy na mniejsze kawałki. Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy na 1-2 cm kawałki. Mieszamy je z łyżką mąki i przekładamy do formy do pieczenia. Suche składniki na ciastka miksujemy z masłem. Następnie dodajemy serek i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składników. Powstałe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy krążki lub np. tak ja ja to zrobiłam-serduszka. Układamy

Mienta blog
ULUBIONY SERNIK Z SOSEM TRUSKAWKOWYM. 153

zawsze wychodzi,nawet wtedy, gdy odważę się na małą modyfikację. ULUBIONY SERNIK Z SOSEM TRUSKAWKOWYM. /z babcinego przepisu; nieco zmodyfikowany;/ na spód: 2 opakowania czekoladowych herbatników lub jakichś kruchych ciastek 90g masła na sernik: 1,2 kg białego półtłustego sera 4 jajka szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 3/4 szklanki oleju 1 niepełna szklanka mleka  do podania

W kuchni Karmel-itki
Mikołajkowe cookies... 157

jeśli dobrze to obliczyłam, to ostatni raz piekłam te ciasteczka 10 lat temu... Poczułam się właśnie staro... Dość rozczulania się nad sobą!!! Cookies z czekoladą. Składniki na około 30 ciastek: 150 g masła; 100 g cukru; 240 g mąki; 2 jajka; 100 g czekolady (gorzkiej/ mlecznej/ białej albo wszystkie trzy rodzaje na raz :) ), ja użyłam białej. 50 g solonych

Miksturownik
3Bit bez pieczenia!!! Pychotka!!! 652

namoczonych herbatników. Na mleku gotujemy budynie. Jeśli są bez cukru dodajemy go do gotowania. Zostawiamy do wystygnięcia i miksujemy z masłem. Wykładamy masę na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą ciastek. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy. Bitą śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy przestudzoną żelatynę. Wykładamy na herbatniki. Posypujemy startą czekoladą

Miksturownik
Puszysty sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście 565

biegających po domu potomków, czy jest jakieś inne uzasadnienie tego stanu rzeczy, ale to całe Halloweenowe szaleństwo jakoś do mnie nie dotarło:) Nie znajdziecie u mnie póki co strasznych ciastek i strasznych tortów... Za to mam dla Was pyszny sernik:) Nie jest to sernik "szybki". Najpierw trzeba przyrządzić kruche ciasto, które musi się dobrze schłodzić (możesz skorzystać

Kraina Tysiąca Smaków
Sernik "złota rosa" 139

żółtka - sok świeżo wyciśnięty z połowy małej cytryny Składniki na piankę:  - 4 białka - 0,5 szklanki cukru pudru - szczypta soli  Przygotowanie: 1. W rondelku rozpuszczamy masło. Studzimy. Ciastka dokładnie kruszymy. Mieszamy w misce z rozpuszczonym masłem i wyklejamy spód tortownicy. Podpiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut. 2. Mikserem w dużej misce łączymy

Kraina Tysiąca Smaków

Proponowane wyszukiwania