mnie trwało to ponad 2 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części i każdą wałkujemy na grubość min 1 cm. Wycinamy dowolne kształty. Ja użyłam foremki do ciastek w kształcie serca. Wycięte pączuszki układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia zachowując odstępy, bo pączki trochę urosną. Odkładamy blachy z pączkami w ciepłe miejsce na minimum godzinę. Następnie
Ze smakiem i z pasjąWstęp do mojego artykułu jest cytatem właśnie z tej książki. W mojej ulubionej książce pani Lucyny "Baby, placki i mazurki: praktyczne przepisy pieczenia chleba, bułek, placków, mazurków, tortów, ciastek, pierników i tp." (wydawnictwo Jan Fiszer, Warszawa 1909) znaleźć można szereg naprawdę interesujących przepisów na wypieki, np. przepis na mazurek daktylowy cukierkowy: " Funt zwyczajnych, dobrych, świeżych daktyli pokrajać
Przepisy Aleksandrywyborem przepisów i ich różnorodnością. To nie jest kolejna książka, w której znajdziemy takie same przepisy, jak w tysiącu innych. Autorka zebrała receptury na mniejsze słodycze (np. praliny, nugat, ciastka, bezy) z różnych krajów świata. Prawie 300 stron czaruje czytelnika i zadziwia. Pierwszym przepisem, który postanowiłam wypróbować, jest receptura na podstawowy marcepan i chociaż jego blok mogę kupić
Przepisy AleksandryJeżeli, tak jak ja, zaczynacie myśleć o upieczeniu pierników na parę dni przed świętami, to mam dla Was naprawdę genialny przepis. Ciastka nie zrobią się twarde i do tego są przepyszne! W przepisie należy użyć Golden Syrup. Wiem, że ten produkt jest trudno dostępny w Polsce. Można go zrobić samemu - ręczę, że przyda się jeszcze nie raz. Przepis można
Przepisy Aleksandrynajwiększym powodzeniem. Rok temu także przygotowałam podobne zestawienie: KLIK! (Po kliknięciu na zdjęcie otworzy się drugie okienko z przepisem). Sernik z kruchym ciastem kakaowym Enchiladas z kurczakiem i fasolą Ciastka ze skwarkami Gołąbki z włoskiej kapusty Ciasto "Pijane rodzynki" Sałatka jarzynowa Paszteciki z pieczarkami Karpatka Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką Sernik "Złota rosa" Tort różano-wiśniowy Ciasto "Shrek
Przepisy Aleksandrywyjątkowe, często bardzo słodkie. Po zjedzeniu kawałka baklavy rzeki endorfin wypełniają nasze dusze. Czym pachną kraje Lewantu? Oczywiście pistacjami, miodem i różą. Dosłownie parę dni temu znalazłam przepis na ciastka doskonałe, bo zainspirowane baklavą , ale dużo mniej słodkie...takie bardziej europejskie. Polecam, bo nie są trudne, a smakują wyjątkowo. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy
Przepisy AleksandryKokosanki upiekłam w podzięce dla mojej koleżanki z pracy Angie. Zrobiła mi niedawno ogromną niespodziankę i w taki słodki sposób chciałam się jej odwdzięczyć. Makaroniki to jedne z najstarszych ciastek na świecie (prawdopodobnie znane były już w IX w.). Wersja kokosowa jest bardzo popularna w krajach anglosaskich i Holandii. Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś
Przepisy Aleksandryczekoladowe), zazwyczaj z dodatkiem orzechów. Moje nie są aż tak tradycyjne, bo dodałam do nich sporo bakalii i skórkę z cytryny, przez co z całym domu pięknie pachnie, a ciastka mają fajny aromat. My zjedliśmy już kilka, teraz pora podzielić się przepisem. Bakaliowe biscotti Potrzebujemy: 300 g mąki 3 duże, roztrzepane widelcem jajka 100 g cukru 1/2 łyżeczki proszku
Ratunku obiadkiedy całość będzie płynna. Do ciepłej mikstury dodajemy po szklance granulowane mleko, a na koniec wkruszamy herbatniki. Dobrze, jeśli kawałki są różnej wielkości, mniejsze i większe, ale nie rozdrabniamy ciastek za bardzo. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (kształt może być dowolny). Najpierw nakładamy trochę i wciskamy tak, by masa dobrze wypełniła
Ratunku obiadkroimy na mniejsze kawałki. Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy na 1-2 cm kawałki. Mieszamy je z łyżką mąki i przekładamy do formy do pieczenia. Suche składniki na ciastka miksujemy z masłem. Następnie dodajemy serek i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składników. Powstałe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy krążki lub np. tak ja ja to zrobiłam-serduszka. Układamy
Mienta blogzawsze wychodzi,nawet wtedy, gdy odważę się na małą modyfikację. ULUBIONY SERNIK Z SOSEM TRUSKAWKOWYM. /z babcinego przepisu; nieco zmodyfikowany;/ na spód: 2 opakowania czekoladowych herbatników lub jakichś kruchych ciastek 90g masła na sernik: 1,2 kg białego półtłustego sera 4 jajka szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 3/4 szklanki oleju 1 niepełna szklanka mleka do podania
W kuchni Karmel-itkijeśli dobrze to obliczyłam, to ostatni raz piekłam te ciasteczka 10 lat temu... Poczułam się właśnie staro... Dość rozczulania się nad sobą!!! Cookies z czekoladą. Składniki na około 30 ciastek: 150 g masła; 100 g cukru; 240 g mąki; 2 jajka; 100 g czekolady (gorzkiej/ mlecznej/ białej albo wszystkie trzy rodzaje na raz :) ), ja użyłam białej. 50 g solonych
Miksturowniknamoczonych herbatników. Na mleku gotujemy budynie. Jeśli są bez cukru dodajemy go do gotowania. Zostawiamy do wystygnięcia i miksujemy z masłem. Wykładamy masę na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą ciastek. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy. Bitą śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy przestudzoną żelatynę. Wykładamy na herbatniki. Posypujemy startą czekoladą
Miksturownikbiegających po domu potomków, czy jest jakieś inne uzasadnienie tego stanu rzeczy, ale to całe Halloweenowe szaleństwo jakoś do mnie nie dotarło:) Nie znajdziecie u mnie póki co strasznych ciastek i strasznych tortów... Za to mam dla Was pyszny sernik:) Nie jest to sernik "szybki". Najpierw trzeba przyrządzić kruche ciasto, które musi się dobrze schłodzić (możesz skorzystać
Kraina Tysiąca Smakówżółtka - sok świeżo wyciśnięty z połowy małej cytryny Składniki na piankę: - 4 białka - 0,5 szklanki cukru pudru - szczypta soli Przygotowanie: 1. W rondelku rozpuszczamy masło. Studzimy. Ciastka dokładnie kruszymy. Mieszamy w misce z rozpuszczonym masłem i wyklejamy spód tortownicy. Podpiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut. 2. Mikserem w dużej misce łączymy
Kraina Tysiąca Smaków