szczególnie w weekend. Sobota i niedziela to są dla mnie dni kiedy mogę usiąść z kubkiem zbożowej kawy i zjeść coś słodkiego. Ostatnio wpadłam na pomysł by upiec ciastka na bazie mąki owsianej. Może nie są mega zdrowe ale pyszne a składniki staram się dobierać jak najmniej przetworzone czy chemiczne. Ciasteczka są bardzo kruche. Można je przełożyć różnymi(...)ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Każdą rozwałkowujemy i wycinamy pożądany kształt. Pieczemy ok 8-12 min w 150 stopniach. Kiedy ciasteczka ostygną przekładamy je wybranym dodatkiem. Ja użyłam masła orzechowego, dżemu własnej roboty. Smacznego
Health-Fit-LifeDość często na drugie śniadania wybieram pudding chia, ale ostatnio też powróciłam do zapomnianego mug cake'a i nocnych owsianek. Mug cake czyli babeczka z kubeczka to szybkie fit ciastko, do którego wykonania potrzebujemy zaledwie kilka składników, które po dokładnym wymieszaniu i przełożeniu do naczynka wstawiamy na 4 minuty do mikrofali. Jeśli mikrofali nie macie, skrzystajcie z piekarnika, jednak tutaj(...)niedalekiej przyszłości powstanie post z różnymi przepisami na mug caki. Wszystkie wersje wychodziły świetnie i bez wątpienia mogę je wam polecić. Dzisiaj wersja czekoladowa z masłem orzechowym. PRZEPIS 1 jajko 3 łyżki mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki ksylitolu 2 łyżki mleka kokosowego 1 łyżka kakao Składniki dokładnie wymieszać i wstawić w naczynku do mikrofali
TetiisheriPrzepyszny , kawowo- orzechowy torcik dla słodyczomaniaków . W sam raz do popołudniowej kawy na podwieczorek. Smakuje wybornie, poprawia nastrój i uzależnia ;) Polecam i życzę smacznego . składniki na 2 porcje 1 opakowanie herbatników ( około 350 g ) kostka masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 szklanka mocnego naparu kawy orzechy włoskie do dekoracji około 200g przepis Masło(...)będzie bardzo gładka. W zimnym naparze kawy namaczamy herbatniki i układamy je warstwami . Każdą warstwę pokrywamy utartym kremem i przykładamy następną warstwą herbatników , potem znowu krem itd do wyczerpania ciastek .Wierzch i boki smarujemy kremem i dekorujemy połówkami orzechów włoskich .Wstawiamy do lodówki na 2 godziny
Smakowite DaniaP epparkakor z mąki kasztanowej to mój kolejny eksperyment na fit pierniczki bez cukru i glutenu. W zeszłym roku podzieliłem się z Wami przepisem na pierniczki
Food Squareprosta przystawka – do chleba maczanego w oliwie. Po przyklejeniu się do niego tworzy na nim chrupiącą, pikantną skórkę. Jak smakuje i do czego ją używać? Przypomina mocno przyprawione masło orzechowe. Poza tradycyjnym podaniem sprawdza się w wielu innych potrawach. Dukkah może zastąpić część bułki tartej w panierce – pasuje w takim wdaniu do kurczaka, ryb (łosoś i dorsz w dukkah(...)jogurtem, awokado i grzanką na śniadanie. Pasuje do hummusu i do ziemniaków – zarówno do zwykłych, jak i do słodkich batatów. Można nią posypać przed pieczeniem wierzch chleba, bułek, kruchych ciastek albo krakersów. Pasuje do pieczonych warzyw – marchewek, kalafiora, bakłażana, cukinii, ziemniaków, batatów i do shakshuk i i innych warzywnych gulaszy. Można w niej otoczyć kulki jogurtowego sera labneh
Karo in the KitchenSkładniki 115 g masła 2/3 szkl mąki gryczanej 1/3 szkl mąki pszennej (typ 650) 3/4 szkl cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2
OliveandThymeWypiekanie na śniadanie w tym tygodniu zaproponowało rogaliki dyniowe. Przepis pochodzi z bloga Komarki i u niej była alternatywa rogalików lub grzebyków, więc ja wybrałam grzebienie
Moje Małe Czarowanieprzepyszne małe co-nie-co nazwane przeze mnie ciastko-plackami albo placko-ciastkami, bo trudno mi się zdecydować, czym ten przysmak jest w istocie. Może bardziej placko-ciastka, bo pomimo, że jednak pieczone w piekarniku, a nie smażone jak placki, są miękkie i powinny być pochłonięte jeszcze tego samego dnia, nie nadają się do przechowywania. O już wiem(...)Rossmanie. Przekonałam się, że ta kasza nie nadaje się do płukania. Trzeba ją wyprażyć. Zatem wsypujemy kaszę do suchego garnka i prażymy na wolnym ogniu, aż poczujemy charakterystyczny zapach orzechowy. Następnie zalewamy ją wrzątkiem, odlewamy tę wodę, wlewamy dwie szklanki wrzątku do tej kaszy, dodajemy łyżkę masła, dwie łyżki cukru brązowego i gotujemy na wolnym ogniu bez mieszania, aż wchłonie
Kawa z mlekiemhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Kuleczki są przepyszne i idealnie nadają się na słodką przekąskę. Dla urozmaicenia kulek - w
Di gotujeChrupiące ciasteczka owsiane z dodatkiem orzechów. Zdrowsze od tradycyjnych, a jakie smaczne... Składniki: 100 g płatków owsianych górskich 6 łyżek mąki pszennej 1 jajko 4 łyżki
wyzwania kuchenneMisiek stawia dziś przekąski, częstujcie się Ciasteczka typowe do kawy. Możecie zanieść do pracy i umilić sobie i kolegom dzień Piernikowe gryczano – owsiane biscotti z
CoolinarniePLTo jest mój ulubieniec, w teorii miał posłużyć jako słodka przekąska, umilająca szkolną egzystencję mojej nastoletniej latorośli, ale niestety nie dane nam było wypróbować ich wytrzymałości
Upiecz sobie babeczkęszklanki mąki pszennej razowej ~1/3 szklanki płatków owsianych ~płaska łyżeczka proszku do pieczenia ~4 łyżki poppingu z amarantusa (jeśli nie masz możesz pominąć) ~1/2 szklanki cukru ~2 czubate łyżki masła orzechowego ~100g masła (pokrojonego w kostkę) ~jajko ~40g pestek słonecznika ~40g pestek dyni ~dwie pełne łyżki miodu Wszystkie składniki na ciasteczka umieścić na stolnicy i zagnieść na gładką masę. Odstawić(...)mieszankę pestek i miodu. Włożyć ciasteczka do piekarnika (zachowując spore odstępy bo ciacha dużo rosną :)) i piec ok. 15 min. Studzić na kratce. Smacznego :) Uwagi: *Po wyjęciu z piekarnika ciastka są bardzo miękkie i delikatnie więc najlepiej zdejmować je z blaszki łopatką. Po ostudzeniu ciastka stwardnieją i staną się kruche
chili & sugarpysznie i niesamowicie kuszą swoim cudownym zapachem. Połączenie mnóstwa orzechów włoskich, syropu klonowego oraz odrobiny polewy z białej czekolady, która nadaje delikatnej słodyczy jest naprawdę rewelacyjne. Dlatego jeśli lubicie orzechowo-karmelowe akcenty to koniecznie wypróbujcie ten przepis. U mnie sprawdził się niejednokrotnie! (6-7 sztuk) 150g mąki pszennej 50g masła 50g cukru 50 ml syropu klonowego 50 ml mleka(...)przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie połączyć na jednolitą masę. Na końcu wmieszać zmielone orzechy. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami oraz wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości. Ciastka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Muffinki wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Przygotować polewę (*). Czekoladę
Di gotujewszystko prawie gotowe, zostanie dekoracja i można świętować ;) Dzisiaj ciasteczka z konfiturą, których nie może zabraknąć w świątecznym repertuarze, bo są lubiane przez wszystkich. Upiekłam dwie wersje - migdałową i orzechową, a do przełożenia wykorzystałam domowe przetwory. Całość naprawdę jest bez cukru - nawet przypudrowane są zmielonym ksylitolem :) Orkiszowo - migdałowe ciasteczka z domową konfiturą (bez cukru) 170 g mąki orkiszowej razowej(...)Rozwałkować,wycinać ciasteczka - jedne z dziurką, a drugie bez. Piec w 180 stopniach koło 12 minut. Ciasteczka przestudzić. Przekładać upieczone ciasteczka powidłami, zlepiając część z dziurką i posmakowane "pełne" ciastko. Gotowe można udekorować ksylitolem w pudrze. Przełożyć do pudełeczka i odczekać kilka godzin, aż zmiękną
FitKot