Jest. Pierwszy śnieg. Za jego sprawą aura nabrała zdecydowanie odmiennego charakteru. Powoli czuć atmosfere zbliżających się świąt (na co wskazuje nawet zmiana szaty graficznej na blogu
My simple kitchenTarta dyniowa Czy dynia jest już oficjalnie najbardziej popularnym warzywem na naszym blogu? Tych przepisów mamy mnóstwo, od muffinek, po chleb , przez spaghetti. Dzisiejsza tarta dyniowa
PaleoLifeRumunii i od pierwszego kęsa zakochałam się w tym ciastku. Przewertowałam wiele przepisów ze stron internetowych i dowiedziałam się, że ciasto filo, na bazie którego jest przygotowywane to ciastko można kupić w sklepie (jednak jest trudno dostępne). Można je także przygotować samodzielnie w domu... i tak też zrobiłam. Przygotowanie tego ciasta wymaga sporo czasu, cierpliwości i siły do wałkowania(...)Wycinamy kwadrat wielkości formy i wkładamy do formy smarujemy masłem i tak robimy cztery razy. Skrawków nie wyrzucamy, je również możemy ułożyć jako warstwę. Na to układamy połowę orzechowego farszu. Następnie kolejne cztery warstwy ciasta, farsz i kolejne cztery warstwy ciasta. Oczywiście nie ma reguły co do ich ilości, jeżeli będzie ich więcej lub mniej to nic się
Jadło i czytadłoChili con carne to potrawa wywodząca się z kuchni meksykańskiej. Ostra zupa wpasuje się idealnie w zimowy klimat gdyż nie tylko rozgrzeje nasz organizm do czerwoności
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Placek po węgiersku w niektórych regionach zwany również plackiem po zbójnicku, lub plackiem zbójnickim to tak naprawdę placek ziemniaczany podany z gęstym gulaszem i gęstą kwaśną
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Jako, że nie jem ciastek, ani ciast, szukałam przepisu na coś słodkiego, ale zdrowego. No i jest. Genialny i prosty. Słodki i zdrowy. Mnóstwo błonnika i witamin, a jednak deser. (Przypomina mi takie kulki(...)filiżanka pestek słonecznika 1 opakowanie daktyli (25 dag) ½ fil iżanki cie mnego kakao (niesłodkiego) 2 łyżeczki syropu z buraków cukrowych/innego słodkiego syropu (lub więcej, jeśli lubisz) 2 łyżki masła orzechowego (lub oleju kokosowego) 2-3 krople aromatu waniliowego szczypta soli do obtoczenia: wiórki kokosowe, kakao, sezam Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
Qlinarnie i QlinarnieKasza manna zwana grysikiem to drobno zmielone ziarna pszenicy, które są produktem ubocznym podczas przemiału pszenicy na mąkę. W smaku jest lekko słodkawa i delikatna, a
Kuchnia MagdaLenyDzień dobry! Pyk i mamy grudzień! Fajnie, bo akurat listopad należy do naszych najmniej pożądanych miesięcy w roku. Tym razem nie był aż taki zły, bo
PaleoLifeWygląda na to, że w ostatnim czasie moją ulubioną przekąską stały się wszelkiego rodzaju zdrowe babeczki. Pojawiają się w coraz to innych wersjach i znikają błyskawicznie
HealthyCreationsZdrowe batony śliwkowe, czyli w 100% moje klimaty. Fit słodycze to to, czym od dłuższego czasu się interesuję :). Zaledwie kilka składników, kilka minut roboty i odrobina
Nastoletnie WypiekanieKiełki to przeogromna skarbnica witamin, minerałów, białka oraz innych składników niezbędnych dla prawidłowego rozwoju organizmu. Należą do najzdrowszych pokarmów na świecie. Kiełki powstają z nasion. Jednak
Kuchnia MagdaLenyCiasteczka wyłożyć na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Z porcji wyszło mi około 80 sztuk. Ciastka piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Przestudzone ciastka skleić po 2 za pomocą nadzienie cukiernicze Lauretta o smaku malinowym z podanej porcji wychodzi 40 sztuk. Rada: można użyć zamiast margaryny masło; zamiast śmietanki do kawy można użyć(...)budyniowa kokosowa: 2 budynie śmietankowe (40 g) 1/2 szklanki cukru kryształ 750 ml mleka 250 g margaryny 250 g wiórków kokosowych Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej o smaku orzechowym wiórki kokosowe podłużne biszkopty ok. 14 szt. herbatniki maślane ok 26 szt. Przygotowanie: Biszkopt - Na spód tortownicy o wymiarach 24x24 wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem
Ciastka - domowe słodkościTort na puszystym biszkopcie bez proszku do pieczenia. Idealny dla dzieci i nie tylko. Nadzienie owocowe nie zawiera mleka. W przepisie podaję też wskazówki jak wykonać
prawdziwe jedzeniesałatkach można zastąpić karczochami. Lubczyk Można zastąpić młodymi liśćmi selera (co dość często wykorzystujemy gotując rosół) Mahlab - pestki dzikich wiśni Przyprawa popularna w krajach Bliskiego Wschodu, dodawana często do ciastek i pieczywa. Ze względu na gorzki migdałowo-wiśniowy smak należy stosować ją bardzo ostrożnie. W Polsce można ją zastąpić suszonymi pestkami moreli - używamy tylko rozdrobnionych jąder pestki. Mąka amarantusowa(...)sezamu 3/4 litra oleju rzepakowego lub słonecznikowego lub innego oleju o neutralnym smaku Przygotowanie Sezam uprażyć na suchej patelni do czasu aż nasiona zaczną przybierać jasnozłoty kolor i wydzielać orzechowy aromat. Dodać olej i podgrzewać na małym ogniu przez 7-10 minut uważając, aby nie przypalić sezamu. Otrzymany półprodukt przestudzić, przelać do blendera, dokładnie zmiksować i odstawić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataGdy tak zapytać mnie o ulubione śniadania – bez zastanowienia odpowiedziałabym PŁATKI. Od wielu wielu lat nie wyobrażam sobie innego śniadania niż micha wypełniona nimi po
Ostra na Słodko