Dawno temu zjadłam je i zakochałam się w ich smaku. Orzeszki, bo to o nich mowa podbiły moje serce i podniebienie. Długo szukałam miejsca gdzie można
Panda i jej światdodatek masła migdałowego! Uwierzcie mi na słowo, że ciasto niesamowicie kusi i wprost rozpływa się w ustach... Koniecznie spróbujcie takiego połączenia! Ps. Możecie też zrobić wersję ciasta z masłem orzechowym, które powinno być dobrej jakości i bez zbędnych dodatków. Będzie także smaczne, lecz dla mnie bardziej smakuje opcja migdałowa. (Forma o wymiarach około(...)przerywając miksowania dodać masło migdałowe. Całość. Na dnie formy wysłanej papierem do pieczenia kolejno umieścić warstwę krakersów, krem budyniowo-migdałowy, krakersy, krem z serkiem mascarpone i na końcu ponownie ciastka. Ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy czekoladowej. Polewa. Czekoladę należy roztopić i wymieszać z masłem migdałowym do momentu powstania gładkiej polewy czekoladowej. Lekko przestudzoną polewę rozsmarować
Di gotujeRogaliki z nadzieniem, a nawet dwoma, bo połowę z białym serem, a drugą połowę z orzechami włoskimi upiekłam, gdy wybieraliśmy się na obiad do teściów
Simply Foodapetyt, a dzięki formie podania rozbawił całe towarzystwo Przystawka: 👉 Menu wege - Risotto słonecznikowe na cykorii z orzechem laskowym, prosem i estragonem Bardzo smaczna wegetariańska propozycja! Chrupiąca, z mocnym orzechowym akcentem, sycąca. Nie brakowało mi tu mięsa ani przez chwilkę. 👉 Menu mięsne - Grasica cielęca na purée z pieczarki z palonym sianem, gruszką i jarmużem Mimo ogromnej miłości do pieczarek(...)Delikatne, aromatyczne i miękkie mięso, a wraz z nim podane w miarę klasyczne dodatki. Bardzo smaczna propozycja! Ale mimo wszystko moje serce skradła wersja wege! Desery: 👉 Menu wege - Kruche ciastko na musie czekoladowym z chrustem z marchwii, kardamonem i pomarańczą Nie jestem ogromną fanką czekolady, ale w tej formie mogłabym zajadać ją codziennie! Iście niebiańsko lekki deser z klasycznie przełamanym
Cooking Monstertych z kakao. Obydwa są przepyszne. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to serdecznie polecam! Drugim ulubieńcem jest również produkt firmy Super Krówka. Tym razem mam Wam do polecenia krem kakaowo-orzechowy, który na pewno przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi czekolady. Idealny do smarowania na kanapki, do wafli czy do wyjadania łyżeczką w przypływie ochoty na coś słodkiego :). Kolejnym produktem jest wegańska(...)Krem. Kilka razy próbowałam ją kupić, ale za każdym razem akurat już jej nie było. Na szczęście udało mi się ją spróbować i było warto tak długo czekać. To ciastko jest prze-py-szne! Jeśli nie próbowaliście to jak najbardziej polecam. Przez większość maja i trochę czerwca byłam na diecie warzywno-owocowej dr. Dąbrowskiej. Podczas tej diety bardzo często
wegujemyzawiera glutenu, wypieki nie będą tak “elastyczne” jak przy użyciu zwykłej mąki, dlatego często w przepisach stosuje się np. większą ilość jajek. W gotowych wypiekach można wyczuć delikatną “orzechową” nutę. Jest niskowęglowodanowa, zawiera min. witaminy E i B, magnez, żelazo, wapń, dużą ilość kwasów omega 6. Czasami można się spotkać z opinią, że nie należy w wypiekach używać mąki migdałowej(...)właściwościach do mąki pszennej. Można ją używać do zagęszczania sosów, zup, (jest bez smaku). W wypiekach ładnie “wiąże”. Sprawdza się też dobrze do pieczenia chleba, muffinek, brownies i innych ciastek, wszędzie tam gdzie zależy nam, aby gotowy produkt nie był zbyt kruchy. Dobrze nadaje się jako panierka do mięs. Uwaga dla osób będących na low-carb paleo, ta mąka
PaleoLifefolię aluminiową albo grubą folię spożywczą. Zapinamy obręcz. Masło rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu lub w mikrofali. Ciasteczka wrzucamy do misy malaksera i mielimy. Wlewamy masło i łączymy ciastka z masłem. Wysypujemy masę do tortownicy i równą warstwą uklepujemy – mnie najwygodniej robi się to dnem szklanki. Uklepany spód sernika schładzamy w lodówce. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody(...)szklanki cukru 2 łyżki + 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy 100g truskawek 120ml wrzątku 100g ciasteczek owsianych 50g masła – naturalnego lub orzechowego
Karo in the KitchenSkładniki 1/2 kg mąki 1 margaryna rozpuszczona 2 łyżki octu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 żółtka 1/2 szkl. kwaśnej śmietany Wykonanie Wszystkie składniki połączyć ze
w mojej kuchniSkładniki: 1 op 200g karmelków waniliowych 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka miękkiego masła 0,5 szkl cukru pudru 0,5 szkl cukru muscovado 2
Luźna KuchniaCzęsto oprócz kulinarnych pytań dostaję od Was te bardziej osobiste : co robię na co dzień, czym się zajmuję, skąd tyle energii i …. ( chyba najczęściej zadawane
Ostra na SłodkoPyszne ciasteczka nie tylko do kawy Idealne dla dzieci i na wyprawy, smakują o wiele lepiej niż „kupne” Składniki (na ok. 16 sztuk): 200
rozgotowanaMoje ulubione ciasto korzenne, naprawdę nie ma sobie równych. Wilgotne, mięciutkie, bardzo aromatyczne, zdrowe, a przy tym banalne w wykonaniu. Idealne ciasto na Dzień Dziecka J
Mania GotowaniaZa dworze mgła. Siedząc w pracy przed komputerem zaglądam ukradkiem do okna czy aby kilka promieni słonecznych nie zdoła się przedrzeć przez ten delikatny welon
My simple kitchenJuż pojutrze Tłusty Czwartek czyli małe święto wszystkich łasuchów. To dzień kiedy je się przede wszystkim pączki, ale nie tylko. Ja nie kupuję pączków czy
Smaczna Pyzasię dzieje, ale nie mam czasu na nic, i nawet na pisanie brakuje mi energii. We wtorek po szkole C. mnie odebrał, i poszliśmy na urodzinową kawę i ciastko do koleżanki (a właściwie jej szanownego małżonka - najlepsze życzenia! ). Po powrocie do domu szaleliśmy w kuchni - dwa rodzaje lasagne, tort i góra mini muffinek. Następnego dnia wszystko spakowaliśmy do auta(...)blogu niedługo z pewnością pojawi się tarta. Prostokątna. Z czekoladą. Tymczasem dzisiaj mam dla Was zwykłe, proste bułeczki. Ich sekret tkwi w mące orkiszowej, która nadaje im lekko orzechowego posmaku. Są bez jajek, bez nabiału, idealne dla alergików. Po prostu pyszne. Bułeczki orkiszowe Składniki: (na 12 sztuk) 400 g mąki orkiszowej 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 300 ml letniej wody
Pożeraczka, czyli raz adobrze