Są to batoniki bez cukru, bez nabiały i bez glutenu. Robi się je w bardzo prosty sposób. Właśnie wypróbowałam na moim synku i jego koledze powiedzieli
Smaki Przyprawy i KoloryZawsze wydawało mi się, że są pracochłonne, co okazało się zupełną nieprawdą. :-) Postanowiłam ułatwić sobie zadanie, wybrałam trzy proste składniki i w banalny sposób je ze
Szefowa kuchniłyżeczki kardamonu 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu ½ szklanki bakalii/u mnie rodzynki i pokrojone figi/ kilka pełnoziarnistych herbatników 4 pełne łyżki orzechowej granoli owoce goji /do dekoracji/ Wykonanie: -Jabłka obrać ze skórki , pokroić w kostkę około 1 cm i przełożyć do rondelka. -Wycisnąć sok z cytryny, polać nim jabłka. -Dodać(...)dosłodzić miodem /wyjąć laskę cynamonu/. -Przygotować szklane miseczki. -Na dnie wyłożyć warstwę pokruszonych herbatników i przykryć je warstwą jabłek. -Na jabłka na nałożyć ponownie cienką warstwę ciastek i ponownie nałożyć jabłka. -Wierzch posypać warstwą granoli i udekorować owocami goji
Zakamarki mojej kuchnizrobienia. Składniki: Na blaszkę 32x26cm 2 opakowania herbatników maślanych (ok 400g) 500ml śmietanki 30% 2 opakowania serka mascarpone (2x250g) 3 łyżki cukru pudru 1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym 100g wiórek kokosowych 1opakowanie śmietan fix 50ml likieru o smaku toffi Ponadto: 1 mleczna czekolada 30ml mleka 2 garści orzechów ziemnych 30g płatków białej czekolady Sposób przygotowania: 1. Przygotowaną formę(...)krówkową i wykładamy na warstwę herbatników. Drugą warstwę herbatników przed nałożeniem namaczamy w likierze toffi. Pozostały krem mieszamy z wiórkami kokosowymi i wykładamy na herbatniki. Przykrywamy jeszcze jedną warstwą ciastek. 2. Czekoladę z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej. Smarujemy wierzch ciasta i posypujemy posiekanymi drobniutko orzeszkami i płatkami białej czekolady. Chłodzimy w lodówce przed podaniem. Ciasto równie dobrze
Kuchnia w czekoladzieBlachę do pieczenia wykładamy papierem. Bierzemy dwie miski. W mniejszej z nich mieszamy płatki owsiane razem z mąką i solą. W garnku rozpuszczamy masło razem z masłem orzechowym i studzimy. Do drugiej, większej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy razem na puszysto (ja ubijałam mikserem). Wlewamy do jajek z cukrem wystudzone masło i całość dokładnie miksujemy. Dodajemy(...)może się rozsypywać. Lekko zwilżamy dłonie wodą, nabieramy po małej porcji masy, toczymy w dłoniach kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego i rozpłaszczamy ją na blasze wilgotną dłonią. Ciastka wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na środkową półkę. Pieczemy je około 15-20 minut, po czym ściągamy z papieru i studzimy na kratce. Ciastka przy stygnięciu zrobią
Moje-pitraszenieMasa serowa: 1kg sera w wiaderku ( u mnie twaróg wiaderkowy Hanusia) 1/2 cytryny 2 żółtka 4białka 1szklanka cukru kryształ aromat waniliowy 10ciastek oreo z nadzieniem czekoladowym i z masłem orzechowym Spód 150gram ciasteczek oreo z białym nadzieniem 70gram masła Ozdoby: puszka kajmaku oreo Spód: 1. Ciasteczka umieszczamy w misie malaksera i miksujemy na pył. 2. Do ciasteczkowego pyłu dodajemy roztopione(...)wraz z blaszką/naczyniem wypełnionym w 3/4 wodą* Masa serowa. 1. W misie umieszczamy wszystkie składniki na masę serową (oprócz ciasteczek oreo) i miksujemy do połączenia składników. 2. Wsypujemy ciastka (u mnie każde ciastko podzieliłam na 4czesci) i mieszamy, 3. Masę wylewamy na spód, wyrównujemy i pieczemy ok 70-80 minut w 150 stopniach celsjusza i w towarzystwie pary
U FiolkiŚ wietna propozycja na zdrową i słodką przekąskę. Gdy trafiłam na ten przepis w Internecie od razu przypadł mi do gustu. Proste składniki, błyskawiczne przygotowanie a
coolinarnastrefa.blogspot.comzapas puree dyniowego , które wykorzystuję do mnóstwa potraw. Śmiało mogę stwierdzić, że to najlepszy sernik dyniowy! Jest miękki, kremowy, puszysty, czyli jednym słowem - przepyszny. Dyniowa masa świetnie komponuje się z orzechowym spodem, polewą toffi i delikatnymi nutami cynamonu. To też jeden z dietetycznych serników, gdyż nie zawiera tłuszczu, a cukier można zastąpić dowolnym słodzidłem. Pyszności! Polecam. (Tortownica o średnicy(...)klik ) 1 szklanka cukru (1 szklanka = 250 ml; u mnie ksylitol) 1 budyń waniliowy 1/2 łyżeczki cynamonu Wierzch: około 100g masy krówkowej/kremu toffi Przygotować spód. Pokruszone ciastka, orzechy oraz miękkie masło dokładnie zmiksować w malakserze, a następnie wklepać w dno tortownicy wysłanej papierem do pieczenia. (Boków nie wyściełać i niczym nie smarować.) Przygotować masę serową. Wszystkie
Di gotujeilości błonnika. Pszenica orkisz zawiera 56% skrobi, 11,6% białka, 2,7% tłuszczu i 2% składników mineralnych. Bardzo ważne, obok dużej zawartości białka, jest występowanie nienasyconych kwasów tłuszczowych . Słodkawo-orzechowe ziarno jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, PP oraz składników mineralnych: żelaza, potasu, wapnia i cynku . Składniki : 200 g + 2 łyżki mąki orkiszowej Radix-Bis 130 g miękkiego masła(...)cukier waniliowy i posiekaną żurawinę, zagniatamy ciasto.Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na około 4 mm następnie wykrawamy foremką dowolne kształty ciasteczek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciastka w lekkich odstępach. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy na złoty kolor, moje ciastka piekły się około 14 minut. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chilipudru 1 łyżka cukru trzcinowego 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 170 g mąki pszennej 40 g naturalnego, ciemnego kakao szczypta soli Dodatkowo: 200 g masy krówkowej orzechowej 200 g posiekanych orzeszków ziemnych, solonych i smażonych 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Ciasto: Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ( klik ), ostudzić. Miękkie masło(...)folię spożywczą i schłodzić w lodówce 60 minut. Po tym czasie odrywać kawałeczki ciasta, formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczać w dłoniach. Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (ciastka w trakcie pieczenia mogą rozlać się na boki). Blaszkę wstawić na 10 minut do lodówki
Nastoletnie WypiekanieŚniadanie, to najważniejszy posiłek w ciągu dnia! Zasypiając w mojej głowie ustalam sobie, co takiego pysznego zjem na śniadanie. Mój luby (typowy Francuz, jadłby tylko ciastka i chleb z dżemem na śniadanie) z obrzydzeniem patrzy co rano na rondel z gotującą się jaglanką bądź owsianką. Dziś nawet stwierdził: ble, ja bym tego nigdy nie zjadł! Na co odpowiedziałam(...)kolorowych owoców :) Dziś znowu postanowiłam przygotować kaszę jaglaną, jednak jej przygotowanie trochę się różni od tej ostatniej <klik> . Chciałam sprawdzić, czy jej prażenie przed wypłukaniem faktycznie nadaje orzechowy aromat i lepszy smak. A więc do dzieła! Składniki [1 porcja]: 3 łyżki kaszy jaglanej woda (musi znajdować się nad owsianką) 1 łyżka mleka szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu
Kitchens AlphabetStandardowe babeczki od lat cieszą się popularnością, ale gdy pokombinujesz trochę ze składnikami i dodasz jeszcze ciekawe nadzienie do tego to już wychodzą kozackie babeczki👌😍 Warto
Zdrowie i pysznie na talerzusię nimi zainspirowałam! Niektóre z przepisów muszę koniecznie powtórzyć. Mam nadzieję, że lista Wam się przyda. Miłego dnia i nie dajcie się tej okropnej pogodzie :) Proteinowy dyniowo - orzechowy omlet Kawowe ciasto z dynią i jabłkiem Dyniowe pączki Piernikowe babeczki z dynią Dyniowy pudding z drożdżówki Dyniowa polenta (kaszka kukurydziana) Cynamonowe pancakes z dynią Piernikowy sernik z dynią Dynia(...)pigwą Placki z dyni makaronowej Dyniowe scramble (pęczotto) z płatków jęczmiennych Dyniowe pancakes Dyniowe pancakes na kompocie śliwkowym Super gęsta gryczanka dyniowa Dyniowe pikelets z karmelizowaną śliwką Dyniowe jednoporcjowe ciastko owsiane Pierożki z dynią i serkiem capri na mleku Dyniowe donuty z chilli Dyniowe placuszki jaglane
Poranek na słodkoWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: 100 g masła - w temperaturze pokojowej, 180 g masła orzechowego - w temperaturze pokojowej, 170 g cukru brązowego, 200 g mąki, jajko - w temperaturze pokojowej, łyżka cukru wanilinowego, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 80 g gorzkiej czekolady. Przygotowanie: 2 rodzaje masła ubijam(...)oraz szczyptą soli, mieszam łyżką. Na koniec dodaję pociętą na kawałki czekoladę, delikatnie mieszam. Z masy formuję kulki orzecha włoskiego, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Ciastka piekę przez 17-20 minut w 175 stopniach (grzałka góra-dół
JejKuchniaTo ciasteczka z kategorii „brzydkie a dobre”. Są lekko słodkie, miękkie w środku, ale z zewnątrz mają chrupiąca skorupkę. Miśka zachwycona, a to dla
greenscarf