Kolejny raz coś słodkiego, kruchego tym razem również bardzo szybkiego. Nie ma co rozpisywać się na temat naszych ciastek, lepiej od razu zabrać się za ich przygotowywanie! Mimo tego, że nie wyglądają zbyt zachwycająco- tylko zwyczajnie, ich smak jest naprawdę niesamowity i zaskakują kruchością. Ciastka bez jajek, bez pszennej mąki, za to z płatkami owsianymi i dodatkiem
Symfonia Smakówspróbujcie tych uroczych ciasteczek. CIASTKA PTYSIOWE Z KRUCHĄ SKÓRKĄ Składniki : kruche ciasto: 90 g masła 110 g mąki 100 g cukru ciasto ptysiowe: 4 jajka 250 ml mleka 20 g cukru 120 g masła szczypta soli 220 g mąki typ 450 Przygotowanie: Ciasto kruche: Zagniatamy wszystkie składniki na kruche ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części, a każdą(...)rękawa cukierniczego z którego wyciskamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta ptysiowego układamy po 1 krążku ciasta kruchego i całość pieczemy w 180 stopniach przez około 40 - 45 minut. Upieczone ciastka studzimy
Bon appetit mon amiePyszne, kruche ciasteczka z nerkowcami i gorzką czekoladą. Nerkowce są w miodzie - mówię Wam niebo w gębie! Idealne do porannej kawki. Uwaga szybko znikają! Zamiast nerkowców, możecie użyć każdego innego orzecha lub migdały :) Składniki (na 2-3 blachy ciastek): - 300g mąki pszennej - 200g masła (zimnego) - 100g cukru pudru - 1 jajko - 2-3 garście nerkowców (lub innych orzechów) - 1 czubata(...)wymieszać tak, aby każdy orzeszek był obklejony miodem. Na każdy krążek kruchego ciasta wykładać po 5 orzechów nerkowca. Gotowe ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 10-15 minut, do zarumienienia. Wystudzić na kratce. W mikrofali albo na parze rozpuścić czekoladę i dekorować nią gotowe ciastka. Smacznego
CookYourselfłyżeczkę cynamonu, czy szczyptę imbiru. Również można dodać tartą skórkę z cytryny lub pomarańczy lub utłuczoną wanilię. Ciasto kruche sporządza się w następujący sposób. Podstawową zasadą sporządzania ciasta kruchego to jak najkrótszy czas zagniatania. Do przesianej mąki dodaje się schłodzony tłuszcz, który sieka się drobno szerokim nożem, przysypując mąką. Następnie dodaje się pozostałe składniki, miesza nożem i kilkoma ruchami(...)można było ciastka zsunąć. Na blaszce ciastka drobne można układać rzędami w odległości 1,5 cm od siebie, ponieważ w czasie pieczenia objętość ciastek zwiększa się nieznacznie. Blachy do wypieków ciasta kruchego nie smaruje się tłuszczem, ani nie posypuje mąką. Do pieczenia ciasta kruchego stosujemy dwie zasady tj. nakłuwanie i podpiekanie. Nakłuwanie ciasta kruchego ma zapobiec wybrzuszenia
Ciastka - domowe słodkościserca nie jest konieczny i można na inną okoliczność zrobić kwadraty, prostokąty lub kółka. Ciastka są smaczne (niestety już dawno zjedzone) więc możecie przepis wypróbować. Ciastka orzechowe na kruchym spodzie ciasto: około 30 dag mąki 20 dag masła 4 żółtka 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 2 łyżki wiejskiej śmietany 1 łyżeczka kakao piana orzechowa(...)mąki. Dodaj cukier, sól, żółtka i śmietanę po czym zagnieć szybko kruche ciasto dosypując trochę mąki, by ładnie się skleiło. Wstaw ciasto do lodówki na pół godziny. Rozwałkuj ciasto podsypując je lekko maką na około 1/2 cm. Wykrój spód ciastek po czym resztki ciasta zagnieć z dodatkiem kakao tak, by powstał marmurek. Spody ciastek ułóż
Gotuj Sam!migdały, smak ciekawy, inny, świetnie komponuje się z deską serów. Jeśli podaję orzeszki ziemne to zazwyczaj te niesolone. Podaję także sezamki, paluszki, szczególnie z makiem czy solą. CIASTKA Polecam ciasteczka kruche, niezbyt słodkie, pierniki, gorzka czekolada połamana, praliny kawowe lub z dodatkiem chałwy, mocno czekoladowe ciastka do pochrupania, wszelakie wariacje z płatków owsianych, u mnie kulki owsiane, ciasteczka
Zasmakuj Kuchniniosący ratunek i pocieszenie. Duet. Mama i ciastka. Nieważne jakie, ważne, że od Mamy, najważniejszej. Mama, lekarstwo na całe zło. A ciastka - słodki bonus, kruche słabości, których smak przegania smutki jeszcze dalej. "Następnego ranka mieszkańcy Malowniczego mogli u Krysi w herbaciarni kupić świeże przepyszne rogaliki, które sprzedawała niezwykle rzadko. Przypuszczano, że robi(...)często, kiedy będzie kolejna partia kłopotków i nie dziwili, czemu nadała im taką nazwą..." * Ciastka - kłopotki. Pieczone, by zagryźć smutki, przepędzić daleko zmartwienia i osłodzić zgorzkniałe uczucia. Magia składników dobranych tak, by odczarować złe chwile. Słodkie lekarstwo pod kruchą skorupką kryjące ciągnącą się, lepką słodycz. Bezy. Duże, okrągłe "kłopotki". Jak wielka pastylka przeciwsmutkowa. Bezwstydnie
KUCHARNIAmieszam. Masę serową wylewam na ciasto kruche i całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i piekę przez 45 minut. Krok 3: Kratka na serniku i ciastka Pozostałe ciasto kruche wałkuje. Część kroję w paski, które będą stanowiły kratkę na serniku. Z pozostałej części wykrawam wzory: głównie gwiazdki i choinki. Sernik wyciągam z piekarnika, zwiększam temperaturę pieczenia(...)jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie na blaszce układam wycięte wzory i piekę je w piekarniku przez 8-10 minut, który nadal jest nagrzany do 200 stopni. Studzę ciastka oraz sernik najpierw do temperatury pokojowej, następnie sernik schładzam w lodówce przez minimum godzinę. Krok 4: Frużelina wiśniowa Maliny mrożone z wodą, wodą różaną i cukrem gotuję na średnim
Mango PapajaNiemieckie księżyce waniliowe, choć dla mnie bardziej orzechowe ;). Orzechy dominują, ciastka są bardzo kruche i stworzone na wigilijny stół. Vanillekipferl zrobiłam do szkoły na Dzień Języków Obcych. Zrobiły furorę! Polecam z całego serducha ;). Składniki: (na ok. 35 sztuk) Ciasto: 270 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 50 g zmielonych orzechów włoskich 50 g zmielonych migdałów(...)czasie z kuli ciasta odrywać kawałeczki (u mnie po ok. 20 g) i formować z nich półksiężyce. Ciasto może się nieco kruszyć- tak ma być :). Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach od siebie- ciastka podczas pieczenia mogą minimalnie rozejść się na boki. Blaszkę z księżycami włożyć do lodówki
Nastoletnie WypiekanieKruche poduszeczki z ciasta francuskiego wypełnione jabłkami i cynamonem. Po prosty PYCHOTA! Bardzo łatwy sposób na szybkie ciastka! Zrobisz je raz dwa, gdy… przyjdzie Ci ochota na coś słodkiego … gdy mają zjawić się niespodziewani goście… gdy chcesz zabrać coś dobrego do szkoły, pracy lub na piknik Upieczone możesz posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub jeszcze przed
Kulinarny S.O.S.szczęście udało się zapiąć wszystko na ostatni guzik dziś zapraszamy Was na pyszne ciastka! Nasze ciastka sporządziłyśmy z domieszką suszonej pokrzywy, o przepięknej zielonkawej barwie, która nadała tym małym wypiekom nutkę wytrawności! Jeżeli lubicie delektować się kruchymi wypiekami popijając je ciepłym mlekiem lub aromatyczną kawką i czasem poeksperymentować w kuchennym zaciszu to jest to z pewnością coś(...)całe jajo) do posmarowania wierzchu ciastek Przygotowanie: Całą pracę rozpoczynamy od krótkiego zblanszowania wrzątkiem, ostudzenia, posiekania i osuszenia liści pokrzyw (ja posiekaną pokrzywę wyłożyłam na tacy wyścielonej papierem do pieczenia i suszyłam na balkonie ok. 2h - co jakiś czas liście obracałam tak, by równomiernie się wysuszyły). Po wysuszeniu pokrzywy przystępujemy do wyrobienia ciasta kruchego: mąkę, cynamon i imbir przesiewamy
Symfonia Smakówciastek oreo -pisaki cukrowe,ozdoby,perełki Ostudzoną babeczkę smarujemy grubą warstwą kremu. Ciastko oreo rozdzielamy,jedną połowę przecinamy na pół (trzeba uważać bo te ciastka są bardzo kruche) -to będą skrzydła pingwina -druga połowa to głowa. Babeczkę nacinamy nożem i w nacięcie wkładamy całą połowę ciastka po bokach doklejamy skrzydła. Kremem robimy oczy,perełką
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumoje ręce ostatnio trafiły Ciasteczka Chocolate O’s Schär – kruche markizy z mlecznym nadzieniem, wyglądem i smakiem bardzo przypominające inne, znane czarne ciastka. Smakują rewelacyjnie! Są miękkie, ale zarazem kruche i delikatne. Idealne do podjadania, kiedy macie ochotę na coś słodkiego! Ja postanowiłam jednak przygotować ciasto z ich dodatkiem – posłużyły mi jako kruchy spód do pysznej
Ostra na Słodkomiksera umieścic mąkę, dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki, ekstrakt waniliowy oraz mielony ksylitol i przy pomocy haka (lub ręcznie) zagnieść kruche ciasto. Dodać ekstrakt waniliowy i łyżkę mleka roślinnego lub zimnej wody, tak, by powstało gładkie, kruche ciasto. Składniki ciasta ciemnego : - 120g zimnego masła - 140g mąki orkiszowej typ750 - 5-6 łyżek mielonego ksylitolu lub pudru - 30g kakao - 2 łyżki(...)przy pomocy haka (lub ręcznie) zagnieść kruche ciasto. Dodać 2 łyżki mleka ryżowego lub zimnej wody tak, by składniki połączyły się i utworzyły gładkie, kruche ciasto. Z ciasta odrywać kawałki, formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układać na blaszce. Ja zrobiłam w trzech smakach: czekoladowym, czekoladowo-waniliowym i waniliowym. Wyszło mi 40 ciastek, po 20 na każdą blaszkę
Smaczne Zdrowe